Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Uzun Yürüyüş Nedir? Kim Tarafından ve Neden Gerçekleştirilmiştir?

Uzun Yürüyüş Nedir? Kim Tarafından ve Neden Gerçekleştirilmiştir? Money Week
1934'te Mao Zedong önderliğinde başlatılan Uzun Yürüyüş'te Mao'ya ait bir fotoğraf.
8 dakika
2,567
Tüm Reklamları Kapat

Uzun Yürüyüş (ya da Uzun Marş, İng: "Long March", Çince: "長征", Pinyin: "Chángzhēng"); 2. Dünya Savaşı öncesinde, 1934-1935 yılları arasında Çin Komünist Partisi askerlerinin Kuomintag güçlerinden kaçmasıyla başlayan, rotası uzun ve karmaşık bir yürüyüştür. Komünistlerin yaklaşık 10.000 kilometre yürüdüğü tahmin edilmektedir. Bu yürüyüş Mao Zedong ve Zhou Enlai'nin önderliğinde gerçekleşmiştir. Yolculukları boyunca Chiang Kai-Shek komutasındaki Kuomintag güçleriyle savaşmış, ağır kayıplar vermişlerdir. Çin'in Shaanxi eyaletine varana kadar 18 sıradağ ve 24 nehir geçmişlerdir.[1] Bu yürüyüş Çinli gençleri etkilemiş ve Çin Komünist Partisi'ne katılmalarına ilham sağlamıştır.

Uzun Yürüyüş Öncesi

1927'de Çin'de farklı görüşler arasındaki çatışma giderek derinleşiyordu. Komünist rejim üstünlüğü ele geçirmeye ve Kuomintag'ın yönetimini (Milliyetçi rejimi) devirmeye çalışıyordu. Nihayetinde bu iki rejim arasında bir savaş başladı ve Milliyetçi rejim, Komünistlerin bulundukları üslere ve bölgelere saldırılar yapmaya başladı.

Mao Zedong, 1931'de Orta Çin'in güneydoğusundaki Jiangxi eyaletinde henüz kurulmuş olan Çin Sovyet Cumhuriyeti'nin başkanı seçildi. Chiang Kai-Shek önderliğindeki Milliyetçi rejim; 1931 ile 1934 yılları arasında Komünistleri bastırmak için Çin'in Jiangxi ve Fujian eyaletlerinde bulunan 5 Komünist rejim üssüne saldırılar yapmayı planladı.

Tüm Reklamları Kapat

Uzunca bir planlama aşamasından sonra bu saldırı planı Chiang Kai-Shek tarafından hayata geçirildi ve 4 farklı saldırı yapıldı. Mao'nun liderliği altındaki Komünistler ilk 4 saldırıyı "Gerilla" taktiğiyle püskürtmeyi başardı. Ancak 5. seferde Chiang, 700.000 asker topladı ve Komünist rejim üslerinin etrafına konuşlandı. Yerleştikleri bölgelerde Komünist rejimin geçişlerini ve yiyecek-mühimmat ikmalini engelleyecek tahkimatlar inşa ettiler. Böylece siper savaşları başladı.

Bu kuşatma ve saldırılar esnasında yüzbinlerce köylü ya öldürüldü ya da açlıktan öldü. Komünist Merkez Komitesi, yaşanan ölümlerden Mao Zedong'u sorumlu tuttu ve başkanlığına son verdi.

Ardından Merkez Komitesi, başka bir lideri Mao'dan boşalan başkanlık koltuğuna atadı. Yeni gelen lider Çin Kızıl Ordusu'nu bir nebze genişletti ve ekipmanları iyileştirdi, ancak Milliyetçi rejime karşı yapılan savaşlarda daha geleneksel savaş taktikleri kullandı. Kullanılan geleneksel savaş taktiklerinin başarısızlığı nedeniyle oluşturulan Çin Kızıl Ordusu büyük ölçüde yok edildi ve Çin Komünist rejimi büyük bir darbe aldı.

