Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Huzur İçinde Uyusun: Büyük Bariyer Resifi (Doğum: 25 Milyon Yıl Önce - Ölüm: M.S. 2016)

Huzur İçinde Uyusun: Büyük Bariyer Resifi (Doğum: 25 Milyon Yıl Önce - Ölüm: M.S. 2016)
10 dakika
20,016
  • Ekoloji

Avustralya'nın meşhur Büyük Bariyer Resifi (BBR), uzun bir hastalık dönemi sonunda hayatını kaybetti. Öldüğünde, 25 milyon yaşındaydı. 

Ömrü boyunca BBR, yeryüzünde yaşayan en büyük canlıydı. Öylesine büyüktü ki, Dünya yörüngesindeki araçlarımızdan çıplak gözle görülebilen tek canlıydı! 2250 kilometre uzunluğunda, 2900 resifin ve 1050 adanın birleşiminden oluşmaktaydı. Toplam alanı Birleşik Krallık'tan daha büyüktü ve tüm Avrupa'daki biyoçeşitliliğin toplamından daha fazla çeşitliliği tek başına bünyesinde barındırmaktaydı. Vücudu içerisinde 1625 farklı balık türü, 3000 farklı yumuşakça türü, 450 farklı mercan türü, 200 farklı kuş türü, 30 farklı balina ve yunus türü yaşamaktaydı. Bugüne kadarki başarılarının arasında yeryüzünün en büyük dugon yaşam alanı ve yine yeryüzünün en büyük yeşil kaplumbağa çiftleşme alanı olmak vardı.

Tüm Reklamları Kapat

BBR, Avustralya kıtasının doğusunda, Miyosen Çağı'nda doğdu; yani günümüzden 25 milyon yıl kadar önce! Hayatının ilk 24,999 yılı mutluluk içerisinde ve ortalamada sürekli büyüme ile geçti. Mercan adı verilen ve küçük, anemon-benzeri milyonlarca hayvanın bir araya gelmesiyle oluşan kolonilerden meydana gelmişti. Karmaşık ve güvenli yapısı, BBR'nin kısa sürede okyanusun en önemli yaşamalanı haline gelmesine neden oldu. Çağlar boyunca deniz seviyeleri yükselip alçaldıkça, resif de kendisine Avustralya sahillerinden 225 kilometre açıklıkta bulunan, karmakarışık bir labirenti andıran, resifler ve mercan adalarından oluşan bir yaşamalanı yarattı. Bu yapı öylesine korunmalıydı ki, dış duvarları okyanusun 1 kilometre kadar derinliklerine gitmekteydi. Bu akılalmaz yaşam çeşitliliği ve yapısal karmaşıklık, onu ziyaret eden insanlar için unutulmaz bir macera imkanı sunmaktaydı. Elbette ki, bu dünyanın dışındanmış gibi gözüken renkleri ve desenleri, nesiller boyunca özlenecektir.

Resifin yaşadığı alanın aktif bir bireyi olduğunu söylemek, BBR'nin hakkını vermeye yetmez. BBR olmaksızın etrafındaki ekolojik komünitenin var olması asla mümkün olmazdı. BBR'nin nimetleri ve sunabileceklerinin sınırsızlığını onu ilk defa 60.000 yıl önce, Asya'dan Avustralya'ya göç etmeyi başardıktan sonra keşfeden insan atalarımız tarafından hemen fark edilmişti. O zamanlarda BBR'nin üst katmanları kireçtaşı falezlerinden ve kaynakça inanılmaz zengin olan sayısız mağaralardan oluşmaktaydı. Avustralya Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden olup, BBR'nin en önde gelen savunucularından olan ve BBR'nin %20'si kadarını tek başına keşfeden Charlie Veron, eski insanlar tarafından ilk defa bulunan resifleri "Taş Çağı Ütopyası" olarak adlandırıyor. Aborijin klanları o dönemlerde bu resiflerde milenyumlar boyunca çeşitli canlıları avladılar, balıkçılık yaptılar. Bu avlanma süreci, resiflerin ölümüne kadar durmaksızın devam etti.

