Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Feromonları Gerçek mi? Androstadienone ve Estratetraenol, Gerçekten Karşı Cinse Yönelik Çekiciliği Arttırıyor mu?

3 dakika
9,452
İnsan Feromonları Gerçek mi? Androstadienone ve Estratetraenol, Gerçekten Karşı Cinse Yönelik Çekiciliği Arttırıyor mu? Science
Feromonlar Eş Seçimimizde Etkili mi?
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Günlük hayatımızda reklamlarda hep bu başlıkları görürüz, "Cildinize azıcık insan feromonu sıkın, garanti ediyoruz ki kesinlikle bir randevu kapacaksınız!"; ancak bu bilginin doğruluğundan kesin olarak emin değiliz.

Bilim insanları uzun süredir insan davranışlarını etkileyen kimyasalların gerçekten var olup olmadıkları hakkında tartışmaktalar. Yapılan bu yeni çalışmayla insan feromonu kabul edilen iki hormonun karşı cinsiyetteki birinin üzerinde etkisi olup olmadığı tartışmasında, olmadığını gösteren bir çalışma yayınladı ve neticesinde bilim insanları iki gruba ayrıldı: İnsan feromonlarının varlığına inananlar ve inanmayanlar.

Yeni Feromon Çalışması...

Kabul edilen insan feromonları iki tanedir: Bir tanesi erkeklerin terlerinde spermlerinde bulunan androstadienone (AND), diğeri ise kadınların idrarında bulunan estratetraenol (EST) olarak isimlendirilir.

Tüm Reklamları Kapat

7 Mart 2017’de Royal Society Open Science akademik dergisinde bir makale yayınlandı. Deneyde steroid insan feromonlarına maruz kalan heteroseksüel katılımcılardan, karşı cinsteki insanların çekiciliklerini sıralamasını ve aynı zamanda resimdeki kişilerin cinsiyetlerini belirlemelerini istediler. Yazarlara göre eğer steroidler gerçekten feromonlarsa, AND’ye maruz kalan kadın gönüllüler, nötr cinsiyetli insanları erkek yüzü olarak ve EST’ye maruz kalan erkek katılımcılarınsa kadın yüzü olarak görmeleri gerekiyordu. Buna ek olarak da karşı cinsiyetin çekiciliklerini oranlarken de karşı cinsin steroidine karşılık gelen feromona maruz kalan gönüllülerin o insanları daha çekici bulmalarını bekliyorlardı.

Ancak yapılan bu deney sırasında bu beklentilerin hiçbiri gerçekleşmedi.[1]

Bu araştırmanın neticesinde de steroidlerin davranışlar üzerinde hiçbir etkisi olmadığı sonucuna vardılar ve varsayılan insan feromonları olarak adlandırılın AND ve EST’nin artık kabul görmemesi gerektiğini vurguladılar.

Androstenol Feromonu (AND)
Androstenol Feromonu (AND)
Evrim Ağacı

Crawley’deki Batı Avustralya Üniversitesinde evrimsel biyolog ve araştırmanın baş yazarı olan Leigh Simmons insan feromonlarının varlığına inanan bilim insanlarından biri; ancak bunların henüz belirlenemediğini düşünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ben artık AND ve EST’nin peşinden gitmeye değmeyeceğine ikna oldum.

Ona göre AND ve EST, sadece laboratuvar raflarından gereksiz yer kaplayan makus bir oyalanma. Oxford Üniversitesinde feromon araştırmacısı olan ancak bu araştırmaya dahil olmayan Tristram Wyatt, araştırmadan şu şekilde bahsediyor:

Daha fazla negatif bulgu bulunması, uzun zamandır kabul edilen bir kanının sorgulanmasına sebep olan bunun gibi araştırmaların yayınlanmasına zorluyor. Şu an Kral Çıplak hikayesini andıran bir durumdayız.

AND ve EST, Feromon Değiller mi?

Beijing’de bulunan Çin Bilimler Akademisi'nde davranış psikolojisi uzmanı Wet Zhou bu araştırma hakkında Science dergisine yazdığı mailde şöyle dedi:

Benim bu araştırmada en çok endişe duyduğum kısım, bu çalışmanın titiz bir şekilde hazırlanmaması ve yürütülmemesi.

