Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İklim Değişikliğinin Askeri Alandaki Etkileri, NATO Stratejisini Nasıl Etkiliyor?

4 dakika
557
İklim Değişikliğinin Askeri Alandaki Etkileri, NATO Stratejisini Nasıl Etkiliyor? NATO
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İklim değişikliği meselesi, geleceğimizi ilgilendiren en önemli konulardan bir tanesi. Bu konuda hatırı sayılı bir biçimde kamuoyu farkındalığı ile beraber devletlerin, sivil toplum örgütleri ve uluslararası kuruluşların planları ve hedefleri var ve bu hedefler giderek artmakta. İklim değişikliği, dünyanın en büyük savunma ve güvenlik ittifakı NATO'nun (Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü) da gündeminde yer alıyor. İklim değişikliği, ilk olarak NATO'nun 2010 Stratejik Konsepti'nde yer aldı. 2010 Lizbon Zirvesi'nden bu yana, zirve bildirilerinde iklime vurgu yapıldı. 2014'te "Yeşil Savunma çerçevesi" kabul edildi. Son olarak NATO, 2021 Brüksel Zirvesi'nde iklim değişikliği konusunu gündemine resmen aldı ve iklim değişikliğine karşı hedefleri içeren bir Eylem Planı'nı ilan etti.[1]

NATO, iklim değişikliğini hem güvenlik bağlamında ele alıyor hem de iklim temelli doğa olaylarının askeri altyapı ve tesisler üzerindeki etkisine karşı önlemler almak istiyor. Ayrıca, bu doğa olaylarının NATO'nun operasyonel kapasitesini de olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyor. Peki iklimin askeri faaliyetlere nasıl etkisi olacak?

İklim Değişikliği ve Askeri Faaliyetler

İklim değişikliğinin başlıca sonuçlarından olan ekstrem hava koşulları, yüksek sıcaklıklar, deniz suyu seviyesinin yükselmesi ve yağış miktarındaki ani değişimler askeri tesisleri sel, kuraklık ve yangın gibi olaylarla tehdit etmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Öte yandan, örneğin yüksek sıcaklık koşulları, hava kuvvetlerinde uçakların iniş kalkış performansını düşürebilir ya da motorlarının sürekli yenilenmesini gerektirebilir.[2] Benzer şekilde ekstrem koşullar, askeri teçhizatın yıpranmasını arttırabilir ve üslerin zarar görmesine sebep olabilir. Bu da ek maliyetlere yol açabilir.

İçme suyuna olan gereksinimi de etkileyeceğinden dolayı iklim değişikliği, askeri faaliyetler için önemsenmesi gereken başlıca sorunlardan biridir. İklim temelli ekstrem koşullar, bazı askeri tesislerde sel yahut su baskını, kuraklık gibi çeşitli zararlara yol açacaktır. Örneğin ABD Savunma Bakanlığı'nın 2019’daki İklim Değişikliği Raporu'nda hangi askeri tesislerin ne kadarının zarar görebileceği ele alınmıştır. Buna göre çeşitli güçlerden (deniz, kara, hava) bazı askeri tesisler; sel, çölleşme, kuraklık, yangın ve permafrost çözünmesi gibi olaylardan olumsuz etkilenecektir.

İklim ve Güvenlik

NATO, iklim meselesine ayrıca güvenlik çerçevesinden bakıyor dedik. Peki iklimin güvenlik üzerine etkisi ne olacak?

İklim değişikliğinin ciddi ve katastrofik sonuçları, dünya üzerindeki kırılgan bölgelerde göç, kıtlık ve kuraklık gibi insani krizlere yol açabilir. Bu insani krizler de yeni çatışmaları ve savaşları ortaya çıkarabilir. NATO da sınırları içerisinde ve sınırlarının yakınlarında böyle bir krizin yaşanmasını istememektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin iklimin sebep olduğu göç dalgalanmaları, müttefik ülkeleri tehdit etmektedir. Müttefiklerin olası bir istikrarsızlık içine sürüklenmesi, güvenlik açısından ittifakın varlığını tehdit etmektedir. Ayrıca iklim değişikliği, gıda üretimini sekteye uğratabilir, tedarik ağını bozabilir, hastalıkların yayılmasını hızlandırarak sağlık hizmetlerini kesintiye sokabilir. Bu da dünyayı yeni bir ateş çemberi içerisine dahil edebilir.

Kızılhaç'ın Mali, Irak ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaptığı araştırmaya göre dünyanın kırılgan bölgeleri, iklim temelli güvenlik sorunları ile karşı karşıyadır. Kızılhaç, iklim değişikliğine karşı savunmasız olan 20 ülkenin 12'sinin çatışma içerisinde olduğunu belirtmektedir.[4] Bu hususta, 14 Haziran 2021'de Brüksel'de toplanan müttefik devletler, iklim değişikliğini tartıştı ve NATO 2030 stratejik vizyonuna iklim değişikliğini dahil ederek iklimi bir tehdit çarpanı olarak değerlendirdi ve güvenlik sorunu olarak ele aldı.

NATO'nun Hedefleri Neler?

Brüksel Zirve Bildirisi'nin 58. maddesinde iklim değişikliği; güvenliği etkileyecek, Atlantik-Avrupa bölgesinde ve ittifakın sınırlarında tehditleri arttıracak bir olgu olarak ele alındı. İklim değişikliğinin güvenlik üzerine etkisine müttefiklerle beraber nasıl uyum sağlanacağı tartışıldı, askeri tesislerde personel güvenliğini dikkate alarak operasyonel etkinliği ve caydırıcılığa halel getirmeden sera gazı emisyonlarını azaltmak hedeflendi. Ayrıca 2050 yılına kadar, sıfır emisyon hedefi için gerçekçi ve somut adımların atılması için çağrıda bulunuldu.