Bu kayıpların ardından Mao Zedong; bölgeden kaçmaya çalışmak için işe koyuldu, halkı örgütledi ve askerleri kendi tarafına çekti. Bunların ardından da tahkimatları aşmak için plan yapmaya başladı.

Tüm Reklamları Kapat

Yürüyüşün Başlangıcı

Uzun Yürüyüş, 16 Ekim 1934'de saat 17.00 sularında kuşatmadan kaçmak için başlatıldı. Gizliliğe önem veren Mao Zedong, askerleriyle birlikte kimsenin ruhu duymadan kuşatmadan çıktı. Bölgede artçı bir birlik bırakan Mao Zedong, düşmanını gafil avlamıştı ve Milliyetçi rejimin d urumu anlaması birkaç hafta sürdü.

Uzun Yürüyüş'ün başlangıcında, Mao'nun bölgeden geri çekilen ordusu 86.000 asker ve 11.000 küsür personelden oluşuyordu. Silah ve erzaklar, ya erkeklerin sırtında ya da at arabalarının üstünde taşınıyordu. Mao ve ordusu genellikle geceleri yürüyüşe devam ediyorlar, yalnızca düşmanlar yakınlarında olmadığında meşalelerini yakıyorlardı. Yakılan bu meşaleler uzak vadilerden ve tepelerden bakılınca sanki bir meşale zinciri oluşturulmuş gibi görünüyordu.

Yürüyüş Sırasında Yaşanan Olaylar

Komünist askerler için ilk felaket, rotaları üzerinde bulunan Hsiang Nehri'nin Milliyetçi rejim tarafından kapatılması oldu. Bu tahkimatların aşılması Zedong ve askerlerinin bir haftasını aldı ve 50.000 civarında personelin ölümüne sebep oldu. Tüm bunların üstüne firarlar ve intiharlar patlak verince Çin Kızıl ordusu büyük bir bozguna uğratıldı.

Bu bozgundan sonra Mao, ordusunun moralini tekrar yükseltmeye çalıştı ve başarılı da oldu. Kweichow (şimdiki adıyla Guizhou) bölgesine yapılan saldırılar, Kızılları kıskaca almış olmasına rağmen bu süre zarfında 5 düşman tümenini yok ettiler; Vali Wang'ın karargahını ele geçirdiler ve Tsunyi'deki yabancı tarzda yapılmış sarayları işgal ettiler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Ocak ayında ele geçirilen Tsunyi şehrinde, parti liderlerinin yaptığı bir toplantı sırasında Mao Zedong tekrardan başkan seçildi. Mao, başkanlığı eline geçirdikten sonra yaklaşık 20.000 genci askere aldı, büyük mitingler düzenledi ve bölgedeki halkı örgütledi. Tüm bunlara rağmen, Yangtze Nehri halen halledilmesi gereken büyük bir sorundu.

Eğitimini Moskova'daki Komintern Danışmanı Otto Braun yardımıyla alan Mao, düşmanın kafasını karıştırmak için çeşitli yollar izleyen bir strateji geliştirdi. Artık fazlaca insan üstünlüğü gerektirdiği için tercih edilmeyen "Gerilla" taktiği geride kalmıştı ve düşman mevzilerine direkt saldırı yapılmayacaktı, çünkü halihazırda çok fazla asker kaybetmişlerdi. Mao Zedong'un şimdiki hedefi Shaanxi eyaletine yerleşmekti. Ancak Chiang Kai-Shek; Kweichow-Szechuan sınırına hızla asker yığdı, büyük nehre doğrudan giden tüm yolları ustalıkla kapatmıştı.

