Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Glimfatik Sistem Nedir? Beyin Kendisini Nasıl Temizler?

4 dakika
2,778
Glimfatik Sistem Nedir? Beyin Kendisini Nasıl Temizler? Unsplash
Tüm Reklamları Kapat

Glimfatik Sistem, ünlü nörolog Maiken Nedergaard ve ekibi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda 2012 yılında keşfedilmiştir. Nedergaard ve ekibi, fareler üzerinde gerçekleştirdikleri deneylerde uyku sırasında beyindeki hücreler arasında bulunan toksik maddelerin temizlendiğini gözlemlemişlerdir. Bu keşif, beyindeki atık maddelerin uzaklaştırılmasının lenfatik sistem tarafından sağlandığına dair eski anlayışı değiştirmiştir. Bu yeni araştırmanın sonucunda atık maddelerin uzaklaştırılması görevinin Glimfatik Sisteme ait olduğu keşfedilmiştir.

Glimfatik sistem, lenf sistemiyle bağlantılı olsa da beyindeki interstisyel (hücreler arası) sıvının temizlenmesi için farklı bir mekanizma kullanmaktadır.

Beyin interstisyel sıvısında biriken atık maddeler, BOS ve astrositik aquaporin-4 (AQP4) kanalları aracılığıyla beyin parankiminden (beyin dokusundan) uzaklaştırılır. Nasıl ki lenfatik sistem vücudumuzda interstisyel sıvının temizlenmesi ve yağ, protein ve diğer metabolitlerin atılmasını veya geri dönüştürülmesini sağlıyorsa glimfatik sistem de lenfatik sisteme sahip olmayan beyin gibi kritik bir organda zaman içinde biriken toksik maddelerin temizlendiği alternatif bir mekanizma oluşturur.

Tüm Reklamları Kapat

Glimfatik taşıma ile temizlendiği gösterilen endojen çözeltiler arasında potasyum, laktat, amiloid beta ve tau gibi patojenik peptitler ve proteinler ile hasarlı hücrelerden salınan nöron spesifik enolaz ve gliyal fibriller, asidik protein gibi çözünebilir proteinler bulunur.

Glimfatik Sistemin Beyindeki Atık Temizleme Mekanizması

BOS, beyin ventriküllerinden yola çıkıp beyin parankimine doğru yol alır. Daha sonra BOS, interstisyel sıvı ile karışır ve buradan ekstraselüler (hücre dışı) proteinleri alarak beyin parankimindeki fazla maddelerin temizlenmesine yardımcı olur. Bu temizlik sürecinde ekstraselüler proteinler, astrositik aquaporin-4 kanalları aracılığıyla paravenöz (venlerin yanında bulunan) aralığa taşınır. Son olarak kan dolaşımı yoluyla servikal (boyun) lenf damarlarına ulaşarak ortamdan uzaklaştırılır.

Peki Nedir Bu AQP4 Kanalı?

AQP4, merkezi porlara sahip, beyinde en çok bulunan hücresel transmembran (hücre zarının içinden geçen) protein kanalıdır. Bu kanal, su geçişine izin veren ancak sudan daha büyük molekülleri dışarıda tutan merkezi porlar sayesinde yüksek etkinlikte ve seçicilikte işlev görür. Suyun yanı sıra gliserol ve iyon, gaz ya da sinyal molekülleri gibi diğer bazı maddelerin de geçişine olanak sağlar. Yani AQP4 kanallarının glimfatik sistemin yapı taşı oldukları söylenebilir.

Glimfatik Sistemin Fonksiyonunu Etkileyen Durumlar

Glimfatik sistemin fonksiyonları; başta sempatik ve parasempatik sinir sistemi, uyku ve uyanıklık döngüsü, yaşlanma süreci ve genetik faktörlerden etkilenir.

Tüm Reklamları Kapat

Glimfatik sistem uyanıklık sırasında zayıf aktivite gösterirken, uyku ve anestezi durumunda aktivitesi büyük ölçüde artar. Özellikle derin NREM (Non-REM) uykusu denilen uyku evresi sırasında glimfatik sistem daha aktif çalışır. Bu evrede sinir hücrelerinin dendritik çıkıntıları küçülür. Bu, sinir hücrelerinin üzerindeki dendritlerin daha az alan kaplaması anlamına gelir. Dendritik çıkıntıların küçülmesi, sinir hücreleri arasındaki boşluğun genişlemesine ve glimfatik sistemin etkinliğini artıran interstisyel sıvının daha etkili bir şekilde drenajına yardımcı olur.

