Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Her İnsanın Gözünde Kör Nokta Vardır! Peki, Kör Nokta Nasıl Bulunur?

2 dakika
66,872
Her İnsanın Gözünde Kör Nokta Vardır! Peki, Kör Nokta Nasıl Bulunur? io9
Tüm Reklamları Kapat

Gözün oluşma şekli yüzünden, her insanın gözünde bir kör nokta vardır.

Esas itibarıyla göz, dünyada neyin olup bittiğinin doğru bir görüntüsünü beyne verir. Fakat gözümüzün bazı sınırları bulunmaktadır. Çoğu kuş ve böcek, morötesi ışığı görebilir. Bazı canlılar kızılötesi ışığı görebilir. İnsanlar ise sadece "görünür" ışığı görebilirler. Bu durum, insanların insanın dünyayı görüş miktarında azalmaya sebep olur.

Neyi Göremeyiz?

Dolayısıyla biz insanlar, bazı memelilerin geride bıraktığı idrar izlerini göremeyiz. Benzer şekilde, mor ötesi ışığı algılayamadığımız için, görünür ışıkta oldukça sıradan renklere sahipken, mor ötesi ışık altında coşkun bir gösteri sergilemek üzere evrimleşmiş bazı çiçeklerin güzelliğini asla göremeyiz. İnsan gözü ayrıca kutuplaşmış ve kutuplaşmamış ışığı (polarize ve polarize olmayan ışığı) ayırt edemezken, çoğu kafadan bacaklı ve bazı kuşlar bunu yapabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yine de göz, insanların dünyada yollarını bulmasına olanak sağlayan sinyalleri epey başarılı bir şekilde beyne gönderir. Çoğu insan, gördüklerinin aslında orada bulunan şeyler olduğunu varsayar. Fakat bu tam olarak doğru değildir. İnsan gözlerinin her biri bir kör noktaya sahiptir ve beyin, bazen bir cismin etrafındaki bölgeye bakarak o noktayı hayali olarak doldurmak zorunda kalır.

Nasıl Görürüz?

Işık, göz bebeği içinden geçerek göze girer. Gözün arkasında bulunan retinaya çarpar. Retina, ışığı algılayan proteinler ile kaplıdır. Bunlar ise algıladıkları şeyi, bilgiyi beyne geri taşıyan optik sinire nakleder. Burada bulunan sorun, optik sinirin retinanın kendisinin bulunduğu alanda son bulmasıdır. Bu biraz, bir TV'nin güç kablosunu doğrudan ekrana takmak zorunda kalmaya benzer. Böylelikle karanlık bir nokta oluşur. Çoğu zaman diğer göz, öbür gözün kör noktasında ne olduğunu görür, fakat belirli bir nesneye bakarken kör noktalar üst üste binerse veya kişi sadece bir gözle bakıyorsa, beyin etrafa bakarak bu noktayı doldurur.

Kör Nokta Tespiti
Kör Nokta Tespiti
io9

Kör Noktanızı Bulun!

Kör noktanızı bulmanızın bir yolu vardır. Sol gözünüzü kapatın ve ana görseldeki resmin sol tarafındaki noktaya bakın. Sağ tarafta bulunan artı işaretinin farkında olun, fakat ona doğrudan bakmayın. Gözünüzü sadece nokta üzerinde tutun. Yüzünüzü ekrana yaklaştırın ve uzaklaştırın (eğer mobil cihazdaysanız, cihazınızı yüzünüze yaklaşıp uzaklaştırabilirsiniz).

Bir noktada, artı işaretinin kaybolduğunu göreceksiniz. İşte o noktada durun ve sağ gözünüzü kapatın. Sol gözünüzü açın ve artı işaretine dikin. Bir süre sonra, noktanın kaybolduğunu göreceksiniz. İşte bu mesafe, ışığın gözünüzdeki kör noktaya düştüğü mesafedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sadece beyaz bir arka plan ile gerçekleşmez. Aynı şeyi renkli bir kağıt ile deneyin ve işaret sizin kör noktanıza geldiği zaman, beyniniz kağıdın arka plan renginde doldurma yapacaktır.

Uzun lafın kısası: Gördüğünüz şeylerin gerçeklik miktarı, sandığınızdan biraz daha az.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 65
  • Muhteşem! 37
  • Tebrikler! 28
  • Merak Uyandırıcı! 21
  • Bilim Budur! 14
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 14
  • Güldürdü 7
  • Üzücü! 5
  • Korkutucu! 4
  • Grrr... *@$# 2
  • İğrenç! 2
  • Umut Verici! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: io9 | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/12/2024 09:25:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4364

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Semptom
İhtiyoloji
Ufo
Elektromanyetik
Genetik Mühendisliği
Pandemi
Nüfus
Algoritma
Şehir Hastanesi
Ara Tür
Makina
Hayvan Davranışları
Risk
Enzim
Yangın
Astrobiyoloji
Koruma
Hücre Biyolojisi
Çocuklar
Bilim Felsefesi
Yeni Koronavirüs
Değişim
Yaşamın Başlangıcı
Tedavi
Modern
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
O. Zaloğlu, et al. Her İnsanın Gözünde Kör Nokta Vardır! Peki, Kör Nokta Nasıl Bulunur?. (11 Mayıs 2016). Alındığı Tarih: 13 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4364
Zaloğlu, O., Özdil, A. Ş. (2016, May 11). Her İnsanın Gözünde Kör Nokta Vardır! Peki, Kör Nokta Nasıl Bulunur?. Evrim Ağacı. Retrieved December 13, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4364
O. Zaloğlu, et al. “Her İnsanın Gözünde Kör Nokta Vardır! Peki, Kör Nokta Nasıl Bulunur?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 11 May. 2016, https://evrimagaci.org/s/4364.
Zaloğlu, Ozan. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Her İnsanın Gözünde Kör Nokta Vardır! Peki, Kör Nokta Nasıl Bulunur?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, May 11, 2016. https://evrimagaci.org/s/4364.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close