Kan Şekerinizi Kontrol Altında Tutmak İçin, Geç Saatlerde Yemek Yemeyin!
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Diyabetli bireylerde düzenlenemeyen kan şekeri, birçok faktörden etkilenir. Bu faktörlerden ikisi uyku zamanına göre yemek saati ve melatonin hormonunun düzeyidir. Melatonin hormonu, uyuma-uyanma döngüsünü ayarlayan ve temel olarak gece salgılanan bir hormondur.
Massachusetts Genel Hastanesi, Brigham & Kadın Hastanesi ve İspanya'daki Murcia Üniversitesi'ndeki araştırmacılardan oluşan bir ekip bu iki faktör arasındaki ilişkiyi sorgulayan bir klinik çalışma yürüttü ve çalışmanın sonuçları Diabetes Care dergisinde yayınlandı. Çalışmanın başlaması ile ilgili olarak Masschusetts Genel Hastanesi Genomik Tıp Merkezi araştırmacılarından olan ve aynı zamanda çalışmanın baş yazarı Richa Saxena şöyle konuştu:
İnsanlar arasında sık görülen geç yemek yemenin, melatonin seviyesi yükselmesi ve buna bağlı olarak gelişen kan şekeri kontrolünün bozulmasına yol açıp açmayacağını test etmeye karar verdik.
Bu çalışma için, her bir katılımcı, öncelikle 8 saat aç kaldılar. Sonrasında, bu açlığı takip eden ilk akşam uyku saatlerine göre erken yemek yediler, ikinci akşamsa uyku saatlerine göre geç yemek yediler. Çalışma, toplamda 845 İspanyol yetişkin üzerinde yapıldı. Araştırmacılar aynı zamanda her katılımcının melatonin reseptör-1b (MLTNR1B) genini de analiz etti; çünkü önceki çalışmalarda MLTNR1B geninin "G aleli" denen versiyonunu artmış tip-2 diyabet riski ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmanın baş yazarı Saxena çalışmayı şöyle açıklıyor:
Normalde uyku saatine göre geç yemek yiyen katılımcılarda, erken saatte ve geç saatte yemek yemenin etkilerini taklit edebilmek için onlara şekerli bir içecek verdik ve yemekten 2 saat öncesindeki ve sonrasındaki kan şekeri düzeylerini inceledik. Aynı zamanda melatonin reseptörü üzerinde G-alelindeki varyantı taşıyanlar ve taşımayanlar arasındaki farkları da test ettik.
Ekibin bulguları ilginçti:
- Geç yemek yiyen katılımcıların kanlarındaki melatonin seviyesi 3.5 kat fazlaydı.
- Geç yemek yemek, daha düşük insülin seviyesine ve daha yüksek kan şekerine neden oluyordu.
- Geç yemek yiyen katılımcılar arasında MLTNR1B geninin G-aleli varyasyonuna sahip olanların kan şekerleri, bu varyasyona sahip olmayanlardan daha yüksekti.
Çalışmanın yazarlarından Murcia Üniversitesi Fizyoloji Bölümü'nde fizyoloji ve beslenme profesörü olan Marta Garaulet şöyle anlatıyor:
Gece geç yemenin tüm grupta bozulmuş kan şekeri kontrolüne neden olduğunu bulduk. Dahası bu bozulmuş kan şekeri kontrolü, ağırlıklı olarak melatonin reseptörünün varyantını taşıyan katılımcılarda görülüyor. Genetik varyant taşıyanlar da bu çalışmanın yarısını oluşturuyor.
Yemek Saati, Toplumun Büyük Kısmını Etkiliyor!
Deneyler, yüksek melatonin seviyesinin ve karbonhidrat alımının gece geç yemek ile birleştiğinde insülin sekresyonu üzerinden kan şekeri kontrol mekanizmasını bozduğunu ortaya koyuyor. Brigham & Kadın Hastanesi Tıbbi Kronobiyoloji Programı müdürü Frank A. J. L. Scheer şöyle diyor:
Bizim çalışmamızın sonuçları tip-2 diyabeti önlemeye karşı yürütülen uygulamalarda önemli olabilir. Toplumun 3'te 1'lik kısmı gece vardiyasında çalışanlardan, jet-lag yaşayanlardan, gece yeme rahatsızlığı olanlardan ve yemek zamanına yakın bir zamanda düzenli olarak melatonin takviyesi alanlardan oluşuyor. Dolayısıyla çalışmamızın sonuçları bu popülasyon için önemlidir.
Çalışmanın yazarları bu sonuçların toplumun geç yemekten kaçınması için bir tavsiye olabileceğini söylüyor. Son olarak Saxena şöyle diyor:
Melatonin reseptörü hakkında edinilecek genotip bilgileri ileride kişiselleştirilmiş davranışsal önerilerin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Unutmayın, bizim çalışmamız diyabetli kişiler üzerinde yapılmış bir çalışma değildir. Yemek zamanı, melatonin seviyesi ve melatonin reseptörü varyantının diyabet üzerindeki etkilerinin araştırılması için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 13
- 7
- 6
- 5
- 4
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 16:54:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11413
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.