Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kadın Vücudundan Salgılanan "Copulin" Kimyasalı Gerçekten Erkeklerin Cinsel Davranışlarını Etkiliyor mu?

Kadın Vücudundan Salgılanan "Copulin" Kimyasalı Gerçekten Erkeklerin Cinsel Davranışlarını Etkiliyor mu? Taylor Swift WonderStruck Chapter 1
Copulin, kadınların yumurtlama öncesi dönemde salgıladığı bir yağ asididir.
4 dakika
24,595
Tüm Reklamları Kapat

Canlılarda üreme iç güdüsüyle tetiklenen, en iyi ve sağlıklı yavruları üretmek ve türün devamlılığını sağlayabilmek için gelişmiş olan eş seçme davranışları çok çeşitlilik gösterebilir. Kuşlarda tüy renkleri ve ötüşler bahis konusuyken, geyiklerde boynuz büyüklüğü bu işi görür. Ancak gelişmiş beyinleri ve buna bağlı olarak daha karmaşık bir sosyal hayatları olan insanlarda eş seçimi çok daha karmaşıklaşmıştır. İşte tam da bu karmaşanın ortasında basit ancak bir o kadar da etkili olduğu düşünülen bir kimyasala rastlamak şaşırtıcı: Copulin. Copulin gerçekten de sihirli bir iksir olabilir mi?

Copulinin Kimyasal Yapısı
Copulinin Kimyasal Yapısı
regain.us

Memelilerin birçoğunda görülen, dişilerin erkeği kabul etmeye hazır olduğu, feromonlarla veya üreme organlarının şişmesi gibi davranışlarla bunu belli ettiği döneme östrus denir. İnsanlarda bu davranışların görülmemesi yumurtlamanın gizli kalmasına yol açmaktadır. Bu bir dezavantaj olarak görülse de tek eşliliğe yönelmeyle düzenli olarak yavru doğumuna izin vermesi ve eş bulamama sıkıntısı olmaması yönüyle bir avantaj olmuştur. Ayrıca kadınların gizli bir silahının daha var olduğu düşünülmektedir: Copulin. Kimyasal olarak C2-C5 alifatik asitleri olan copulinler aslında vajinadan salgılanan yağ asitleridir.

Tüm Reklamları Kapat

Copulinin ilk keşfedilişi 1982 yılına dayanmaktadır. Copulin ilk olarak , Doris Zumpe ve Richard P. Michael'ın, Rhesus maymunları (Macaca mulatta) üzerinde yaptıkları deneylerde dişi maymunlarda rastlandı. Yaptıkları deneyler copulinin bu maymunların sosyal yapısı üzerindeki şaşırtıcı etkilerini ortaya çıkardı. Hormon ve feromon bazında bazı değişiklikler yaptıkları dişi maymunları tek erkeği olan bir sürüye yerleştirerek deneylerine başladılar (Deneylerden sonra dişi maymunlar doğal hallerine dönebilmeleri için tedavi edildi). Koku olarak burundan algılanan bu kimyasal erkek maymunların hangi dişinin yumurtlama döneminde olduğunu anlamalarını sağlayıp sürüdeki çiftleşme yöneliminin nasıl oluştuğu konusu hakkında araştırmacılara bazı ipuçları vermiştir. Ancak çiftleşme tercihinde tek şart, tabii ki, copulinin varlığı değildir.

Rhesus Maymunu (Macaca mulatta)
Rhesus Maymunu (Macaca mulatta)
Pixabay

Copulin İnsan Erkekleri Üzerinde de Aynı Etkiye Sahip mi?

Copulinin insan erkekleri üzerindeki etkileri hakkındaki çalışmalardan ilki Viyana Üniversitesi'nden biyologlar Astrid Juette ve Karl Grammer'a aittir. Biyologlar, aralarında bariz çekicilik farkı olan kadınların fotoğraflarını genç erkeklere gösterip seslerini dinleterek onlardan çekicilik bazında bir sıralama yapmalarını istedi. Ancak bunu yaparken gizlice odaya sentetik copulin bıraktılar. Sonuçlar itibarıyla copulinin kadın cazibesi konusundaki farkları eşitlediği görüldü: Copulini soluyan erkekler, daha az çekici olan kadınları diğer kadınlarla eş değer derecede çekici buluyorlardı. Ayrıca, bu erkeklerin testosteron üretiminin %150 oranında arttığı da belirlendi.

Tüm Reklamları Kapat

1997 yılında yapılan bu deney uzun süre bilim camiasında yerini korudu. Ancak 2016'daki bir başka deney akıllarda soru işaretleri bıraktı. Megan N. Williams ve Amy Jacobson yaptıkları deneylerde bu ilk deneyin sonuçlarını alamadılar. Copulin solumuş ve kontrol grubundaki erkekler üzerinde yapılan gözlemlere göre copulin herhangi bir eş seçilimine yol açmıyordu. Ancak copulini soluyan erkekler, temiz hava soluyan erkeklere göre, kendilerini %21 daha çekici olarak değerlendirmişlerdi.

