Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Solar Orbiter Uzay Aracı, Güneş'in Kutuplarını Görüntüleyecek!

SolO Uzay Aracı, 10 Yıl Boyunca Güneş'in Her İki Kutbunu da Görüntüleyecek ve Güneş'in Etrafında Tam 22 Tur Atacak!

4 dakika
1,777
Solar Orbiter Uzay Aracı, Güneş'in Kutuplarını Görüntüleyecek! ESA
ESA tarafından Proba-2 uydusunun verileriyle bilgisayar ortamında oluşturulmuş Güneş'in kuzey kutbunun fotoğrafı.
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlık bugüne kadar gezegenlerin yörüngelerine pek çok uzay aracı gönderdi. Bu araçlar gezegenlerin yüzeylerini, kayalıkların ve atmosferlerini anlamamıza yardımcı oldular. Elbette bu merakımız, Güneş Sistemi'mizin merkezinde yer alan Güneş'e de yöneldi ve onu incelemek için bugüne kadar yörüngesine çeşitli araçlar gönderdik. Şubat 2020'de gönderilen Solar Orbiter (kısa adıyla SolO) aracı da bu amaçla yola çıktı. Eğer misyon planladığı gibi başarıyla sonuçlanırsa, SolO 2026 yılına kadar Güneş'e yapacağı yolculuk sonrasında yıldızımızın kutuplarını ilk defa görüntülemiş olacak.

ESA (Avrupa Uzay Ajansı), daha önce Proba-2 aracının çektiği fotoğrafları bilgisayar ortamında birleştirerek tahmini bir kutup fotoğrafı hazırlamıştı. Elbette bu yöntem kullanılarak elde edilen sonuçlarla bilimsel çalışmalar yapmak mümkün değil. Bunun mümkün olması için SolO'nun Güneş'e yeteri kadar yaklaşmasını ve Venüs'ün kütleçekiminin yardımıyla yörünge açısını yükseltmesini beklemeliyiz.

Güneş'i İncelemek İçin Gönderilen Uzay Araçları

Bugüne kadar Güneş'i yakından incelemek için yörüngesine gönderilen araçların pek çoğunun eksen eğikliği gezegenlerle aynı hizadaydı. Bu, bugüne kadar Güneş'e hep aynı doğrultudan baktığımız ve onu tepeden, yani kutuplardan hiç görmediğimiz anlamına geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ulysses Uzay Aracı

1990 yılında göreve başlayan ve 18 yıllık görev süresince Güneş rüzgarlarının zamanla zayıfladığını ve her 11 yılda Güneş'in manyetik alanlarının yer değiştirdiğini keşfeden Ulysses uzay aracı, Güneş'in kutuplarını keşfetmek ve yıldızımız hakkında daha fazla bilgi toplamak için gönderilen araçlardan biriydi. Fakat Ulysses'in üzerindeki ölçüm cihazlarının yetersizliğinden dolayı sınırlı ölçümler yapılabilmişti ve bir kamerası bulunmadığından görüntü kaydedememişti.

Ulysses uzay aracının Güneş'in etrafında dönerken ki illüstrasyonu. 6 Ekim 1990 günü, Discovery Uzay Mekiği'yle fırlatılan Ulysses ile 30 Haziran 2009 günü iletişim kesildi ve 18 yıl 9 aylık bir sürenin ardından görevi sona ermiş oldu.
Ulysses uzay aracının Güneş'in etrafında dönerken ki illüstrasyonu. 6 Ekim 1990 günü, Discovery Uzay Mekiği'yle fırlatılan Ulysses ile 30 Haziran 2009 günü iletişim kesildi ve 18 yıl 9 aylık bir sürenin ardından görevi sona ermiş oldu.
NASA

SolO Uzay Aracı

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) projesi olan SolO uzay aracı, 10 Şubat 2020'de Florida'daki Cape Canaveral Üssü'nden fırlatıldı. Bu arada proje, Avrupa Uzay Ajansı tarafından hayata geçirilmiş olsa da, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) da, Solar Orbiter görevine katkıda bulunuyor.

Solar Orbiter'in yapısal termal kalıbı, Stevenage, İngiltere'deki Airbus Savunma ve Uzay tesisinden ayrılmadan kısa bir süre önce.
Solar Orbiter'in yapısal termal kalıbı, Stevenage, İngiltere'deki Airbus Savunma ve Uzay tesisinden ayrılmadan kısa bir süre önce.
Wikipedia

SolO uzay aracı 10 yıl boyunca Güneş'in her iki kutbunu da görüntüleyecek ve bu süre boyunca Güneş'in etrafında tam 22 tur atacak! Bu esnada Güneş'e Merkür'den daha yakın bir yörüngede, 42 milyon kilometre uzaklıkta bulunacak. Güneş'e bu kadar yakın olacak bir aracın işlevlerini sürdürebilmesi için elbette özel bir ısı kalkanına ihtiyacı var. Neyse ki SolO'nun titanyum, karbon fiber ve aluminyum içeren özel ısı kalkanı 500 derecelik ısı testlerinden başarıyla geçti. Ayrıca bu mesafede SolO, dünyada hissettiğimiz güneş ışığının tam 13 katına maruz kalacak.

