Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kanser Mikroçevresi: Bir Kanser Hücresi Nasıl Bir Ortamda Yaşar? O Ortamı Nasıl Dönüştürür?

Kanser Mikroçevresi: Bir Kanser Hücresi Nasıl Bir Ortamda Yaşar? O Ortamı Nasıl Dönüştürür?
3 dakika
4,670

Kanser, uzun zamandır hayatımızın gerçeği ve günümüzde kansere yönelik pek çok tedavi seçeneği bulunmakta. Bu yönüyle gelinen nokta oldukça umut verici olsa da bilim dünyası hala daha etkili ve güvenli seçenekler aramaya devam ediyor. Bu süreçte her zaman laboratuvar ortamında görülen pozitif sonuçları klinik sonuçlarda görmek mümkün olmuyor. Peki aradaki bu farkı yaratan ne?

Kanseri tedavi edilmesi zor hale getiren, aslında kanserin vücudumuzda yalnız olmayışıdır. Kanseri yalnızca tümör hücreleri olarak tanımlamak ne yazık ki yeterli değil. Bütüncül bir bakış açısı için, bu hücrelerin manipülasyonla oluşturduğu ortamı, yani kanser mikroçevresini değerlendirmek şart. 

Kanser mikroçevresinde, tümör hücrelerinin yanı sıra bağışıklık sistemi hücreleri ve tümörün yapısal bütünlüğünü ve gelişimini destekleyen komşu hücreler de yer alır ve kanserin vücudumuzdaki "dostları" haline gelirler. Bu mikroçevre sayesinde tümör hücreleri kendine bağışıklık sisteminden saklanabileceği ve gelişip yayılabileceği bir ortam hazırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Tümörün oluşması sürecinde bağışıklık sistemi tümörle devamlı bir etkileşim içinde olup yanıtlar oluşturur. Oluşan ilk yanıtlar immün sistem hücrelerinin ilk etapta tanıyabildiği kanser klonlarını ortadan kaldırır. Bağışıklık sisteminin bu ilk tepkisinden kaçmayı başaran kanser klonları sistemle etkileşmeye devam eder. Dengede geçen bir sürecin sonunda genetik yönden daha fazla avantaja sahip olan kanser klonları bağışıklık sisteminden saklanarak varlıklarını sürdürmeye devam ederler. Kanser klonları ve bağışıklık sistemi arasında süregelen bu mücadele sonucunda kronik bir iltihap tablosu ortaya çıkar. Bu yönüyle kanser aynı zamanda bir bağışıklık sistemi hastalığı olarak da düşünülmektedir.

CSHL

Hayatta kalmayı başaran kanser klonları sonraki süreçte kendileri için daha elverişli bir ortam hazırlamaya girişir ve kendi kan damarlarını oluştururlar. Oluşan bu damarlar normal kan damarlarının aksine düzensiz bir yapıdadır. Bu damarlarda yer yer sızıntılar görülebilir ve bu sızıntılar damarlarda basıncın düzenlenememesine neden olur. Tümör, çevresindeki bazı damarlara baskı yaparak kan akışını sınırlandırabilir. Kan akışının sınırlanması kan yoluyla uygulanan tedavilerin de yeterli etkiyi gösterememesine sebep olabilir.

Tümör, mikroçevresinde hipoksik bir ortam oluşturur yani dokudaki oksijen miktarı azalır. Bu duruma adapte olan tümör hücreleri fermantasyon ile canlılığını sürdürür. Daha sonra dokudaki oksijen miktarı artsa da fermantasyona devam ederler (Warburg Etkisi). Oksijenin azalması farklı proteinlerin, enzimlerin ve büyüme faktörlerinin aktif hale gelmesini sağlar. Tüm bu etkenler tümörün büyümesine ve yayılmasına elverişli bir ortam oluşturur. 

Hipoksik ortam aynı zamanda tedavilere karşı direncin oluşmasına da neden olur. Ortamda oksijenin bulunmasını gerektiren radyasyona dayalı tedavilerin, bazı kemoterapilerin ve immünoterapilerin bile etkinliğini azaltabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Görüldüğü üzere hem tümör hücrelerinin varlığını sürdürmesinde, hem tedavilerin etkililiğinde hem de laboratuvar ortamında yapılan deneylerin gerçeği yansıtmakta yetersiz kalmasında mikroçevrenin rolü çok büyük. Tüm bunlar değerlendirildiğinde kanseri mikroçevresiyle birlikte ele almanın gerekliliği ve önemi ortaya çıkmaktadır.

Kansere yönelik arayışlar da günümüzde mikroçevreyi daha iyi tanımaya ve değiştirmeye odaklanmıştır. Kanser mikroçevresinde önemli bi yere sahip olan bağışıklık sistemini hedef alan immünoterapiler özellikle son 15 yıldır hayatımızda daha aktif olarak yer almaya başlamıştır.

Henüz diğer yöntemlere nispeten çok yeni olan bu terapilerin yan etkileri, uzun vadeli sonuçları vb. değerlendirilme aşamasındadır. Belki de kanser mikroçevresinin ve bu mikroçevreye odaklanmış çalışmaların artmasıyla kanser çok daha etkin yöntemlerle tedavi edilebilen bir hastalık olarak yerini alacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 14
  • Umut Verici! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Üzücü! 2
  • İnanılmaz 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 04:05:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8417

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ü. Uğurlu, et al. Kanser Mikroçevresi: Bir Kanser Hücresi Nasıl Bir Ortamda Yaşar? O Ortamı Nasıl Dönüştürür?. (29 Mart 2020). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8417
Uğurlu, Ü., Bakırcı, Ç. M. (2020, March 29). Kanser Mikroçevresi: Bir Kanser Hücresi Nasıl Bir Ortamda Yaşar? O Ortamı Nasıl Dönüştürür?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8417
Ü. Uğurlu, et al. “Kanser Mikroçevresi: Bir Kanser Hücresi Nasıl Bir Ortamda Yaşar? O Ortamı Nasıl Dönüştürür?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 29 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8417.
Uğurlu, Ülkü. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kanser Mikroçevresi: Bir Kanser Hücresi Nasıl Bir Ortamda Yaşar? O Ortamı Nasıl Dönüştürür?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 29, 2020. https://evrimagaci.org/s/8417.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close