Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Grip Virüsü, Hamile Kadınların Akciğerlerinden, Vücutlarının Geri Kalanına Yayılabiliyor ve Bebeğe Zarar Verebiliyor!

Grip Virüsü, Hamile Kadınların Akciğerlerinden, Vücutlarının Geri Kalanına Yayılabiliyor ve Bebeğe Zarar Verebiliyor!
4 dakika
1,369
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Yapılan bir araştırma, sadece ciğerlerle sınırlı kalmayıp tüm vücuda yayılan grip virüsünün hamilelik boyunca yaşamı tehdit eden zorluklara neden olabileceğini gösteriyor.

Klinik öncesi çalışma, grip enfeksiyonunun hamileleri ve bebeklerini neden bu kadar ağır etkilediğine dair güncel bilimsel soruyu ortadan kaldırdı. Sonuçlar, koronavirüsün ciğerlerimizden vücudumuza yayılmasını anlamamıza dair biyolojik bir temel oluşturabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan bu araştırma, hamilelikte virüsün bağışıklığa zarar verebilecek hiperaktivitesini tetikleyerek ciğerlerden damarlar boyunca dolaşım sistemimize nasıl ulaştığını gösterdi.

RMIT Üniversitesi'nin İrlanda ve Avustralya'dan araştırmacılar ve klinisyenlerle birlikte yürüttüğü çalışma, PNAS dergisinde yayınlandı.[1] Makalenin baş yazarı Dr. Stella Liong, hamilelikte gribin yıkıcı zorlukların en başında vasküler (damar) sistemin olduğunu belirtti.

Tüm Reklamları Kapat

Gribin çok ciddi ve hatta ölümcül sonuçlara neden olabileceğini çok uzun bir süredir biliyorduk fakat bunun nasıl gerçekleştiğini anlayamamıştık. Yıllardır süre gelen düşünce, bunun hamilelikte bağışıklık sisteminin baskı altına alınmasıydı fakat bizim gördüğümüz tam tersi etkiydi; grip enfeksiyonu bağışıklığa cevabın sert bir biçimde artmasına neden olduğuydu. Dolaşım sisteminde bulduğumuz iltihaplanma çok şaşırtıcıydı sanki bütün vücuttaki kas sistemini altüst eden bir kasırga gibiydi. Elbette klinik olarak çalışmanın doğruluğunu geçerli kılmak adına daha fazla araştırmalara ihtiyacımız var ama bu yeni yöntem özellikle anneler için tasarlanan grip terapisine yönelik önemli bir adım.

Profesör John O'Leary ise şöyle diyor:

Bu çalışma viral enfeksiyonu ve hamileliği anlamımız adına ilerlemede önemli bir noktaya sahip. Influenza tarafından uyarılmış "vasküler fırtına" keşfi 30 yıldır ateşli enfeksiyon hastalıkları adına yapılmış en büyük gelişme ve Koronavirüsün de bulunduğu diğer viral enfeksiyonlara yönelik önemli çıkarımlar da içeriyor."

Gribi ve Hamileliği Anlamak

Grip, direkt olarak anneden bebeğe geçmiyor; fakat onun annedeki potansiyel yıkıcı etkisi, bebeğin çekeceği zorluklarla yakından ilişkili. Influenzanın geliştiği anne, zatürre ve diğer komplikasyonlar nedeniyle hastaneye yatırılmada daha riskli bir sınıftayken, grip tarafından ağır etkilenen annelerin bebekleri erken doğum, düşük ya da fetüsün gelişim geriliği gibi sorunlara neden olabilecek artan risklerle başbaşa.

Bilim insanları daha önceleri giribin, sağlığı bu denli etkilemesinde hamilelikte fetüsün büyüyebilmesi için bağışıklık sistemine karşı savaşmasını daha da zorlaştırarak bastırıldığını düşünüyorlardı; fakat influenza A üzerine yapılan araştırmada, virüsün hamile ve hamile olmayan farelerde çok farklı davrandığını ortaya çıkardı.

