Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Girit'te Keşfedilen Bakteri, Sivrisinek Larvalarını Yok Eden Bileşikler Üretiyor!

3 dakika
19
Girit'te Keşfedilen Bakteri, Sivrisinek Larvalarını Yok Eden Bileşikler Üretiyor! Popular Science
Tüm Reklamları Kapat

Sivrisinek ısırıkları, yaz aylarında ortaya çıkan kırmızı ve kaşıntılı can sıkıcı bir durumdan çok daha fazlasıdır. Bu canlılar küçük olsa da taşıdıkları her yıl dünya çapında 700.000'den fazla insanın ölümüne neden olan hastalıklar son derece büyüktür. Dahası, birçok sivrisinek, aynı zamanda çevre ve sağlık açısından risk oluşturabilen sentetik böcek ilaçlarına karşı direnç geliştirmiştir.

Mikrobiyologlar, bu soruna bir çözüm olarak canlı organizmalardan elde edilen biyopestisitleri araştırıyor. Applied and Environmental Microbiology dergisinde yayınlanan bir araştırma, Akdeniz'deki Girit adasından toplanan bir bakteri izolatının, Culex pipiens molestus sivrisineklerine karşı böcek ilacı etkisi gösterdiğini ortaya koyuyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında şehrin yeraltı tren istasyonlarına sığınan insanları ısırdığı için "Londra Metrosu sivrisineği" olarak adlandırılan bu tür, Batı Nil Virüsü ve Rift Vadisi Ateşi Virüsü gibi tehlikeli patojenleri insanlara bulaştırabilir.

Üç izolat tarafından üretilen bu metabolitleri içeren ekstraktlar, maruz kaldıktan sonraki 24 saat içinde sivrisinek larvalarının yüzde 100'ünü öldürdü. Araştırma ekibi, bu maddelerin çevreye en az zarar verecek şekilde biyopestisit olarak kullanılabileceğini belirtiyor. Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nde ve Girit'teki Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Enstitüsü'nde (IMBB) moleküler entomolog ve mikrobiyolog olan çalışmanın yazarlarından George Dimopoulos şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu maddeler çevrede daha hızlı parçalanır ve bu yüzden birikim yapmaz. Ayrıca, kimyasal böcek ilaçları gibi çok çeşitli böcek türlerini de öldürmezler.

Mikrobiyolojide izolat, karışık bir bakteri topluluğundan ayrılmış ve saf bir şekilde elde edilmiş tek bir bakteri türü anlamına gelir. Bu sayede, kültürdeki tüm bakteriler aynı tür olur ve bilim insanlarının bu bakteriyi incelemesi, tanımlaması kolaylaşır.

Bu çalışma için Dimopoulos ve IMBB'den moleküler biyolog John Vontas, Girit adasının dört bir yanındaki 65 farklı yerden 186 farklı örnek topladı. Bu örnekler arasında toprağın üst katmanı, bitki köklerinin etrafındaki toprak, bitki dokuları, su numuneleri ve ölü böcekler vardı. Sivrisinek larvalarını yetişkin sivrisineklere dönüşmeden önce öldürmek, böcekler çok hızlı üredikleri için yaygın bir kontrol yöntemidir.

İzolatların 100'den fazlası bir hafta içinde tüm sivrisinek larvalarını öldürürken, bunlardan 37 tanesi larvaları üç gün içinde yok etti. Dimopoulos'a göre, bu 37 izolat, çoğu daha önce biyolojik böcek ilaçlarında kullanılmak üzere tanımlanmamış 20 farklı bakteri cinsini temsil ediyordu.

Yapılan ek analizler, hızlı etki eden bu bakterilerin larvaları enfeksiyon yoluyla öldürmediğini ortaya çıkardı. Bunun yerine, larvaları proteinler ve metabolitler gibi bileşikler üretmeye teşvik etti. Metabolitler, bir organizma besinleri parçaladığında üretilen küçük moleküllerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, bu bakteriyi kullanan bir böcek ilacının mikropların canlı kalmasına bağlı olmayacağı için umut verici bir yöntem olduğunu belirtiyor. Canlı mikroplara çok fazla bağımlı olmamak, biyopestisitlerin daha uzun süre çalışmasını sağlayabilir. Bu yöntemin sivrisinekleri ve potansiyel olarak tarımsal zararlıları kontrol etmek için etkileri olabilir.

Ekip aynı zamanda, böcek öldürücü moleküllerin kimyasal yapısını daha yakından inceliyor ve bunların protein mi yoksa metabolit mi olduğunu tam olarak saptamaya çalışıyor. Ayrıca, izolatları diğer hastalık taşıyan sivrisinek türlerine ve ekinleri tehdit eden böceklere karşı test ederek bakterinin ne kadar böcek öldürücü aktiviteye sahip olduğunu da araştırıyorlar.

Araştırma ekibi, biyopestisitlerin genellikle çevrede hızla parçalandığını, bu nedenle birden fazla uygulama gerektirdiğini belirtiyor. Bu durumda, gelecekte bu bileşiklerin nasıl formüle edilip uygulanacağının belirlenmesi önemli bir zorluk olacak. Dimopoulos sözünü şöyle bitiriyor:

Şu an moleküllerin kimyasal yapılarını ve etki mekanizmalarını anlamak için temel bilim aşamasına giriyoruz. Ardından, prototip ürün geliştirmeyi hedefleyerek daha uygulamalı bir yola geçeceğiz. Ekolojik olarak zararsız böcek ilaçları geliştirmeye yönelik büyük bir eğilim var.
Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/07/2025 02:12:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/21038

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Girit'te Keşfedilen Bakteri, Sivrisinek Larvalarını Yok Eden Bileşikler Üretiyor!. (12 Temmuz 2025). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/21038
Derin, U., Derin, U. (2025, July 12). Girit'te Keşfedilen Bakteri, Sivrisinek Larvalarını Yok Eden Bileşikler Üretiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved July 13, 2025. from https://evrimagaci.org/s/21038
U. Derin, et al. “Girit'te Keşfedilen Bakteri, Sivrisinek Larvalarını Yok Eden Bileşikler Üretiyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 12 Jul. 2025, https://evrimagaci.org/s/21038.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Girit'te Keşfedilen Bakteri, Sivrisinek Larvalarını Yok Eden Bileşikler Üretiyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, July 12, 2025. https://evrimagaci.org/s/21038.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close