Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Evriminin Devam Ettiğini Gösteren İzler

4 dakika
3,384
İnsan Evriminin Devam Ettiğini Gösteren İzler
Tüm Reklamları Kapat

Yaşlı ve genç katılımcıların genomlarını karşılaştıran bir araştırmaya göre, Alzheimer ve sigara içimiyle ilişkili genlerin genetik varyantlarında seçilim baskısı görünüyor.

Araştırmacılar, Alzheimer hastalığı ve ağır sigara içimi ile ilişkisi olan genetik varyantların, genç insanlara göre yaşlı insanlarda daha az görülmesini PLOS Biology’de yayınladılar. Çalışmalarında, genetik alelleri iki büyük genomik veri tabanında analiz ettiler ve evrimsel uyumun bir göstergesi olarak uzun ömürle ilişkili olan alelleri ayıkladılar. Araştırmaya katılmayan Stanford Üniversitesi'nden genetikçi Jonathan Pritchard şöyle diyor:

İnsanlarda alel frekanslarında tek nesil kaymalarını ölçmek için daha önce elimizde veri yoktu. Bu, evrimsel değişimin en küçük boyutta yani bir kuşakta nasıl çalıştığını anlamanın önemli bir parçası.

Başyazar Joe Pickrell, ticari bir genetik test servisini kullandıktan ve elde edilen verileri çevrimiçi hale getirdikten sonra, yukarıda bahsedilen çalışmanın yapılması gerekliliğine dair fikrin birkaç yıl önce ortaya çıktığını söylüyor. Meslektaşlarından birisi, Alzheimer hastalığını arttıran risk ile ilişkili olan APOE4 geninin bir varyantını taşıdığını keşfetti. Pickrell bu varyantı araştırırken, varyantın yaşlı insanlarda daha az görüldüğünü ve APOE4 geninin bir varyantını taşıyanların genç yaşta ölme ihtimalinin daha yüksek olduğunu buldu. Pickrell şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Farklı yaştan insanların olduğu tek bir grupta genetik varyantların zamana yayılmış haliyle frekanslarına bakabilme işi kafamın bir köşesinde yer etmişti.

Kaiser Permanente yüzbinlerce kişinin genetik çeşitlilikleri hakkındaki verileri 2012'deki araştırma için kullanıma açtıktan sonra, Pickrell daha büyük çaplı bir çalışma için doğru zaman olduğuna karar verdi. İngiltere Biobank'tan gelen içinde katılımcıların ebeveynlerinin öldüğü yaşları da olan verileri kullandılar. Columbia Üniversitesi lisansüstü öğrencisi ve çalışmanın ilk yazarı Hakhamanesh Mostafavi şöyle diyor:

Çoğunlukla biyomedikal amaçlarla toplanan büyük veri kümelerinin varlığı ile bu verileri kullanmak mümkün hale gelmiştir. Bu sayede, birkaç nesil gibi kısa zaman ölçeklerinde gerçekleşen küçük değişikliklere bakabiliyoruz. Araştırmanın hedefinde, seçilimi iş başındayken doğrudan gözlemlemek ve uyumla sonuçlanan varyantları (değişkenleri) teşhis etmek vardı.

New York Genom Merkezinde genetikçi olan ve bir genetik test şirketinin kurucusu olan Pickrell, doğurganlık ve uzun ömürlülüğün doğal seçilimde rol aldığını söylüyor. Görünen o ki, her ikisi de bir popülasyonda genetik alellerin devamına katkıda bulunmasıdır. Eldeki verilerle birlikte, Pickrell ve çalışma arkadaşları sadece uzun ömürlülüğü doğrudan ölçebildiler.

Kaiser Permanente ve UK Biobank'tan yüz binlerce siteden gelen 210 bin katılımcının genom verilerini analiz ettiler ve bilgileri hem katılımcıların kendi yaşlarına hem ebeveynlerinin yaşlarına ya da anne ve babalarının öldüğü yaşlara göre karşılaştırdılar. (Ebeveynleriyle ilgili bilgiler UK Biobank tarafından sağlandı.)

Yaşlı insanlarda (hatta uzun ömürlü bireylerin çocuklarında) genç insanlara göre istatistiksel olarak daha az yaygın olan sadece iki varyant buldular. Birincisi, Alzheimer'e bağlı APOE4 varyantıydı ve bu çalışma için bir kıvılcım oldu. Diğeri, insanlarda ağır sigara içimiyle ilişkili olan CHRNA3 genindeki bir mutasyondu.

