Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kadın Fizikçilere Karşı Ayrımcılık Olmadığını İddia Eden Fizikçi CERN'den Kovuldu!

Kadın Fizikçilere Karşı Ayrımcılık Olmadığını İddia Eden Fizikçi CERN'den Kovuldu! Quanta Magazine
7 dakika
2,964
Tüm Reklamları Kapat

Pisa Üniversitesi'nden ve CERN'de araştırmacı olan Prof. Dr. Alessandro Strumia, "fizikte cinsiyet problemleri" ile ilgili bir sunumda kadınların değil, erkeklerin ayrımcılığa uğradığını ve bunun ideolojik nedenlerle olduğunu savundu. Bunun üzerine CERN, "kabul edilemez" ve "CERN'in etik kurallarına aykırı" bulduğu bu sunum için soruşturma başlattı ve Dr. Strumia'yı süresiz olarak uzaklaştırdı.

Strumia, çoğunluğu kadınlardan oluşan dinleyici kitlesine, İtalya'daki kadınların ya "erkeklere göre daha ucuz veya tamamen ücretsiz" bir şekilde okuduğunu, Oxford Üniversitesi'ndeki profesörlerin ise kadın öğrencilerin sınav sürelerini "sırf kadın oldukları için" uzattıklarını iddia etti. Strumia, şöyle söyledi:

Fizik, erkekler tarafından inşa edildi; davetiye ile değil. Burada anlattıklarım, fiziğin kadınlara karşı seksist olmadığını ispatlıyor. Ancak gerçek fark etmez, çünkü bu tartışmalar, dışarıdan gelen politik bir savaşın bir parçası.

Strumia, kadınlara karşı değil, erkeklere karşı ayrımcılık yapıldığını savunuyor. Sunumunda gösterdiği istatistiklere göre kadınlar, onlardan daha fazla atıf almış erkeklere göre daha yüksek pozisyonlar elde etmişler. Strumia bunu, "daha fazla atıf aldığına göre daha iyi olan" araştırmacıların erkek oldukları için hak ettikleri yerlere gelemedikleri iddiasını desteklemek için kullanıyor. Ayrıca Strumia, kadınlarla erkekler arasındaki bu farkların davranışsal nedenlerle açıklanabileceğini, bu farkların diğer maymunlarda da görüldüğünü ileri sürdü.

Tüm Reklamları Kapat

Erkekler nesnelerle, kadınlar insanlarla çalışmaktan hoşlanır. Erkekler ile kadınlar arasındaki bu fark, daha çocukluktan itibaren vardır. Yani hiçbir sosyal etkileşim olmadan bile öncesinden...

Strumia, CERN'den uzaklaştırma kararı sonrasında sunumundaki iddiaları aynen savunduğunu The Guardian gazetesine söyledi. Sunumundan alınan parçaların, kendisini bir canavar gibi göstermek için kullanıldığını; ayrıca ortaya koyduğu "gerçeklerin", erkeklerin kadınlara karşı önyargılı olduğu iddialarını çürüttüğünü söyledi. Strumia ayrıca kendisine sunulan, askeriyeden sonra kadınların en çok ayrımcılığa uğradığı mesleğin fizik bölümleri olduğuna yönelik iddiaların da "tamamen saçma" olduğunu söyledi. Strumia şöyle diyor:

Bu insanlar, aslında var olmayan problemlere kafayı takmış haldeler. Benim söylediğim şeylerin amacı iyi idi. Kimseye karşı ayrımcılık yaptığımız yok; tam tersine, kadınlar yıllardır destek görüyor.

BBC ile yaptığı röportajda ise şöyle söyledi:

İnsanlar fiziğin cinsiyetçi ve ırkçı olduğunu iddia ediyor. Ben de basit birkaç analiz yaptım ve bunun böyle olmadığını keşfettim. Hatta fiziğin erkeklere karşı cinsiyetçi hale geldiğini gördüm ve bunu açıkça ifade ettim.

Strumia'nın aslında sunum yapmak için davet edilmediği, ancak bibliyometrik (akademik istatistikler) üzerine yaptığı bir çalışmayı çalıştay sırasında sunmak istediğini belirterek CERN'deki çalıştayda sunum yaptığı da bildirilenler arasında.

Strumia'ya Tepki Yağdı!

CERN'ün başında bulunan ve kendisi de İtalyan olan Fabiola Gianotti, bu açıklamaların kabul edilemez ve fazlasıyla saldırgan olduğunu söylüyor. Strumia'nın sunumunu CERN'ün internet sitesinden kaldırtan Gianotti, yaptığı açıklamada şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Etkinliği düzenleyen CERN ve yardımcı kuruluşların bu sunumdan çalıştay öncesinde haberi yoktu. CERN'de çeşitlilik güçlü bir gerçekliktir ve bizim etik ilkelerimizin merkezinde yer alan bir noktadır. Kurumumuz, çeşitlilik ve eşitliği tüm seviyelerde güçlendirme azmini sürdürmektedir.

