Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İdyofon Sözcükler: Sesleri Kulağa, Anlamları Gibi Gelen Sözcükleri Öğrenmek Neden Daha Kolaydır?

4 dakika
6,848
İdyofon Sözcükler: Sesleri Kulağa, Anlamları Gibi Gelen Sözcükleri Öğrenmek Neden Daha Kolaydır?
Tüm Reklamları Kapat

Yazıya başlamadan önce ufak bir test yapalım mı? Şu Japonca kelimelerin Türkçe anlamlarını tahmin etmeye çalışın (cevaplar yazının içerisinde):

  1. Kibikibi:
  2. yorgun
  3. enerjik
  4. Bukubuku:
  5. şişman
  6. zayıf
  7. Pikapika:
  8. karanlık
  9. aydınlık
  10. Wakuwaku:
  11. heyecanlı
  12. sıkkın
  13. Taisetsu:
  14. önemsiz
  15. önemli
  16. Abunai:
  17. tehlikeli
  18. güvenli

Konuya balıklama dalmadan önce dilbilimin araştırma alanlarından biri olan sözcük oluşumuna dair birkaç şey söyleyelim.

Sözcükler yapay veya doğal birçok morfolojik süreç sonucunda türetilir. Bunlar arasından örnek olarak:

Tüm Reklamları Kapat

  • ekleştirme (yani sözcüğün başına veya sonuna ek getirerek yeni bir sözcük oluşturma. Ör. iyi-iyilik),
  • ödünç alma (yani başka bir dilden alınan sözcüğü bir dile uyarlama. Ör. votka, robot, zebra, garaj),
  • ödünç çeviri (yani bir dildeki sözcüğün veya sözcük öbeğinin başka bir dile doğrudan çevirisi. Ör. shopping centre-alışveriş merkezi, answer key-cevap anahtarı) veya
  • ses öykünmesi (yani doğadan alınan bir sesin bir sözcüğe verilmesi, onomatope. Ör. şırlamak, tıslamak, havlamak, hışırtı, gıcırtı) verilebilir. Bu yazıda aklımızda tutmamız gereken yöntem en sonuncusu, yani ses öykünmesi (İng. “onomatopoeia”).

Bunu cebe attıktan sonra dilbilimden bir kavramla devam edelim: dilin nedensizliği. Sanırım bu kavram en iyi şekilde bir örnekle açıklanabilir. Türkçeden bir sözcük düşünün: köpek, fare, masa, top, kâğıt… Şimdi de bu sözcüğün ifade ettiği anlamı, ta ki o sözcük size anlamlı gelmeyi bırakana dek geri plana itin (bu konuda o sözcüğü aklınızdan veya sesli olarak tekrar tekrar söylemek yardımcı olabilir). Dilin nedensizliği, bir sözcükle o sözcüğün ifade ettiği anlam arasındaki işte bu boşluktur. Yani “köpek” sözcüğü tek başına “tüylü, hareketli, kulaklarının arkasının kaşınmasına bayılan dört ayaklı bir canlı”yı ifade etmez. O sözcüğü gördüğümüzde veya işittiğimizde tırnak içerisinde belirtilen niteliklere sahip canlıyı düşünmemiz için aslında hiçbir sebep yoktur.

Şimdi ben buraya neden çıktım, niçin çıktım, nasıl çıktım, gelelim oraya. Max Planck Psikodilbilim Enstitüsü ve Radboud Üniversitesinden araştırmacılar, Japonca bilmeyen bir grup Hollandalı öğrenciye Japonca idyofon (yani kulağa, ifade ettiği anlam gibi gelen; yani “dilin nedensizliği” kavramının aksine işaret eden) sözcükler göstermişler ve öğrencilerden bu sözcüklerin anlamlarını tahmin etmelerini istemişler. Öğrenciler de kibikibi (enerjik), bukubuku (şişman), pikapika (aydınlık) ve wakuwaku (heyecanlı) gibi sözcüklerin anlamlarını şans faktörünün elenmesine yol açacak oranda doğru bilmişler.

Sonrasında araştırmacılar ikinci bir grup öğrenciden de Japonca sözcükler öğrenmelerini istemişler. Öğrenciler bu sözcüklerin yarısını gerçek anlamlarıyla (yani kibikibi-enerjik, bukubuku-şişman) diğer yarısını da zıt anlamlarıyla (pikapika-karanlık, wakuwaku-sıkkın) öğrenmişler. Bunun sonucunda öğrenciler, gerçek anlamlarıyla öğrendikleri sözcükleri, zıt anlamlarıyla öğrendiklerinden çok daha iyi hatırlayabilmişler.