Solar Orbiter'ın ölçüm cihazları
Solar Orbiter'ın ölçüm cihazları
ESA

SolO'nun tek amacı fotoğraf çekmek değil elbette. Üzerinde 10 farklı ölçüm cihazı ve görüntüleyici taşıyor. Görevi süresince bu araçları kullanarak bize Güneş'in manyetik alanı, korona tabakası ve Güneş rüzgarları hakkında bilgiler toplayacak. Bu bilgilerle Güneş'in manyetik alanının değişimine ve Güneş aktivitelerinin gezegenimizdeki atmosferi ve diğer gezegenleri nasıl etkilediği sorularına daha güçlü cevaplar verebileceğiz.

Tüm Reklamları Kapat

SolO'nun Yörünge detayları

SolO'nun görevi 2020'de başlamış olsa da aktif görevi ancak 2026'de başlayacak, çünkü öncelikle ekliptik düzlemde (Güneş ve gezegenlerin döndüğü eksen) yükselmesi gerekiyor. Fakat bir aracı ekliptik düzlemden çıkarmak, daha fazla yakıt anlamına geliyor. Solar Orbiter, bunu yapabilmek için Güneş'in etrafında attığı her bir turdan sonra Venüs'ün kütleçekimini kullanacak ve ekliptik düzlemde yükselecek. 2025 Mart'ta 17 ve 2027 Ocak'ta 24 derecelik bir açıya ulaşacak ve kutuplarda ölçümlere başlayacak.

Solar Orbiter'ın Güneş etrafındaki yolculuğu
Solar Orbiter'ın Güneş etrafındaki yolculuğu
ESA

Eğer ESA genişletilmiş bir görev kabul ederse, araç 2028 Nisan'da 30 ve 2029 Temmuz'da 33 derecelik bir açıya yükselecek ve kutuplara tam tepeden bakacak.

Sonuç

Görevin tam olarak nasıl biteceği ve uzay aracının akıbetinin nasıl olacağı henüz belli değil. ESA direktörü Günther Hasinger'ın açıklamasına göre 3 muhtemel son var. Araç yakıtı bitene kadar en son bulunacağı yörüngede kalabilir ve topladığı verileri bize göndermeye devam edebilir. Venüs'ün kütleçekiminden faydalanarak Güneş Sistemi'nden çıkarılabilir veya Venüs'e ölüm dalışı yapabilir. Bu dalış esnasında belki bize Venüs'ün atmosferiyle ilgili veriler bile gönderebilir! Elbette sonunun nasıl biteceği yalnızca bir karar meselesi. Öncelikle Güneş'in kutuplarından veriler toplayabilmesi için bir kaç yıl beklemek zorundayız.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 6
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • D. Heaven. Revealed: The First Ever Picture Of The Sun's North Pole. (3 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2020. Alındığı Yer: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
  • S. Poletti. Solar Orbiter: Answering The Big Questions. (22 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2020. Alındığı Yer: ESA | Arşiv Bağlantısı
  • ESA. Solar Orbiter Summary. (12 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2020. Alındığı Yer: ESA | Arşiv Bağlantısı
  • S. Poletti. Solar Orbiter: Journey Around The Sun. (27 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2020. Alındığı Yer: ESA | Arşiv Bağlantısı
  • ESA. Instruments. (21 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2020. Alındığı Yer: ESA | Arşiv Bağlantısı
  • Amy Thompson. What's Next For Solar Orbiter After Its Historic Launch To The Sun. (11 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2020. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 13:45:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8839

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Samet, et al. Solar Orbiter Uzay Aracı, Güneş'in Kutuplarını Görüntüleyecek!. (7 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8839
Samet, S., Sever, M. Ç. (2020, June 07). Solar Orbiter Uzay Aracı, Güneş'in Kutuplarını Görüntüleyecek!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8839
S. Samet, et al. “Solar Orbiter Uzay Aracı, Güneş'in Kutuplarını Görüntüleyecek!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, 07 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8839.
Samet, Selman. Sever, Meltem Çetin. “Solar Orbiter Uzay Aracı, Güneş'in Kutuplarını Görüntüleyecek!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, June 07, 2020. https://evrimagaci.org/s/8839.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close