Imperial College London'dan fizikçi Prof. Dr. Jessica Wade ise şöyle diyor:

Strumia'nın sunumu son derece korkutucu ve yüzeyseldi. Bilimdeki kimsenin yapmadığı bir şeyi yaptığınızı fark etmek müthiş bir heyecan kaynağıdır. Ancak bulunduğunuz yerde olmanızın tek nedeninin kadın olmanız olduğu iddiasını duymak, o heyecanı söküp atar. Dünya'daki en berbat hislerden birisi budur. Strumia'nın verdiği bilgiler, çürütülmüş istatistiklere dayanmaktadır. Sadece atıflardan yola çıkarak büyük yargılara varmak, düpedüz haksızlıktır; hele ki akran değerlendirmesi sürecinin kadınlara ve batılı olmayanlara karşı önyargılı olduğu düşünülecek olursa. Bu adama karşı şahsi bir hıncım yok; sadece yaydığı toksik ve hatalı mesajlardan hoşlanmıyorum. Keşke bilinçsiz ve hatta bilinçli önyargı konusunda kendisini geliştirseydi - ya da basitçe Angela Saini'nin "Inferior" kitabını okusaydı.

Londra'daki South Bank Üniversitesi'nden Nico Macdonald ise, şöyle diyor:

Prof. Strumia'nın sunumu tamamen hatalı olabilir; ancak uzaklaştırmayı gerektirmemeliydi. Bilimsel ve politik olarak cevap verilmeli, 'fazlasıyla rahatsız edici' diyerek uzaklaştırılmamalı.

Temel Gerçekler Strumia'yı Desteklemiyor!

2008 yılında Nature dergisinde yayımlanan ve Fermilab'daki araştırmacılar üzerinde yapılan bir çalışma ise, fizikte kadınlara karşı ayrımcılığı şu istatistikler ile ortaya koymuştu:

  • ABD'deki fizik departmanlarının sadece %10'unu kadınlar oluşturuyor.
  • Kadınlar, erkeklerden %40 daha fazla "getir-götür işi" yapıyor.
  • Kadınlar, erkeklere göre çok daha fazla bölüm içi rapor hazırlamaya zorlanıyor.
  • Tüm bu çalışmalarına rağmen, bilimsel konferanslara katılma olasılıkları erkeklere göre 3 kat daha az.

2016 yılında yapılan ve yine Nature'da yayımlanan bir diğer çalışmada ise, aradan geçen yıllardan sonra halen büyük sorunların devam ettiği ortaya konmuştu:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

  • ABD'deki üniversitelerin fizik bölümlerinin %8'inde hiçbir kadın doktora öğrencisi bulunmuyor.
  • Geri kalan bölümlerin profesörlerinin sadece %11'i kadın.

İngiltere'deki Fizik Enstitüsü'nün 2017 yılında yayınladığı bir çalışmada ise farklar şöyle ortaya kondu:

  • Fizikten en yüksek notları alan kadınların sadece %1.9'u, erkeklerinse %6.5'i fiziği seçiyor.
  • Okulların %44'ünde üst düzey fizik gören hiçbir kadın öğrenci yok.
  • 2016 yılında fizik seçen siyahi öğrencilerin sayısı sadece 85 idi; yani tüm birinci sınıf öğrencilerinin sadece %1.7'si...

Türkiye'deki Fizikçilerden Sunuma Tepki

ODTÜ'den Bayram Tekin, Marie Curie ile İlgili İddiaları Çürüttü!

Strumia'nın tüm sunumunu internette bulmak mümkün; ancak özellikle bir kısmı, fazlasıyla dikkat çekici. Strumia, Marie Curie gibi meşhur fizikçilerin "kendilerini gösterdikten sonra fizik camiasında kabul gördüklerini ve hak ettikleri gibi Nobel'i aldıklarını" iddia ediyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bayram Tekin ise bu iddiaya şöyle tepki gösterdi:

CERN'deki fizikçinin kadın fizikçiler ve "fiziği yapanların erkekler olduğu" ile ilgili söyledikleri aptalca ve hatalıdır. Bunlar düpedüz yanlıştır ve fizik tarihiyle tamamen zıttır. Fizikte kadınlar harika işler yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar. Ancak gerekli olan dikkati asla çekmeyi başaramadılar. Bu, vaziyeti kötüleştirmektedir. Literatüre bakacak olursanız, birçok kadının çalışmasının görmezden gelindiğini ve kredilerin araştırmada görev alan erkeklere verildiğini görebilirsiniz.