Tüm Reklamları Kapat

Resifin Dünya çapında üne kavuşması 1770'li yıllarda Kaptan James Cook'un bu resiflerin bulunduğu ölümcül sulardaki labirentlerde ustaca yolunu bulmasına denk gelmiştir. Her ne kadar resifler, onu gören herkesçe aşkla sevilmiş olsa da, Cook resiflerin bir hayranı değildi. Günlüğüne şöyle not düşmüştü: "Her taraftaki denizler, kıyıdan bir anda ortaya çıkıveren sığlıkları ve suların içinden çıkıveren kayaları saklamakta."

Cook'un gemisi bu sığlıklardan birine oturmuş ve gemisini neredeyse batırmıştı; ancak Cook, birkaç aylık mücadele sonunda kendisini sığ kıyılardan kurtarmayı başarmıştı. 

O günlerden sonra BBR, çok nadiren insanların ilgi odağından düştü. Kaşifler, bilim insanları, sanatçılar, turistler için bir tutku haline gelen BBR, kısa sürede Avustralya'nın gurur madalyası haline geldi. Ancak bu, Kraliyet Ailesi'nin resiflerin neredeyse yarısını 1960'larda petrol ve maden firmalarına kiralamasına engel olmadı. Bu hamle, Avustralya'nın ilk çevre koruma hareketini ve 10 yıl boyunca sürecek olan "Resifleri Koru" kampanyasını da tetiklemiş oldu. Çevrecilerin mücadelesi sayesinde 1975 yılında resif, Büyük Bariyer Resifi Deniz Parkı adını aldı. Bu unvan; resifler üzerindeki ve çevresindeki balıkçılığın, gemiciliğin, beşeri gelişmenin yasaklanması anlamına geliyordu. Bu sayede resiflerin hayatta kalması garanti altına alınabilecek gibi gözüküyordu. 2008 yılında yayınladığı Zaman İçerisinde Bir Resif adlı kitabında Veron, son sözler olarak şu cümleleri seçmişti:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Artık rahatlıkla emin olabiliriz ki, gelecek nesiller de bu harika yaşam alanını sonsuza kadar deneyimleyebilecektir. Ne var ki, insanların doğa üzerindeki etkisi kabul edilemez boyutlara vardığı düşünülecek olursa, az önce yazdığım cümleyi ileri sürmenin imkansızlığı anlaşılacaktır.

1981 yılında UNESCO BBR'ni Dünya Mirası Sit Alanı ilan etti ve onun "Dünya üzerindeki en etkileyici denizel alanı" olduğunu belirtti. Bu yıl, aynı zamanda resifin ilk defa kitlesel olarak "beyazlama/ağarma" sürecinden geçtiği yıl oldu. 

Mercanlar büyüleyici renklerini ve besinlerinin önemli bir bölümünü, yüzeylerinde yaşayan alglerden alırlar. Algler fotosentez yaparlar ve şeker üretirler. Mercanlar da bunu yerler. Ancak su sıcaklığı aşırı yükseldiğinde, algler de aşırı fazla oksijen üretirler. Bu kadar fazla oksijen zehir etkisi yapar. Bundan korunmak için mercanlar, üzerlerindeki algleri uzak tutacak önlemler alırlar. Fakat bu da büyük bir sorundur: Algler olmaksızın mercanlar kemik beyazına dönerler ve açlıktan ölmeye başlarlar. Eğer ki su sıcaklıkları kısa bir süre içinde eski haline dönebilirse, mercanlar da yeni algleri üzerlerine çekerek kendilerini kurtarabilirler. Ancak eğer ki su sıcaklıkları yüksek kalırsa, sadece birkaç ay içerisinde tamamen ölürler. 

İşte 1981 yılında su sıcaklıkları aşırı yükselmiş ve resifin iç kısımlarındaki mercanların 3'te 2'si beyazlamıştır. Bu durum, bilim insanlarının resiflerin beyazlamasının nedeninin küresel iklim değişikliği olduğunu düşünmesine neden olmuştur. Bu da, resifleri sit alanı ilan etmenin BBR'yi kurtarmaya yetmeyeceğinin anlaşılmasıyla sonuçlanmıştır.

2000'li yıllara geldiğimizde kitlesel beyazlama olayları artık "sıradan" bir hal almıştır.1997-1998 yıllarının kışında bir sonraki devasa beyazlama olayı yaşanmıştır. Bundan daha da beteri, 2001-2002 yıllarında yaşanmıştır. Bundan da beteri 2005-2006 yıllarında meydana gelmiştir. Bu zamana kadar artık, küresel ısınmanın tek tehdidinin su sıcaklıklarının artırmak olmadığı da anlaşılmıştır. Okyanuslar, atmosferde biriken karbondioksitten ötürü daha fazla karbon tutmaya başladıkça, daha da asidik bir hal almaya başlamışlardır. Bu asitlenme, resifin içerisindeki mercanları eritmeye ve çözmeye başlamıştır.

