Gestalt Psikolojisi Nedir? Grafik Tasarımda Büyük Yer Kaplayan Bu Teori Bize Ne Anlatır?
Gestalt Psikolojisi, insan zihnine ve davranışına bir bütün olarak bakan bir ekoldür. Çevremizdeki dünyayı anlamlandırmaya çalışırken ayrıntılara takılıp kalmamamız gerektiğini söyler. Çünkü zihinlerimiz nesneleri daha karmaşık sistemlerin unsurları olarak algılama eğilimindedir.
Teorinin temel kabullerinden biri bütüncüllük veya bütünün, parçaların toplamından daha büyük olduğudur.[1] Bu psikoloji ekolü, insan duyusu ve algısı çalışmalarının gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. "Gestalt", kabaca yapılandırma veya nesnelerin bütün bir nesne oluşturacak şekilde bir araya getirilme şekli anlamına gelen Almanca bir kelimedir.
Gestalt Psikolojisinin Tarihi
Max Wertheimer'ın çalışmalarıyla temellenen Gestalt psikolojisi, kısmen Wilhelm Wundt'un yapısalcılığına yanıt olarak oluşmuştur.[2] Yapısalcılar psikolojiyi mümkün olan en küçük parçaya kadar ayırmakla ilgilenirken, Gestalt psikologları zihin ve davranışı bütün olarak ele alırlar. Wertheimer ve takipçileri algının "şeyleri" ayrı bileşenler olarak değil, bütün olarak gördüğünü belirlemiştir. Immanuel Kant, Ernst Mach ve Johann Wolfgang von Goethe'nin de aralarında bulunduğu bir grup düşünür Gestalt psikolojisinin gelişiminde etkili olmuştur.
Wertheimer, bir demiryolu sinyalindeki değişen ışıkları izlerken "phi fenomeni" adını verdiği şeyi fark ettikten sonra Gestalt psikolojisini geliştirmiştir. Phi fenomeni, iki sabit nesnenin hızlı bir şekilde art arda görünüp kaybolduğunda hareket ediyormuş gibi göründüğü optik bir yanılsamadır. Yani hareketin olmadığı durumda hareketi algılanmasıdır.
Wertheimer, phi fenomenine ilişkin gözlemlerine dayanarak nesneleri tek tek değil, tamamını görerek algıladığımız sonucuna varmıştır. Yanıp sönen ışıklar örneğinde algıladığımız tek şey, bir ışığın iki nokta arasında hızlıca hareket ediyormuş gibi görünmesidir. Ancak aslında, iki ayrı ışık hiç hareket etmeden hızla yanıp sönmektedir.
Önemli Gestalt Psikologları
Wertheimer'in Phi Fenomenine ilişkin gözlemleri Gestalt psikolojisinin başlangıcı kabul edilir ve Wertheimer alanın temel ilkelerini duyurmaya devam etmiştir. Bazı önemli psikologların da bu ekol üzerinde çokça etkisi olmuştur:
- Wolfgang Köhler: Köhler, organik fenomenlerin holistik (bütünsel) örnekleri üzerinden Gestalt psikolojisini doğa bilimlerine bağlamıştır. Ayrıca şempanzelerin işitme duyusu ve problem çözme yetenekleri üzerinde de çalışmıştır.
- Kurt Koffka: Wertheimer ve Köhler ile birlikte Koffka da bu alanın kurucularından kabul edilir. Gestalt kavramını çocuk psikolojisine uygulamış ve bebeklerin her şeyi parçalara ayırmayı öğrenmeden önce bütünsel olarak anladıklarını savunmuştur. Koffka, Gestalt ilkelerinin Amerika Birleşik Devletleri'ne getirilmesinde önemli bir rol oynamıştır.
Gestalt Psikolojisinin İlkeleri
Gestalt psikolojisi, insan algısının sadece çevremizde olanı görmekten ibaret olmadığını göstermiştir. Aynı zamanda algımız motivasyonlarımızdan ve beklentilerimizden de büyük ölçüde etkilenmektedir. Wertheimer, Gestalt algısının nasıl işlediğini açıklamak için birtakım ilkeler oluşturmuştur. Gestalt teorisinin en önemli ilkelerinden bazıları şunlardır:[6], [2]
- Pragnanz: Bu temel ilke, nesneleri doğal olarak en basit biçimleri veya organizasyonlarıyla algıladığımızı belirtir.
