Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hepimizin Kökeni Afrika!

3 dakika
2,391
Hepimizin Kökeni Afrika! DPA/ Epa/ Mick Tsikas
Tüm Reklamları Kapat

Afrika' dan çıkan Homo sapiens dünyayı fethetti. Pek çok bilim insanı, atalarımızın ne zaman ve hangi yollarla dünyanın diğer yerlerine göç ettiğini araştırdı ve hala araştırmaya devam ediyor.

Bu büyük yolculuğun sorumlusu belki de iklim değişiklikleriydi.

Honolulu' daki Hawaii Üniversitesinden Axel Timmermann ve Tobias Friedrich Nature adlı akademik dergide yayınladıkları çalışmada bu tahminde bulundu. Bu iki bilim insanına göre dünya yörüngesindeki değişimler geçmiş 125.000 yıl içerisinde iklim dalgalanmalarına sebep oldu. Bu dalgalanmalar ise deniz seviyesinin güçlü bir şekilde yükselip alçalmasına yol açtı.

Tüm Reklamları Kapat

Birkaç on bin yıl önce, Afrikalı olmayan modern insanların direkt ataları Afrika'dan dünyanın çevresine göç ettiler. Ayrıca genetikçilerden oluşan 3 ayrı ekip Nature dergisinde bu göç yollarına dair güncel bilgileri paylaştılar. Bu amaçla kapsamlı gen analizleri yaptılar.

Halen en güçlü şekilde savunulan Afrika' dan çıkış hipotezine göre, Homo genusu Afrika'dan dünyanın kalan bölgelerine yayıldı. Bu hipoteze göre ilk olarak Homo erectus 1,9 milyon yıl önce Asya ve Afrika' ya ulaştı. Sonrasında Avrupadakiler Neandertallere, Afrikadakiler ise modern insanlara evrildi. Daha sonra da bu modern insanlar 60.000 ila 70.000 yıl öncesinde Afrika kıtasını terk ettiler ve dünyanın diğer bölgelerine göç ettiler.

Modern insanlar dünyanın diğer kıtalarındaki insan türleriyle genetik olarak bir parça karıştılar, örneğin Avrupa'da Neandertallerle. Bu geçerli hipoteze göre, sonuç olarak kısa bir zaman içinde diğer insan türlerinin nesli tükendi ve de bugün yaşayan tüm Afrikalı olmayanlar tek bir göçmen popülasyonun takipçileri konumuna geldiler.

Karşıt bir teoriye göre ise, ilk modern insanlar memleketleri Afrika'yı yaklaşık 120.000 yıl önce terk ettiler ve güneydoğu Asya ile Okyanusya' ya yerleştiler. Bundan sonra Avrasya' ya ise Doğu Akdeniz kıyılarından gelen ikinci göçmen grup yerleşti.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan çalışmalar iki hipotezden hangisinin doğru olduğunu henüz yanıtlamış değil, fakat göçlere dair yeni detaylar elde edildi.

Boston'daki Harvard Medical School'dan bilim insanı David Reich, daha önceki araştırmalarda yeterince göz önünde bulundurulmamış olan 142 popülasyondan 300 bireye ait genomları diziledi.

Reich ve ekibi araştırmaları doğrultusunda, sonuç olarak bugün yaşayan insanlara dayandırılan grubun yaklaşık 200.000 yıl öncesinde Afrika'da ortaya çıktığını düşünüyorlar.

Bir kısım Afrika kıtasını terk etti, daha sonra doğu ve batı Avrasya olmak üzere 2 ayrı gruba bölündüler. Batı Avrasyadakiler daha sonra doğu Asya ve Okyanusya' ya yerleştiler. Bu teoriye göre Avustralya ve Papua Yeni Gine'deki bugünkü insanlar bu grubun takipçileriydi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Aborijinlerdeki Büyüleyici Genetik Çeşitlilik

Kopenhag Üniversitesi'nden araştırmacı Eske Willerslev yapmış olduğu analize göre, Homo sapiens' in Afrika dışına bir kere göç etmiş olduğu görüşünde. Toplamda 83 Aborijin ve 25 Papua Yeni Gineliye ait genleri analiz ettiler. Çalışmaya göre bu grup yaklaşık 58.000 yıl önce Avrupalı ve Asyalılardan ayrıldı.

Yaklaşık 10.000 yıl önce gerçekleşen iki popülasyonun mekansal ayrılığının çok daha öncesinde, yaklaşık 37.000 yıl önce, Aborijinlerin ve Papua Yeni Ginelilerin soy çizgileri birbirlerinden ayrıldı. Bu alt grupların ortaya çıkması büyük olasılıkla Avustralya kıtası içerisinde çöllerin doğal bariyerler oluşturması nedeniyle gerçekleşti.

Eske Willerslev ile Avustralyalı Aborijinler.
Eske Willerslev ile Avustralyalı Aborijinler.
Dpa/ Mayday Film/ Preben Hjort

Kopenhag Üniversitesinden Anna Sapfo Malaspinos ''Avustralyalı Aborijinlerin genetik çeşitliliği hayret verici. Belki kıtaya çok uzun zaman öncesinde yerleşildiği için, gruplardan, çöl bölgelerindeki güneybatılı Avustralyalıları genetik olarak, kuzeydoğululardan daha kesin ayırt edebiliyoruz. Örnek olarak, bir kıta üzerinde olmalarına rağmen Amerika yerlileri ve Sibiryalılar kadar farklılar." diyor.

Ekip gen analizlerinde nesli tükenmiş insan gruplarından olan Denisovanlar ve ayrıca şimdiye kadar tanınmayan gruplar da buldu.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Spiegel Online | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 10:42:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7107

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Online, et al. Hepimizin Kökeni Afrika!. (30 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7107
Online, S., Yaman, E., Özdoğan, K. T. (2016, September 30). Hepimizin Kökeni Afrika!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/7107
S. Online, et al. “Hepimizin Kökeni Afrika!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Esra Yaman, Evrim Ağacı, 30 Sep. 2016, https://evrimagaci.org/s/7107.
Online, Spiegel. Yaman, Esra. Özdoğan, Kadir Toykan. “Hepimizin Kökeni Afrika!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Esra Yaman. Evrim Ağacı, September 30, 2016. https://evrimagaci.org/s/7107.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close