Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlar da İnsanlar Gibi İkiz, Üçüz, Dördüz, vs. Doğurabilir mi?

3 dakika
1,267
Hayvanlar da İnsanlar Gibi İkiz, Üçüz, Dördüz, vs. Doğurabilir mi?
Tüm Reklamları Kapat

Aileye yeni bir bebeğin katılması heyecan vericidir, ancak beraberinde epey bir iş de getirir. Ve aileye yeni katılan, bir çift bebek (yani "ikizler") olduğunda ebeveynlerin işi gerçekten çok zorlaşır.

Birçok hayvan türü için aynı anda birden fazla yavru vermek normaldir. Örneğin bir domuz, tek seferde 11 ve hatta daha fazla yavru doğurabilir! Mississippi Eyalet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden uzmanlar, yıllar boyunca pek çok yavru köpek ve kedinin doğumunda görev aldıklarını ve insan harici hayvanların annelerinin neredeyse her zaman birden çok yavruya doğum yaptıklarını söylüyorlar.

Peki aynı doğum gününü paylaşan tüm bu hayvan kardeşler ikiz mi?

Tüm Reklamları Kapat

İkizler, Bir Elmanın İki Yarısıdır!

İkizler, aynı gebelikten doğan iki yavru olarak tanımlanır.

Tek yumurta ikizi olabilirler, yani tek bir sperm tek bir yumurtayı döllemiş ve bu yumurta iki ayrı hücreye bölünerek iki özdeş bebeğe dönüşmüştür. Aynı DNA'yı paylaşırlar ve bu yüzden iki ikiz, temeldebirbirinden ayırt edilemez.

İkizler çift yumurta ikizi de olabilir. Bu, iki ayrı yumurta aynı anda döllendiğinde ortaya çıkan sonuçtur. Her ikiz, anne ve babadan gelen kendi gen setine sahiptir. Biri erkek diğeri dişi olabilir. Çift yumurta ikizleri temelde herhangi bir kardeş grubu kadar benzerdir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, insan gebeliklerinin yaklaşık %3'ünde ikiz bebekler dünyaya gelmektedir. Bunların çoğu çift yumurta ikizidir: Yaklaşık olarak her üç ikiz çiftinden biri tek yumurta ikizidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir Anneden Birden Fazla Bebek

Her hayvan türünün, kendine has bir "doğum başına standart yavru sayısı" vardır. İnsanlar, özellikle evcil hayvan ya da çiftlik hayvanı olarak beslenen ehli türler hakkında bilgi sahibi olma eğilimindedir.

Safkan köpekler arasında 10.000'den fazla yavrunun büyüklüğünü araştıran bir çalışma, ortalama yavru sayısının köpek cinsinin büyüklüğüne göre değiştiğini ortaya koymuştur.[1] Genellikle 4,5 kilogramdan daha hafif olan chihuahua ve toy poodle gibi minyatür cins köpekler, yavru başına ortalama 3,5 yavru doğurmuştur. Mastiff ve Danua gibi tipik olarak 45 kilogramın üzerinde olan dev cins köpeklerde ise yavru başına ortalama yedi yavru düşmektedir.

Örneğin bir köpek yavrusu yalnızca iki yavrudan oluştuğunda, insanlar bu iki yavruyu ikiz olarak tanımlama eğilimindedir. İkizler, keçilerde en yaygın gebelik sonucudur, ancak anne keçiler tek bir oğlak ya da ikiden daha fazla sayıda yavru da doğurabilir.[2] Koyunlar da sıklıkla ikiz doğurur, ancak tek doğan kuzular daha yaygındır.[3]

Atlar 11 ila 12 ay, inekler ise 9 ila 10 ay hamile kaldıkları için genellikle tek bir tay ya da buzağı doğururlar, ancak ikiz yavrular da olabilir. Veteriner hekimler ve çiftlik sahipleri, uzun zamandır süt ve besi sığırlarında ikiz gebeliği teşvik etmenin mali açıdan faydalı olacağına inanmaktadır. Temel olarak çiftçi, bir gebelik fiyatına iki buzağı elde edecektir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ancak sığırlarda ikizlik, inek için doğum komplikasyonlarına ve hayatta kalma oranları düşük olan cılız buzağılara neden olabilir.[4] Atlarda ikiz gebelikler de benzer riskler taşır ve kısraklara zarar verebilecek gebelik komplikasyonlarına ve zayıf tayların doğumuna yol açma eğilimindedir.[5]

DNA, İkiz Türünü Belirliyor!

Anlayacağınız, pek çok hayvan ikiz doğurabilir. Daha karmaşık bir soru ise birlikte doğan iki hayvan bebeğinin tek yumurta ikizi mi yoksa çift yumurta ikizi mi olduğudur.

Dişi köpekler ve kediler aynı anda birden fazla yumurta yumurtlar.[6] Her bir yumurtanın bir erkekten gelen farklı spermatazoa tarafından döllenmesi birden fazla embriyo üretir. Bu süreç, birbirlerine çok benzeseler de tek yumurta ikizi değil çift yumurta ikizi olan yavru köpek veya kedi yavruları ile sonuçlanır.

Biyologlar çoğu hayvanda tek yumurta ikizlerinin çok nadir görüldüğüne düşünmektedir. İşin zor kısmı, birçok hayvan kardeşinin birbirine çok ama çok benzemesi ve araştırmacıların iki hayvanın aslında tüm genlerini paylaşıp paylaşmadığını doğrulamak için DNA testi yapmaları gerekmesidir. Tek yumurta ikizi köpeklerle ilgili belgelenmiş sadece bir rapor DNA testi ile doğrulanmıştır.[7] Ancak döllenmiş hayvan yumurtalarının ne sıklıkla bölünerek tek yumurta ikizi hayvan bebeklerine dönüştüğünü kimse kesin olarak bilmemektedir.

Ve üreme, farklı hayvanlarda farklı işleyebilmektedir: Örneğin, dokuz bantlı armadillolar normalde tek yumurta dördüzleri doğurur.[8] Bir anne armadillo yumurtasını bıraktıktan ve yumurta döllendikten sonra, yumurta dört ayrı özdeş hücreye bölünerek özdeş yavrulara dönüşür. Akrabası olan yedi bantlı armadillo, bir seferde yedi ila dokuz özdeş yavru doğurabilir.[9]

Sonuç

Diğer türlerdeki ikizler söz konusu olduğunda, bilim insanlarının hala emin olmadığı çok şey var. Hayvanlarda DNA testi yaygın olarak yapılmadığından, tek yumurta ikizlerinin ne sıklıkla doğduğunu kimse bilmiyor. Kimsenin haberi olmadan bazı türlerde tek yumurta ikizlerinin doğmuş olması mümkündür; hatta neredeyse kesindir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
47
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 19:39:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15699

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Jaffe, et al. Hayvanlar da İnsanlar Gibi İkiz, Üçüz, Dördüz, vs. Doğurabilir mi?. (18 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15699
Jaffe, M., Bakırcı, Ç. M. (2023, September 18). Hayvanlar da İnsanlar Gibi İkiz, Üçüz, Dördüz, vs. Doğurabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15699
M. Jaffe, et al. “Hayvanlar da İnsanlar Gibi İkiz, Üçüz, Dördüz, vs. Doğurabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 18 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15699.
Jaffe, Michael. Bakırcı, Çağrı Mert. “Hayvanlar da İnsanlar Gibi İkiz, Üçüz, Dördüz, vs. Doğurabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 18, 2023. https://evrimagaci.org/s/15699.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close