Resifin sağlığından endişelenen bir grup insan bu gidişata müdahale etmeye çalıştı. Bunlardan birisi de Veron'du. Veron, 2009 yılında tüm Kraliyet Cemiyeti karşısında meşhur "Büyük Bariyer Resifi İdam Kuyruğunda Mı?" başlıklı konuşmasını yaptı. Veron, konuşma başlığında sorulan soruya hızlıca, olumlu bir cevap verdi: 

Tüm Reklamları Kapat

Bu hiç de eğlenceli bir konuşma değil; ancak hayatımda hiç bu kadar önemli bir konuşma da yapmamıştım. Eğer ki atmosferik karbondioksit seviyesi milyonda 450 parçacığa ulaşacak olursa - ki buna 2025 yılında ulaşılması bekleniyor, bu resifin ölümü olacaktır.

Çok ciddi bir müdahale resifleri kurtarabilir miydi, kimse bilemez. Ancak çok net olarak bildiğimiz bir şey var ki, böyle bir çaba sarf edilmedi. Tam tersine, resifleri ölümüne dikkat çekmeye çalışan çağrılar Avustralya hükümetinin ta kendisi tarafından halı altına itildi. Avustralya hükümeti tarihindeki en büyük kömür madeninin açılmasına izin vermekle kalmadı, hemen sonrasında, 2016 yılında, Birleşmiş Milletler'in küresel ısınmanın Dünya Miras Sit Alanları üzerindeki etkisiyle ilgili yayınlayacağı bir rapordan BBR'nin çıkarılmasını sağladı. Avustralya Çevre Bakanlığı bu hamleyi şöyle açıkladı: "Deneyim sayesinde biliyoruz ki Dünya Mirası Sit Alanları hakkındaki olumsuz yorumlar, turizmi olumsuz etkilemektedir."

Bir diğer deyişle Avustralya hükümetine göre eğer ki resiflerin öldüğünü insanlara söylerseniz, Avustralya'ya gelmekten vazgeçebilirler!

O zamana kadar anlaşıldı ki resifler, tarihindeki en büyük ve ölümcül beyazlama olayını yaşamaktaydı. Bu öylesine kitlesel bir beyazlama olayıydı ki, resiflerin bundan kurtulması imkansızdı. Resiflerin daha kuzeyindeki, daha sıcak olan bölgelerin %50'si civarı öldü. Veron, Avustralya'nın Saturday Paper gazetesine şöyle diyor:

Resiflerin kuzeyi tamamen yok oldu. Orası adeta bir savaş alanı gibi. Cidden aşırı üzücü... Şu anda Dünya üzerinde okyanusların daha yüzyıllar boyunca giderek ısınmasını ve asitlenmesini önleyebilecek hiçbir güç bulunmuyor. Dolayısıyla gelecek hakkında hayallere kapılmamak lazım. Ben, bir zamanlar Dünya üzerindeki en muhteşem işe sahiptim. Şimdiyse oldukça tatsız olduğunu düşünüyorum. Artık 71 yaşındayım ve tahminen bu resiflerden daha uzun yaşayacağım.

Büyük Bariyer Resifi, gezegenimiz üzerinde ölen son resiflerden birisi olacak. Ondan önce Güney Pasifik'teki Mercan Üçgeni, Florida Keys Adaları açıklarındaki Florida Resifi ve gezegenimizdeki diğer birçok diğer resif ölmüştü. Şu anda gezegenimizin resiflerini temsil eden son mercan kayalığı, Belize Bariyer Resifi gibi gözüküyor.

Tüm Reklamları Kapat

Huzur içinde uyu Büyük Bariyer Resifi...

Seni biz insanlar katlettik!

