Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İç Monolog Olmadan Yaşamak Dil İşlemeyi Nasıl Etkiliyor?

İç Monolog Olmadan Yaşamak Dil İşlemeyi Nasıl Etkiliyor? Science Alert
2 dakika
660
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları son birkaç yılda herkesin bir iç sese sahip olmadığını keşfetmişti.[1] Şimdi ise yeni bir çalışma, iç monologu olmadan yaşamanın beynin dili nasıl işlediğine ışık tutuyor.

Danimarka'daki Kopenhag Üniversitesi ve ABD'deki Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden araştırmacıların yürüttüğü bu son çalışma, içsel konuşmaya sahip olmama durumuna yeni bir isim de öneriyor.[2] Araştırmacılar bu duruma "anendofazi" demeye karar verdi.

Bu, 2021'de araştırmacıların iç sesleri olmayan ve müzik veya siren gibi sesleri hayal edemeyen insanlar için türettikleri bir terim olan anurali terimine oldukça benziyor.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Bu çalışmada iç seslere odaklanan ekip, yarısı düşük düzeyde iç monologa, diğer yarısı ise çok konuşkan bir iç monologa sahip olduğunu bildiren 93 gönüllüyle çalışmalar gerçekleştirdi. Katılımcılar, kelime sırası hatırlama veya kafiyeli kelimelerin eşleştirme dahil olmak üzere bir dizi görevi tamamladılar. Kopenhag Üniversitesi'nden dilbilimci Johanne Nedergård şöyle anlatıyor:

Bunlar herkes için tamamlaması zor görevler ancak hipotezimizde kelimeleri hatırlamak için kafanızda onu tekrar etmeniz gerektiğinden bir iç sesiniz yoksa bu görevleri tamamlamanın daha da zor olabileceğini öngördük. Çalışma, bunun doğru olduğunu ortaya çıkardı.

Günlük yaşamda iç sesler duyduğunu bildiren katılımcılar, iç monologları olmayan katılımcılara göre daha fazla kelimeyi doğru hatırlayıp kafiyeli kelimeleri daha hızlı eşleştirerek görevlerde önemli ölçüde daha başarılı oldular. Araştırmacılar bu durumun iç seslerin insanların kelimeleri daha kolay hafızalarına işlemesine yardımcı olduğunun kanıtı olarak görüyor.

Katılımcılardan kendilerine verilen problemleri çözmek için yüksek sesle konuşmaları istendiğinde iç sesi olanlar ile olmayanlar arasında performans farkı ortadan kalkmıştır. Bu, iç sese ihtiyaç duyulan durumlarda sesli konuşmanın da iç ses kullanmak kadar etkili olabileceği anlamına gelebilir ki mırıldanarak okuma iç sesi olmayanlar tarafından da kullanılan bir yöntemdir.

Çoklu görev yapma ve farklı şekilleri ayırt etme temalı diğer iki görevde de performans farkı görülmedi. Araştırmacılar bunun iç konuşmanın davranışı etkileme şeklinin ne yaptığımıza bağlı olduğunun bir işareti olarak değerlendiriyor. Nedergård şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Belki de iç sesi olmayan insanlar başka stratejiler kullanmayı öğrenmişlerdir. Örneğin, bazıları bir görevi yerine getirirken işaret parmağıyla, başka bir tür görevde ise orta parmağıyla hafifçe ritim tuttuklarını söylediler.

Araştırmacılar, buldukları farklılıkların normal konuşmalarda fark edebileceğiniz gecikmelere neden olmayacağını vurgulamak istiyorlar. Anendofazinin ve anauralinin bir kişiyi nasıl etkileyebileceğini anlamak konusunda daha yolun başlarındayız.

Auckland Üniversitesi'ndeki araştırmadan elde edilen ilk bulgular, sessiz bir zihne sahip kişilerin sözlü bilgileri tipik işitsel imgeleme yaşayanlara benzer şekillerde hatırladığını gösteriyor.[4]

Ancak henüz bilmediğimiz farklılıklar da olabilir. Ekibin daha fazla araştırma gerektiğini düşündüğü bir alan, düşünce kalıplarını değiştirmeye çalışan bilişsel davranışçı terapi gibi konuşma terapisi uygulamalarıdır. Bir iç sese sahip olmak, bazı insanların bunu başarmasını daha kolay hale getiriyor olabilir. Nedergård şöyle bitiriyor:

Gruplar arasında fark bulduğumuz deneyler, ses ve kelimeleri kendileri için duyabilme üzerineydi. Bunun, sadece dilin ses yönünü deneyimlememelerinden mi yoksa çoğu insan gibi dilsel formatta hiç düşünmemelerinden mi kaynaklandığını incelemek istiyorum.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 03:47:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17740

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Böcekler
Ara Geçiş Türleri
Deniz
Epigenetik
Einstein
Kuşlar
Nüfus
Dalga Boyu
Entomoloji
Viral
Kurt
Mavi
Jeoloji
Zaman
Bilgisayar
Tedavi
Yaşamın Başlangıcı
Bilgi
Transkripsiyon
Bağışıklık
Malzeme
Ecza
Nöroloji
Fare
Bilinç
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. İç Monolog Olmadan Yaşamak Dil İşlemeyi Nasıl Etkiliyor?. (27 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17740
Derin, U. (2024, May 27). İç Monolog Olmadan Yaşamak Dil İşlemeyi Nasıl Etkiliyor?. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17740
U. Derin. “İç Monolog Olmadan Yaşamak Dil İşlemeyi Nasıl Etkiliyor?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 27 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17740.
Derin, Ufuk. “İç Monolog Olmadan Yaşamak Dil İşlemeyi Nasıl Etkiliyor?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 27, 2024. https://evrimagaci.org/s/17740.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close