Kahve İçmek Sizi Parkinson Hastalığına Karşı Koruyabilir!
Tükettiğimiz gıdaların ve içtiğimiz içeceklerin sağlığımızı önemli ölçüde etkilediği bilinen bir gerçektir. Alanda yapılan yeni bir çalışma, kahve içmenin Parkinson hastalığına yakalanma olasılığını düşürdüğüne kanıtlar nitelikte yeni bir bağlantı sunuyor!
Çeşitli milletlerden bilim insanlarından oluşan araştırma ekibi, ortalama 13 yılda 184.024 bireyin katılımıyla yaptıkları araştırmalarında kahve tüketen bireylerin Parkinson hastalığına yakalanma olasılığının kahve tüketmeyen bireylere kıyasla daha düşük olduğunu bulguladı.
Parkinson hastalığından mustarip yüzlerce insan üzerinde yapılan takip analizlerde ise bu insanların kanlarında kafeinin birincil metabolitleri olan paraksantin ve teofilin düzeyleri ölçüldü ve bu metabolitlerin varlığının Parkinson'a yakalanma riskiyle ters orantılı olduğu bulgulandı. Araştırmacılar, makalelerinde konu hakkında şu sözlere yer veriyor:
Bu çalışma, 20 yılı aşkın taki süresiyle dünyanın en büyük boylamsal kohortlarından biri olup kafeinli kahve tüketiminin Parkinson hastalığına yakalanma riskiyle ters bir ilişki içinde olduğunu gözler önüne seriyor.
Bu çalışma, kahve ile Parkinson arasında bir ilişkinin ortaya çıkarıldığı ilk çalışma değil.[1] Ancak bu çalışma, Parkinson hastalığı tanısı konulmasından yıllar önce kafein alımına ilişkin biyo-işaretlerin çalışılma şekliyle öne çıkıyor.
Kahve içen bireyler arasında en çok kahve içen ilk %25'lik kısmın kahve içmeyen bireylere kıyasla Parkinson hastalığına yakalanma riskinin %40 oranında; tüm kahve tüketicilerinde ise riskin ülkeye bağlı olarak yaklaşık %5 ila %63 oranında daha az olduğu bulgulandı.
Bu ilişki, sigara ve alkol tüketimi gibi faktörlerin de hesaba katıldığında bile geçerliliğini korumasına rağmen doğrudan neden ve sonuç ilişkisi kurmak için yeterli değil. Bununla beraber kafein ve içeriğinin insanların beynini koruyan bir etkisi olduğunu söylemek mümkün.
Alanda daha önce yapılan araştırmalar, kafeinin beyindeki dopamin akışına destek olduğunu ve bu akışın araştırmada görülen etkileri doğurabileceğini düşündürüyor. Zira Parkinson, beyinde substantia nigra adı verilen bölgedeki sinir hücrelerinin kaybına bağlı olarak dopaminin azalmasıyla karakterize bir hastalık. Konu hakkında araştırmacılar şu sözlere yer veriyor:[2]
Bu nöroprotektif etkiler, kafein, paraksantin ve teofilin ile Parkinson hastalığı insidansı arasında ters bir ilişki olduğunu gösteren bulgularımızla uyumludur.
Kafeinin nöronları etkileme şekli göz önünde bulundurulduğunda kafein ile nörodejeneratif hastalıklar arasında bir ilişki bulunması şaşırtıcı değil. Ancak, Parkinson'un beyinde nasıl başladığını henüz tam olarak bilmediğimiz için konuya hala şüphe ile yaklaşılıyor.
Parkinson hastalığını neyin tetiklediği, bu hastalığı yakalanma riskinin nelerden etkilendiği ve hastalığın ilerlemesinin nasıl durdurulabileceğine ilişkin önemli çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Yalnızca ABD'de yaklaşık bir milyon insan, bu hastalıkla; giderek kötüleşen titremeleriyle, normal hareketlerinde zorluklarla, denge ve uzuv sertliğiyle baş ediyor. Konu hakkında araştırmacılar, son söz olarak şunları söylüyor:
Kahve, dünyada en çok tüketilen psikoaktif içecek. Kafeinin Parkinson hastalığı üzerindeki biyolojik etkisinin anlaşılması yalnızca kamu sağlığı için önemli çıkarımlarda bulunulmasını sağlamayacak; aynı zamanda Parkinson hastalığının etiyolojisine yönelik kavrayışımızı geliştirecek ve potansiyel önlem stratejilerinin oluşturulmasında rol oynayacaktır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Chen, et al. (2001). Neuroprotection By Caffeine And A2A Adenosine Receptor Inactivation In A Model Of Parkinson's Disease. Journal of Neuroscience, sf: RC143-RC143. doi: 10.1523/JNEUROSCI.21-10-j0001.2001. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Y. Zhao, et al. (2024). Association Of Coffee Consumption And Prediagnostic Caffeine Metabolites With Incident Parkinson Disease In A Population-Based Cohort. Ovid Technologies (Wolters Kluwer Health). doi: 10.1212/WNL.0000000000209201. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 14:20:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17738
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Alert. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.