Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gezegen ile Yıldızlar Arasında Bir "Geçiş Formu" Olan Kahverengi Cücelerin Gizemi Yavaş Yavaş Çözülüyor!

3 dakika
1,979
Gezegen ile Yıldızlar Arasında Bir "Geçiş Formu" Olan Kahverengi Cücelerin Gizemi Yavaş Yavaş Çözülüyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Podcast
5:37
Emre Peynircioglu
Seslendiren
23
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Kahverengi cüceler, kütleleri gezegenler ve yıldızlar arasında olan astronomik nesnelerdir. Kütlelerinin sınırlarının tam olarak nerede olduğu sorusu, özellikle yapıları düşük kütleli yıldızlarınkine çok benzediğinden, tartışma konusu olmaya devam ediyor. Peki bir kahverengi cüceyle mi, yoksa çok düşük kütleli bir yıldızla mı karşılaştığımızı nasıl bileceğiz?

Cenevre Üniversitesi'nden (UNIGE) ve İsviçre Ulusal Araştırmada Yeterlilik Merkezi (NCCR) PlanetS'ten bilim insanları tarafından yönetilen uluslararası bir ekip, Bern Üniversitesi ile işbirliği içinde, yıldızları ayıran sınırın yakınında kütleleri olan 5 nesne tespit etti. Bu hahverengi cüceler bilim insanlarının bu gizemli nesnelerin doğasını anlamalarına yardımcı olabilecek. Sonuçlar Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlandı.[1]

"Başarısız Olmuş Yıldızlar"

Jüpiter ve diğer dev gaz gezegenleri gibi, yıldızlar da esas olarak hidrojen ve helyumdan oluşur. Ancak gaz gezegenlerin aksine, yıldızlar o kadar büyük ve kütleçekim kuvvetleri o kadar güçlüdür ki, hidrojen atomları birleşerek helyum üreterek büyük miktarda enerji ve ışık yayar.

Tüm Reklamları Kapat

Kahverengi cüceler ise hidrojeni kaynaştıracak kadar büyük değildir ve bu nedenle yıldızlar gibi muazzam miktarda ışık ve ısı üretemezler. Bunun yerine, hidrojenin daha ağır bir atomik versiyonunu olan döteryumu nispeten küçük miktarlarda kaynaştırırlar. Bu süreç, daha az verimlidir ve kahverengi cücelerden gelen ışık, yıldızlardan gelen ışıktan çok daha zayıftır. Bu yüzden bilim insanları genellikle kahverengi cücelere "başarısız olmuş yıldızlar" olarak nitelerler. UNIGE Fen Fakültesi Astronomi Bölümü'nde araştırmacı, NCCR PlanetS üyesi ve çalışmanın ilk yazarı Nolan Grieves şöyle diyor:

Kahverengi cücelerin kütle limitlerinin tam olarak nerede olduğunu bilmiyoruz. Bu limitler kahverengi cüceleri milyarlarca yıl boyunca hidrojen yakabilen düşük kütleli yıldızlardan ayırt etmemizi sağlar. Kahverengi cüceler ise kısa bir yanma aşamasına ve sonra daha soğuk bir hayata sahiptir. Bu sınırlar, örneğin kahverengi cücenin kimyasal bileşimine veya oluşma şekline ve ayrıca başlangıç ​​yarıçapına bağlı olarak değişir

Bu gizemli nesnelerin ne olduğu hakkında daha iyi bir fikir edinmek için örnekleri ayrıntılı olarak incelememiz gerekiyor. Ancak kahverengi cücelerin oldukça nadir olduklarını da artık biliyoruz. Araştırmacılar şöyle diyor:

Şimdiye kadar sadece yaklaşık 30 kadar kahverengi cüceyi doğru bir şekilde tanımladık.

Gökbilimcilerin ayrıntılı olarak bildiği yüzlerce gezegenle karşılaştırıldığında, bu sayı oldukça azdır. Hele ki daha büyük boyutları nedeniyle kahverengi cüceleri tespit etmenin, gezegenleri tespit etmekten çok daha kolay olduğu düşünülürse...

Bulmacanın Yeni Parçaları

Uluslararası ekip, başlangıçta Transit Exoplanet Survey Satellite (TESS) ile TESS İlgi Çekici Nesneler (TOI) olarak tanımlanan 5 yoldaşı tanımladı: TOI-148, TOI-587, TOI-681, TOI-746 ve TOI-1213. Bunlara "yoldaşlar" deniyor, çünkü ilgili ev sahibi yıldızlarının yörüngesinde dönerler. Bunu 5 ila 27 günlük periyotlarla yaparlar, Jüpiter'in 0,81 ila 1,66 katı yarıçapa sahiptirler ve 77 ila 98 kat daha büyük kütleye sahiptirler. Bu, onları kahverengi cüceler ve yıldızlar arasındaki sınıra yerleştirir. Bu 5 yeni nesne, bu nedenle değerli bilgiler içerir. UNIGE Astronomi Bölümü'nde araştırmacı olan Monika Lendl şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Her yeni keşif, kahverengi cücelerin doğası hakkında ek ipuçları ortaya koyuyor ve nasıl oluştuklarını, neden bu kadar nadir olduklarını daha iyi anlamamızı sağlıyor.

UNIGE'de profesör ve NCCR PlanetS üyesi François Bouchy tarafından açıklandığı gibi, bilim insanlarına bu nesnelerin kahverengi cüceler olduğunu gösteren ipuçlarından biri, boyutları ve yaşları arasındaki ilişkidir:

Kahverengi cücelerin, döteryum rezervlerini yakıp soğudukça zamanla küçülmeleri beklenir. Burada, en eski iki nesnenin, TOI 148 ve 746'nın daha küçük bir yarıçapa sahip olduğunu, daha genç iki yoldaşın ise daha büyük yarıçapa sahip olduğunu bulduk.

Yine de bu nesneler sınıra o kadar yakın ki, kolayca çok düşük kütleli yıldızlar olabilirler ve gökbilimciler hala kahverengi cüce olup olmadıklarından emin değiller. Grieves şöyle diyor:

Bu ek nesnelerle bile, kahverengi cüceler ve düşük kütleli yıldızlar arasındaki farklar hakkında kesin sonuçlar çıkaracak sayılara hâlâ sahip değiliz. Daha fazlasını öğrenmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 1
  • Korkutucu! 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ N. Grieves, et al. (2021). Populating The Brown Dwarf And Stellar Boundary: Five Stars With Transiting Companions Near The Hydrogen-Burning Mass Limit. Astronomy & Astrophysics, sf: A127. doi: 10.1051/0004-6361/202141145. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:26:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10915

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Gezegen ile Yıldızlar Arasında Bir "Geçiş Formu" Olan Kahverengi Cücelerin Gizemi Yavaş Yavaş Çözülüyor!. (11 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10915
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 11). Gezegen ile Yıldızlar Arasında Bir "Geçiş Formu" Olan Kahverengi Cücelerin Gizemi Yavaş Yavaş Çözülüyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10915
S. Akman, et al. “Gezegen ile Yıldızlar Arasında Bir "Geçiş Formu" Olan Kahverengi Cücelerin Gizemi Yavaş Yavaş Çözülüyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10915.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Gezegen ile Yıldızlar Arasında Bir "Geçiş Formu" Olan Kahverengi Cücelerin Gizemi Yavaş Yavaş Çözülüyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 11, 2021. https://evrimagaci.org/s/10915.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close