Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Foklar, Su Altında Star Wars Filmlerindeki Savaşları Aratmayan Sesler Çıkarıyorlar!

Foklar, Su Altında Star Wars Filmlerindeki Savaşları Aratmayan Sesler Çıkarıyorlar! Pixabay
2 dakika
1,139
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Podcast
5:27
Batuhan Özçiftçi
Seslendiren
18
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Fokların buzların üstünde vakit geçirirken çıkardıkları sesleri az çok aşinayız. Kükreme benzeri seslerle tanınsalar da bugüne kadar birçok farklı ses çıkarttıkları da keşfedilmişti. Foklara ait, insan kulağının duyabildiği 34 farklı ses tanımlanmıştı. Ancak bu seferki sesler, buzun altından kaydedildi.

Oregon Üniversitesi'nden araştırmacılar Antartika'daki Weddell fokları (Leptonychotes weddellii) üzerinde çalışırken, suyun altında fokların çıkarabildiğini daha önce bilmediğimiz seslerini kaydetmeyi başardılar. Biyolog Paul Cziko liderliğindeki bir ekip 2017'de McMurdo Oşinografi Gözlemevi'ni kurduktan sonra, Antartika'nın deniz buzu altında dolaşan Weddell foklarının seslerini kaydetmeye başladı. O zamandan beri sürdürülen iki yıllık kayıtlar, şaşırtıcı bir keşfe yol açtı.

Kayda başlandıktan bir süre sonra araştırmacılar ultra duyarlı geniş bant dijital hidrofonlarının yüksek ve tiz seslerden oluşan ve daha önceden tespit edilmemiş çağrıları da kaydettiğini fark ettiler. Dünyanın en güneydeki memelisi olan foklar, insanların duyamayacağı frekanslarda düzenli olarak cıvıltı, ıslık ve titreme üretiyorlardı. Oregon Üniversitesi’nin Clark Honors College’de deniz memelisi akustiği üzerine çalışan bir kariyer eğitmeni olan deniz biyoloğu Lisa Munger, bunu şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Verilerde bu ultrasonik çağrı türlerine rastlamaya devam ettik. Sonunda, fokların onları oldukça düzenli bir şekilde kullandıklarını anladık.

Araştırmacıların keşfiyle 34 farklı sesi olduğunu bildiğimiz foklara 9 farklı ses daha eklenmiş oldu. Islık ve cıvıltı benzeri farklı sesler kaydedildi. Ancak bu sesler ultrasonik ve insan kulağının duyamayacağı frekanstalar. İnsan kulağı yaklaşık 20.000 Hz'e kadar duyabilirken, yeni fok seslerinin hepsi 21.000 Hz'ten yüksekti ve bazıları 30.000 Hz'e kadar çıkıyordu. Spesifik bir ıslığın ise 49.800 Hz'e kadar yükseldiği kaydedildi. Ayrıca fokların birden fazla tonu uyumlu hale getirirse ortaya çıkan sesin 200.000 Hz'e kadar çıkabileceği ifade edildi. Bu değer, kedi ve köpeklerin bile duyma aralığının ötesinde bir değerdir.

Araştırmanın başındaki isimlerden Profesör Paul Cziko bu sesleri bilim kurgu filmi Star Wars ile bağdaştırıyor:

Weddell foklarının çağrıları, buzun altında neredeyse inanılmaz, başka bir dünyaya ait ses ortamı yaratıyor. Kulağa gerçekten "Star Wars"da, lazer ışınlarıyla dolu bir uzay savaşının ortasındaymışsınız gibi geliyor.

Bu yüksek frekanslı seslerin ne için üretildiği henüz bilinmiyor. Bilim insanları şimdiye kadar foklarda veya deniz aygırları gibi diğer yüzgeçayaklılarda ultrasonik sesler tespit etmemişlerdi. Cziko'ya göre bu sesler, foklar arası iletişime ilave iletişim elementleri olabilir. Cziko, bu seslerin diğer düşük frekanslı seslerin üstüne çıkarak iletişim için farklı bir kanala geçmek gibi bir işlevi olduğu düşüncesinde.

Araştırmacılar, bu ultrasonik çağrıların yunuslar ve balinalardaki gibi bir biyolojik sonar olan ekolokasyon için kullanılabileceğini ve fokların da yarasaların yaptığı gibi engellerden kaçınmak ve arkadaşlarını veya avlarını bulmak ve sınırlı görüş mesafesinde gezinmek için kullanabileceklerini belirtti.

Weddell foklarının Antartika kışında neredeyse mutlak karanlık aylarda nasıl gezinip yiyecek bulduğu hala bir muamma. İlerleyen çalışmalar, seslerin asıl işlevi hakkında bilgiler sağlamaya devam edecektir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • B. Specktor. Seals Are Making 'Star Wars' Noises At Each Other Underwater, And We Have No Idea Why. (22 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2021. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • J. Barlow. Uo Team Finds Weddell Seals Make Unheard-Of Sounds. (4 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2021. Alındığı Yer: Around the O | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 11:03:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10097

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Kaçıra, et al. Foklar, Su Altında Star Wars Filmlerindeki Savaşları Aratmayan Sesler Çıkarıyorlar!. (7 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10097
Kaçıra, G., Bakırcı, Ç. M. (2021, February 07). Foklar, Su Altında Star Wars Filmlerindeki Savaşları Aratmayan Sesler Çıkarıyorlar!. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10097
G. Kaçıra, et al. “Foklar, Su Altında Star Wars Filmlerindeki Savaşları Aratmayan Sesler Çıkarıyorlar!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/10097.
Kaçıra, Göktuğ. Bakırcı, Çağrı Mert. “Foklar, Su Altında Star Wars Filmlerindeki Savaşları Aratmayan Sesler Çıkarıyorlar!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 07, 2021. https://evrimagaci.org/s/10097.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close