Kızılları o bölgede kıstırdığını düşünen Chiang için o noktada önceden planladığı bir saldırıyı gerçekleştirme fırsatı doğmuştu. Oluşturduğu plan, kıskaca alınan Kızılları güneybatıya veya Tibet'in çorak topraklarına itmekti. Birkaç komutana telgraf çekti ve şunları söyledi:

Ulusun ve Parti'nin (Milliyetçi Rejim) kaderi, Mao'nun Kızıl Ordusu'nun Yangtze Nehri'nin güneyinde sıkıştırılmasına bağlıdır!

Chiang, bu telgrafa olumlu bir yanıt almayı beklerken Mayıs 1935'in başlarında Kızıllar ani bir manevrayla Burma ve Hindiçin'in arasında kalan Yunnan'a saldırı yaptılar. 4 gün içinde o kadar hızlı ilerlediler ki kısa sürede Yunnan'ın başkenti olan Yunnanfu'nun 15 kilometre dışına kadar geldiler. Yunnan generali Long Yun, tüm birliklerini savunma için harekete geçirmişti. Bu sırada Chiang'ın ordusu Kızılları yakın takibe almıştı ve arkalarından ilerliyorlardı.

Nanking Bombardıman uçaklarından oluşan bir filo her gün Kızılları bombalamak için kalkış yapıyordu ama tüm bu engellere rağmen Kızıllar durmadan ilerlediler. Yunnan'a doğru ilerleyen bu birliğin bir "oyalama" grubu olduğunu kimse anlamamıştı ve Kızılların ana ordusu Yangtze'ye doğru ilerlemeye başlayıncaya kadar da oyalama grubu planını hiç kimse anlamayacaktı.

Uzun Yürüyüş'ün rotasını gösteren harita.
Uzun Yürüyüş'ün rotasını gösteren harita.
Wikimedia Commons

Oyalama grubu Yunnanfu'ya doğru ilerlerken Mao'nun ana ordusu Lengkai'deki nehri geçmek amacıyla Yangtze'nin kuzey kesimlerine doğru ilerlemeye başlamıştı. Bunun haberini alan Chiang, paniğe kapılmadı çünkü Yukarı Yangtze'de nehrin karşısına geçmek için oluşturulan yapıların çoğu hala Milliyetçi rejimin kontrolündeydi ve geçilmesi imkansızdı. Chiang'ın aklına bölgedeki tek geçiş imkanının tekneler olduğu geldi. Ardından da askerlerine şu emri verdi:

Tüm Reklamları Kapat

Tüm tekneleri nehrin kuzeyine çekin ve hepsini ateşe verin!

Verdiği bu emirden sonra Chiang, Long Yun'un birlikleri ile birlikte "Kızıl hainleri" öldürmeyi planlayarak Mao'nun ordusunun etrafını kuşatacak bir hareketi hayata geçirmeye kalkıştı. O sırada bu durumdan habersiz olan Kızıllar, üç bölük halinde batıda bulunan Lengkai'ye ilerleyişlerini devam ettirdiler. Lengkai'ye vardıklarındaysa tüm teknelerin yakıldığını gördüler.

Teknelerin yakıldığını gören Kızıllar, hemen bir köprü inşaatına başlamaya karar verdiler ve bambudan bir köprü inşa etmeye koyuldular. Bu sırada havada devriye uçuşu yapan Milliyetçi rejimin gözcü uçakları, öncü bir birliğin bölgede bambudan köprü yaptıklarını bildirdi. Bunu duyan Chiang, mutlu olmuştu. Çünkü geçmeye çalıştıkları rota çok uzundu ve bu uzunluktaki bir köprüyü yapmaları haftalar sürecekti. Chiang planını buna göre şekillendirdi ve Kızılları bu sefer rahatça yakalayabileceklerini düşündü.

