Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Orangutanların Ağaçları Terk Ederek Yerde Daha Fazla Zaman Geçirme Nedeni İnsanlar Olabilir!

3 dakika
3,970
Orangutanların Ağaçları Terk Ederek Yerde Daha Fazla Zaman Geçirme Nedeni İnsanlar Olabilir!
Tüm Reklamları Kapat

Orangutanlar ağaçtan yere indiler ve toprak seviyesinde eskiye nazaran daha çok vakit geçiriyorlar; fakat yeni bir çalışmanın bulgularına göre, bu davranışı kısmen insanlardan etkilendikleri için sergiliyor olabilirler.

Leicester Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nde çalışan ve Orangutan Tropical Peatland Project’in (OuTrop) (Tropikal Turbalık Orangutan Projesi) Yönetim Müdürü olan Dr. Mark Harrison, çeşitli ülkelerden meslektaşlarıyla birlikte, yedi yıllık Borneo Orangutanları çalışmasının sonuçlarını Scientific Reports dergisinde yayınladı.

Haziran 2006 – Mart 2013 arasında yürütülen araştırmada, Borneo’daki 16 siteden alınan kapsamlı kamera tuzağı (hareket sensörlü ve uzaktan kumandalı kamera) verileri kullanılarak elde edilen orangutan toprakçıllığının geniş çaplı analizi temel alınmıştır. Toplamda 159.152 tuzak günü boyunca 1.409 kamera tuzağı istasyonunda 641 ayrı orangutan kaydı yapıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Borneo Orangutanı (Pongo pygmaeus), dünyanın en büyük arboreal (ağaçlarda yaşayan) memelisidir. Toprakçıl davranış kayıtları çok fazla değildir ve habitat huzursuzluğuna yol açabilir.

Malezya’daki HUTAN / Kinabatangan Orangutan Koruma Programı’ndan Marc Ancrenaz ve meslektaşları çalışmayı yürüttüler. Dr. Harrison şunları söyledi:

Orangutanların gezmek ve yiyecek aramak için toprak seviyesini kullandıklarını bir süredir biliyorduk, fakat bu davranışa sürükleyen insan kaynaklı huzursuzlukların etkisi açık değildi. Orangutanların ormandaki evlerini dilim dilim doğrayan bu yaygın orman kaybı ve arazi bölünmesi çağında bu durumu anlamak çok önemlidir. Orman düzeninin bozulma derecesi ve ağaç taçları arasındaki boşluğun büyüklük derecesi toprakçıllığı etkilediği hâlde orangutanlar, oldukça küçülmüş habitatlarda da bakir ormanlardaki sıklıkta toprak seviyesinde kaydedildi. Farklı yaş ve cinsiyet sınıfından orangutanlar toprak seviyesinde kaydedilmişlerdir, fakat dolgun yanaklı veya boğazında kese bulunan çıkıntılı erkek orangutanlar, toprak seviyesinde daha çok bulunurlar. Bu durum, Borneo Orangutanı’nın toprakçıl hareketinin, doğal davranış dağarcığının bilindiğinden daha büyük bir kısmını oluşturduğunu ve habitat huzursuzluğu nedeniyle sadece biraz değiştiğini gösterir.

Ve Dr. Harrison şöyle ekledi:

Orangutanların ağaçtan yere inme kapasitesi, onların en azından daha küçük ölçekli orman bölünmesi durumuyla baş edebilme ve karma arazilerde kısmen açık alanları geçebilme becerilerini artırabilir, tabii bu marifetlerinin derecesi de incelenmek üzere beklemektedir.

Yazarlar, orangutanların %70’inden daha fazlasının, çok-amaçlı kullanım için bölünme ve insanlar tarafından değiştirilme nedeniyle asıl ekolojik özelliklerinin çoğunu kaybetmiş ormanlarda görüldüğünü raporlarında belirtmişlerdir. Toprak seviyesinde daha çok zaman geçirdikleri görülen orangutanların değişikliğe uğramış bu davranışının, haliyle, artıları ve eksileri vardır. Dr. Harrison bu durumu şöyle açıklıyor:

Artan toprakçıllığın yırtıcılar tarafından avlanma riskini, insanlarla etkileşimi ve onlar tarafından yapılan zulmü ve yeni hastalıklara maruz kalmalarını artırması beklenir. Kaplanların bulunduğu Sumatra’nın aksine, yırtıcılar tarafından avlanma Borneo’da daha az olasıdır, gerçi Borneo’da da yavru orangutanlar sakallı yaban domuzu ve bulut benekli leopar tehlikesiyle karşılaşabilirler. Yakın tarihte en büyük yırtıcıları, aslında daha çok ağaçlardaki orangutanları nişan alıp vuran insan olmuştur: Orangutanlar çok gürültü çıkarır ve bu nedenle ağaçlarda kendilerini çok belli ederler, toprak seviyesinde ise neredeyse hiç ses çıkarmadan hareket eder ve dolayısıyla daha kolay kaçarlar.

Bilim insanları, dolayısıyla toprakçıl davranışın hareket etme ve yayılmayı da kolaylaştırdığını rapor etmişlerdir, özellikle doğal veya insan kaynaklı süreçler sonucunda bozulmuş veya bölünmüş arazilerde. Bu davranış aynı zamanda değişik yiyecek kaynaklarına ulaşmak için yeni fırsatlar yaratır. Dr. Harrison sözlerini şöyle bitirdi:

Sonuç olarak orangutanları toprakçıllığa nelerin yönlendirdiğini, bunun insanlar tarafından değiştirilmiş arazilerde yayılmalarını, hareketlerini ve hayatta kalmalarını nasıl etkilediğini daha iyi anlamak, Borneo’daki nesli tükenen bu türü korumak için etkili yönetim stratejileri oluşturmak açısından önemlidir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Üzücü! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:31:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1982

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. Leicester, et al. Orangutanların Ağaçları Terk Ederek Yerde Daha Fazla Zaman Geçirme Nedeni İnsanlar Olabilir!. (22 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1982
Leicester, U. o., Ölez, Ş., Bakırcı, Ç. M. (2014, February 22). Orangutanların Ağaçları Terk Ederek Yerde Daha Fazla Zaman Geçirme Nedeni İnsanlar Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1982
U. o. Leicester, et al. “Orangutanların Ağaçları Terk Ederek Yerde Daha Fazla Zaman Geçirme Nedeni İnsanlar Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 22 Feb. 2014, https://evrimagaci.org/s/1982.
Leicester, University of. Ölez, Şule. Bakırcı, Çağrı Mert. “Orangutanların Ağaçları Terk Ederek Yerde Daha Fazla Zaman Geçirme Nedeni İnsanlar Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, February 22, 2014. https://evrimagaci.org/s/1982.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close