Paylaşım Yap

Kapalı Tohumlu Bitkiler (Angiospermae)

Kapalı Tohumlu Bitkiler (Angiospermae) Wikimedia Commons
Bir elma çiçeğinin yakın plan fotoğrafı
4 dakika
5,220
Tüm Reklamları Kapat
Kapalı Tohumlu Bitkiler
  • Bilimsel Adı Angiospermae
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Kapalı Tohumlu Bitkiler
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Angiosperms
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Kapalı tohumlu bitkiler, yani Anjiyospermler (veya bilimsel adıyla Angiospermae), yeryüzünde bulunan bitkilerin en çeşitli grubudur. Günümüzde 64 takım, 416 familya ve 290,000’in üzerinde kapalı tohumlu bitki bulunmaktadır ve bunlar, karasal bitkilerin (embriyofit) %90'ını oluşturmaktadır. Çiçekli bitkiler olarak da anılan kapalı tohumlular, dünyanın en gelişmiş ve en büyük bitki topluluğudur. Otlar, çalılar, ağaçlar, asmalar ve sukulentler gibi çok çeşitli formlarda bulunabilen kapalı tohumlu bitkiler tek yıllık ya da çok yıllık olabilirler. Pek çok farklı ortamda yaşayabilen kapalı tohumlu bitkiler ormanlar, çayırlar ve çöllerin yanı sıra sulak alanlar ve deniz habitatlarında bulunurlar.[1]

Kapalı tohumlu bitkiler sınıfına, dünyanın en uzun, en yaşlı ve en büyük bitkileri de dahildir. Örneğin Tazmanya'da bulunan bir üvez ağacı (Eucalyptus regnans) olan Centurion, 100 metre uzunluğuyla yaşayan en uzun ikinci ağaçtır.[2]

Birleşik Devletler'in Utah eyaletinde bulunan bir titrek kavak (Populus tremulodies) kolonisi olan ve 40 hektarlık bir alanda 14,000 yıldır büyümekte olduğu düşünülen Pando, kapalı tohumlu bitkilere bir başka örnektir ve yeryüzünde yaşayan en büyük organizmalardan biridir.[3]

Kapalı tohumlu bitkiler skalasının diğer ucunda, yalnızca bir sezon yaşayan yıllık küçük bitkiler bulunur. Örneğin su unu (Wolffia), 2 milimetre uzunluğuyla dünyanın en küçük kapalı tohumlu bitkisidir.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Kretase öncesi dönemine ait kapalı tohum bitki fosillerine dair bazı raporlar olsa da, kesinleşmiş Anjiyosperm fosil kayıtları erken Kretase dönemine aittir. Hangi açık tohumlu (gymnosperm) grubunun Anjispermlerin doğuşunu sağladığına dair ortak bir kanı yoktur. Anjiyospermler, Kretase döneminde yoğun olarak çeşitlenmiştir ve günümüzün modern çiçekli bitkiler aileleriyle ilişkileri kesin gözüken bitkilere ait fosil kayıtları Geç Kretase dönemine işaret etmektedir. Senozoyik Çağ'a gelindiğinde pek çok modern türe ait fosil kalıntılarına rastlanmaktadır. Son 66 milyon yılda, kıtaların hareketleri ve çevresel değişiklikler, bugünkü Anjiospermlerin coğrafi dağılımını ve çeşitliliğini şekillendirmiştir.[4]

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Yeryüzünün en gelişmiş ve en yaygın bitki topluluğu olan kapalı tohumlu bitkiler; ormanlar, çayırlar ve çöllerin yanı sıra sulak alanlar ve deniz habitatlarında bulunurlar.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Kapalı tohumlu bitiklerin en çok tür sayısı bulunan familyaları şöyle sıralanabilir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Orchidaceae (Orkidegiller): yaklaşık 25.000 tür
  • Asteraceae ya da Compositae (Papatyagiller): yaklaşık 20.000 tür
  • Fabaceae ya da Leguminosae (Baklagiller): 17.000 tür
  • Rubiaceae (Kökboyasıgiller): yaklaşık 13.000 tür
  • Poaceae ya da Gramineae (Buğdaygiller): yaklaşık 9,000 tür
  • Euphorbiaceae (Sütleğengiller): yaklaşık 5,000 tür
  • Malvaceae (Ebegümecigiller): yaklaşık 4,000 tür
  • Cyperaceae (Papirüsgiller): yaklaşık 4,000 tür
  • Araceae (Yılanyastığıgiller): yaklaşık 3700 tür

Davranış ve Üreme

Kapalı tohumlu bitkiler; kendilerini savunma, destekleme, besin üretme ve zorlayıcı ortamlara adapte olmak üzere farklı modifikasyonlar ve adaptasyonlar gösterirler. Bazıları diken ve iğnelerle donanmıştır, bazılarılarının tırmanmak için geliştirdiği asma filizleri bulunur. Venüs kapanı gibi bazı kapalı tohumlu bitkiler etoburdur; avlarını yakalamak üzere yapışkan ya da hemen kapanan yüzeyler geliştirmiştir. Kimi kapalı tohumlu bitkilerse parazitlerdir ve besinlerini konak bitkilerden alırlar.

