Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Avustralya Kıtası Öyle Hızlı Uzaklaşıyor Ki, GPS Teknolojisinin Güncellenmesi Gerekiyor!

Avustralya Kıtası Öyle Hızlı Uzaklaşıyor Ki, GPS Teknolojisinin Güncellenmesi Gerekiyor! SMART Recovery
1 dakika
19,653
Tüm Reklamları Kapat

Avustralya, olduğunu sandığınız yerde değildir. Kıta, 1994 yılında GPS koordinatlarının en son güncellenmesinden bu yana 1.5 metre kaymıştır. Aşağıdaki görselde, Avustralya'nın Dünya'nın uydularca takip edilmeye başlamasından beri toplamdaki hareketi gösterilmektedir.

Avusturalya 1994'ten bu yana 1.5 metre kadar yer değiştirmiştir.
Avusturalya 1994'ten bu yana 1.5 metre kadar yer değiştirmiştir.

Yeryüzünün tüm kıtaları tektonik plakalar üzerinde bulunmaktadır ve bu plakalar, Dünya'nın plastik-benzeri katmanı olan üst manto üzerinde yavaşça kayarlar. Avustralya'nın üzerinde olduğu kıta ise diğerlerine göre birazcık daha hızlı kaymaktadır: Kuzeye doğru ve saat yönünde hafif bir dönüş hareketiyle birlikte her sene 6.85 santimetre! Buna karşılık, Kuzey Amerika plakası her yıl sadece 2.54 santimetre kayarken, Pasifik plakası her sene 7.62 ila 10.16 santimetre kayar. National Geographic'in kartografi (haritabilim) başkanı Damien Saunder, "bazı kıtaların diğerlerinden daha sabit olduğunu" söylüyor:

Zaman içerisinde kara kütlelerinde aşırı kaymalar meydana geldiğinde, GPS koordinatlarını hesaplamak için de kullandığımız Dünya modellerinde güncelleme yapmamız gerekmektedir. Bu nedenle, örneğin komşunuz, eskiden bildiğiniz koordinatlarda yaşamıyor olacaktır.

Bu tip kaymaların etkisi, GPS teknolojisi geliştikçe daha da bariz hale geliyor. Günümüzde var olan en gelişmiş GPS teknolojisi, bir cihazın konumunu sadece santimetrelik hata payları dahilinde tespit edebilmektedir. Her ne kadar birçok tüketici cep telefonunda şimdilik bu kadar yüksek bir hassaslık bulunmasa da, bu teknoloji başka şekillerde kullanılmaktadır: Örneğin, çiftçiler bu aşırı hassas GPS'leri kullanarak hassas tarımcılık yapabilmekte veya arabalar kendi kendilerini sürebilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Avustralya, özgün jeolojisi dolayısıyla özellikle hızlı hareket etmeye meyillidir. Son 50 yıl boyunca kıtanın enlem ve boylamına yönelik düzenli güncellemeler yapılmıştır. Bunlardan sonuncusu 1994 yılında yapılmıştır ve toplamda 200 metrelik bir sapma düzeltilmiştir. Bir diğer güncelleme 2016 yılının sonuna doğru yapılmıştır ve 1.5 metrelik bir sapma düzeltilmiştir. Saunder şöyle söylemektedir:

Dünya'nın kusursuz bir küre veya elipsoid olmadığı ve kıtaların da aynı oranda hareket etmedikleri hatırlanmalıdır. Dolayısıyla bazı zamanlar modellerimizde hem küresel, hem de yerel ölçekte düzenlemeler yapmamız gerekmektedir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 21
  • İnanılmaz 12
  • Bilim Budur! 5
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 05:26:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4543

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. C. Howard, et al. Avustralya Kıtası Öyle Hızlı Uzaklaşıyor Ki, GPS Teknolojisinin Güncellenmesi Gerekiyor!. (25 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4543
Howard, B. C., Bakırcı, Ç. M. (2016, September 25). Avustralya Kıtası Öyle Hızlı Uzaklaşıyor Ki, GPS Teknolojisinin Güncellenmesi Gerekiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4543
B. C. Howard, et al. “Avustralya Kıtası Öyle Hızlı Uzaklaşıyor Ki, GPS Teknolojisinin Güncellenmesi Gerekiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 25 Sep. 2016, https://evrimagaci.org/s/4543.
Howard, Brian C.. Bakırcı, Çağrı Mert. “Avustralya Kıtası Öyle Hızlı Uzaklaşıyor Ki, GPS Teknolojisinin Güncellenmesi Gerekiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 25, 2016. https://evrimagaci.org/s/4543.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close