Sima İnsanları'na Ait Olan 400.000 Yıllık İnsan DNA'sı Dizilendi!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
İspanya'da keşfedilen yeni bir insan fosilinden 400.000 yıllık bir mitokondriyal DNA (mtDNA) çıkarıldı! DNA üzerinde yapılan analizler, keşfedilen bu yeni insan türünün Denisovalılara yakın olduğunu ortaya koydu. Denisovalılar da, soyu tükenmiş olan bir insan türü ve Neandertaller ile Modern İnsanlar'ın (bizlerin) çiftleşmesi sonucu evrimleştiği düşünülüyor.
Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlandı. Araştırmayı yürütenler ise Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü Evrimsel Genetik Bölümü'nden Matthias Meyer ve arkadaşları.
Sima de los Huesos, İspanya'da bulunan bir fosil mağarası. Son 20 yıldır bu mağaradan fosil çıkarılıyor ve araştırmalar yürütülüyor. Bugüne kadar bu mağaradan 30 civarında fosil çıkarıldı ve her birinin 300.000 yıl öncesine ait olduğu gösterildi. Bu diğer fosiller, Homo sapiens ve Homo neanderthalensis türlerinin ortak atası olduğu düşünülen Homo heidelbergensis türüne aitti.
Bu bölgeden çıkarılan fosiller, popüler olarak Sima İnsanları olarak biliniyor. Gen dizileme teknolojileri sayesinde, bu antik kuzenlerimizden mitokondriyal bir genom elde etmeyi başardık.
Çıkarılan DNA yaklaşık 400.000 yıl öncesine ait bir femur kemiğinden elde edildi. DNA'yı çıkaran İspanyol araştırmacılardan bu kimyasalları devralan Alman ekip, hasar görmüş mtDNA'yı modern teknikler kullanarak tamamladı. Elde edilen sonuçlar hem şaşırtıcıydı, hem de insan evrimine ait birçok önemli bilgi verdi. İlk olarak bu genomun, keşfedilen en eski insan genomlarından biri olduğu tespit edildi. Bu da oldukça ilgi çekici, çünkü normalde kemikler içerisindeki mtDNA, soğuk şartlarda pek fazla dayanamamaktadır.
Sima'dan çıkarılan kemikler kısmen Neandertal kemiklerine benzemekteydi; ancak mtDNA analizleri, Denisova İnsanı'na daha yakın olduklarını gösterdi. Bu da, bu grupların evrimsel geçmişiyle ilgili yeni soruların doğmasına neden oldu. Sima'dan çıkarılan fosiller, Neandertaller ve Denisovalıların atası olabilir. Bir diğer opsiyonsa, bu yeni fosillerin, yeni bir türe ait olduğu...
Bu mtDNA üzerinde yapılan araştırma, yeni analizlerin de önünü açıyor. Sima'dan çıkarılacak yeni fosiller, çekirdek DNA'sının bile elde edilmesini sağlayabilir. Bu da, soyu tükenmiş bir insan popülasyonuna dair yepyeni bilgiler edinmemizi sağlayabilir.
Görselde, yapılan evrimsel analize göre Sima İnsanları'nın yeri gösteriliyor (en üstteki dal). Görülebileceği gibi Sima İnsanları, Denisova İnsanlarına yakın akrabadırlar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 12
- 7
- 7
- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
- M. Meyer, et al. (2014). A Mitochondrial Genome Sequence Of A Hominin From Sima De Los Huesos. Nature, sf: 403-406. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:07:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1756
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in IFLS. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.