Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hospitalier Şövalyeleri: Hasta Bakıcılıktan Şövalyeliğe Geçiş Yapan Tarikatın İlginç Öyküsü

Hospitalier Şövalyeleri: Hasta Bakıcılıktan Şövalyeliğe Geçiş Yapan Tarikatın İlginç Öyküsü Wikipedia Commons
Malta Şövalyeleri
5 dakika
4,237

Tarihi MÖ. 3000'li yıllara kadar giden Kudüs şehri, özellikle İbrahimi dinlerin kendine atfettiği değerden dolayı Orta Doğu coğrafyasında her zaman öne çıkan bir yer olmuştur. Tarihin her döneminde bu topraklar için çeşitli mücadeleler verilmiştir. Özellikle bu dinlerin "kutsal" kabul ettiği mekanları bünyesinde barındırmasından dolayı, popüler bir ibadet ve hac merkezi haline gelmiştir. Bu özelliğinden dolayı Kudüs'ü elinde tutmak, devletlere ve toplumlara ciddi bir prestij kazandırmıştır.

Orta Çağ Avrupası'nda, aylarca süren yolculuklarla Hristiyan hacılar, yüzlerce kilometre uzaktan deniz ve kara yoluyla hac görevini yerine getirmek amacıyla bu toprakları ziyarete gelmiştir. Dönem şartları incelendiğinde ulaşım imkanlarının sınırlılığı, yol güvenliği ve salgın hastalıklar bu yolculuğa çıkan insanları ciddi bir şekilde etkilemiştir. Sadece hacılar değil, tüccarlar da bu uzun yolculuklarda ciddi zahmet ve sıkıntı çekmiştir.

Bu sebeplerden dolayı Kudüs'te, İtalyan Amalfi'li tüccarlar önderliğinde, başlangıçta kendi ihtiyaçlarını giderebilmeleri için, sonrasındaysa hasta ve bakıma ihtiyacı olan hacılara yardım etmek, konaklamalarını sağlamak amacıyla bir manastır ve manastıra bağlı misafirhaneler ve hastane inşa edilmiştir. İnşa edilen bu kurumların giderleri, toplanan bağışlarla karşılanmıştır. Bu manastır ve çevresinde gelişen yapılar, 1. Haçlı Seferi'ne kadar bir hayır kuruluşu olarak faaliyetlerine devam etmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Birinci Haçlı Seferi (1096-1099) sonucunda Kudüs'ün Hristiyanlar tarafından ele geçirilmesi ve Kudüs Krallığı'nın kurulmasıyla beraber, başlangıçta "yardım kuruluşu" olarak faaliyetlerine başlayan bu kurumun işleyişinde değişikliğe gidilmiştir: Hastanenin baş rahibi Üstat Gerard döneminde, Papalık tarafından resmi olarak tanınan bu kuruluşun gelirlerinde ciddi miktarda artış olmuştur. Avrupa'dan gelen bağışların yanı sıra Haçlı Seferi'ne katılan birçok asilzade de varlıklarını tamamıyla bu kuruma vermiştir. Gelirleri artan kurum, hac güzergahlarına tesisler inşa etmiş, bu tesisler ile hem yol güvenliği sağlanmış hem de tanınırlığı artmıştır.

2. Üstat Raymond de Pay zamanında ise bakımevi hizmetinin yanı sıra Kudüs'e gelen savaşçıların da desteğiyle kurum bir şövalye tarikatına ("Hospitalier") dönüşmüştür. Tarikat, ismini manastır çevresine kurduğu hastaneden almıştır. Hospitalier tarikatı, hac yollarını ve hacıları korumanın yanı sıra, Kudüs Krallığı'nın savunmasında da aktif rol oynamıştır. Bir diğer Hristiyan şövalye tarikatı olan Tapınak Şövalyeleri'nin oluşumu da bu dönemde olmuştur.

Kudüs'ün Haçlı ordusu tarafından alınması, 1099.
Kudüs'ün Haçlı ordusu tarafından alınması, 1099.
Wikipedia Commons

Şövalyelerin Mücadelesi

1187 yılında Hıttin Şavaşı yenilgisi ve Akka'nın Eyyübiler tarafından 1291'de ele geçirilmesiyle, tarikat, merkezini Kudüs'ten Kıbrıs'a taşımak zorunda kalmıştır. 1309 yılında Rodos'u ele geçiren şövalyeler, burada güçlü bir donanma inşa edip hac yollarını tekrar kontrol altında tutmak istemişlerdir; fakat Osmanlı Devleti karşısında adada tutunamamışlardır. 1344'teki Haçlı Seferleri sırasında ele geçirilen İzmir (Smyrna), 1374 yılında şövalyelerin savunmasına verilmiştir; ancak 1402 yılında Timur, İzmir'i fethederek şövalyeleri buradan kovmuştur. Aynı yıl Bodrum'da (Halicarnassus) bir kale inşa eden şövalyeler, kısmen yok edilmiş Halikarnas Mozolesi'nden parçalar kullanarak Petronium isimli siperlerini güçlendirmişlerdir. Bugün buralar "Bodrum Kalesi" olarak bilinmektedir.

Şövalyeler için işler, 1522 yılında daha da kötüleşmiştir: Sultan Süleyman emrindeki 400 gemi, kimi kaynaklara göre 100.000, kimi kaynaklara göre 200.000 askerle adaya çıkartma yapmıştır.[1], [2] Büyük Üstat Philippe Villiers de L'Isle-Adam'ın emrindeyse sadece 7.000 kadar asker vardı. Sultan Süleyman'ın kuşatması 6 ay sürdü ve kuşatma sonunda yılan Hospitalier Şövalyeleri'nin Sicilya Adası'na çekilmelerine izin verildi. Bu, kağıt üzerinde bir yenilgi olsa da, kendilerinden yüzlerce kat büyük bir orduya karşı aylarca direnebilen şövalyeler, Avrupa'da bir zafer kazanmış gibi karşılandılar. Papa 6. Adrian, Büyük Üstat'ı "İnancın Koruyucusu" ilan etti.