Editör Notu: Bazı bilim insanlarına veya bilimseverlere göre Büyük Bariyer Resifi'nin tamamen öldüğünü ilan etmek, koruma çabaları önünde engel yaratabilir ve birazcık aceleci bir karar. Çünkü onlara göre resifin şu ana kadar %22'si tamamen ölmüş vaziyette. Ancak bu miktar ve iklimbilim ile koruma biyolojisinden gelen bilgilerimiz, bazı diğer istatistiklerle birleştirildiğinde, ilan edilen durumun gerçeklikten dikkate değer miktarda uzak olmadığı anlaşılmaktadır. Örneğin, bazı resmi kaynaklara göre resifin ölme oranları çoktan %50'yi geçmiş durumda ve bu, resif kolonisinin çökmesi için fazlasıyla yeterli bir miktar - hele ki, atmosferik karbondioksit oranlarının 2016 yılında geri döndürülemez bir şekilde milyonda 400 parçacığı aştığı düşünülecek olursa... Ayrıca yazıda verilen beyazlama olaylarına ek olarak, Nisan ayında tespit edilen bir diğer beyazlama olayının resifin %93'ünü etkilediği tespit edilmiştir. Üstelik bir bütün olarak ele alındığında, kolonyel bir canlının %22-50 civarının yok olması, o koloninin muhtemelen geri dönülemez bir süreç içerisinde olduğunu göstermektedir - ki BBR'nin başına gelen de budur. ARC Mercan Resifleri Araştırmaları tarafından 911 mercan üzerinde yapılan bir incelemeye göre, resifin sadece %7'si beyazlama olayından kurtulabilmiştir, %60-100 arası ise aşırı beyazlama düzeylerine ulaşmıştır. Orijinal kaynakta verilen bazı bilgilerde ufak tefek hatalar olsa da (şimdi, hepsi tarafımızdan düzeltilmiştir), bu hataların yerine gelen bilgiler durumu daha da iyileştirmeye yaramamaktadır. Örneğin, orijinal kaynakta ilk beyazlama olayının 1981 yılında yaşandığı söylense de, bu olay 1998 yılında yaşanmıştır; yani resif, çok daha kısa bir sürede çok daha ciddi miktarda hasar görmüştür! 

Türkiye'de mercan kayalıklarının korunması adına dikkate değer bir emek sarfedilmediği için, atılan başlık ve verilen bilgilerin Türkiye'deki çabaları (?) herhangi bir şekilde olumsuz etkileyeceğine inanmıyoruz. Kaldı ki, resifler için on yıllardır emek harcayan insanların gidişatın kötülüğünden haberdar oldukları ve bundan herhangi bir şekilde etkilenmeden çalışmalarını sürdürdükleri bilinen bir gerçektir. Zaten bu haber, bunun gibi insanların giderek umutsuzluğa düşmeleri sonucunda kaleme alınmış bir yazıdır. Elbette ki, bu yazıyı "Artık yapacak bir şey kalmadı; dolayısıyla bir şey yapmayalım." olarak algılamamak gerekiyor. Pandaları önce pratik olarak yok edip, sonra yok olmanın eşiğinden kurtarmayı başarmış bir tür olarak, resifler için de bir şansımız belki bir yerlerde vardır. Lakin panda örneğinin aksine, resifleri etkileyen küresel ısınma ve buna bağlı olarak meydana gelen değişimler, türümüzün artık kontrolünün dışında olan faktörlerdir. 

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Üsttekiler: Irk Biliminin Geri Dönüşü - Alttakiler: Bilim, Kadınları Nasıl Yanlış Anladı? Seti

Üsttekiler: Irk Biliminin Geri Dönüşü

Financial Times Yılın Kitabı
Guardian Yılın Kitabı
New Statesman Yılın Kitabı

Binlerce yıldır, egemen toplumların içten içe kendilerinin en iyisi olduğuna inanmak gibi bir alışkanlığı var; güçleri arttıkça da bu gücü yalnızca kültürel değil, aynı zamanda doğal bir unsurmuş gibi sunuyorlar. İktidarın ırk fikrini nasıl şekillendirdiğini gördüğünüzde onun anlamını da kavramaya başlıyorsunuz.

Yirmi birinci yüzyılda, bilimsel ırkçılığı geride bıraktığımıza, çoğu insanın ırkın biyolojik bir durumdan ziyade toplumsal bir inşa olduğunu kabullendiğine inanma eğilimindeyiz. Gelgelelim bilimin belirli siyasi çevrelerce istismar edilmesiyle ırk bilimi yeniden aramıza döndü.