Zhou, 2014’te AND ve EST’nin insanlar üzerinde kesinlikle bir etkisi olduğu ile ilgili bir çalışma yayınlamıştı ve AND ve EST’nin insan feromonu olabileceğini hala inanıyor. Zhou, yapılan çalışmada kullanılan yüzlerin nötr cinsiyetli olduğu iddiasından şüphe etmektedir ve aynı zamanda katılımcıların yüzüne steroidle ıslatılan pamuk yumaklarının bağlanmasında kullanılan bantların da kimyasallarla kaplı olabileceğinden endişelenmektedir.

Illinois Üniversitesi'nde davranış nörobilimcisi olan Martha McClintock, AND ve EST’nin feromon olarak görülmesini sağlamış, meşhur bir isimdir. Ona ününü kazandıran bir diğer konu, aynı yerde yaşayan kadınların menstural döngülerinin eşzamanlı hale gelmesiyle ilgili fazlasıyla tartışılmış araştırmalarıdır. McClintock'a göre yeni araştırmanın bulgularının çürüttüğü tek şey, AND ve EST’nin partnerlerin birbirini etkilemesini sağlayan mistik bir unsur olduğuna yönelik aşırı basitleştirilmiş kanıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

McClintock, hala bileşenlerin davranışları etkilediğini; ama sadece çoğu insanın düşündüğünden daha incelikli etkilediğine inanmaktadır. En son yaptığı araştırmada, birinin terinden nefes alıp verme sırasında alınan AND’nin insanların duygularını etkileyebileceğini gözlemlemiştir.[2] Yaptığı bu araştırmadan sonra da şunları söylemiştir:

Bu bileşenim küçük bir miktarının bile beyin fonksiyonlarını etkileyebildiği şüpheye düşülemeyecek bir gerçektir.

Bu deneyin gerçekliğinden şüphe eden bilim insanları dışında, çalışmanın sağlam olduğuna inanan bilim insanları da var ve bu kişilerden biri olan Wyatt, araştırma hakkında şunları söylüyor:

Umuyorum ki bu araştırmadan sonra araştırmacılar insan feromonları ile ilgili yapılan çalışmaları tekrar değerlendirir. Yapılan çalışmalar sadece sekse odaklanıyor ve albeni, çok karmaşık bir alan. İnsanların cinsel davranışlarını tam anlayamadık. Bunun yerine bilim insanları,bebekler üzerinde çalışmalılar. Bebekler henüz kafa karıştırıcı koklama sistemleri gelişmemelerine rağmen, annelerinin feromonlarına tepki gösteriyorlar. Bu areola salgılarıyla uyarılan bebekler, dillerini dışarı çıkarıp annelerinin memelerini emerler.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
40
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 21
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 10
  • İnanılmaz 7
  • Tebrikler! 4
  • Üzücü! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. M. Hare, et al. (2017). Putative Sex-Specific Human Pheromones Do Not Affect Gender Perception, Attractiveness Ratings Or Unfaithfulness Judgements Of Opposite Sex Faces. Royal Society Open Science, sf: 160831. doi: 10.1098/rsos.160831. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ T. A. Hummer, et al. (2017). A Human Chemosignal Modulates Frontolimbic Activity And Connectivity In Response To Emotional Stimuli. Psychoneuroendocrinology, sf: 15-25. doi: 10.1016/j.psyneuen.2016.09.023. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:50:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9868

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Wessel, et al. İnsan Feromonları Gerçek mi? Androstadienone ve Estratetraenol, Gerçekten Karşı Cinse Yönelik Çekiciliği Arttırıyor mu?. (7 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9868
Wessel, L., Özek, G., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 07). İnsan Feromonları Gerçek mi? Androstadienone ve Estratetraenol, Gerçekten Karşı Cinse Yönelik Çekiciliği Arttırıyor mu?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9868
L. Wessel, et al. “İnsan Feromonları Gerçek mi? Androstadienone ve Estratetraenol, Gerçekten Karşı Cinse Yönelik Çekiciliği Arttırıyor mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Gülin Özek, Evrim Ağacı, 07 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/9868.
Wessel, Lindzi. Özek, Gülin. Bakırcı, Çağrı Mert. “İnsan Feromonları Gerçek mi? Androstadienone ve Estratetraenol, Gerçekten Karşı Cinse Yönelik Çekiciliği Arttırıyor mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Gülin Özek. Evrim Ağacı, January 07, 2021. https://evrimagaci.org/s/9868.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close