Uzun Yürüyüş'ün rotasının sadeleştirilmiş hali.
Uzun Yürüyüş'ün rotasının sadeleştirilmiş hali.
The China Project

Ama bir akşam bölüklerden birisi, hiç beklenmeyen bir şekilde ve de hiç dikkat çekmeden yönünü değiştirdi. Yönünü değiştiren bölük, bir gün bir gecede toplam 130 kilometre yol katetti ve gece geç saatlerde bölgede bulunan tek tekne geçişine vardı. Bölgede bulunan Chou P'ing Kalesi'nden kasabaya giriş yaptılar. Ele geçirilen Nanking üniformalarını giymiş bir şekilde alacakaranlıkta kasabaya girdiler, bölgede bulunan garnizonu devre dışı bıraktılar ve Chiang'ın askerlerini etkisiz hale getirdiler. Ardından da karşı tarafa geçmek için tekne aramaya başladılar.

Tüm Reklamları Kapat

Bir süre aradıktan sonra birkaç tekne buldular. Bulunan tekneler nehrin kuzeyine çekilmişti ancak henüz yok edilmemişti. Hava karardıktan sonra geride kalan diğer bölükler de ele geçirilen kaleye vardı ve tekneleri karşıya geçmek için hazır hale getirdiler. Hazırlanan 6 büyük tekne dokuz gün boyunca aralıksız çalıştı. Tüm ordu; can kaybı yaşanmadan Szechuan'a, yani karşı tarafa geçirildi.

Bu operasyon sonrasında Kızıllar, kullanılan 6 gemiyi de yok ettiler ve nehrin karşı kıyısında dinlenmeye koyuldular. Chiang'ın 2 gün sonra nehre varan birliği, tüm gemilerin yok edildiğini görünce bölgeden 115 kilometre sapmak zorunda kaldı. Bunun sayesinde de Kızıllar, Milliyetçilere izini kaybettirdi.

Uzun Yürüyüşün Sonu

Açlığa, havadan gelen saldırıları ve neredeyse her gün Milliyetçi güçlerle yapılan çatışmaları atlattıktan Mao Zedong, ordusunu Çin Seddi'nin eteğinde durdurdu. Onları makineli tüfekli ve kızıl bayraklı beş atlılar bekliyordu. İçlerinden biri şunları söyledi:[3]

Hoş geldin, Başkan Mao! Biz Kuzey Şensi (Shaanxi) eyaletinin Komünist rejimini temsil ediyoruz. Sizi dört gözle bekliyorduk, sahip olduğumuz her şey emrinize amadedir.

Uzun yürüyüş artık sona ermişti. Mao 1935'te Uzun Yürüyüş hakkında şöyle yazmıştır:[4]

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Sihirli Ağaç Evi 8 – Ay'a Seyahat

Sihirli Ağaç Evi ile sen de macera dolu bir dünyaya dal!
Tıpkı dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca çocuk gibi.

Sihirli Ağaç Evi bu kez sınırları zorluyor ve Tim ile Lea’yı çok uzaklara gönderiyor: Ay’a!

Bir uzay oteli mi? Bu kadarı Tim ve Lea için bile çok fazla. Yalnız küçük bir sorunları var: Oksijen tankları tükenmek üzere, iki saat içinde havasız kalacaklar. Bu sürede dördüncü parçayı bulabilecekler mi? Acaba şu garip Ay adamı onlara yardım eder mi?

Küçük okurları hem okumanın keyfiyle hem de tarihteki farklı kültürlerle tanıştıran Sihirli Ağaç Evi serisi bu yönüyle sadece dünyanın dört bir yanındaki çocukların değil, anne babalar ve eğitimcilerin de gözdesi oldu.

New York Times çoksatanlar listesinde bir numaraya kadar çıkan ve beş yıldan uzun bir süre bu listede kalmayı başaran bu ödüllü seri 33 dilde 130 milyondan fazla sattı.