İyi niyetli biliminsanları dahi genetik ve tıbbi araştırmalarda ırk kategorilerini kullanarak ırkın bir çeşit biyolojik temeli olabileceği kuşkularını açığa vuruyor. Oysa bu şüpheleri, muktedirlerin icat ettiği ırk hiyerarşilerinin hüküm sürdüğü yüz yıl öncesinden daha gerçek değil bugün de.

Ödüllü yazar Angela Saini dünyanın dört bir yanından genetikçiler, antropologlar, tarihçiler ve sosyal bilimcilerle görüşerek ilk zamanlarından günümüze ırk kavramının izini sürüyor. Üsttekiler ırkın gerçek, bazı insanların da diğerlerinden üstün olduğuna dair sinsi ve yıkıcı inancın doğasını irdeleyen güçlü ve titiz bir çalışma.

Alttakiler: Bilim, Kadınları Nasıl Yanlış Anladı?

Toplumsal cinsiyetimiz aslında ister istemez biyolojimizin belirlediği bir şey midir? Kadınların en önemli kariyeri çocuk doğurmak mıdır örneğin? Ya da tekeşlilik kadının doğası gereğiyken, çokeşlilik erkeğin elinin kiri midir?

Yüzlerce hatta binlerce yıl boyunca toplum ve kültür bize kadınların ikinci cinsiyet olduğunu, erkekten aşağıda yer aldığını söyledi. Kadınların bedenleri güçsüz, zihinsel kapasiteleri yetersizdi, toplumda oynayacakları roller de hizmetkârlık ve itaatkârlıkla sınırlıydı. Hatta Charles Darwin gibi bir bilim insanı bile kadınların, evrim sürecinin alt seviyelerinde olduğunu iddia edecekti.

Bilim bize öteden beri erkeklerle kadınların temel olarak birbirlerinden farklı olduğunu söylemeye devam ediyor. Biyologlar kadınların çocuk büyütme, evi çekip çevirme gibi aile içi görevlere daha uygun olduğunu veya daha kibar bir dille, daha “empatik” olduğunu iddia ediyorlar. Erkeklerinse mantık, uzamsal akıl yürütme ve motor beceri gerektiren işlerde üstün yeteneklere sahip oldukları söyleniyor hâlâ.

Bilim gazeteciliğinin önemli isimlerinden Saini işte elinizdeki kitapta biyoloji, psikoloji ve antropolojideki toplumsal cinsiyet savaşlarını inceleyerek, hem toplumsal stereotipleri destekleyen eski çalışmaları hem de kadınların beyinlerine, bedenlerine ve insan evrimindeki rollerine dair büyüleyici bir portre çizen yakın tarihli bilimsel araştırmaları gözler önüne seriyor. En son bilimsel verilerden, diğer herkes kadar güçlü, stratejik ve akıllı bir kadın ortaya çıkıyor…

Devamını Göster
₺140.00
Üsttekiler: Irk Biliminin Geri Dönüşü - Alttakiler: Bilim, Kadınları Nasıl Yanlış Anladı? Seti

Bu gerçekler göz önüne alındığında, bazı okurlarımızın Huffington Post gazetesini kullanarak iddia ettiği gibi (halbuki gazetenin böyle bir iddiası yoktur) haber "hatalı" değildir - sadece bazı eksikleri vardır ve bazı diğer bilim insanlarına göre ilan aşırı acelecidir; fakat hiç kimse, küresel ısınmanın bazı etkilerinin geri döndürülemez olduğunu, su sıcaklıklarının artışı ile okyanus asitlenmesinin daha yüzyıllar boyu devam edeceğini, dolayısıyla resiflerin ölüme doğru gittiğini ve muhtemelen geri döndürülemez olduğunu inkar etmemektedir. Dolayısıyla haberin içeriği biraz fazla "heyecanlı" olsa da, verdiği mesaj bakımından herhangi bir hatası bulunmamaktadır. 

Ne yazık ki küresel iklim değişikliği bazı yıkıcı gelişmeleri şu anda durdursak bile, insan eliyle de gerçekleşen bu doğa olaylarının momentumu bile yıkıcılığını asırlar boyu sürdürebilecektir. Küresel ısınmayı tersine çevirmek konusunda pratik olarak başarısız olduğumuz gerçeği göz önüne alınacak olursa, haberin başlığının veya içeriğinin dikkate değer miktarda hatalı olmadığı görülecektir. Dilerseniz mercanların ölüm tarihini MS 3016 ya da MS 5016 olarak alabilirsiniz. Bu durum, 25 milyon yıldır var olan bir organizmanın içinde bulunduğu durumu değiştirmeyecektir. 