- Benzerlik: Bu Gestalt ilkesi; benzer öğeleri renk, boyut ve yön gibi unsurlara göre doğal olarak bir araya getirdiğimizi önerir. Örnek olarak köpekleri küçük veya büyük olmalarına göre gruplandırmak verilebilir.
- Yakınlık: Yakınlık ilkesi, birbirine yakın nesnelerin bir grup olarak görülme eğiliminde olduğunu belirtir.
- Süreklilik: Bu Gestalt ilkesine göre bir çizgi veya eğri üzerinde sıralanan öğeleri birbiriyle ilişkili olarak algılarız, çizgi veya eğri üzerinde olmayan öğeleri ise ayrı görürüz.
- Tamamlama: Bu ilke, eksik bir nesneyi oluşturan öğelerin bir grup olarak algılanacağını belirtir. Eksik kısımları tam gibi algılarız.
- Ortak Bölge: Bu Gestalt ilkesi, aynı sınırlı alanda bulunan nesneleri birlikte gruplama eğiliminde olduğumuzu belirtir. (Örneğin, bir kutunun içindeki nesneler genellikle bir grup olarak kabul edilir.)
Gestalt Psikolojisinin Uygulama Alanları
Günümüzde Gestalt psikolojisinin çeşitli kullanım alanları vardır. Bunlardan bazıları terapi, tasarım, ürün geliştirme ve öğrenmeye yöneliktir.
Gestalt Terapisi
Gestalt terapisi, genel algımızın birçok faktör arasındaki etkileşime bağlı olduğunu kabul eder. Bu faktörler arasında geçmiş deneyimlerimiz, mevcut çevremiz, düşüncelerimiz, duygularımız ve ihtiyaçlarımız yer almaktadır. Gestalt terapisi farkındalık, yarım kalan işler ve kişisel sorumluluk gibi temel kavramlara odaklanmaktadır.[7] Gestalt terapisinin temel amacı şimdiye odaklanmamıza yardımcı olmaktır. Kendimizi bir bütün olarak görmek için geçmiş önemli olsa da Gestalt terapisti, sizi mevcut deneyiminize odaklanmaya teşvik edecektir.
Araştırmalar, Gestalt terapisinin depresyon ve anksiyete belirtilerini tedavi etmede etkili olduğunu ve insanların güven kazanmalarına, öz yeterlilik ve öz nezaket duygularını artırmalarına yardımcı olabileceğini göstermektedir.[8]
Terapötik süreç danışan ve terapist arasındaki ilişkiye bağlıdır. Bir danışan olarak, terapistinizle yakın bir ortaklık kurabilecek kadar kendinizi rahat hissetmelisiniz. Terapistiniz, düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi tartışabileceğiniz tarafsız bir ortam yaratabilmelidir.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Tasarım
1920'lerden başlayarak tasarımcılar Gestalt ilkelerini çalışmalarına dahil etmeye başlamıştır. Gestalt psikolojisi, tasarımcıları hepimizin görsel nesneleri algılama şeklimizde belirli özellikleri paylaştığımıza ve hepimizin iyi tasarımı görme konusunda doğal bir yeteneğe sahip olduğumuza inandırmıştır.[9] Böylece tasarımcılar; çalışmalarında kontrast, renk, simetri, tekrar ve orantı algımızı kullanarak Gestalt kavramlarını benimsediler.[10] Gestalt psikolojisi, aşağıdaki örneklerde olduğu gibi tasarım kavramlarını da etkiledi:
- Şekil-Zemin İlişkisi: Odak nesnesi (bir kelime, ifade veya resim gibi) ile etrafındaki negatif alan arasındaki kontrastı ifade eder. Tasarımcılar genellikle bunu hedef kişise bir etki yaratmak için kullanırlar.
- Görsel Hiyerarşi: Tasarımcılar, görsel bir hiyerarşi oluşturmak için görsel nesneleri algılama şeklimizi ve gruplandırmayı kullanır. Böylece en önemli kelimenin veya görüntünün dikkatimizi çekmesini sağlar.
- İlişkisellik: Bu kavram yakınlık ilkesini içerir. Tasarımcılar bunu genellikle başlıklar ve listeler gibi metin öğeleri de dahil olmak üzere önemli nesnelerin nereye yerleştirileceğini belirlemek için kullanır.