Dr. Tekin, Strumia'nın Marie Curie ile ilgili iddialarına da tepki gösterdi. Curie ile ilgili olarak şu 3 bilgiyi veriyor:

  1. 1902 yılında Pierre Curie ve Henry Becquerel Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Marie Curie ise basitçe "unutulmuştu". Halbuki bu ikilinin asıl işini yapan Marie Curie idi. Nobel Komitesi'nde olan matematikçi Mittag-Leffler, Pierre Curie'ye bu durumu mektupla iletti. Pierre gerçekten iyi bir insandı ve komiteye yazarak, "Curie'nin görmezden gelinmesinin kabul edilemez olacağını" bildirdi. Ancak bu müdahaleden sonra Curie de ikiliye katılarak 1903 Nobel Ödülü'ne layık görüldü.
  2. Nobel Ödülü'nden sonra bile Marie Curie bir üniversitede pozisyon alamadı. Pierre Curie kısa bir süre sonra Sorbonne'da profesör oldu. Ancak Pierre bir trafik kazasında öldükten sonra bu pozisyon Marie Curie'ye önerildi. Böylece bu kürsüye sahip olan ilk kadın olmayı başardı.
  3. Marie Curie'ye 1911 yılında ikinci bir Nobel Ödülü verilmek üzereyken, fizikçi Langevin ile aşk yaşadığı haberleri ortaya saçıldı. Sırf bu nedenle Stockholm'e gitmemesi ve ödülü almaması tembihlendi. Yani yine bir kadın, sırf cinsel hayatından ötürü yargılanıyordu. Marie Curie'ye arka çıkan kişiler, Einstein gibi insanlardı.

Görebileceğiniz üzere, fizikte ikonik yerlere ulaşmış kadınlar bile, sadece başarıları sayesinde değil, erkeklerin "hürmeti" ve "izni" ile bulundukları yerlere gelebilmişlerdir. Aynı, hatta çok daha az başarıya ulaşan kişiler bile, sırf erkek oldukları için çok daha iyi yerlere gelmeyi başarmışlardır. Bu durum, yeni değildir - asırlara uzanan bir sistematik ayrımcılığın uzantısıdır. Dolayısıyla son birkaç yıldır kadınlara arayı kapatmak için tanınan temel hak ve özgürlükler ve ayrıcalıklar, "erkeklere karşı ayrımcılık" değil, "erkeklerin asırlar boyu kadınlara karşı yaptığı ayrımcılığın kefareti" olarak görülmelidir. Bunu görmek için sadece Marie Curie'nin hikayesi değil, çok daha az bilinen Cecilia Payne-Gaposchkin, Lise Meitner veya Jocelyn Bell Burnell'in hikayelerine bakmak da yeterli olacaktır.

UC Irvine'dan Şeyda İpek, CERN'deki Eşitsizliğe Dikkat Çekti!

Irvine'daki Kaliforniya Üniversitesi'nde parçacık fizikçisi olarak çalışan Dr. Şeyda İpek ise, CERN'deki teorik fizik departmanının erkek-kadın dağılımına bakmanın, vaziyetin kötülüğünü görmeye yeteceğini söylüyor.

Buraya tıklayarak görebileceğiniz üzere, CERN'de teorik fizik çalışan 21 erkek ve 1 kadın bulunuyor. Hatta halihazırda bölümdeki tek kadın olan Giula Zanderighi'nin de yakın bir gelecekte ayrılması bekleniyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Grrr... *@$# 4
  • Üzücü! 3
  • İnanılmaz 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. Giuffrida. 'Physics Was Built By Men': Cern Suspends Scientist Over Remarks. (1 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 2 Ekim 2018. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 03:13:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7412

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrik
Bakteriler
Madde
Mucize
Doğal
Bebek
Sosyal
Eczacılık
Abd
Darwin
Kanat
Hayvan
İhtiyoloji
Mitler
Süt
Metabolizma
Küresel Isınma
Hindistan
Uzay
Hominid
Fizyoloji
Türkiye
Sars-Cov-2
Yaşamın Başlangıcı
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kadın Fizikçilere Karşı Ayrımcılık Olmadığını İddia Eden Fizikçi CERN'den Kovuldu!. (2 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7412
Bakırcı, Ç. M. (2018, October 02). Kadın Fizikçilere Karşı Ayrımcılık Olmadığını İddia Eden Fizikçi CERN'den Kovuldu!. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7412
Ç. M. Bakırcı. “Kadın Fizikçilere Karşı Ayrımcılık Olmadığını İddia Eden Fizikçi CERN'den Kovuldu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Oct. 2018, https://evrimagaci.org/s/7412.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kadın Fizikçilere Karşı Ayrımcılık Olmadığını İddia Eden Fizikçi CERN'den Kovuldu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 02, 2018. https://evrimagaci.org/s/7412.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close