Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gönderiler
İfade
Güç
Ölüm
Öne Çıkan
Gelişim
Alan
Karanlık Madde
Optik
Radyoaktif
Gen
Kurbağa
Bilinçdışı
Evrimsel Antropoloji
Robot
Kimyasal Element
Sağlık
Çalışma
Burun
Mantar
Türlerin Kökeni
Kalori
İnsanın Evrimi
Yavru
Kuantum
Hamilelik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Güncel Bilim Haberleri
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Ece Müker
Ece Müker
524K UP
6 saat önce
Bilim insanları, Ay toprağını kullanarak su üretip karbondioksiti oksijen ve yakıt bileşenlerine dönüştüren çığır açıcı bir teknoloji geliştirdi. Çin’in Chang’E-5 görevinden elde edilen örneklerle yapılan deneylerde, fototermal yöntemle çalışan bu sistem, Ay'da sürdürülebilir yaşamın kapılarını aralayabilir. Yeni teknoloji, astronotların nefes verdiği CO₂’yi oksijen ve yakıta dönüştürerek, Dünya'dan kaynak taşıma zorunluluğunu azaltıyor. Ancak Ay’daki zorlu çevresel koşullar ve sınırlı kaynaklar, teknolojinin tam ölçekli uygulanmasını şimdilik engelliyor. Buna rağmen, çalışma gelecekteki Ay görevleri için devrim niteliğinde bir adım olarak görülüyor.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gündem
Güncel Bilim Haberleri
Ece Müker
Ece Müker
524K UP
6 saat önce
NASA, SpaceX, Roscosmos ve JAXA iş birliğiyle gerçekleşecek Crew-11 görevi kapsamında dört kişilik astronot ekibi Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gitmek üzere fırlatmaya hazırlanıyor. Dragon Endeavour kapsülüyle gerçekleştirilecek görevde, NASA'dan Zena Cardman (ilk uçuş), Mike Fincke (4. uçuş), Roscosmos'tan Oleg Platonov (ilk uçuş) ve JAXA’dan Kimiya Yui (2. uçuş) yer alıyor. 31 Temmuz 2025’te Kennedy Uzay Merkezi’nden kalkış planlanıyor. Mürettebat, ISS’te altı aylık bilimsel görevlerin yanı sıra istasyonun sürekli insan varlığının 25. yıl dönümünü de kutlayacak. Görev, Dragon Endeavour’un altıncı uçuşu olacak.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
524K UP
2 gün önce
Arizona Eyalet Üniversitesi liderliğinde yürütülen ve Science Advances dergisinde yayımlanan kapsamlı araştırma, 2002’den bu yana dünya genelinde benzeri görülmemiş bir tatlı su kaybı yaşandığını ortaya koydu. 22 yılı aşkın süredir GRACE ve GRACE-FO uydu verileriyle yapılan analiz, iklim değişikliği, yeraltı suyu aşırı kullanımı ve kuraklıklar nedeniyle kara üzerindeki su rezervlerinin hızla azaldığını gösteriyor.

Çalışma, kuzey yarımkürede dört kıta ölçekli "mega kuruyan" bölge tanımlıyor:

ABD ve Orta Amerika (Los Angeles, Mexico City dahil),

Alaska ve Kuzey Kanada (Buzullar ve permafrost alanları),

Kuzey Rusya (Erime artışı),

Orta Doğu-Kuzey Afrika ve Avrasya (Cezayir’den Çin’e büyük kentleri kapsıyor).

🔹 Dünya nüfusunun %75’i son 22 yıldır tatlı su kaybeden 101 ülkede yaşıyor.
🔹 Kara tabanlı su kaybının %68’i doğrudan yeraltı suyundan geliyor – bu oran Grönland ve Antarktika buzullarının deniz seviyesine etkisinden daha fazla.
🔹 Araştırma, 2014-15 dönemindeki “mega El Niño” olayını bir kırılma noktası olarak tanımlıyor: O zamandan beri kara kuruması hızlandı, kutup buzları ve buzulların erimesinden daha fazla deniz seviyesi artışı kaydedildi.