İlginiz için teşekkürler.

Sevgiler.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
2
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • R. Jacobsen. Obituary: Great Barrier Reef (25 Million Bc-...). (9 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Outside Online | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/03/2023 08:15:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4599

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Akış
İçerikler
Sosyal
Gündem
Kütleçekimi
Fizik
Taksonomi
Habercilik
Müzik
2019-Ncov
Sağlık Bakanlığı
Kuantum
Sinir
Periyodik Tablo
Kimya Tarihi
Metal
Bağışıklık Sistemi
Yatay Gen Transferi
İspat
Karadelik
Böcek
Etimoloji
Öne Çıkan
Evrim Ağacı Duyurusu
Nükleotit
Davranış
İnternet
Viroloji
Kadın Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Huzur İçinde Uyusun: Büyük Bariyer Resifi (Doğum: 25 Milyon Yıl Önce - Ölüm: M.S. 2016). (16 Ekim 2016). Alındığı Tarih: 26 Mart 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4599
Bakırcı, Ç. M. (2016, October 16). Huzur İçinde Uyusun: Büyük Bariyer Resifi (Doğum: 25 Milyon Yıl Önce - Ölüm: M.S. 2016). Evrim Ağacı. Retrieved March 26, 2023. from https://evrimagaci.org/s/4599
Ç. M. Bakırcı. “Huzur İçinde Uyusun: Büyük Bariyer Resifi (Doğum: 25 Milyon Yıl Önce - Ölüm: M.S. 2016).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Oct. 2016, https://evrimagaci.org/s/4599.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Huzur İçinde Uyusun: Büyük Bariyer Resifi (Doğum: 25 Milyon Yıl Önce - Ölüm: M.S. 2016).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 16, 2016. https://evrimagaci.org/s/4599.

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
Geri Bildirim Gönder
Paylaş
Reklamsız Deneyim

Evrim Ağacı'ndaki reklamları, bütçenize uygun bir şekilde, kendi seçtiğiniz bir süre boyunca kapatabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, kaç ay boyunca kapatmak istediğinizi aşağıdaki kutuya girip tek seferlik ödemenizi tamamlamak:

10₺/ay
x
ay
= 30
3 Aylık Reklamsız Deneyimi Başlat
Evrim Ağacı'nda ücretsiz üyelik oluşturan ve sitemizi üye girişi yaparak kullanan kullanıcılarımızdaki reklamların %50 daha az olduğunu, Kreosus/Patreon/YouTube destekçilerimizinse sitemizi tamamen reklamsız kullanabildiğini biliyor muydunuz? Size uygun seçeneği aşağıdan seçebilirsiniz:
Evrim Ağacı Destekçilerine Katıl
Zaten Kreosus/Patreon/Youtube Destekçisiyim
Reklamsız Deneyim
Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Destek Ol

Devamını Oku
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara
Moderatöre Bildir

Raporlama sisteminin amacı, platformu uygunsuz biçimde kullananların önüne geçmektir. Lütfen bir içeriği, sadece düşük kaliteli olduğunu veya soruya cevap olmadığını düşündüğünüz raporlamayınız; bu raporlar kabul edilmeyecektir. Bunun yerine daha kaliteli cevapları kendiniz girmeye çalışın veya size sunulan (oylama gibi) diğer araçlar ile daha kaliteli cevaplara teşvik edin. Kalitesiz bulduğunuz içerikleri eleyebileceğiniz, kalitelileri daha ön plana çıkarabileceğiniz yeni araçlar geliştirmekteyiz.