Ancak araştırmacılar bu sonucun tamamen idyofon sözcüklerin bu özelliklerinden kaynaklandığına emin olmak için üçüncü bir grup öğrenciden de birtakım sıradan (idyofon olmayan) sözcükleri yine yarısı gerçek anlamlarıyla diğer yarısı da zıt anlamlarıyla olacak şekilde öğrenmelerini istemişler (taisetsu-önemli, abunai-tehlikeli). Fakat bu deneyin sonucunda sözcük öğreniminde (ister gerçek anlamıyla öğrenmiş olsunlar, ister zıt anlamıyla) hiçbir farklılık meydana gelmemiş.

Tüm Reklamları Kapat

Hayli wakuwaku bir köpek.
Hayli wakuwaku bir köpek.

Şimdi bu noktada ses öykünmesiyle türetilmiş sözcükler ve idyofon sözcükler arasındaki farka değinmek gerek. Öncelikle, açık konuşmak gerekirse Türkçede idyofon sözcük var mı, emin değilim. Ancak Avrupa dillerinde pek az kullanılırken Asya dillerinde, özellikle de Japoncada bol miktarda bulundukları biliniyor. Ses öykünmesiyle türetilmiş sözcüklerden farklarıysa şu: Onomatope sözcükler tanımladıkları sesin kaynağıyla fonetik açıdan çok büyük bir benzerlik taşırken (bir örnek için bkz. Ylvis – What Does The Fox Say?), idyofon sözcükler bundan çok daha karmaşık ve çok yönlü anlamları ifade edebiliyor. Örneğin Japoncada kuyokuyo sözcüğü “önemsiz bir şeyi göz ardı etmek”, yoçiyoçi sözcüğü de “yürümeye yeni başlamış bir çocuğun yürümeye çalışırkenki sallantı hareketi” anlamına geliyor.

Peki hocam, bu bilgiler gerçek hayatta ne işimize yarayacak? Bu deney, öncelikle şunu ortaya koyuyor: Tüm kültürlerde ve dillerde duyumsal olguları ifade etmek için benzer sesler kullanıyoruz. Dahası, ses ve anlam arasındaki bu bağlantılar sözcük öğrenimine dair kuramların, yaklaşımların ve yöntemlerin geliştirilmesine büyük katkı sağlıyor. Araştırmanın bir diğer önemi de geleneksel dilbilimdeki “dilin nedensizliği” ilkesinin dayanaklarından birini daha zayıflatıyor olması.

Matrix’teki gibi bir süper-bilgisayardan beyne doğrudan bağlantı yoluyla bilgi yükleme yöntemi henüz geliştirilmediğinden şu anda bir dil öğrenmeye karar vermişseniz muhtemelen aylarca dil kurslarına gitmeniz gerekecek. Ancak öğrenmek istediğiniz dildeki sözcükleri öğrenmeye idyofon veya onomatope olanlardan başlarsanız motivasyonunuzun ve cesaretinizin kaybolmasını önleyebilirsiniz (ki bir dil öğretmeni olarak bunların pek de küçümsenmemesi gereken etkenler olduğunu söyleyebilirim).

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 6
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 16:42:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4211

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
O. Karakaş, et al. İdyofon Sözcükler: Sesleri Kulağa, Anlamları Gibi Gelen Sözcükleri Öğrenmek Neden Daha Kolaydır?. (20 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4211
Karakaş, O., Ölez, Ş. (2016, February 20). İdyofon Sözcükler: Sesleri Kulağa, Anlamları Gibi Gelen Sözcükleri Öğrenmek Neden Daha Kolaydır?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/4211
O. Karakaş, et al. “İdyofon Sözcükler: Sesleri Kulağa, Anlamları Gibi Gelen Sözcükleri Öğrenmek Neden Daha Kolaydır?.” Edited by Şule Ölez. Evrim Ağacı, 20 Feb. 2016, https://evrimagaci.org/s/4211.
Karakaş, Ozan. Ölez, Şule. “İdyofon Sözcükler: Sesleri Kulağa, Anlamları Gibi Gelen Sözcükleri Öğrenmek Neden Daha Kolaydır?.” Edited by Şule Ölez. Evrim Ağacı, February 20, 2016. https://evrimagaci.org/s/4211.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close