Araştırmacılar bu süreci bir “tatlı su iflası” olarak nitelendiriyor. Çalışmanın başyazarı Jay Famiglietti’ye göre, bu kriz, gıda ve su güvenliğini tehdit ediyor ve “küresel bir seferberlik” gerektiriyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
9
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
524K UP
2 gün önce
2010 yılında NASA destekli bir araştırmada, Kaliforniya’daki Mono Gölü'nde arsenik içeren DNA'ya sahip olduğu öne sürülen GFAJ-1 adlı bakteri türü keşfedildiği duyurulmuş ve bu bulgu “biyoloji kitaplarını yeniden yazdıracak” nitelikte olarak sunulmuştu. Ancak bilim dünyası, çalışmanın yöntemlerini ciddi şekilde eleştirmiş, bakterinin DNA’sının yeterince saflaştırılmadığını ve verilerin fosfor yerine arsenik içerdiği iddiasını desteklemediğini belirtmişti. Çalışma bilimsel itirazlarla birlikte zamanla çürütüldü. 2025 yılında Science dergisi, 15 yıl sonra bu makaleyi ciddi yöntemsel kusurlar nedeniyle resmi olarak geri çekti. Makale yazarları karara itiraz ederken, bilim camiasında geri çekmenin geç de olsa bilimsel şeffaflık adına doğru bir adım olduğu yönünde görüşler hakim.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
524K UP
3 gün önce
İspanya’daki Atapuerca bölgesinde bulunan Gran Dolina mağarasında keşfedilen bir çocuk boyun omuru üzerindeki kesik izleri, yaklaşık 850.000 yıl önce 2 ila 5 yaşlarındaki bir çocuğun başının kesildiğini ve yamyamlığa kurban gittiğini gösteriyor. Homo antecessor türüne ait olan bu kemik, erken insan akrabalarının çocuklar da dahil olmak üzere diğer bireyleri sistematik şekilde avlayıp yediğini kanıtlıyor. Kazıda ortaya çıkarılan 10 iskeletin tamamında hayvanlara uygulananlara benzer kesik izleri, kemik kırıkları ve insan ısırıkları bulundu. Homo antecessor’un sadece Atapuerca’da keşfedilmiş olması, bu türün insan evrimindeki yerini daha da gizemli kılıyor. Bu bulgular, Avrupa’daki en eski insan akrabaları ile ilgili bilgilerimizi derinleştirmenin yanı sıra, Homo antecessor’un ölülerini tekrar tekrar benzer şekillerde işlediğini ve yamyamlığın olağan bir davranış olduğunu gösteriyor. Gran Dolina mağarası bugüne dek yamyamlıkla ilgili 20'den fazla bulgu sundu ve hâlâ kazılmayı bekleyen kalıntılar barındırıyor.
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
524K UP
3 gün önce
Gökbilimciler, Japonya’nın Subaru Teleskobu ile 2023’te keşfedilen ve “Ammonite” (2023 KQ14) olarak adlandırılan yeni bir cüce gezegenin varlığını doğruladı. Güneş Sistemi’nin dış sınırlarında, Neptün’ün ötesinde tespit edilen bu gökcismi, "sednoid" adı verilen ve olağandışı yörüngelere sahip dört gökcisminin en yenisi oldu. Diğer sednoidlerin aksine, Ammonite’ın yörüngesi Güneş’ten en uzak noktasında ters yönde yer alıyor ve bu durum, 2016’da öne sürülen Dokuzuncu Gezegen (Planet Nine) hipotezini ciddi şekilde zayıflatıyor. Bu teori, Güneş Sistemi’nin dışındaki bazı cisimlerin kümelenmiş yörüngelerinin, uzaklarda bulunan büyük bir gezegenin kütleçekim etkisiyle açıklanabileceğini öne sürüyordu. Ancak Ammonite’ın yörüngesel uyumsuzluğu bu savı sorgulatıyor. Araştırmacılar, Dokuzuncu Gezegen’in ya hiç var olmamış olabileceğini ya da çoktan Güneş Sistemi dışına atılmış olabileceğini düşünüyor. Bazı bilim insanları hâlâ gezegenin keşfinin mümkün olduğunu savunsa da, Ammonite’ın varlığı bu olasılığı büyük ölçüde azaltıyor.
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close