Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İlk Denisovan Portresi!

Bilim insanlarının soyları tükenmiş insan grubu olan Denisovanların DNA'sı üzerindeki analizleri, ilk defa dış görünüşleri hakkında fikir sundu.

3 dakika
1,794
İlk Denisovan Portresi! Maayan Harel
Bir sanatçının, antik DNA verilerine dayanarak çizdiği genç kadın Denisovan portresi.
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanlarının, soyları tükenmiş insan grubu olan Denisovanların DNA'sını analizleri ilk defa dış görünüşleri hakkında fikir sundu.

Arkeologların Denisovanları ilk defa keşfettikleri zamandan beri, araştırıcılar bu gizemli insan türünün nasıl göründüğüne dair kanıtlar aradılar. Denisova Mağarası'nda bu insan grubuna ait sadece birkaç fosil bulundu ve bunların çoğu da dişti. Ayrıca bu sene Tibet Platosu'nda bulunan çene kemiği bildiklerimize bir nebze katkıda bulundu. Fakat bu kemiklerin hiçbiri, herhangi bir anatomik özelliği yeniden bir araya getirmeye yetecek kadar tama yakın değildi.

Şimdi ise, bilgisayarlı biyologlar epigenetik değişiklikleri baz alarak Denisovan anatomisine dair bir skeç elde ettiler. Çalışmalarının sonucu, Denisovanların Neandertal benzeri bir görünüşe sahip olduklarını gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bir sanatçının, antik DNA verilerine dayanarak çizdiği genç kadın Denisovan portresi.
Bir sanatçının, antik DNA verilerine dayanarak çizdiği genç kadın Denisovan portresi.
Maayan Harel

Metilasyon Haritalama

DNA üzerindeki epigenetik modifikasyonların gelişim, hastalık ve birkaç biyolojik özelliği etklediği daha öncesinde tespit edilmişti. Aynı genoma sahip hücreler arasındaki farklılıkları belirlememizde yardımcı olmaktalar. Üzerinde en iyi çalışılmış epigenetik değişimlerden biri ise çoğunlukla gen aktivitelerini bastıran metil grubudur.

Metil grubu ölümden çözündüğü için, antik DNA üzerinde tanımlanması mümkün değil. Fakat Kudüs İbrani Üniversitesinden bilgisayarlı biyolog Liran Carmel ve grubu, antik DNA'nın metilasyona uğramış bölümlerini belirlemeye yarayan bir yol keşfettiler. 2014 yılında Carmel'in grubu, Neandertal ve Denisovan genomlarındaki mettilenme örgülerini haritaladılar ve uzuv gelişimi ile ilgili bir gende bu örgülerin soyu tükenmiş bu insan gruplarında ve modern insanlarda farklı olduğunu gösterdiler.

En son yaptıkları çalışmada ise Carmel ve aynı üniversiteden bir diğer bilgisayarlı biyolog olan David Gokhman, metillenme örgüleri Denisovan, Neandertal ve modern insan genomlarında farklılık gösteren binlerce bölge yayınladılar. Bu epigenetik modifikasyonların olduğu bölgelerden hali hazırda gen ekspresyonları bilinenleri karşılaştırdılar ve yüzlerce gen barındıran bir liste oluşturdular.

Bu listeyi Denisovanların görünüşlerini etkileyebilecek anatomik özelliklerle ilişkilendirebilmek için nadir görülen durumlara sahip insanlarda genetik mutasyonların fiziksel etkilerini içeren farklı bir veritabanına baktılar. Bunu yapmalarının nedeni ise, Carmel ve Gokhman'a göre DNA metilasyonu dolayısıyla gen aktivitesinin azalması durumunun hastalığa neden olan genetik mutasyonlarla benzer özellikler taşıması.

Tüm Reklamları Kapat

Neandertallerle Karşılaştırma

Metotlarını Denisovanlara uygulamadan önce, Carmel ve Gohkman'ın ekibi, anatomisi yüzlerce fosil sayesinde iyi bilinen Neandertaller üzerinde bir öncü test uyguladılar.

Çalışmayı yapan ekip, metilasyon örgülerinden etkilenmiş olabilecek 33 Neandertal özelliğini tanımladılar. Sonuçlar ise bu özelliklerden 29'unu doğru tahmin etti. Örnek olarak, Neandertallerin modern insanlara göre sahip olduğu geniş surat ve daha düz kafa yapısı. Yanlış çıkarım ise kaynaşmış kafatası kemiklerinin birleşme çizgileri olan suturların insanlarda daha geniş olduğuydu.

Araştırıcılar tekniği Denisovanlara da uyguladılar. Denisovanların Neandertallerle alçak alın, geniş göğüs kafesi birçok özelliği paylaştığını buldular, ayrıca daha geniş çene ve kafatası gibi farklılık gösteren özellikler de tanımladılar. Her ne kadar bu çıkarımların kesinliğini bilmek imkansız olsa da, bazıları Denisovan kalıntılarınca da doğrulanabilir nitelikte.

Fosil buluntuları dolayısıyla tanımlanabilen en belirgin Denisovan özelliği ise devasa azı dişleri. Ayrıca araştırıcılar, molar dişleriyle ilgili veritabanında bilgi olmadığı için bu özelliğe dair bir çıkarım yapamış olsalar da, Denisovanların büyük dişlere potansiyel adaptasyon olan uzun diş kemerleri olduğunu tanımladılar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Tibet Platosu'nda bulunan 160 bin yıllık Denisovan çenesi, Gokhman ve Carmel'in belirlediği 4 özellikten 3'üyle eşleşme sağladı. Bunun yanında Toronto Üniversitesinden paleoantropolog Bence Viola'nın bir konferansta sunumunu yaptığı ve henüz yayınlanmamış olan Denisovan kafatası parçası incelemesinde de, bu soyu tükenmiş akrabalarımızın geniş kafataslarına sahip olduğu da dile getirilmişti.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Nature News | Arşiv Bağlantısı
  • David Gokhman, et al. (2019). Reconstructing Denisovan Anatomy Using Dna Methylation Maps. Cell. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:22:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8179

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
. E. Callaway, et al. İlk Denisovan Portresi!. (7 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8179
Callaway, . E., Özdoğan, K. T. (2020, January 07). İlk Denisovan Portresi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8179
. E. Callaway, et al. “İlk Denisovan Portresi!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan, Evrim Ağacı, 07 Jan. 2020, https://evrimagaci.org/s/8179.
Callaway, Ewen. Özdoğan, Kadir Toykan. “İlk Denisovan Portresi!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, January 07, 2020. https://evrimagaci.org/s/8179.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close