NATO, ayrıca bu hedeflere ulaşmak için askeri tesislerde, üye ülkelerin güvenlik şartlarını gözönüne alarak, sera gazı miktarını ölçmek için bir haritalama metodu belirleyecek. İklim değişikliğine karşı farkındalığı arttırmak için yıllık değerlendirmeler yapacak. Ayrıca savunma planlamaları ve tatbikatların hazırlığına, ilgili düzenlemeler dahil edilecektir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Öte yandan NATO, iklim konusunda işbirliği yapmak için uluslararası organizasyonlarla ve ülkelerle çalışabileceğini, bu kurum ve ülkelerle ilişkileri güçlendireceğini belirtmektedir.[5] Genel Sekreter Jens Stoltenberg, basın konuşmasında liderlerin NATO'nun iklim ve güvenlik konusundaki görevinin önemi konusunda mutabık olduğunu belirtti.[6]

NATO İklim Değişikliği Eylem Planı

NATO, Brüksel Zirvesi'nde ilan ettiği eylem planında örgütün iklim krizine karşı nasıl bir yol alacağını kararlaştırdı. Dört ana başlıkta ("farkındalık, adaptasyon, önleme, destekleme", İng: "awareness, adaptation, mitigation, outreach") toplanan yol haritası ise şöyle:[7]

  1. NATO ilk olarak iklime karşı müttefiklerin farkındalığını (İng: "awareness") arttırmayı hedefliyor. Bunun için NATO’nun stratejik çevresinin ve askeri altyapı ile beraber misyonlarının ve operasyonlarının analiz edildiği yıllık bir değerlendirme yapılacak.
  2. Öte yandan NATO, kapasitesini ve kabiliyetini iklim değişikliğine karşı alınacak önlemlere adapte etmeyi (İng: "adaptation") hedefliyor. Bütünüyle savunma ve strateji planlamalarında iklim değişikliğini de dikkate alacak.
  3. Üçüncü olarak ise iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına katkıda bulunmak için çeşitli yöntemler kullanarak önlemler (İng: "mitigation") alınmasını istiyor. Bu yöntemlerden birisi askeri tesislerdeki seragazı emisyonunu değerlendirecek bir haritalama metodu yapılması.
  4. Son olarak ise iklime karşı dünya ile beraber hareket etmek için kuruluşlarla ve ülkelerle diyalogun arttırılmasını (İng: "outreach") istiyor. Bunun için de NATO, sivil toplumla, akademiyle ve sanayi kuruluşlarıyla iklimin hem çevre hem de güvenlik üzerindeki etkilerini tartışacak ve çözümler için işbirliği yapacak.

Bütün bu planlama ve hedeflerle birlikte, bir sonraki zirve olan 2022 Madrid Zirvesi'nde ilk İklim Değişikliği ve Güvenlik İlerleme Raporu yayınlanacak.[8], [9]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ S. Goodman, et al. Nato: İklim Konusunda Beklenmedik Bir Etmen. (1 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2022. Alındığı Yer: NATO Review | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Rene Heise. Nato Iklim Değişikliğinin Getirdiği Yeni Sorunlara Karşılık Veriyor. (1 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 13 Mayıs 2022. Alındığı Yer: NATO Review | Arşiv Bağlantısı
  • ABD Savunma Bakanlığı. (Bilimsel Rapor, 2019). Report On Effects Of A Changing Climate To The Department Of Defense. Not: ABD Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanmış İklim Değişikliği Raporu.
  • ^ International Committee of the Red Cross. Icrc Report: Climate Change And Conflict Are A Cruel Combo That Stalk The World’s Most Vulnerable. (9 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Mayıs 2022. Alındığı Yer: ICRC | Arşiv Bağlantısı
  • ^ North Atlantic Treaty Organization. Brussels Summit Communiqué. (14 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2022. Alındığı Yer: NATO | Arşiv Bağlantısı
  • ^ North Atlantic Treaty Organization. Press Conference. (14 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2022. Alındığı Yer: NATO | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Nevitt. Nato’s Renewed Focus On Climate Change & Security: What You Need To Know. (23 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 7 Mayıs 2022. Alındığı Yer: Just Security | Arşiv Bağlantısı
  • ^ North Atlantic Treaty Organization. Nato Climate Change And Security Action Plan. (14 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2022. Alındığı Yer: NATO | Arşiv Bağlantısı
  • ^ SDGKnowledgeHub. Nato Adopts Climate Change Actions For 2030. (24 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2022. Alındığı Yer: SDGKnowledgeHub | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:57:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11791

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. Helvacı, et al. İklim Değişikliğinin Askeri Alandaki Etkileri, NATO Stratejisini Nasıl Etkiliyor?. (18 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11791
Helvacı, Y., Bakırcı, Ç. M. (2022, May 18). İklim Değişikliğinin Askeri Alandaki Etkileri, NATO Stratejisini Nasıl Etkiliyor?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11791
Y. Helvacı, et al. “İklim Değişikliğinin Askeri Alandaki Etkileri, NATO Stratejisini Nasıl Etkiliyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 May. 2022, https://evrimagaci.org/s/11791.
Helvacı, Yasin. Bakırcı, Çağrı Mert. “İklim Değişikliğinin Askeri Alandaki Etkileri, NATO Stratejisini Nasıl Etkiliyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 18, 2022. https://evrimagaci.org/s/11791.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close