Devamını Göster
₺110.00
Sihirli Ağaç Evi 8 – Ay'a Seyahat
  • Dış Sitelerde Paylaş

Uzun Yürüyüş bir bildiridir! Kızıl Ordu'nun bir kahramanlar ordusu olduğunu; emperyalistler ve onların uşakları Chiang Kai-Shek ve benzerlerinin ne kadar aciz olduğunu; bizi kuşatma, takip etme, engelleme ve durdurma konusundaki kesin başarısızlıklarını dünyaya göstermiştir. Uzun Yürüyüş aynı zamanda bir propaganda gücüdür. On bir ilde yaklaşık 200 milyon kişiye Kızıl Ordu'nun yolunun kurtuluşa giden tek yol olduğunu duyurmuştur!
Mao Zedong, Çin Halk Cumhuriyeti'ni ilan ediyor.
Mao Zedong, Çin Halk Cumhuriyeti'ni ilan ediyor.
Radio Free Europe

Mao Zedong, yine 1935'in Eylül ayında Uzun Yürüyüş hakkında bir şiir de yazmıştır. Şiirin Cenap Nuhrat tarafından yapılan Türkçe çevirisi aşağıdaki gibidir:[5]

Kahırlıdır ya Uzun Yürüyüş,

On bin uçurum ve on bin azgın seli,

Geçti Kızıl Ordu kuşlar gibi.

Nazlı dalgacıklardır önümüzde Beş Sıradağlar,

Ve görkemli Vumeng yuvarlanır ufacık toplar gibi.

Altın Kumun sıcacık suları,

Okşar bulutların sardığı dik yamaçları,

Demir zincirli köprüler Tatu Irmağında soğuk.

Minşan'ın karlarında bin Li'yi neşeyle geçtik,

Üç ordu ilerliyor, gözlerinde sevinç.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Uzun Yürüyüş, 1934-1935 yılları arasında Çin Komünist Partisi askerlerinin Kuomintag güçlerinden kaçmasıyla başlayan, rotası uzun ve karmaşık bir yürüyüştür. Komünistlerin yaklaşık 10.000 kilometre yürüdüğü tahmin edilmektedir.

Uzun Yürüyüş, Mao Zedong ve Zhou Enlai'nin önderliğinde gerçekleştirildi. Çin Komünist Partisi askerleri Uzun Yürüyüş'te yer aldı.

Uzun Yürüyüş, Çin Komünist Partisi askerlerinin Kuomintag güçlerinden kaçması nedeniyle gerçekleştirildi. Milliyetçi rejim, Komünistleri bastırmak için Çin'in Jiangxi ve Fujian eyaletlerinde bulunan 5 Komünist rejim üssüne saldırılar yapmayı planlamıştı.

Uzun Yürüyüş, Çin Komünist Partisi'nin hayatta kalmasını sağladı ve liderleri Mao Zedong'un popülaritesini arttırdı. Ayrıca, Çinli gençleri etkiledi ve Çin Komünist Partisi'ne katılmalarına ilham verdi.

Uzun Yürüyüş sırasında, Çin Komünist Partisi askerleri Chiang Kai-Shek komutasındaki Kuomintag güçleriyle savaştı ve ağır kayıplar verdi. Yaklaşık 10.000 kilometre yürüyerek 18 sıradağ ve 24 nehir geçtiler. Yürüyüş sırasında yüzbinlerce köylü ya öldürüldü ya da açlıktan öldü.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 05:19:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13841

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Öğrenenefe, et al. Uzun Yürüyüş Nedir? Kim Tarafından ve Neden Gerçekleştirilmiştir?. (28 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13841
Öğrenenefe, A., Alparslan, E. (2023, April 28). Uzun Yürüyüş Nedir? Kim Tarafından ve Neden Gerçekleştirilmiştir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13841
A. Öğrenenefe, et al. “Uzun Yürüyüş Nedir? Kim Tarafından ve Neden Gerçekleştirilmiştir?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 28 Apr. 2023, https://evrimagaci.org/s/13841.
Öğrenenefe, Arda. Alparslan, Eda. “Uzun Yürüyüş Nedir? Kim Tarafından ve Neden Gerçekleştirilmiştir?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, April 28, 2023. https://evrimagaci.org/s/13841.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close