Kural İhlali Seç
Öncül Ekle
Sonuç Ekle
Mantık Hatası Seç
Kural İhlali Seç
Soru Sor
Aşağıdaki "Soru" kutusunu sadece soru sormak için kullanınız. Bu kutuya soru formatında olmayan hiçbir cümle girmeyiniz. Sorunuzla ilgili ek bilgiler vermek isterseniz, "Açıklama" kısmına girebilirsiniz. Soru kısmının soru cümlesi haricindeki kullanımları sorunuzun silinmesine ve UP kaybetmenize neden olabilir.
Görsel Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, aklınıza takılan soruları sorabilmeniz ve diğerlerinin sorularını yanıtlayabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Gerçekten soru sorun, imâdan ve yüklü sorulardan kaçının.
Sorularınızın amacı nesnel olarak gerçeği öğrenmek veya fikir almak olmalıdır. Şahsi kanaatinizle ilgili mesaj vermek için kullanmayın; yüklü soru sormayın.
2
Bilim kimliğinizi kullanın.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla sorular ve cevaplar, bilimsel perspektifi yansıtmalıdır. Geçerli bilimsel kaynaklarla doğrulanamayan bilgiler veya reklamlar silinebilir.
3
Düzgün ve insanca iletişim kurun.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Sahtebilimi desteklemek yasaktır.
Sahtebilim kategorisi altında konuyla ilgili sorular sorabilirsiniz; ancak bilimsel geçerliliği bulunmayan sahtebilim konularını destekleyen sorular veya cevaplar paylaşmayın.
5
Türkçeyi düzgün kullanın.
Şair olmanızı beklemiyoruz; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması ve temel düzeyde yazım ve dil bilgisi kurallarına uyması gerekmektedir.
Soru Ara
Aradığınız soruyu bulamadıysanız buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Alıntı Ekle
Eser Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Formu olabildiğince eksiksiz doldurun.
Girdiğiniz sözün/alıntının kaynağı ne kadar açıksa o kadar iyi. Açıklama kısmına kitabın sayfa sayısını veya filmin saat/dakika/saniye bilgisini girebilirsiniz.
2
Anonimden kaçının.
Bazı sözler/alıntılar anonim olabilir. Fakat sözün anonimliğini doğrulamaksızın, bilmediğiniz her söze/alıntıya anonim yazmayın. Bu tür girdiler silinebilir.
3
Kaynağı araştırın ve sorgulayın.
Sayısız söz/alıntı, gerçekte o sözü hiçbir zaman söylememiş/yazmamış kişilere, hatalı bir şekilde atfediliyor. Paylaşımınızın site geneline yayılabilmesi için kaliteli kaynaklar kullanın ve kaynaklarınızı sorgulayın.
4
Ofansif ve entelektüel düşünceden uzak sözler yasaktır.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
5
Sözlerinizi tırnak (") içine almayın.
Sistemimiz formatı otomatik olarak ayarlayacaktır.
Gönder
Tavsiye Et
Aşağıdaki kutuya, [ESER ADI] isimli [KİTABI/FİLMİ] neden tavsiye ettiğini girebilirsin. Ne kadar detaylı ve kapsamlı bir analiz yaparsan, bu eseri [OKUMAK/İZLEMEK] isteyenleri o kadar doğru ve fazla bilgilendirmiş olacaksın. Tavsiyenin sadece negatif içerikte olamayacağını, eğer bu sistemi kullanıyorsan tavsiye ettiğin içeriğin pozitif taraflarından bahsetmek zorunda olduğunu lütfen unutma. Yapıcı eleştiri hakkında daha fazla bilgi almak için burayı okuyabilirsin.
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform; okuduğunuz kitaplara, izlediğiniz filmlere/belgesellere veya takip ettiğiniz YouTube kanallarına yönelik tavsiylerinizi ve/veya yapıcı eleştirel fikirlerinizi girebilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Önceliğimiz pozitif tavsiyelerdir.
Bu platformu, beğenmediğiniz eserleri yermek için değil, beğendiğiniz eserleri başkalarına tanıtmak için kullanmaya öncelik veriniz. Sadece negatif girdileri olduğu tespit edilenler platformdan geçici veya kalıcı olarak engellenebilirler.
2
Tavsiyenizin içeriği sadece negatif olamaz.
Tavsiye yazdığınız eserleri olabildiğince objektif bir gözlükle anlatmanız beklenmektedir. Dolayısıyla bir eseri beğenmediyseniz bile, tavsiyenizde eserin pozitif taraflarından da bahsetmeniz gerekmektedir.
3