Tüm Reklamları Kapat

1450 yılı itibariyle St. John Şövalyeleri ve diğerleri tarafından paylaşılan topraklar.
1450 yılı itibariyle St. John Şövalyeleri ve diğerleri tarafından paylaşılan topraklar.

Kendilerine yeni bir üs arayan tarikata, Kutsal Roma İmparatoru 5. Charles 1530 yılında Malta Adası'nı bağışlamıştır. Öncesinde "Rodos Şövalyeleri", ardından "Malta Şövalyeleri" olarak da adlandırılan Hospitalier tarikatı, Malta'da ismini o dönem liderleri olan Jean de Valetta'dan alan ve günümüzde hala başkent statüsünü sürdüren Valetta şehrini inşa etmişlerdir. Bu sırada özellikle de Berberi korsanlarla mücaele etmek zorunda kalmışlardır. Rodos Adası 1444'te Mısır Sultanlığı, 1480'te ise Fatih Sultan Mehmet tarafından işgal edilmiştir. Özellikle de 2. Fatih'in adaya saldırıları oldukça sert olmuştur, çünkü Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethettikten sonra özellikle de Malta Şövalyeleri'nin topraklarına gözünü dikmiştir.

Bu süreçte şövalyeler, Müslümanlara ve özellikle de Berberi Korsanlara karşı aktif mücadele etmişlerdir. Her ne kadar az sayıda gemileri olsa da, bunları ustaca kullanabilmeleri sayesinde Osmanlı Donanması'nın dikkatini çekmeyi başarmışlardır. 1565 yılında Sultan Süleyman, 40.000 asker gücüyle 700 şövalya ve 8.000 askeri tekrar kuşatmıştır ve onları Malta'dan kovmayı başarmıştır. Bu sayede Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa'yı tehdit edebileceği yeni bir üs elde etmiştir. Bu ikinci kuşatma, Büyük Malta Kuşatması olarak anılmaktadır.

Malta'da bulunan Büyük Üstad Sarayı
Malta'da bulunan Büyük Üstad Sarayı
Wikipedia Commons

Günümüzde Şövalyeler...

Şövalyeler tarafından inşa edilen Valetta şehri, bugün Unesco Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Ayrıca Hospitalier, Malta'da Aziz John Katedrali, Büyük Üstadlar Sarayı gibi yapılar inşa etmiştir. Napolyon Bonapart'ın 1798 yılındaki işgaline kadar adada hüküm süren tarikat, merkezini 1834 yılında Roma'ya taşımıştır.

Varlığı günümüze kadar gelen bu örgüt, şimdilerde çalışmalarına Roma merkezli sosyal yardım kuruluşu olarak devam etmektedir. 120 ülkede tıp merkezi, ilk yardım kuruluşu ve bakımevleri vardır. Dünya genelinde birçok resmi kurum ve kuruluşla temas halinde bulunan organizasyon ayrıca Birleşmiş Milletler'de de gözlemci statüsünde bulunmaktadır. Bunun yanında, devlet statüsü olmamasına rağmen, üyelerinin bir kısmına resmi pasaport da vermiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • İnanılmaz 4
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ J. P. D. Balfour, et al. (1979). The Ottoman Centuries. ISBN: 9780688080938. Yayınevi: William Morrow Paperbacks.
  • ^ G. Veinstein. (2012). Süleymān. Brill. doi: 10.1163/1573-3912_islam_COM_1114. | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Knights Hospitaller. (24 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • R. K. Urken. The Last True Knight On Malta. (24 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2021. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  • E. Altan. Templier Ve Hospitalier Şövalye Tarikatlarının Kuruluşu. (24 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2021. Alındığı Yer: belleten | Arşiv Bağlantısı
  • S. Young. This Is The World's Most Exclusive Passport And Only 500 People Have It. (23 Haziran 2017). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2021. Alındığı Yer: The Independent | Arşiv Bağlantısı
  • UNESCO. City Of Valletta. (24 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2021. Alındığı Yer: UNESCO | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 02:47:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10877

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İmmünoloji
Carl Sagan
Tümör
Siyah
Saldırı
Antibiyotik
Astronot
Dağılım
Ornitoloji
Film
Basınç
İnsan Türü
Araç
Mit
Molekül
Müzik
Isı
Damar
Savaş
Obezite
Sinir Hücresi
Viral Enfeksiyon
Hukuk
Entomoloji
Adaptasyon
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. İlanbey, et al. Hospitalier Şövalyeleri: Hasta Bakıcılıktan Şövalyeliğe Geçiş Yapan Tarikatın İlginç Öyküsü. (26 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10877
İlanbey, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, August 26). Hospitalier Şövalyeleri: Hasta Bakıcılıktan Şövalyeliğe Geçiş Yapan Tarikatın İlginç Öyküsü. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10877
S. İlanbey, et al. “Hospitalier Şövalyeleri: Hasta Bakıcılıktan Şövalyeliğe Geçiş Yapan Tarikatın İlginç Öyküsü.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 26 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10877.
İlanbey, Selçuk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Hospitalier Şövalyeleri: Hasta Bakıcılıktan Şövalyeliğe Geçiş Yapan Tarikatın İlginç Öyküsü.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 26, 2021. https://evrimagaci.org/s/10877.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close