Beta amiloid proteininin eliminasyonunun glimfatik sisteme bağlı olduğunu daha önce belirtmiştik. İşte, sadece bir gece uyku yoksunluğu bile bu zararlı proteinin bellek süreci için önemli olan talamus veya hipokampüs gibi bölgelerde birikimine yol açmaktadır. Sadece uyku miktarı değil, yatma pozisyonunun da glimfatik sistem biyolojisini etkilediği gösterilmiştir. Sırtüstü yatmanın sistemin aktivitesini azalttığı, yan yatmanın ise artırdığı görülmüştür.

Diğer bir faktör ise yaştır. Yaş ilerledikçe damarların esnekliği azalır, serebral arterler sertleşir, arterlerin pulsasyon (ritmik atım) dalgalarının genliği azalır. Bu durum perivasküler boşluklarda sıvı birikimine, bazal membranlar boyunca perivasküler (damar etrafındaki) yolların daralmasına ve sonuç olarak BOS drenaj yolları ve glimfatik yolların işlev bozukluğuna yol açar.

Glimfatik yolların işlev bozukluğu, yanlış şekillenmiş proteinlerin birikmesine neden olur ve bunlar nörodejeneratif hastalıkların gelişiminin temelini oluşturur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bunun yanı sıra sinir sisteminde meydana gelen tüm patolojiler, hem nörodejeneratif hastalıklar hem de yaralanmalar; merkezi sinir sistemi metabolizmasının ara ürünlerinin ve yan ürünlerinin dışarı atılması için önemli olan glimfatik yolların drenajını bozar. Yani aslında glimfatik sistemin bozukluğu, nörodejeneratif hastalıkların oluşumunda bir etken olduğu gibi bu hastalıkların bir sonucu da olabilir.

Glimfatik sistemin aktivitesini azalttığı görülen diğer faktörler arasında hareketsiz yaşam ve vücut sıcaklığının artışı da bulunmaktadır, ancak şüphesiz ileri yaş ve uykusuzluk bu sistemin aktivitesini en çok etkileyen iki faktördür.

Glimfatik Sistemin Sağlığını Desteklemek İçin Alabileceğiniz Önlemler

Glimfatik sistemin sağlıklı çalışmasının en önemli belirleyicisi uykudur. Kesintisiz, kaliteli ve yeterli bir uyku beynin temizlik işlemi, sinir ağının yeniden düzenlenmesi ve beyindeki sinaptik bağlantıların güçlendirilmesi için gereklidir.

Uykunun yanı sıra aktif bir yaşam tarzı benimseme, sağlıklı beslenme, stres yönetimi, yeterli su alımı sağlama, sigara ve alkol tüketiminden kaçınma, beyin egzersizleri yapma gibi öneriler de glimfatik sistemimi korumaya yardımcı olacaktır.

Sonuç

Glimfatik sistemin keşfi, beyin fonksiyonları ile nörodejeneratif hastalıkların anlaşılmasında büyük bir adım olmuştur. Glimfatik sistemin anlaşılması ve korunması için yapılacak çalışmalar, beyin sağlığına yönelik önemli ilerlemelerin sağlanmasında kritik bir rol oynayacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 13
  • Tebrikler! 11
  • Bilim Budur! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 5
  • Muhteşem! 4
  • Umut Verici! 4
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 11:44:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14704

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tercih
Ana Bulaşma Mekanizması
Ölüm
Diş
Normal Doğum
Vejetaryen
Ateş
Kuvvet
Filogenetik
Meyve
Bilgi
Ölümden Sonra Yaşam
Bebek Doğumu
Küresel
Doğa Gözlemleri
Viral Enfeksiyon
Hastalıkların Tedavisi
Demir
Kadın Sağlığı
Böcek Bilimi
Hekim
Araç
Homeostasis
Köpek
Balina
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Arslantaş, et al. Glimfatik Sistem Nedir? Beyin Kendisini Nasıl Temizler?. (31 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14704
Arslantaş, Ö., Alparslan, E. (2023, May 31). Glimfatik Sistem Nedir? Beyin Kendisini Nasıl Temizler?. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14704
Ö. Arslantaş, et al. “Glimfatik Sistem Nedir? Beyin Kendisini Nasıl Temizler?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 31 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/14704.
Arslantaş, Öykü. Alparslan, Eda. “Glimfatik Sistem Nedir? Beyin Kendisini Nasıl Temizler?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 31, 2023. https://evrimagaci.org/s/14704.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close