Negatif eleştiriler yapıcı olmak zorundadır.
Eğer tavsiyenizin ana tonu negatif olacaksa, tüm eleştirileriniz yapıcı nitelikte olmak zorundadır. Yapıcı bir tarafı olmayan veya tamamen yıkıcı içerikte olan eleştiriler silinebilir ve yazarlar geçici veya kalıcı olarak engellenebilirler.
4
Düzgün ve insanca iletişim kurun.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
5
Türkçeyi düzgün kullanın.
Şair olmanızı beklemiyoruz; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması ve temel düzeyde yazım ve dil bilgisi kurallarına uyması gerekmektedir.
Eser Ara
Aradığınız eseri bulamadıysanız buraya tıklayarak ekleyebilirsiniz.
Tür Ekle
Üst Takson Seç
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, yaşamış ve yaşayan bütün türleri filogenetik olarak sınıflandırdığımız ve tanıttığımız Yaşam Ağacı projemize, henüz girilmemiş taksonları girebilmeniz için geliştirdiğimiz bir platformdur. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Takson adlarını doğru yazdığınızdan emin olun.
Taksonların sadece ilk harfleri büyük yazılmalıdır. Latince tür adlarında, cins adının ilk harfi büyük, diğer bütün harfler küçük olmalıdır (Örn: Canis lupus domesticus). Türkçe adlarda da sadece ilk harf büyük yazılmalıdır (Örn: Evcil köpek).
2
Taksonlar arası bağlantıları doğru girin.
Girdiğiniz taksonun üst taksonunu girmeniz zorunludur. Eğer üst takson yoksa, mümkün olduğunca öncelikle üst taksonları girmeye çalışın; sonrasında daha alt taksonları girin.
3
Birden fazla kaynaktan kontrol edin.
Mümkün olduğunca ezbere iş yapmayın, girdiğiniz taksonların isimlerinin birden fazla kaynaktan kontrol edin. Alternatif (sinonim) takson adlarını girmeyi unutmayın.
4
Tekrara düşmeyin.
Aynı taksonu birden fazla defa girmediğinizden emin olun. Otomatik tamamlama sistemimiz size bu konuda yardımcı olacaktır.
5
Mümkünse, takson tanıtım yazısı (Taksonomi yazısı) girin.
Bu araç sadece taksonları sisteme girmek için geliştirilmiştir. Dolayısıyla taksonlara ait minimal bilgiye yer vermektedir. Evrim Ağacı olarak amacımız, taksonlara dair detaylı girdilerle bu projeyi zenginleştirmektir. Girdiğiniz türü daha kapsamlı tanıtmak için Taksonomi yazısı girin.
Gönder
Tür Gözlemi Ekle
Tür Seç
Fotoğraf Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, bizzat gözlediğiniz türlerin fotoğraflarını paylaşabilmeniz için geliştirilmiştir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Net ve anlaşılır görseller yükleyin.
Her zaman bir türü kusursuz netlikte fotoğraflamanız mümkün olmayabilir; ancak buraya yüklediğiniz fotoğraflardaki türlerin özellikle de vücut deseni gibi özelliklerinin rahatlıkla ayırt edilecek kadar net olması gerekmektedir.
2
Özgün olun, telif ihlali yapmayın.
Yüklediğiniz fotoğrafların telif hakları size ait olmalıdır. Başkası tarafından çekilen fotoğrafları yükleyemezsiniz. Wikimedia gibi açık kaynak organizasyonlarda yayınlanan telifsiz fotoğrafları yükleyebilirsiniz.
3
Paylaştığınız fotoğrafların telif hakkını isteyemezsiniz.
Yüklediğiniz fotoğraflar tamamen halka açık bir şekilde, sınırsız ve süresiz kullanım izniyle paylaşılacaktır. Bu fotoğraflar nedeniyle Evrim Ağacı’ndan telif veya ödeme talep etmeniz mümkün olmayacaktır. Kendi fotoğraflarınızı başka yerlerde istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
4
Etik kurallarına uyun.
Yüklediğiniz fotoğrafların uygunsuz olmadığından ve başkalarının haklarını ihlâl etmediğinden emin olun.
5
Takson teşhisini doğru yapın.
Yaptığınız gözlemler, spesifik taksonlarla ilişkilendirilmektedir. Takson teşhisini doğru yapmanız beklenmektedir. Taksonu bilemediğinizde, olabildiğince genel bir taksonla ilişkilendirin; örneğin türü bilmiyorsanız cins ile, cinsi bilmiyorsanız aile ile, aileyi bilmiyorsanız takım ile, vs.
Gönder
Tür Ara
Aradığınız türü bulamadıysanız buraya tıklayarak ekleyebilirsiniz.