Hayvanlar da İnsanlar Gibi İkiz, Üçüz, Dördüz, vs. Doğurabilir mi?
Aileye yeni bir bebeğin katılması heyecan vericidir, ancak beraberinde epey bir iş de getirir. Ve aileye yeni katılan, bir çift bebek (yani "ikizler") olduğunda ebeveynlerin işi gerçekten çok zorlaşır.
Birçok hayvan türü için aynı anda birden fazla yavru vermek normaldir. Örneğin bir domuz, tek seferde 11 ve hatta daha fazla yavru doğurabilir! Mississippi Eyalet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden uzmanlar, yıllar boyunca pek çok yavru köpek ve kedinin doğumunda görev aldıklarını ve insan harici hayvanların annelerinin neredeyse her zaman birden çok yavruya doğum yaptıklarını söylüyorlar.
Peki aynı doğum gününü paylaşan tüm bu hayvan kardeşler ikiz mi?
İkizler, Bir Elmanın İki Yarısıdır!
İkizler, aynı gebelikten doğan iki yavru olarak tanımlanır.
Tek yumurta ikizi olabilirler, yani tek bir sperm tek bir yumurtayı döllemiş ve bu yumurta iki ayrı hücreye bölünerek iki özdeş bebeğe dönüşmüştür. Aynı DNA'yı paylaşırlar ve bu yüzden iki ikiz, temeldebirbirinden ayırt edilemez.
İkizler çift yumurta ikizi de olabilir. Bu, iki ayrı yumurta aynı anda döllendiğinde ortaya çıkan sonuçtur. Her ikiz, anne ve babadan gelen kendi gen setine sahiptir. Biri erkek diğeri dişi olabilir. Çift yumurta ikizleri temelde herhangi bir kardeş grubu kadar benzerdir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde, insan gebeliklerinin yaklaşık %3'ünde ikiz bebekler dünyaya gelmektedir. Bunların çoğu çift yumurta ikizidir: Yaklaşık olarak her üç ikiz çiftinden biri tek yumurta ikizidir.
Bir Anneden Birden Fazla Bebek
Her hayvan türünün, kendine has bir "doğum başına standart yavru sayısı" vardır. İnsanlar, özellikle evcil hayvan ya da çiftlik hayvanı olarak beslenen ehli türler hakkında bilgi sahibi olma eğilimindedir.
Safkan köpekler arasında 10.000'den fazla yavrunun büyüklüğünü araştıran bir çalışma, ortalama yavru sayısının köpek cinsinin büyüklüğüne göre değiştiğini ortaya koymuştur.[1] Genellikle 4,5 kilogramdan daha hafif olan chihuahua ve toy poodle gibi minyatür cins köpekler, yavru başına ortalama 3,5 yavru doğurmuştur. Mastiff ve Danua gibi tipik olarak 45 kilogramın üzerinde olan dev cins köpeklerde ise yavru başına ortalama yedi yavru düşmektedir.
Örneğin bir köpek yavrusu yalnızca iki yavrudan oluştuğunda, insanlar bu iki yavruyu ikiz olarak tanımlama eğilimindedir. İkizler, keçilerde en yaygın gebelik sonucudur, ancak anne keçiler tek bir oğlak ya da ikiden daha fazla sayıda yavru da doğurabilir.[2] Koyunlar da sıklıkla ikiz doğurur, ancak tek doğan kuzular daha yaygındır.[3]
Atlar 11 ila 12 ay, inekler ise 9 ila 10 ay hamile kaldıkları için genellikle tek bir tay ya da buzağı doğururlar, ancak ikiz yavrular da olabilir. Veteriner hekimler ve çiftlik sahipleri, uzun zamandır süt ve besi sığırlarında ikiz gebeliği teşvik etmenin mali açıdan faydalı olacağına inanmaktadır. Temel olarak çiftçi, bir gebelik fiyatına iki buzağı elde edecektir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Ancak sığırlarda ikizlik, inek için doğum komplikasyonlarına ve hayatta kalma oranları düşük olan cılız buzağılara neden olabilir.[4] Atlarda ikiz gebelikler de benzer riskler taşır ve kısraklara zarar verebilecek gebelik komplikasyonlarına ve zayıf tayların doğumuna yol açma eğilimindedir.[5]
DNA, İkiz Türünü Belirliyor!