Hamile olmayan farelerde virüs, sadece ciğerlerde yer edinmekle kalırken hamilelerde ise kan damarları yoluyla tüm dolaşım sistemine yayılabildiği gözlemlendi. Önemli şekilde geniş kan damarları fonksiyonlarını etkileyen yoğun iltihaplanmalara yol açıyor ki bu büyümekte olan fetüsün kan akışını sınırlandırıyor ve de annenin sağlığı üzerinde ağır etki bırakıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Gribe Bağlı Damar Fırtınası

Yapılan bu yeni çalışmada bilim insanları, gribe yakalanmış hamile farelerin kan damarlarında, atardamarlarda ve kalp ana atardamarlarda ciddi iltihaplanmalar gördüler. Sağlıklı bir damar, kan akışını sağlamak için %90 ile %100 arasında genişlerken, gribe yakalanmış damarlar kapasitesinin sadece %20-30'u arasında fonksiyon göstermekteydi. Selemidis şöyle diyor:

Kan damarlarının çapındaki az bir değişim bile bebeğe giden kan akışında büyük değişimler yaratabilir. Hamilelikteki virüs enfeksiyonu bebeklerin daha küçük doğması ve oksijen kıtlığı çekmesi ile sonuçlanma riskini artırdığını zaten biliyorduk. Araştırmamız, anneden bebeğe geçen besin aktarımını ve azalan kan akışını sağlayan iltihaplı kan damarlarıyla birlikte, vasküler sistemin bu süreçte çok büyük bir rol alabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, direkt olarak kan akışını ölçmemişken, bu çalışmada biyogöstergeler, gribe yakalanmış fare fetüslerinde oksijen değerlerinin düştüğü ve oksijen yoksunluğunun arttığını göstermektedir.

Hamilelik Neden Fark Yaratıyor?

Hamilelikte plesenta protein salgılar ve cenin DNA'sını anne karnına salar ki bu da altta yatan iltihaplanmalara neden olabilir.

Araştırma influenza enfeksiyonunun anne vücudundaki esas iltihaplanmaların, tam gelişmiş vücut iltihaplanmalarına dönüşerek sıkıntılara neden olabileceğini öne sürüyor. Selemidis, yüksek kan basıncın tehlikeli bir hamileliğe yol açabileceğini ve preeklampsi, yani gebelikte yüksek tansiyon ile aralarında yeni bir bağlantı olduğunu söylüyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Preeklampside yükselen proteinin aynı zamanda gripte de önemli seviyede yükseldiğini ve bu iki proteininin aynı olduğunu gözlemledik. İkisi arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarması için daha fazla araştırma yapılması gerekecek.

Şu anda damar iltihaplanmalarına karşı test edilen ilaçların, muhtemelen gelecekte hamilelikte geçirilen grip enfeksiyonuna karşı kullanılabileceğini de vurguluyor.

Koronavirüs ile İlişkisi

Liong şöyle diyor:

Koronavirüsün damar sistemini nasıl etkileyebildiğini anlamamıza ilişkin ipuçları var. Grip ile koronavirüs birbirinden farklı; fakat aynı olan noktalar mevcut ve koronavirüsün felce ve diğer kardiyovasküler problemlere sebep olabilen damar yetmezliğine neden olup olmadığını henüz bilmiyoruz.

Hamilelik üzerine yapılan çalışmamız, solunum iltihaplanmasına sebep olan virüslerin damar yetmezliğine ne şekilde neden olabildiğine dair biyolojik olarak yeni bir bakış açısı sağlıyor. Bu çalışma, direkt olarak koronavirüs aşısı ve tedavisi üzerine çalışan bilim insanları için çok değerli bilgiler sağlayabilir.

Bu yeni bulgular, neredeyse 10 yıldan uzun bir süredir RMIT Üniversitesi'ndeki ve diğer ülkelerdeki bilim insanlarının ortak yürüttüğü araştırmanın sonucudur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 14:51:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9378

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Kaszubska, et al. Grip Virüsü, Hamile Kadınların Akciğerlerinden, Vücutlarının Geri Kalanına Yayılabiliyor ve Bebeğe Zarar Verebiliyor!. (26 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9378
Kaszubska, G., Öncel, B., Bakırcı, Ç. M. (2020, September 26). Grip Virüsü, Hamile Kadınların Akciğerlerinden, Vücutlarının Geri Kalanına Yayılabiliyor ve Bebeğe Zarar Verebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9378
G. Kaszubska, et al. “Grip Virüsü, Hamile Kadınların Akciğerlerinden, Vücutlarının Geri Kalanına Yayılabiliyor ve Bebeğe Zarar Verebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Burcu Öncel, Evrim Ağacı, 26 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9378.
Kaszubska, Gosia. Öncel, Burcu. Bakırcı, Çağrı Mert. “Grip Virüsü, Hamile Kadınların Akciğerlerinden, Vücutlarının Geri Kalanına Yayılabiliyor ve Bebeğe Zarar Verebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Burcu Öncel. Evrim Ağacı, September 26, 2020. https://evrimagaci.org/s/9378.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close