Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Jüpiter'in Uyduları Europa ve Ganymede'nin Yeryüzünden Çekilmiş En Net Fotoğrafları Yayımlandı!

Jüpiter'in Uyduları Europa ve Ganymede'nin Yeryüzünden Çekilmiş En Net Fotoğrafları Yayımlandı! ESO
3 dakika
2,873
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Geçtiğimiz günlerde Jüpiter'in ünlü dört Galileo uydusundan ikisi olan Europa ve Ganymede'nin yeryüzünden çekilmiş en keskin fotoğrafları yayımlandı:

Europa (solda) ve Ganymede (sağda) uydularının VLT tarafından çekilmiş fotoğrafları.
Europa (solda) ve Ganymede (sağda) uydularının VLT tarafından çekilmiş fotoğrafları.
ESO

Bunlar beklediğiniz kadar "net" değilse, tekrar düşünün: Bu fotoğraflar, Dünya'dan 700 milyon kilometre ötedeki Jüpiter'in etrafında dönen küçücük uydulara ait! Örneğin Europa, Ay'ın %90'ı büyüklüğünde! Bu fotoğraflar, Leicester Üniversitesi Fizik ve Astronomi bölümünden bir ekip tarafından Atacama Çölü'ndeki "Çok Büyük Teleskop" (İng. "Very Large Telescope" veya kısaca VLT) kullanılarak çekildi.

VLT, ana aynalarının çapı 8.2 metre olan dört adet büyük teleskoptan ve çapı 1.8 metre olan dört adet hareketli yardımcı teleskoptan oluşan dünyanın en gelişmiş optik aygıtlarından birisidir. Buradan, gözlemevinin etkileşimli, güncel fotoğrafına ulaşabilir ve etrafa bir göz atabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Çok Büyük Teleskop'un parçalarından birisi. Gökyüzünde Küçük ve Büyük Macellan Bulutları gözükmekte.
Çok Büyük Teleskop'un parçalarından birisi. Gökyüzünde Küçük ve Büyük Macellan Bulutları gözükmekte.
Miguel Claro

Europa ve Ganymede'nin bu yeni fotoğrafları, uyduların jeolojik yapılarını gözler önüne sermektedir. Özellikle Europa uydusunun yüzeyi boyunca uzanan yarık benzeri şekiller görülebilmektedir.

Galileo uydularının yüzeylerinden yansıyan farklı kızılötesi dalga boylarındaki Güneş ışığı incelenerek bir yansıma spektrumu elde edildi. Bu veriler sayesinde uyduların yüzeyinde bulunan elementler tespit edilebilecek, kimyasalların miktarı ölçülebilecektir.

Europa'nın analizi; yüzeyin çoğunlukla donmuş su buzundan, spektroskobik incelemenin tanımlayamadığı çeşitli tuz türlerinden ve buz olmayan diğer maddelerden oluştuğunu göstermektedir. Ekibin lideri Oliver King; modellemenin yüzeyde çeşitli farklı tuzların bulunduğunu tespit ettiğini ancak kızılötesi spektroskopinin tek başına bunların hangi spesifik tuz türleri olduğunu belirleyemediğini söyledi. Ayrıca King, elde edilen veriler ile Europa'nın haritalandırıldığını söylüyor:

Uydunun Jüpiter'i çevreleyen gazlar tarafından en yoğun bombardımana tutulduğu kısmında bulunun sülfürik asit donu da dahil olmak üzere, Europa'nın yüzeyindeki farklı maddelerin dağılımını haritalandırdık.

Ganymede ile ilgili gözlemler de uydunun yüzeyindeki arazi yapılarını ortaya çıkardı. Uydu, ekip tarafından henüz tanımlanamayan koyu gri bir maddeden oluşan yaşlı alanlar ve eski bölgelere göre çok daha fazla su buzu içeren genç alanlardan oluşmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

VLT görüntülerinde mavi renkli olarak görülen Ganymede'nin buzlu bölgeleri, kutup buzullarını ve asteroit çarpmaları sonucu uydunun kabuğundaki buzu ortaya çıkaran kraterleri içermektedir.

Ganymede ve buzlu bölgeleri
Ganymede ve buzlu bölgeleri
ESO

King, VLT sayesinde Europa ve Ganymede'nin yüzeyindeki 150 kilometreden daha küçük olan özellikler bile gözlemlenebildiğini söyledi. Üstelik bu gök cisimlerinin hepsi, Dünya'ya 600 milyon kilometreden daha uzaktadır. Şöyle diyor:

Bu kadar ince ölçekte bir haritalama, daha önce sırf uyduları yakından gözlemleyebilmek için Jüpiter'e kadar uzay aracı göndermek ile mümkündü.

Tabii bu, gelecekteki uzay görevlerinin masadan kaldırıldığı anlamına gelmiyor. Aksine; uyduların bu detaylı haritası, uzay görevlerine oldukça yardımcı olacak. ESA'nın "Jüpiter'in Buzlu Uyduları Gezgini" (İng. "Jupiter Icy Moons Explorer" veya kısaca "JUICE") ve NASA'nın "Europa Clipper" misyonlarında görevli olan Prof. Dr. Leigh Fletcher, şunları söyledi:

Bu yer tabanlı gözlemler, gelecekteki keşiflerimiz için iştahımızı kabartıyor. Ancak gezegen görevleri, zorlu operasyon kısıtlamaları altında gerçekleşiyor ve istediğimiz tüm arazileri inceleyemeyiz. Bu nedenle uyduların yüzeylerinin hangi alanlarının yakın incelemeyi en çok hak ettiği konusunda zor kararlar alınmalıdır.

Görevler; JUICE'nin 2023'te bir diğer Galileo uydusu olan Callisto'yu ve Jüpiter'in atmosferini, manyetik alanını incelemek için fırlatıldığında başlayacak. Hemen ardından, 2024'te, Europa Clipper aracı fırlatılacak ve Europa'nın buzlu yüzeyinin altındaki okyanusun yaşam için uygun koşullara sahip olup olmadığını belirleyecek.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 10
  • Tebrikler! 8
  • İnanılmaz 5
  • Bilim Budur! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • I. Todd. Jupiter's Largest Moons Seen In Sharpest Views Captured By An Earth-Based Telescope. Alındığı Tarih: 28 Ekim 2022. Alındığı Yer: Sky At Night Magazine | Arşiv Bağlantısı
  • R. Lea. Clearest Images Yet Of Europa And Ganymede From Earth Show Jupiter's Icy Moons In Detail. (11 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 28 Ekim 2022. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 16:19:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13050

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. B. Evren, et al. Jüpiter'in Uyduları Europa ve Ganymede'nin Yeryüzünden Çekilmiş En Net Fotoğrafları Yayımlandı!. (3 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13050
Evren, S. B., Bakırcı, Ç. M. (2022, November 03). Jüpiter'in Uyduları Europa ve Ganymede'nin Yeryüzünden Çekilmiş En Net Fotoğrafları Yayımlandı!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13050
S. B. Evren, et al. “Jüpiter'in Uyduları Europa ve Ganymede'nin Yeryüzünden Çekilmiş En Net Fotoğrafları Yayımlandı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/13050.
Evren, Sadık Berk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Jüpiter'in Uyduları Europa ve Ganymede'nin Yeryüzünden Çekilmiş En Net Fotoğrafları Yayımlandı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 03, 2022. https://evrimagaci.org/s/13050.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close