Kapalı tohumlu bitkilerin üreme yapıları ve yaşam döngüleri onları diğer bitki gruplarından kolayca ayırır. Bu gruptaki bitkilerin üreme yapısı çiçektir. Bir çiçek, genellikle bir çeşit strobilus ya da bir koni olarak görülürken, kapalı tohum bitkilerin çiçeklerin diğer bitki gruplarındaki konilerden çok bariz farkları vardır. Genellikle renkli petalleri bulunur. Polen üreten yapıları oldukça modifiye edilmiştir ve "staden" olarak adlandırılır. Üreme için çiçekleri kullanması kapalı tohumlu bitkileri üreme açısından daha başarılı bir hale getirmiştir; renkli ve parlak çiçekleri ve şekerli nektarlarıyla böcekleri ve diğer hayvanları çekerek çiçeklerinin tozlaşmasını sağlarlar.

Kapalı tohumlu bitkilerin en ayırt edici özellikleri tohum taslaklarının kapalı bir odacık içerisinde gelişiyor olmasıdır. Bu tür bitkilerde döllenme öncesi tozlaşma meydana gelir. Tohum taslağı gelişerek tohumu oluşturur; yumurtalık olgunlaştığında, içi tohumlarla dolu bir meyveye dönüşür. Çiçeklerinde olduğu gibi, kapar tohumlu bitkilerin meyvelerinin de hayvanları çekmek için geliştirdiğini söyleyebiliriz. Hayvanlar tarafından yenen meyvelerin içerisindeki tohumlar hayvanların sindirim sistemlerinden geçer ve bitkiden uzağa taşınarak bitkinin uzak ve geniş alanlara yayılmasını sağlar.

Yeryüzünün en gelişmiş ve en baskın bitkileri olan kapalı tohumlu bitkiler açık tohumlu bitkilerden ayıran özellikler şu şekildedir:

  • Tohum taslakları tek veya çok sayıda meyve yaprağıyla çevrili bir odacık içindedir.
  • Sekonder odunlarında trakeidlerle birlikte trakeler de bulunur.
  • Çiçekler genellikle hermafrodit olup hem erkek hem dişi organ aynı çiçek üzerinde bulunur.
  • Çiçek örtü yaprakları (periant), çanak yaprak (sepal) ve taç yaprak (petal) şeklinde farklılaşmıştır.
  • Dişi organda (pistil), ovaryum (yumurtalık), stigma ve stilus gibi farklılaşmış kısımlar bulunur.[5]

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Kapalı tohumlu bitkiler, temel ve kullanışlı ürünler sağladığından insanlar için son derecede önemlidir. Günümüzde bu bitkilerin kültürü yapılmaktadır ve ekonomik değerleri oldukça yüksektir. Temel besin maddeleri olan tahıllar, sebze ve meyveler; vazgeçilmez ürünler olan kahve, şeker ve kakao, kumaş üretiminde kullanılan keten, pamuk ve kenevir; tarçın, muskat, kekik ve biberiye gibi baharat ve otlar, yağ yapımında kullanılan zeytin; doğal kauçuklar ve ahşaplar kapalı tohumlu bitkilerden sağlanmaktadır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Etimoloji

Anjiyosperm kelimesi, "bir kılıf içinde tohum üreten bir bitki" anlamına gelir. Etimolojik olarak Anjiyosperm, Yunanca "kılıf" veya "örtmek" anlamına gelen angeion ve "tohum" anlamına gelen sperma kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 10
  • Tebrikler! 10
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2024 21:37:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11837

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Beyin
Gezegen
Cinsellik Araştırmaları
Mit
Habercilik
Bakteriler
Besin Değeri
Periyodik Tablo
Bitki
Arı
Işık Hızı
Metal
Kimya Tarihi
Abiyogenez
Normal Doğum
Biyokimya
Gıda
Zaman
Evrimsel Biyoloji
Tarım
Genel Görelilik Teorisi
Sahtebilim
Google
Renk
Charles Darwin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Aknam, et al. Kapalı Tohumlu Bitkiler (Angiospermae). (7 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11837
Aknam, B., Bakırcı, Ç. M. (2022, June 07). Kapalı Tohumlu Bitkiler (Angiospermae). Evrim Ağacı. Retrieved May 04, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11837
B. Aknam, et al. “Kapalı Tohumlu Bitkiler (Angiospermae).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 Jun. 2022, https://evrimagaci.org/s/11837.
Aknam, Bilge. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kapalı Tohumlu Bitkiler (Angiospermae).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 07, 2022. https://evrimagaci.org/s/11837.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close