Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Her Yıl Kaç Hayvanı Yemek İçin Öldürüyoruz?

Her Yıl Kaç Hayvanı Yemek İçin Öldürüyoruz?
2 dakika
12,038
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'da her yıl 56 milyar çiftlik hayvanının yemek amacıyla öldürüldüğünü biliyor muydunuz? Üstelik bu sayılara balık ve midye gibi deniz ürünlerini dahil edince sayı 150 milyarın üzerine çıkıyor! Birleşmiş Milletler Yemek ve Tarım Organizasyonu tarafından açıklanan verilere göre 2002 yılında tüm Dünya'da 133 milyon ton deniz ürünü tüketildi ve bu sayı her geçen yıl artıyor.

ABD Tarım Bakanlığı'nın 2018 verilerine göre sadece ABD'de, sadece 2018 yılı içinde 9.59 milyar kara hayvanı yemek için öldürüldü. Bunların dağılımı kabaca şöyle:

Tüm Reklamları Kapat

  • Tavuk: 9.16 milyar
  • Hindi: 236.8 milyon
  • Büyükbaş hayvan ve yavruları: 33.6 milyon
  • Domuz: 124.4 milyon
  • Ördek: 27.6 milyon
  • Koyun ve kuzu: 2.3 milyon

Bu sayılara ABD'nin ihraç ettiği etler dahil değil - ki bu ihracat için, sadece ABD'deki et talebi dolayısıyla yukarıdaki sayılara ek olarak her yıl 8 milyar hayvanın öldürülmesini gerektiriyor. Kesim öncesi ölümleri, yani kümeste veya ahılda ölen hayvanları düşünce bile sadece ABD'de 8.38 milyar kara hayvanının insanları beslemek için öldürüldüğü görülüyor.

Deniz hayvanlarını bu sayılara dahil etmek oldukça güç; çünkü bunlar ton ile ölçülüyor, birey olarak değil. Ancak yapılan incelemeler, sadece 2013 yılında sadece ABD'de 3.8 milyar balığın ve 43.1 milyar kabuklu deniz hayvanının öldürüldüğünü gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu devasa sayıları şöyle algılamak daha kolay olabilir: İnsanlık tarihinin en kanlı savaşı olan ve 6 yıl kadar süren 2. Dünya Savaşı'nın tamamında 60 milyon civarında insan hayatını kaybetti. Bu 60 milyon insana eşit sayıda hayvan, sadece ABD'de her 10 saatte bir öldürülüyor.

Bazı hesaplamalara göre vegan, en azından vejetaryen diyeti benimseyen her bir kişinin yılda 95 hayvan civarında hayvanın, dolayısıyla bir ömür boyunca binlerce hayvanın hayatını kurtarabileceği düşünülüyor.
Bazı hesaplamalara göre vegan, en azından vejetaryen diyeti benimseyen her bir kişinin yılda 95 hayvan civarında hayvanın, dolayısıyla bir ömür boyunca binlerce hayvanın hayatını kurtarabileceği düşünülüyor.

Yemek amacıyla öldürülen hayvanların başını deniz ürünleri çekiyor olsa da, tavuklar, ördekler, domuzlar, tavşanlar, hindiler, kazlar, tavuklar, keçiler, inekler, kemirgenler, güvercin gibi diğer kuşlar, buffalolar, köpekler, kediler, atlar, eşekler, katırlar ve develer bunların hemen arkasından geliyor.

Bu hayvanların bu kadar abartılı sayılarla tüketilmesinin en büyük sorumlusu, endüstriyel hayvancılık ve bu tip hayvancılığın insanlar tarafından destekleniyor olması. İnsanların kendi besinlerini kendilerinin avlamaları gerektiği dönemlerde bu tip sayılara ulaşmak akıl almazdı. Ancak tek merkezli hayvancılığa geçilmesi sonrasında binlerce hayvan tek bir alana kapatılıp, kesimlerinin yapılabilmesi mümkün oldu. Bu da aşırı sayılarda hayvanın katlini beraberinde getirdi. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Elbette ki endüstriyel hayvancılığın et fiyatlarının düşmesi, daha fazla sayıda düşük gelirli kişiye et ulaştırılabilmesi gibi faydalara sahip olsa da, giderek artmakta olan zararları, var olan az miktarda faydanın etkisini giderek silmeye başladı diyebiliriz. Bu bakımdan, abartılı miktarlarda et tüketiminin önlenmesi, işlenmiş etlerden uzak durulması, oligopolik şirketler yerine yerel et üreticilerinin desteklenmesi, mümkünse vejetaryen veya ot ağırlıklı hepçil diyetlerin tercih edilmesi, bireysel ve nihayetinde toplumsal olarak doğru yönde atılan adımlar olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 24
  • Tebrikler! 19
  • Korkutucu! 17
  • İnanılmaz 7
  • Grrr... *@$# 5
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • İğrenç! 1
  • Merak Uyandırıcı! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 06:18:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4523

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Her Yıl Kaç Hayvanı Yemek İçin Öldürüyoruz?. (20 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4523
Bakırcı, Ç. M. (2016, September 20). Her Yıl Kaç Hayvanı Yemek İçin Öldürüyoruz?. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4523
Ç. M. Bakırcı. “Her Yıl Kaç Hayvanı Yemek İçin Öldürüyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Sep. 2016, https://evrimagaci.org/s/4523.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Her Yıl Kaç Hayvanı Yemek İçin Öldürüyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 20, 2016. https://evrimagaci.org/s/4523.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close