Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Migrenli Kadınların Gebelik Komplikasyonu Riski Daha Yüksek!

2 dakika
1,139
Migrenli Kadınların Gebelik Komplikasyonu Riski Daha Yüksek!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Avrupa Nöroloji Akademisi'nin (EAN) 7. Kongresi'nde bugün sunulan bir araştırmaya göre, migreni olan kadınların obstetrik ve doğum sonrası komplikasyonlara maruz kalma olasılıkları daha yüksek.

Yapılan çalışmada, auralı migrenli gebelerin yüksek risk departmanlarına kaldırılma riski %8,7 olarak ölçülürken; bu risk migrenli olmayan gebelerde %6, aurasız migrende %6,9 olarak ölçüldü.[1] Araştırmaya göre, gebe migren hastalarında diyabet, hiperlipidemi ve kan pıhtılarının gestasyonel tanısı riski önemli ölçüde yüksekti. Doğum sırasında migreni olan kadınların epidural anestezi oranları da daha yüksekti, ancak yardımlı doğum riskinin artmadığı görüldü.

İsrail'de yapılan araştırma, 2014-2020 yılları arasında 145.102 kadının gebeliklerini analiz etti (bu periyotta birden fazla doğum yapmış kadınların sadece ilk gebeliğine bakıldı). Araştırmacılardoğum şeklini, her trimesterde yaşanan tıbbi ve obstetrik komplikasyonları ve hamilelik boyunca ilaç kullanımını araştırdı. Araştırma kapsamındaki kadınların 12.222'si migrenliydi ve 1.576 kadın auralı migren geçirdi. Araştırmanın baş yazarı Nirit Lev şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmamız, migrenden mustarip kadınların bir dizi tıbbi ve obstetrik komplikasyon riski altında olduğunu doğrulamaktadır. Bu nedenle, bu kadınların gebeliklerinin 'yüksek riskli' gebelikler olarak kabul edilmesini ve buna bağlı olarak yüksek riskli bir protokole göre tedavi edilmelerini önermekteyiz.

Yüksek riskli gebelikler sırasında, hamilelik boyunca özel izleme ve bakım gereklidir. Yüksek riskli bir hamileliğe katkıda bulunan mevcut faktörler arasında anne yaşının ileri olması, birden fazla bebek taşıyan kadınlar ve önceki hamilelik sırasında komplikasyonların ortaya çıkıp çıkmadığı yer alır. Diyabet, epilepsi ve yüksek tansiyon gibi mevcut sağlık sorunları da kadınların yüksek risk protokolüne tabi tutulması anlamına geliyor. Profesör Lev şöyle anlatıyor:

Migren hastalarının hamilelikleri sırasında ve doğumdan sonra depresyon geliştirme riskinin daha yüksek olduğu bulundu. Sonuç olarak, hamilelik sırasında doğumdan sonra yeterli takip desteği için nörolojik bir konsültasyon da sunulmalıdır.

Migren, her 10 kişiden en az 1'ini etkilediği için, en yaygın görülen nörolojik bozukluklardan biridir.[2] Temelde, kafanın bir tarafında lokalize, yoğun bir baş ağrısı ile karakterize edilir ve bulantı, kusma ve ışığa karşı artan hassasiyet gibi diğer semptomlar görülür. Migren sırasında yaşanan ağrı, genellikle hareket veya aktivite ile kötüleşir ve bu da onu son derece kısıtlayıcı bir rahatsızlık haline getirir. Son araştırmalar, migrenin kadınlarda erkeklere göre üç kat daha yaygın olduğunu ve menstrüasyon, menopoz ve doğumla ilgili hormonal değişikliklerin daha kötü migren aktivitesine neden olduğunu bulmuştur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Y. W. Woldeamanuel. (Konferans Sunumu, 2021). Migraine In Pregnancy And Post Partum- Epidemiological And Clinical Characteristics. Not: EAN Congress 2021.
  • ^ Y. W. Woldeamanuel, et al. (2017). Migraine Affects 1 In 10 People Worldwide Featuring Recent Rise: A Systematic Review And Meta-Analysis Of Community-Based Studies Involving 6 Million Participants. Journal of the Neurological Sciences, sf: 307-315. doi: 10.1016/j.jns.2016.11.071. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 20:30:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10614

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Beslenme Bilimi
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Evrimsel Tarih
Fare
Deprem
Aşırı
Yanlış
Aile
Dilbilim
Sanat
Sağlık Bilimleri
Hastalık Kontrolü
Santigrat Derece
Manyetik Alan
Yeni Doğan
Çevre
Spor
Kamuflaj
Küresel Isınma
Şiddet
Tarih
Yayılım
Nörobilim
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Migrenli Kadınların Gebelik Komplikasyonu Riski Daha Yüksek!. (20 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10614
Bakırcı, Ç. M. (2021, June 20). Migrenli Kadınların Gebelik Komplikasyonu Riski Daha Yüksek!. Evrim Ağacı. Retrieved December 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10614
Ç. M. Bakırcı. “Migrenli Kadınların Gebelik Komplikasyonu Riski Daha Yüksek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10614.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Migrenli Kadınların Gebelik Komplikasyonu Riski Daha Yüksek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 20, 2021. https://evrimagaci.org/s/10614.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close