Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnternet Bağımlılığı Ergenlerin Davranış Biçimini ve Gelişimini Etkiliyor!

İnternet Bağımlılığı Ergenlerin Davranış Biçimini ve Gelişimini Etkiliyor! iStockphoto
2 dakika
741
Tüm Reklamları Kapat

Londra Üniversitesi Akademisi araştırmacıları tarafından yapılan çalışma, internet bağımlılığı olan ergen bireylerin beyinlerinde ek bağımlılık davranışlarına ve eğilimlerine yol açabilecek beyin değişiklikler tespit edildiğini gösteriyor.

Araştırmacılar, PLOS Mental Health dergisinde yayınlanan makalede 2013 ve 2023 yılları arasında internet bağımlılığı tanısı konmuş 10-19 yaş arasındaki 237 genç ile ilgili 12 makaleyi inceledi.[1]

İnternet bağımlılığı, bir kişinin internet kullanımına karşı koyamaması ve bu durumun psikolojik sağlığını, sosyal, akademik ve profesyonel yaşamlarını olumsuz etkilemesi olarak tanımlanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmalarda, internet bağımlılığı olan katılımcıların beyin bölgelerinin birbirleriyle nasıl etkileştiğini incelemek için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanıldı. Hem dinlenme sırasında hem de bir görev tamamlarken beyin aktiviteleri incelendi.

İnternet bağımlılığının etkileri, birden fazla sinir ağı boyunca görüldü. Beynin dinlenirken aktive olan bölümlerinde artmış ve azalmış aktivitenin bir karışımı vardı. Aktif düşünmeyle ilgili beyin bölgelerinde ise işlevsel bağlantıda genel bir azalma gözlemlendi. Çalışmanın baş yazarı, yüksek lisans öğrencisi Max Chang şöyle söylüyor:

Ergenlik, insanların biyoloji, biliş ve kişiliklerinde önemli değişiklikler geçirdiği kritik bir gelişim aşaması. Beyin bu dönemde internet bağımlılığıyla ilgili dürtülere karşı çok hassastır. Çalışmamızın bulguları, bunun ergen bireylerin olumsuz davranışsal ve gelişimsel değişikliklere yol açabileceğini gösteriyor. Örneğin, ilişkileri ve sosyal aktiviteleri sürdürmekte zorlanabilir, çevrimiçi faaliyetler hakkında yalan söyleyebilir veya düzensiz uyku deneyimleyebilirler.

Akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarların daha erişilebilir hale gelmesiyle, internet bağımlılığı dünya genelinde artan bir sorun haline gelmiştir. Daha önceki araştırmalar, Birleşik Krallık'taki insanların her hafta 24 saatten fazla çevrimiçi olduklarını ve ankete katılanların yarısından fazlasının internet bağımlısı olduğunu göstermiştir. Çalışmanın kıdemli yazarı, Londra Üniversitesi Akademisi Great Ormond Street Çocuk Sağlığı Enstitüsünden Irene Lee, bu konuyu şöyle dile getiriyor:

İnternetin belirli avantajları olduğundan şüphe yok. Ancak, günlük hayatımızı etkilemeye başladığında bu bir sorundur. Gençlere günlük internet kullanımı için mantıklı zaman sınırları koymalarını ve çevrimiçi çok fazla zaman geçirmenin psikolojik ve sosyal etkilerinin farkında olmalarını tavsiye ederiz.

Tüm Reklamları Kapat

Bulgularımızın, doktorların internet bağımlılığının başlangıcını daha etkili bir şekilde saptamalarına ve tedavi etmelerini sağlayacağını umuyoruz.

Klinisyenler, belirli beyin bölgelerini hedef alan tedaviler veya internet bağımlılığının ana semptomlarını hedefleyen psikoterapi veya aile terapisi önerebilirler.

Daha da önemlisi, internet bağımlılığı hakkında ebeveyn eğitimi, halk sağlığı açısından bağımlılığı önlemenin başka bir yolu olabilir. internet bağımlılığının erken belirtilerinin ve başlangıcının farkında olan ebeveynler; ekran süresini, dürtüselliği daha etkili bir şekilde ele alacak ve internet bağımlılığı ile ilgili risk faktörlerini en aza indirecektir.

İnternet bağımlılığını araştırmak için fMRI taramalarının kullanımı şu anda sınırlıdır ve çalışmalar küçük ergen örneklerine sahiptir. Ayrıca, katılımcılar çoğunlukla Asya ülkelerinden seçilmişti. Gelecek araştırmalar, tedavi müdahaleleri hakkında daha fazla bilgi sağlamak için Batılı örneklerden elde edilen sonuçları da ele almalıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 3
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ M. L. Y. Chang, et al. (2024). Functional Connectivity Changes In The Brain Of Adolescents With Internet Addiction: A Systematic Literature Review Of Imaging Studies. PLOS Mental Health, sf: e0000022. doi: 10.1371/journal.pmen.0000022. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 03:17:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17820

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Böcekler
Ara Geçiş Türleri
Deniz
Epigenetik
Einstein
Kuşlar
Nüfus
Dalga Boyu
Entomoloji
Viral
Kurt
Mavi
Jeoloji
Zaman
Bilgisayar
Tedavi
Yaşamın Başlangıcı
Bilgi
Transkripsiyon
Bağışıklık
Malzeme
Ecza
Nöroloji
Fare
Bilinç
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. İnternet Bağımlılığı Ergenlerin Davranış Biçimini ve Gelişimini Etkiliyor!. (8 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17820
Derin, U. (2024, June 08). İnternet Bağımlılığı Ergenlerin Davranış Biçimini ve Gelişimini Etkiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17820
U. Derin. “İnternet Bağımlılığı Ergenlerin Davranış Biçimini ve Gelişimini Etkiliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 08 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17820.
Derin, Ufuk. “İnternet Bağımlılığı Ergenlerin Davranış Biçimini ve Gelişimini Etkiliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 08, 2024. https://evrimagaci.org/s/17820.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close