Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kan Şekerinizi Kontrol Altında Tutmak İçin, Geç Saatlerde Yemek Yemeyin!

2 dakika
5,777
Kan Şekerinizi Kontrol Altında Tutmak İçin, Geç Saatlerde Yemek Yemeyin! Everyday Health
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Diyabetli bireylerde düzenlenemeyen kan şekeri, birçok faktörden etkilenir. Bu faktörlerden ikisi uyku zamanına göre yemek saati ve melatonin hormonunun düzeyidir. Melatonin hormonu, uyuma-uyanma döngüsünü ayarlayan ve temel olarak gece salgılanan bir hormondur.

Massachusetts Genel Hastanesi, Brigham & Kadın Hastanesi ve İspanya'daki Murcia Üniversitesi'ndeki araştırmacılardan oluşan bir ekip bu iki faktör arasındaki ilişkiyi sorgulayan bir klinik çalışma yürüttü ve çalışmanın sonuçları Diabetes Care dergisinde yayınlandı. Çalışmanın başlaması ile ilgili olarak Masschusetts Genel Hastanesi Genomik Tıp Merkezi araştırmacılarından olan ve aynı zamanda çalışmanın baş yazarı Richa Saxena şöyle konuştu:

İnsanlar arasında sık görülen geç yemek yemenin, melatonin seviyesi yükselmesi ve buna bağlı olarak gelişen kan şekeri kontrolünün bozulmasına yol açıp açmayacağını test etmeye karar verdik.

Bu çalışma için, her bir katılımcı, öncelikle 8 saat aç kaldılar. Sonrasında, bu açlığı takip eden ilk akşam uyku saatlerine göre erken yemek yediler, ikinci akşamsa uyku saatlerine göre geç yemek yediler. Çalışma, toplamda 845 İspanyol yetişkin üzerinde yapıldı. Araştırmacılar aynı zamanda her katılımcının melatonin reseptör-1b (MLTNR1B) genini de analiz etti; çünkü önceki çalışmalarda MLTNR1B geninin "G aleli" denen versiyonunu artmış tip-2 diyabet riski ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmanın baş yazarı Saxena çalışmayı şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Normalde uyku saatine göre geç yemek yiyen katılımcılarda, erken saatte ve geç saatte yemek yemenin etkilerini taklit edebilmek için onlara şekerli bir içecek verdik ve yemekten 2 saat öncesindeki ve sonrasındaki kan şekeri düzeylerini inceledik. Aynı zamanda melatonin reseptörü üzerinde G-alelindeki varyantı taşıyanlar ve taşımayanlar arasındaki farkları da test ettik.

Ekibin bulguları ilginçti:

  • Geç yemek yiyen katılımcıların kanlarındaki melatonin seviyesi 3.5 kat fazlaydı.
  • Geç yemek yemek, daha düşük insülin seviyesine ve daha yüksek kan şekerine neden oluyordu.
  • Geç yemek yiyen katılımcılar arasında MLTNR1B geninin G-aleli varyasyonuna sahip olanların kan şekerleri, bu varyasyona sahip olmayanlardan daha yüksekti.

Çalışmanın yazarlarından Murcia Üniversitesi Fizyoloji Bölümü'nde fizyoloji ve beslenme profesörü olan Marta Garaulet şöyle anlatıyor:

Gece geç yemenin tüm grupta bozulmuş kan şekeri kontrolüne neden olduğunu bulduk. Dahası bu bozulmuş kan şekeri kontrolü, ağırlıklı olarak melatonin reseptörünün varyantını taşıyan katılımcılarda görülüyor. Genetik varyant taşıyanlar da bu çalışmanın yarısını oluşturuyor.

Yemek Saati, Toplumun Büyük Kısmını Etkiliyor!

Deneyler, yüksek melatonin seviyesinin ve karbonhidrat alımının gece geç yemek ile birleştiğinde insülin sekresyonu üzerinden kan şekeri kontrol mekanizmasını bozduğunu ortaya koyuyor. Brigham & Kadın Hastanesi Tıbbi Kronobiyoloji Programı müdürü Frank A. J. L. Scheer şöyle diyor:

Bizim çalışmamızın sonuçları tip-2 diyabeti önlemeye karşı yürütülen uygulamalarda önemli olabilir. Toplumun 3'te 1'lik kısmı gece vardiyasında çalışanlardan, jet-lag yaşayanlardan, gece yeme rahatsızlığı olanlardan ve yemek zamanına yakın bir zamanda düzenli olarak melatonin takviyesi alanlardan oluşuyor. Dolayısıyla çalışmamızın sonuçları bu popülasyon için önemlidir.

Çalışmanın yazarları bu sonuçların toplumun geç yemekten kaçınması için bir tavsiye olabileceğini söylüyor. Son olarak Saxena şöyle diyor:

Melatonin reseptörü hakkında edinilecek genotip bilgileri ileride kişiselleştirilmiş davranışsal önerilerin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Unutmayın, bizim çalışmamız diyabetli kişiler üzerinde yapılmış bir çalışma değildir. Yemek zamanı, melatonin seviyesi ve melatonin reseptörü varyantının diyabet üzerindeki etkilerinin araştırılması için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 14
  • İnanılmaz 8
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Bilim Budur! 5
  • Korkutucu! 3
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 02:58:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11413

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. Kan Şekerinizi Kontrol Altında Tutmak İçin, Geç Saatlerde Yemek Yemeyin!. (16 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11413
Çolak, C., Bakırcı, Ç. M. (2022, February 16). Kan Şekerinizi Kontrol Altında Tutmak İçin, Geç Saatlerde Yemek Yemeyin!. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/11413
C. Çolak, et al. “Kan Şekerinizi Kontrol Altında Tutmak İçin, Geç Saatlerde Yemek Yemeyin!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Feb. 2022, https://evrimagaci.org/s/11413.
Çolak, Canberk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kan Şekerinizi Kontrol Altında Tutmak İçin, Geç Saatlerde Yemek Yemeyin!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 16, 2022. https://evrimagaci.org/s/11413.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close