Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Embriyosuna Benzer Bir Yapı Yapay Olarak Üretildi!

İnsan Embriyosuna Benzer Bir Yapı Yapay Olarak Üretildi! IFL Science
2 dakika
1,456
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Embriyonun içi boş bir küreden çok katmanlı bir yapıya dönüştüğü süreç olan gastrulasyon, insan gelişiminin pek bilinmeyen bir aşamasıdır. Çünkü insan embriyoları etik kaygılarla genelde 14 günden fazla kültürde tutulmaz, gastrulasyon ise döllenmeden 17 ila 21 gün sonra başlar. Dahası, bugüne kadar gastrulasyonu taklit edebilen kök hücre modelleri plasenta ve yolk kesesini oluşturan ekstraembriyonik dokuları içermemektedir.

20 Temmuz'da Cell dergisinde yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, önceki modellerde bulunmayan bu destekleyici dokulardan yolk kesesini içeren ve "gastruloidimsi" olarak adlandırılan yapıların geliştirilmesi için yeni bir yöntem ortaya koydu. Teksas Üniversitesi Güneybatı Tıp Merkezi'nde kök hücre biyoloğu ve araştırmanın birinci yazarı olan Jun Wu, araştırma hakkında şunları söylüyor:

İnsan kök hücreleri kullanılarak gastrülasyonun ve erken organogenezin bütünlük arz etmeyen modelleri geliştirilmiş olsa da bu modellerde embriyo modelleme ve morfogenezde hayati rol oynayan ekstraembriyonik hücreler bulunmuyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Modelde hem embriyonik hem de ekstraembriyonik dokuların bulunması, araştırmacılara gastrulasyon esnasında epiblast, amniyon ve yolk kesesi arasında gerçekleşen etkileşimleri gözlemleme fırsatı sunuyor ki bu, insanlığın daha önce başaramadığı bir şey.

Bu çalışmada araştırmacılar, daha yaygın olarak kullanılan prime pluripotent kök hücreler yerine genişletilmiş pluripotent kök hücreleri (EPSC) kullandı. Bu hücrelerin farelerde hem embriyonik hem de ekstraembriyonik yapılara farklılaşabildiği gösterilmişti. İnsan EPSC'lerine gerekli büyüme faktörlerini eklendiğinde de bu iki yapıya farklılaştıkları gösterildi. Daha sonrasında hücreler kendilerini yapılandırarak araştırmacıların "gastruloidimsi" veya "perigastruloid" adını verdiği insan embriyosunu andıran bazı yapılar oluşturdular.

Ekstraembriyonik dokular, embriyo gelişimini yönlendiren kimyasal sinyaller salgılar; bu da gastruloidimsilerin embriyo gelişiminin kara kutusu kabul edilen dönemindeki bazı süreçleri taklit edebilmesini sağlar. Gastruloidimsiler, embriyoların içinde yaşadığı amniyotik boşluğu ve embriyolara kan temini sağlayan yolk kesesini geliştirir. Ek olarak gastruloidimsiler, merkezi sinir sistemi gelişiminin başlangıcını işaret eden nörülasyon gibi erken organogenez belirtileri gösterir.

Araştırma ekibi, yöntemlerinin etkili ve tekrarlanabilir olduğunu belirtiyor. Öyle ki, küçük ölçekli bir deneme olarak nitelendirdikleri deneyde yüzlerce gastruloidimsi üretmeyi başardılar. Wu, bu konuda şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu modelin gücü, insan EPSC'lerinin minimum düzeyde dış müdahale ile dikkate değer seviyede kendi kendini organize etme kapasitesinden yararlanmamızdan kaynaklanıyor.

Ekip, modelde plasentayı oluşturan trofoblastların bulunmaması nedeniyle gastruloidimsilerin yaşayabilir olmadığını belirtiyor ve bu da bu araştırmaya dair etik kaygıları gidermeye yardımcı oluyor. Ayrıca proje, uluslararası kök hücre araştırmaları yönergelerini takip etmiş ve UT Southwestern'in Kök Hücre Gözetim Komitesi tarafından onaylanmış.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • L. Liu, et al. (2023). Modeling Post-Implantation Stages Of Human Development Into Early Organogenesis With Stem-Cell-Derived Peri-Gastruloids. Elsevier BV. doi: 10.1016/j.cell.2023.07.018. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 16:37:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15193

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. İnsan Embriyosuna Benzer Bir Yapı Yapay Olarak Üretildi!. (26 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15193
Alparslan, E. (2023, August 26). İnsan Embriyosuna Benzer Bir Yapı Yapay Olarak Üretildi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15193
E. Alparslan. “İnsan Embriyosuna Benzer Bir Yapı Yapay Olarak Üretildi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 26 Aug. 2023, https://evrimagaci.org/s/15193.
Alparslan, Eda. “İnsan Embriyosuna Benzer Bir Yapı Yapay Olarak Üretildi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, August 26, 2023. https://evrimagaci.org/s/15193.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close