Tüm Reklamları Kapat

Bulgular, bu varyantlara sahip olanların sahip olmayanlar kadar uzun yaşama eğiliminde olmadıklarına ve gidişat böyle devam ederse sonraki kuşaklarda bu varyantların daha az sıklıkta görüleceğine işaret ediyor. Son çalışmada günümüz genomik verilerine hızlıca bir bakış atıldığından bu aşamalı değişim üzerinde durulmadı.

Pickrell, bu sonuçların çevre koşullarındaki yeni değişikliklere uyum sağlanacağının göstergesi olduğunu söyledi. CHRNA3 varyantı, babalarının daha genç yaşta öldüğü katılımcılar arasında daha yaygındı. Pickrell buna sebep olarak, bu alellere sahip olanların on yıllar önce, sigara içmenin popüler olduğu yıllarda, sigaranın kötü etkilerine daha çok maruz kalmış olmalarından şüpheleniyor. Pickrell şöyle diyor:

İngiltere'de 1950'lerde, ortalama bir insan günde yarım paket sigara içiyordu. Bu, sigara içme davranışını etkileyen farklı genetik varyantların muhtemelen o sıralarda doğal seçilim baskısı altında olduğu anlamına geliyor.

Diğer taraftan, Alzheimer gibi yaşamın geç dönemlerinde görülebilen hastalıkları ortaya çıkaran varyantlar nasıl olur da seçilim baskısı altında olabilir? Pickrell’a göre bu, en azından erkekler için, üreme yoluyla gerçekleşebilir:

65 veya 70 yaşından sonra ölüm riskini etkileyen APOE4 geninde gördüğümüze benzer bir genetik varyant, erkek bireylerin çok az bir kısmı bu yaşlardan sonra çocuk sahibi olmuş olsa bile, doğal seçilimden pekâlâ etkilenebilir.

Fransa'nın Lyon şehrindeki Biyometri ve Evrimsel Biyoloji Laboratuvarı'ndan bir genetikçi olan Laurent Duret, geç ortaya çıkan varyantlarla doğal seleksiyon arasındaki ikinci olası bağlantıyı ortaya çıkarıyor: İnsanlar üremeye son verdikten sonra çocuklarına ve torunlarına bakmaya devam edebilirler. Bu sayede, torunlarının üreme yaşına kadar gelme ihtimallerini artırarak kendi alellerinin bir sonraki kuşağa aktarımını sağlarlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Ekip aynı özellikleri etkilediği bilinen bazı varyant gruplarının ortak etkilerini analiz etti. Geç ergenlik ve geç doğurganlıkla ilgili olan varyantların uzun ömürlülük ile ilişkili olduğunu ve ayrıca yüksek LDL kolesterol düzeyi, kalp hastalıkları riski ve yüksek BKE (beden kitle endeksi) ile ilgili olanların ise insanların yaşam sürelerini kısaltıyor olabileceğini buldu.

Mostafavi ve Pickrell bu araştırmanın, daha büyük ve güçlü veri kümelerinde veya farklı popülasyonlarda benzer soruları ele alırken başkalarına yardımcı olacağını söylüyor. Çalışmaya dahil olmayan Howard Hughes Tıp Enstitüsü araştırmacısı ve Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nde genetikçi olan Leonid Kruglyak şöyle diyor:

Esas itibarıyla bu çalışma ile çok daha büyük topluluklarla beraber yapabileceklerimizi düşünmek heyecan verici. Böylelikle, yaşam süresini etkileyen daha az yaygın olan genetik varyantları tanımlayabiliriz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 12:40:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5120

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bağırsak
Diş Hekimi
Küresel Isınma
Bilgi
Aminoasit
Hidrotermal Baca
Primatlar
Sıcaklık
Küresel
Primat
Pandemik
Tohum
Dil
Vaka
Deizm
Mucize
Yayılım
Virüs
Ölümden Sonra Yaşam
Amerika Birleşik Devletleri
Yüzey
Biyokimya
Organ
Mühendislik
Bilgisayar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Williams, et al. İnsan Evriminin Devam Ettiğini Gösteren İzler. (15 Şubat 2018). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5120
Williams, S., Sever, M. Ç., Özdil, A. Ş. (2018, February 15). İnsan Evriminin Devam Ettiğini Gösteren İzler. Evrim Ağacı. Retrieved November 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5120
S. Williams, et al. “İnsan Evriminin Devam Ettiğini Gösteren İzler.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Meltem Çetin Sever, Evrim Ağacı, 15 Feb. 2018, https://evrimagaci.org/s/5120.
Williams, Shawna. Sever, Meltem Çetin. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “İnsan Evriminin Devam Ettiğini Gösteren İzler.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, February 15, 2018. https://evrimagaci.org/s/5120.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close