Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İnternet Erişimi Bir İnsan Hakkı Olmalıdır, Aksi Halde Büyümekte Olan Eşitsizliği Durduramayız!

İnternet Erişimi Bir İnsan Hakkı Olmalıdır, Aksi Halde Büyümekte Olan Eşitsizliği Durduramayız! Crowd Content
2 dakika
618
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde eğitim, sağlık, istihdam ve barınma gibi sosyoekonomik hakların kullanımı internet kullanımına o kadar bağımlı ki internet erişiminin artık bir insan hakkı olması gerektiği düşünülüyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde insanların eğitim, sağlık, barınma ve istihdam gibi haklarını kullanıp kullanamayacaklarını, büyük ölçüde internete olan erişimleri belirliyor. Bu haklara internet olmadan da erişmek mümkün; ancak internet erişimi olmayanlar, olanlara kıyasla dezavantajlı konuma düşüyor.

Birmingham Üniversitesi'nde Küresel Etik dersi veren Dr. Merten Reglitz, bu konuyu araştırdı. Politics, Philosophy & Economics dergisinde yayınlanan araştırmada, internet erişiminin birçok insan hakkının kullanılabilmesi için bir gereklilik olduğu ve bir insan hakkı olarak tanınması gerektiği vurgulanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Reglitz, devlet yetkililerini internete erişemeyen vatandaşlar için ücretsiz internet sağlamaya, tüm vatandaşlara dijital eğitim vermeye ve internet erişimini devlet veya kurumların keyfi müdahalelerinden korumaya davet ediyor. Dr. Reglitz bu konuda şunları söylüyor:

Sosyoekonomik insan haklarının kullanılmasında internetin temel ve benzersiz bir görevi var. İnternet insanların iş başvuruları yapmalarını, sağlık çalışanlarına tıbbi bilgilerini göndermelerini, varlıklarını ve işlerini yönetmelerini, sosyal güvenlik taleplerinde bulunmalarını ve çevrimiçi sınavlarına girmelerini sağlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

İnternetin karşılıklı bilgi alışverişine imkân sağlayan yapısı, insanlığın bir bütün olarak ilerlemesine katkı sağlayabilir. Bu potansiyel nedeniyle internet erişiminin bir insan hakkı kabul edilmesi ve herkese ulaştırılması gerekiyor.

Araştırmada gelişmiş ülkelerde internet erişimi olmadan kullanılamayacak sosyoekonomik haklar incelendi. Bunlar arasında şu alanlardaki haklar bulunuyor:

  • Eğitim: İnternet erişiminin olmadığı evlerde yaşayan öğrenciler, çevrimiçi materyallere ve öğrenmeye yardımcı içeriklere erişemediklerinden eğitim konusunda dezavantajlı konumdadır.
  • Sağlık: Uzak bölgelere yüz yüze sağlık hizmeti sağlamak özellikle de ABD ve Kanada gibi ülkelerde oldukça zor olabilir. Çevrimiçi sağlık hizmetlerinin kullanılması bu zorluğu çözebilir.
  • Barınma: Gelişmiş ülkelerin çoğunda kiralık konut piyasası büyük ölçüde internet üzerinden yürümektedir.
  • Sosyal Güvenlik: Kamu hizmetlerine erişmek, internet kullanılmadığı durumda makul sayılamayacak derecede zordur.
  • İstihdam: Birçok iş ilanı gerçek zamanlı ve çevrimiçi olarak yayınlanmakta ve insanların internet üzerinden başvuru yapması beklenmektedir.

Dr. Reglitz, gelişmiş ülkelerde görülen bu problemlerin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerdeki benzer sorunlara da dikkat çekiyor. Örneğin Sahra Altı Afrikasında 6 ila 11 yaş arası çocukların %20'si okula gidemiyor. Okula gidebilenlerin çoğuysa yetersiz sayıda öğretmene sahip, hijyenik olmayan ve fazla yüksek sınıf mevcutlarıyla çökmekte olan okullarına ulaşmak için uzun mesafeler kat ediyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu sorun çevrimiçi eğitim araçları kullanılarak çözülebilir. Böylece çocukların okula gitmesine gerek kalmadan daha fazla öğrenci eğitilebilir.

Yine gelişmekte olan ülkelerde kişinin yeterli sağlık hizmeti alabilmesi de internet erişimine bağlıdır. Bu konudaki zorlukları gidermek için dijital sağlık araçları ile bazı hastalıkların teşhisi yapılabilir. Örneğin Kenya'da akıllı telefon temelli bir uygulama ile görüşünde sorun olan ve tedaviye ihtiyaç duyan insanlar tespit edilmiştir.

Son olarak gelişmekte olan ülkelerde sadece yüz yüze çalışan bankaların azlığı, insanların finansal katılım için internete ihtiyaç duymasına neden olmaktadır. Ayrıca küçük işletmeler de çevrimiçi kitlesel fonlama sayesinde para toplayabilirler. Dünya Bankası'na göre Afrika'da bu şekilde toplanan toplam miktar 2015'te 32 milyon $ iken, 2025'te 2.5 milyar $ gibi bir para toplanması beklenmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Umut Verici! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • U. O. Birmingham. Internet Access Must Become Human Right Or We Risk Ever-Widening Inequality. (7 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 20 Mayıs 2023. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 16:49:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14640

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. İnternet Erişimi Bir İnsan Hakkı Olmalıdır, Aksi Halde Büyümekte Olan Eşitsizliği Durduramayız!. (22 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14640
Alparslan, E. (2023, May 22). İnternet Erişimi Bir İnsan Hakkı Olmalıdır, Aksi Halde Büyümekte Olan Eşitsizliği Durduramayız!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14640
E. Alparslan. “İnternet Erişimi Bir İnsan Hakkı Olmalıdır, Aksi Halde Büyümekte Olan Eşitsizliği Durduramayız!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 22 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/14640.
Alparslan, Eda. “İnternet Erişimi Bir İnsan Hakkı Olmalıdır, Aksi Halde Büyümekte Olan Eşitsizliği Durduramayız!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 22, 2023. https://evrimagaci.org/s/14640.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close