Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İklim Değişimi, Himalayalar'daki Ağaç Türleri Arasındaki Dengeyi Değiştiriyor!

3 dakika
200
İklim Değişimi, Himalayalar'daki Ağaç Türleri Arasındaki Dengeyi Değiştiriyor! Science
Tüm Reklamları Kapat

Himalayalar'da zirveye ulaşmak için yarışanlar yalnızca dağcılar değil, ağaçlar da bu mücadeleye katılıyor. Nature Plants dergisinde yayınlanan bir araştırma, birçok yerde dağlık bölgelerdeki baskın ağaç türü olan huş ağacının yavaş büyüyen ve yaprak dökmeyen bir kozalaklı ağaç olan göknara karşı zemin kaybettiğini gösteriyor.[1] Bu değişim, diğer türlerin yaşam alanlarını yeniden şekillendirmelerine ve Himalaya ekosisteminin dinamiklerini değiştirmesine neden olabilir.

Çalışmada yer almayan Gent Üniversitesi'nden ekolojist Pieter De Frenne, ekosistemlerin değişen iklime nasıl tepki verdiğini anlamak için "bütünsel bakış açısının gerekli olduğunu" gösterdiğini söylüyor.

Orta Himalayalar, dünyanın en geniş ve kesintisiz ağaç sınırlarından birine ev sahipliği yapar. Son 2 ila 5 milyon yıl içinde huş ağaçları (Betula utilis), ilerleyen ve gerileyen buzulların geride bıraktığı kayalık alanlarda kendine yer edinmiştir. Daha sonra Himalaya göknarı (Abies spectabilis) bu alanlara yayılmaya başlamıştır. Zamanla bu durum, ya huşların ya göknarların baskın olduğu bir orman mozaiği ortaya çıkarmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Himalayalar, küresel ortalamadan daha hızlı bir şekilde ısınma ve kuraklık olayları yaşamaktadır. Botanikçi Shalik Ram Sigdel, ağaçların en yüksek yetişme noktası olan ağaç sınırlarının bu hızlı değişimlere nasıl tepki verdiği sorusunun kendisini büyülediğini belirtiyor. Çalışmalarında sık sık huş ve göknarın bir arada olduğu ağaç sınırlarına rastladığını belirten Sigdel, bir türün diğerine göre nasıl tepki verdiğini gerçekten merak ettiğini söylüyor.

Ekip, Everest Dağı yakınlarındaki ve Annapurna Koruma Alanı'ndaki önemli ormanlara odaklanarak, insan müdahalesinin en az olduğu ve benzer iklim koşullarına sahip alanları belirledi. Her alanda bir basketbol sahasının yaklaşık iki katı büyüklüğünde, 400 ila 700 ağaç içeren parseller seçtiler.

Himalayalar'daki zorlu arazi ve öngörülemez hava koşulları ise saha çalışmasını daha da zorlu hale getirdi. Sigdel, o anları şöyle anlatıyor:

Bazen açık bir hava bir anda kar yağışına dönüyor ve GPS kullansak bile otele geri dönüş yolunu zar zor bulabildik.

Araştırmacılar, her bir ağacın gövdesine yakın bir noktadan ince kalem boyutunda örnekler topladı. Yaşlı ağaçların yaşlarını ağaç halkalarını halkalarını sayarak, halkaları henüz görünmeyen genç ağaçların yaşlarını ise yıllık büyümeden kalan küçük izleri sayarak hesapladılar.

Tüm Reklamları Kapat

Sigdel ve ekibi, elde ettikleri veriler sayesinde her bir türün ağaç sınırı boyunca yayılmasını, yeni yetişen ağaçların sayısını, konumlarını ve büyüme şekillerini takip ve analiz edebildi. Sonuçlar, göknarların son yıllarda daha fazla ürediğini, huşların ise 1920 ile 1970 yılları arasında üreme zirvesini yaşadığını ancak son yıllarda üreme oranlarının düştüğünü ortaya koydu. Ekip ayrıca, göknarların yılda yaklaşık 11 santimetre yukarı çıkarken huşların ise yılda yaklaşık 6 santimetre hareket ettiğini tespit etti.

Araştırmacılar, ağaç sınırlarının 2100 yılına kadar nasıl değişebileceğini tahmin etmek için düşük ısınma (2°C'ye kadar), orta düzeyde ısınma (3,6°C'ye kadar) ve yüksek ısınma (4°–5°C) olmak üzere üç farklı ısınma senaryosu kullandı. Farklı sıcaklık, yağış ve nem koşullarında ağaç büyümesini inceleyen ekip, göknarların daha sıcak ve kuru koşullarda başarılı olacağını, huşların ise bu koşullara ayak uydurmakta zorlanacağını tespit etti. Çoğu senaryo, göknarın yukarı doğru yayılmaya devam ederek daha yüksek bölgeleri ele geçireceğini; huşların ise muhtemelen aynı yerde kalacağı ya daha düşük rakımlara ineceğini öngörüyor.

Uzmanlar, bu değişimin dağlarda yaşayan insanlar ve hayvanlar için endişe verici olabileceğine dikkat çekiyor. Araştırmada yer almayan Dominguez Hills California Eyalet Üniversitesi'nden çevre bilimci Parveen Chhetri, şöyle anlatıyor:

Ormanlık ve çalılık alanların genişlemesi, açık alanlarda avlanmayı tercih eden kar leoparlarının yaşam alanlarını daraltıyor.

Ormanların otlak alanlarına yayılması, hayvancılık yapan topluluklarla ormanlarla karşı karşıya getiriyor. Chhetri, bu durumun Himalaya'nın orta kesimlerinde yer alan Langtang vadisinde halihazırda yaşandığını ve yerel halkın tibet sığırları ve koyunlar için otlak alanlarını geri kazanmak amacıyla ağaçları kesmeye başladığını belirtiyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Sonuç olarak Chhetri, bu tür çalışmaların yerel halka ve orman yöneticilerine ağaç sınırlarının farklı iklim dinamiklerine nasıl tepki vereceğini tahmin etmeleri ve geleceği planlamaları için araçlar sunduğunu vurguluyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ S. R. Sigdel, et al. (2024). Accelerated Succession In Himalayan Alpine Treelines Under Climatic Warming. Nature Plants, sf: 1909-1918. doi: 10.1038/s41477-024-01855-0. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/01/2025 00:29:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19396

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Coğrafya
Biyocoğrafya
Kuvvet
Nanoteknoloji
Factchecking
Gözlem
Bebek
Uzay Görevleri
Işık Hızı
Eğitim
Yüksek
Dünya
İnfografik
Stres
Besin
Normal Doğum
Renk
Pandemi
Biyolojik Antropoloji
Diyet
Astronot
Kök Hücre
Beslenme Bilimi
Maymun
Tür
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. İklim Değişimi, Himalayalar'daki Ağaç Türleri Arasındaki Dengeyi Değiştiriyor!. (26 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19396
Derin, U. (2024, December 26). İklim Değişimi, Himalayalar'daki Ağaç Türleri Arasındaki Dengeyi Değiştiriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 07, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19396
U. Derin. “İklim Değişimi, Himalayalar'daki Ağaç Türleri Arasındaki Dengeyi Değiştiriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 26 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19396.
Derin, Ufuk. “İklim Değişimi, Himalayalar'daki Ağaç Türleri Arasındaki Dengeyi Değiştiriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 26, 2024. https://evrimagaci.org/s/19396.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close