2017 yılına gelindiğinde ise daha keskin ve tatmin edici ifadelere ulaşabildik. Megan N. Williams ve Coren Apicella çok daha kapsamlı bir araştırmaya imza attılar. Ivy League Üniversitesi'nden koku almalarını engelleyecek herhangi bir sorunu olmayan rastgele 243 erkek gönüllü seçtiler. Ancak çalışmanın başlarında bunlardan 12 tanesinin heteroseksüel olmadığı anlaşılınca onları çalışmadan çıkardılar. Kalan deneklere ise içinde kadınların olduğu 30 adet fotoğraf gösterileceği ve kadınları çekicilik olarak sıralamaları isteneceği ancak deney sırasında seçimlerini etkileyebilecek bir çeşit kadın feromonuna maruz kalabileceklerini söylediler. Fakat denekler feromona maruz kalıp kalmadıklarını bilmeyeceklerdi.

2016'da yapılan bir çalışmada copulini soluyan erkekler, temiz hava soluyan erkeklere göre, kendilerini %21 daha çekici olarak değerlendirdiler.
2016'da yapılan bir çalışmada copulini soluyan erkekler, temiz hava soluyan erkeklere göre, kendilerini %21 daha çekici olarak değerlendirdiler.
Pixabay

Deneyler, deneklerin koku alma duyusuna dayanıyordu ve kontrollü olarak deneklerin burunları veya cinsel organları bazı grupların ise her ikisi de gazlı bezlerle kapatıldı. Gazlı bez feromon geçişine izin vermeyecekti. Williams ve Apicella'nın çalışmaları gösterdi ki 1997 yılında yapılan gözlemler pek de sağlam bilgiler değildi. Araştırmacılar 1997 yılında elde edilen deney sonuçlarının bir çeşit tavan etkisi sebebiyle oluşmuş olabileceğini söylediler. [Editör notu: Tavan etkisi (ceiling effect): Değişkenin denekler üzerine daha fazla bir etkisinin olmadığı nokta ya da doyum noktası demektir. Örneğin, bir deneyde deneklerin tümü çok yüksek puanlar almış ise bu durumda yüksek puan alan bu denekler arasındaki farklılıklar gözlenemediğinden deney sonuçlarından doğru bir anlam çıkarılması mümkün olmaz.]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Yapılan deneyler sonucunda, copulinin erkeklerin cinsel davranışlarını etkileyen gerçek bir feromon olarak değerlendirilebilmesi için beş şart belirlendi: 1) Sentezlenen copulin, doğal olarak üretilen copulin ile aynı koşullarda, aynı konsantrasyonlarda olmalı, aynı fizyolojik ve davranışsal reaksiyonlara sebep olmalıdır. 2) Copulin karışımının her bir asidi söz konusu reaksiyonlara neden olması için yeterli olmalıdır. 3) Sadece öngörülen kimyasal karışımların bu reaksiyonları ortaya çıkarması gerekmektedir. 4) Copulin iletişimini kolaylaştıracak belirgin bir yolağın varlığı gereklidir. 5) Copulin miktarları farklı eş kalitesine ve statüsüne sahip kişiler arasında farklılık gösterebilmelidir.

Söz konusu çalışma açık şekilde 1. maddenin başarısızlığını ve copulinin erkeklerin cinsel tercihlerini etkileyemeyeceğini göstermektedir. Yapılan bu son araştırmalara göre copulinin erkekler üzerindeki etkileri tartışmalıdır. Copulin üzerine çalışma yapmış olan ancak yazıda geçmeyen birçok bilim insanı bulunsa da gelecekte yapılacak daha fazla çalışma bu kimyasal hakkındaki bilgilerimizi netleştirebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
115
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 42
  • Tebrikler! 32
  • Muhteşem! 6
  • İnanılmaz 6
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 13:55:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7952

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Kaçıra, et al. Kadın Vücudundan Salgılanan "Copulin" Kimyasalı Gerçekten Erkeklerin Cinsel Davranışlarını Etkiliyor mu?. (12 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7952
Kaçıra, G., Özdil, A. Ş. (2019, September 12). Kadın Vücudundan Salgılanan "Copulin" Kimyasalı Gerçekten Erkeklerin Cinsel Davranışlarını Etkiliyor mu?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7952
G. Kaçıra, et al. “Kadın Vücudundan Salgılanan "Copulin" Kimyasalı Gerçekten Erkeklerin Cinsel Davranışlarını Etkiliyor mu?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 12 Sep. 2019, https://evrimagaci.org/s/7952.
Kaçıra, Göktuğ. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Kadın Vücudundan Salgılanan "Copulin" Kimyasalı Gerçekten Erkeklerin Cinsel Davranışlarını Etkiliyor mu?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, September 12, 2019. https://evrimagaci.org/s/7952.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close