Anlayacağınız, pek çok hayvan ikiz doğurabilir. Daha karmaşık bir soru ise birlikte doğan iki hayvan bebeğinin tek yumurta ikizi mi yoksa çift yumurta ikizi mi olduğudur.
Dişi köpekler ve kediler aynı anda birden fazla yumurta yumurtlar.[6] Her bir yumurtanın bir erkekten gelen farklı spermatazoa tarafından döllenmesi birden fazla embriyo üretir. Bu süreç, birbirlerine çok benzeseler de tek yumurta ikizi değil çift yumurta ikizi olan yavru köpek veya kedi yavruları ile sonuçlanır.
Biyologlar çoğu hayvanda tek yumurta ikizlerinin çok nadir görüldüğüne düşünmektedir. İşin zor kısmı, birçok hayvan kardeşinin birbirine çok ama çok benzemesi ve araştırmacıların iki hayvanın aslında tüm genlerini paylaşıp paylaşmadığını doğrulamak için DNA testi yapmaları gerekmesidir. Tek yumurta ikizi köpeklerle ilgili belgelenmiş sadece bir rapor DNA testi ile doğrulanmıştır.[7] Ancak döllenmiş hayvan yumurtalarının ne sıklıkla bölünerek tek yumurta ikizi hayvan bebeklerine dönüştüğünü kimse kesin olarak bilmemektedir.
Ve üreme, farklı hayvanlarda farklı işleyebilmektedir: Örneğin, dokuz bantlı armadillolar normalde tek yumurta dördüzleri doğurur.[8] Bir anne armadillo yumurtasını bıraktıktan ve yumurta döllendikten sonra, yumurta dört ayrı özdeş hücreye bölünerek özdeş yavrulara dönüşür. Akrabası olan yedi bantlı armadillo, bir seferde yedi ila dokuz özdeş yavru doğurabilir.[9]
Sonuç
Diğer türlerdeki ikizler söz konusu olduğunda, bilim insanlarının hala emin olmadığı çok şey var. Hayvanlarda DNA testi yaygın olarak yapılmadığından, tek yumurta ikizlerinin ne sıklıkla doğduğunu kimse bilmiyor. Kimsenin haberi olmadan bazı türlerde tek yumurta ikizlerinin doğmuş olması mümkündür; hatta neredeyse kesindir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 13
- 2
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. S. Borge, et al. (2011). Litter Size At Birth In Purebred Dogs—A Retrospective Study Of 224 Breeds. Theriogenology, sf: 911-919. doi: 10.1016/j.theriogenology.2010.10.034. | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Ramirez, et al. (2010). Observations On The Birth Of Goats. Canadian Science Publishing, sf: 165-167. doi: 10.4141/cjas95-022. | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. A. Corner, et al. (2013). A Comparison Of The Reproductive Performance Of Ewe Lambs And Mature Ewes. Small Ruminant Research, sf: 126-133. doi: 10.1016/j.smallrumres.2013.05.018. | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. E. Echternkamp, et al. (2007). Increased Calf Production In Cattle Selected For Twin Ovulations,. Journal of Animal Science, sf: 3239-3248. doi: 10.2527/jas.2007-0210. | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Raś, et al. (2021). A Retrospective Study Of Twin Pregnancy Management In Mares. Theriogenology, sf: 183-187. doi: 10.1016/j.theriogenology.2021.09.018. | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. J. Weir, et al. (2003). Reproductive Strategies Of Mammals. Annual Reviews, sf: 139-163. doi: 10.1146/annurev.es.04.110173.001035. | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. Joonè, et al. (2016). The First Case Of Genetically Confirmed Monozygotic Twinning In The Dog. Wiley, sf: 835-839. doi: 10.1111/rda.12746. | Arşiv Bağlantısı
- ^ W. J. Loughry, et al. (2006). Phenotypic Variablity Within And Between Litters Of Nine-Banded Armadillos. Humboldt Field Research Institute, sf: 287-298. doi: 10.1656/1528-7092(2002)001[0287:PVWABL]2.0.CO;2. | Arşiv Bağlantısı
- ^ L. Hautier, et al. (2017). Beyond The Carapace: Skull Shape Variation And Morphological Systematics Of Long-Nosed Armadillos (Genus Dasypus). PeerJ, sf: e3650. doi: 10.7717/peerj.3650. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 10:56:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15699
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in The Conversation. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.