İlk Denisovan Portresi!
Bilim insanlarının soyları tükenmiş insan grubu olan Denisovanların DNA'sı üzerindeki analizleri, ilk defa dış görünüşleri hakkında fikir sundu.
Bilim insanlarının, soyları tükenmiş insan grubu olan Denisovanların DNA'sını analizleri ilk defa dış görünüşleri hakkında fikir sundu.
Arkeologların Denisovanları ilk defa keşfettikleri zamandan beri, araştırıcılar bu gizemli insan türünün nasıl göründüğüne dair kanıtlar aradılar. Denisova Mağarası'nda bu insan grubuna ait sadece birkaç fosil bulundu ve bunların çoğu da dişti. Ayrıca bu sene Tibet Platosu'nda bulunan çene kemiği bildiklerimize bir nebze katkıda bulundu. Fakat bu kemiklerin hiçbiri, herhangi bir anatomik özelliği yeniden bir araya getirmeye yetecek kadar tama yakın değildi.
Şimdi ise, bilgisayarlı biyologlar epigenetik değişiklikleri baz alarak Denisovan anatomisine dair bir skeç elde ettiler. Çalışmalarının sonucu, Denisovanların Neandertal benzeri bir görünüşe sahip olduklarını gösteriyor.
Metilasyon Haritalama
DNA üzerindeki epigenetik modifikasyonların gelişim, hastalık ve birkaç biyolojik özelliği etklediği daha öncesinde tespit edilmişti. Aynı genoma sahip hücreler arasındaki farklılıkları belirlememizde yardımcı olmaktalar. Üzerinde en iyi çalışılmış epigenetik değişimlerden biri ise çoğunlukla gen aktivitelerini bastıran metil grubudur.
Metil grubu ölümden çözündüğü için, antik DNA üzerinde tanımlanması mümkün değil. Fakat Kudüs İbrani Üniversitesinden bilgisayarlı biyolog Liran Carmel ve grubu, antik DNA'nın metilasyona uğramış bölümlerini belirlemeye yarayan bir yol keşfettiler. 2014 yılında Carmel'in grubu, Neandertal ve Denisovan genomlarındaki mettilenme örgülerini haritaladılar ve uzuv gelişimi ile ilgili bir gende bu örgülerin soyu tükenmiş bu insan gruplarında ve modern insanlarda farklı olduğunu gösterdiler.
En son yaptıkları çalışmada ise Carmel ve aynı üniversiteden bir diğer bilgisayarlı biyolog olan David Gokhman, metillenme örgüleri Denisovan, Neandertal ve modern insan genomlarında farklılık gösteren binlerce bölge yayınladılar. Bu epigenetik modifikasyonların olduğu bölgelerden hali hazırda gen ekspresyonları bilinenleri karşılaştırdılar ve yüzlerce gen barındıran bir liste oluşturdular.
Bu listeyi Denisovanların görünüşlerini etkileyebilecek anatomik özelliklerle ilişkilendirebilmek için nadir görülen durumlara sahip insanlarda genetik mutasyonların fiziksel etkilerini içeren farklı bir veritabanına baktılar. Bunu yapmalarının nedeni ise, Carmel ve Gokhman'a göre DNA metilasyonu dolayısıyla gen aktivitesinin azalması durumunun hastalığa neden olan genetik mutasyonlarla benzer özellikler taşıması.
Neandertallerle Karşılaştırma
Metotlarını Denisovanlara uygulamadan önce, Carmel ve Gohkman'ın ekibi, anatomisi yüzlerce fosil sayesinde iyi bilinen Neandertaller üzerinde bir öncü test uyguladılar.
Çalışmayı yapan ekip, metilasyon örgülerinden etkilenmiş olabilecek 33 Neandertal özelliğini tanımladılar. Sonuçlar ise bu özelliklerden 29'unu doğru tahmin etti. Örnek olarak, Neandertallerin modern insanlara göre sahip olduğu geniş surat ve daha düz kafa yapısı. Yanlış çıkarım ise kaynaşmış kafatası kemiklerinin birleşme çizgileri olan suturların insanlarda daha geniş olduğuydu.
Araştırıcılar tekniği Denisovanlara da uyguladılar. Denisovanların Neandertallerle alçak alın, geniş göğüs kafesi birçok özelliği paylaştığını buldular, ayrıca daha geniş çene ve kafatası gibi farklılık gösteren özellikler de tanımladılar. Her ne kadar bu çıkarımların kesinliğini bilmek imkansız olsa da, bazıları Denisovan kalıntılarınca da doğrulanabilir nitelikte.
Fosil buluntuları dolayısıyla tanımlanabilen en belirgin Denisovan özelliği ise devasa azı dişleri. Ayrıca araştırıcılar, molar dişleriyle ilgili veritabanında bilgi olmadığı için bu özelliğe dair bir çıkarım yapamış olsalar da, Denisovanların büyük dişlere potansiyel adaptasyon olan uzun diş kemerleri olduğunu tanımladılar.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Tibet Platosu'nda bulunan 160 bin yıllık Denisovan çenesi, Gokhman ve Carmel'in belirlediği 4 özellikten 3'üyle eşleşme sağladı. Bunun yanında Toronto Üniversitesinden paleoantropolog Bence Viola'nın bir konferansta sunumunu yaptığı ve henüz yayınlanmamış olan Denisovan kafatası parçası incelemesinde de, bu soyu tükenmiş akrabalarımızın geniş kafataslarına sahip olduğu da dile getirilmişti.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Nature News | Arşiv Bağlantısı
- David Gokhman, et al. (2019). Reconstructing Denisovan Anatomy Using Dna Methylation Maps. Cell. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 10/12/2024 23:46:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8179
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Nature News. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.