Ürün Geliştirme
Ürün tasarımcıları, geliştirme sürecinde Gestalt psikolojisini kullanır. Tüketiciler Gestalt ilkelerini takip eden ürünleri sevme eğilimindedir.[11] Bu etki, ürünlerin görünümünde, ambalajında ve reklamlarında görülebilir. Ayrıca uygulamalarda ve dijital ürünlerde de Gestalt ilkelerini görebiliriz.[12]
Öğrenme ve Eğitim
Gestalt Öğrenme Teorisi basitlik yasasına dayanır. Genel bir ifadeyle her öğrenme uyaranının en basit haliyle algılandığını ifade eder. Bu öğrenme teorisinin arkasındaki psikoloji, çevremizdeki dünya hakkında bilgi edinmek için duyularımızı ve önceki deneyimlerimizi kullanmamıza dayanır. Ayrıca, sınıf ortamlarından ve akademik kültürden etkilenmenin yanı sıra, bize öğretilen yöntemlerden de öğrendiğimizi belirtir.
Gestalt Psikolojisinin Etkisi
Gestalt psikolojisi büyük ölçüde diğer psikoloji türleri tarafından kapsanmıştır. Kurt Lewin ve Kurt Goldstein gibi araştırmacılar, psikolojiye önemli katkılarda bulunmadan önce Gestalt kavramlarından etkilenmişlerdir.[2]
Gestalt teorisi, bütünün parçalarından farklı olduğu fikrinin beyin ve sosyal davranış anlayışımızı etkilemesi açısından da çok önemlidir. Ayrıca görmeyi nasıl anladığımız ve görsel yanılsamaların, bilgi işlemenin algımızı nasıl belirlediği konularında da etkilidir.
Gestalt terapisi ise hayatımızın birçok alanını etkilemeye devam etmektedir. Bütünsel bir yaklaşıma yaptığı vurgu, diğer alanların yanı sıra bilişsel psikoloji, algı ve sosyal psikolojide de önemli bir rol oynamaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 7
- 5
- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Verywell Mind | Arşiv Bağlantısı
- ^ F. Jäkel, et al. (2016). An Overview Of Quantitative Approaches In Gestalt Perception. Vision Research, sf: 3-8. doi: 10.1016/j.visres.2016.06.004. | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b c J. Wagemans, et al. (2012). A Century Of Gestalt Psychology In Visual Perception: I. Perceptual Grouping And Figure–Ground Organization.. American Psychological Association (APA), sf: 1172-1217. doi: 10.1037/a0029333. | Arşiv Bağlantısı
- S. Bonacchi, et al. (2015). Introduction. Dialogue and Universalism, sf: 7-9. doi: 10.5840/du201525480. | Arşiv Bağlantısı
- H. Gundlach. (2014). Max Wertheimer, Habilitation Candidate At The Frankfurt Psychological Institute.. American Psychological Association (APA), sf: 134-148. doi: 10.1037/a0036159. | Arşiv Bağlantısı
- J. Wagemans. Historical And Conceptual Background: Gestalt Theory. (3 Mart 2014). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2023. Alındığı Yer: OUP Academic doi: 10.1093/oxfordhb/9780199686858.013.026. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Wagemans, et al. (2012). A Century Of Gestalt Psychology In Visual Perception: Ii. Conceptual And Theoretical Foundations.. American Psychological Association (APA), sf: 1218-1252. doi: 10.1037/a0029334. | Arşiv Bağlantısı
- ^ E. O'Leary. Key Concepts Of Gestalt Therapy And Processing. (3 Temmuz 2013). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2023. Alındığı Yer: Wiley doi: 10.1002/9781118323410.ch2. | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. Raffagnino. (2019). Gestalt Therapy Effectiveness: A Systematic Review Of Empirical Evidence. Scientific Research Publishing, Inc., sf: 66-83. doi: 10.4236/jss.2019.76005. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Moszkowicz. (2011). Gestalt And Graphic Design: An Exploration Of The Humanistic And Therapeutic Effects Of Visual Organization. Design Issues, sf: 56-67. doi: 10.1162/DESI_a_00105. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Z. O'Connor. (2013). Colour, Contrast And Gestalt Theories Of Perception: The Impact In Contemporary Visual Communications Design. Wiley, sf: 85-92. doi: 10.1002/col.21858. | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Valencia-Romero, et al. (2017). An Immersive Virtual Discrete Choice Experiment For Elicitation Of Product Aesthetics Using Gestalt Principles. Design Science, sf: e11. doi: 10.1017/dsj.2017.12. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Y. Liang. (2018). Application Of Gestalt Psychology In Product Human-Machine Interface Design. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, sf: 062054. doi: 10.1088/1757-899X/392/6/062054. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:09:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15990
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Verywell Mind. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.