Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Gestalt Psikolojisi Nedir? Grafik Tasarımda Büyük Yer Kaplayan Bu Teori Bize Ne Anlatır?

6 dakika
5,020
Gestalt Psikolojisi Nedir? Grafik Tasarımda Büyük Yer Kaplayan Bu Teori Bize Ne Anlatır? Flickr
Gestaltizme göre eksik olan nesneleri tam olarak algılarız.
Tüm Reklamları Kapat

Gestalt Psikolojisi, insan zihnine ve davranışına bir bütün olarak bakan bir ekoldür. Çevremizdeki dünyayı anlamlandırmaya çalışırken ayrıntılara takılıp kalmamamız gerektiğini söyler. Çünkü zihinlerimiz nesneleri daha karmaşık sistemlerin unsurları olarak algılama eğilimindedir.

Teorinin temel kabullerinden biri bütüncüllük veya bütünün, parçaların toplamından daha büyük olduğudur.[1] Bu psikoloji ekolü, insan duyusu ve algısı çalışmalarının gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. "Gestalt", kabaca yapılandırma veya nesnelerin bütün bir nesne oluşturacak şekilde bir araya getirilme şekli anlamına gelen Almanca bir kelimedir.

Gestalt Psikolojisinin Tarihi

Max Wertheimer'ın çalışmalarıyla temellenen Gestalt psikolojisi, kısmen Wilhelm Wundt'un yapısalcılığına yanıt olarak oluşmuştur.[2] Yapısalcılar psikolojiyi mümkün olan en küçük parçaya kadar ayırmakla ilgilenirken, Gestalt psikologları zihin ve davranışı bütün olarak ele alırlar. Wertheimer ve takipçileri algının "şeyleri" ayrı bileşenler olarak değil, bütün olarak gördüğünü belirlemiştir. Immanuel Kant, Ernst Mach ve Johann Wolfgang von Goethe'nin de aralarında bulunduğu bir grup düşünür Gestalt psikolojisinin gelişiminde etkili olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Wertheimer, bir demiryolu sinyalindeki değişen ışıkları izlerken "phi fenomeni" adını verdiği şeyi fark ettikten sonra Gestalt psikolojisini geliştirmiştir. Phi fenomeni, iki sabit nesnenin hızlı bir şekilde art arda görünüp kaybolduğunda hareket ediyormuş gibi göründüğü optik bir yanılsamadır. Yani hareketin olmadığı durumda hareketi algılanmasıdır.

Phi Fenomeni'ne örnek bir görsel.
Phi Fenomeni'ne örnek bir görsel.
Think360 Studio

Wertheimer, phi fenomenine ilişkin gözlemlerine dayanarak nesneleri tek tek değil, tamamını görerek algıladığımız sonucuna varmıştır. Yanıp sönen ışıklar örneğinde algıladığımız tek şey, bir ışığın iki nokta arasında hızlıca hareket ediyormuş gibi görünmesidir. Ancak aslında, iki ayrı ışık hiç hareket etmeden hızla yanıp sönmektedir.

Önemli Gestalt Psikologları

Wertheimer'in Phi Fenomenine ilişkin gözlemleri Gestalt psikolojisinin başlangıcı kabul edilir ve Wertheimer alanın temel ilkelerini duyurmaya devam etmiştir. Bazı önemli psikologların da bu ekol üzerinde çokça etkisi olmuştur:

  • Wolfgang Köhler: Köhler, organik fenomenlerin holistik (bütünsel) örnekleri üzerinden Gestalt psikolojisini doğa bilimlerine bağlamıştır. Ayrıca şempanzelerin işitme duyusu ve problem çözme yetenekleri üzerinde de çalışmıştır.
  • Kurt Koffka: Wertheimer ve Köhler ile birlikte Koffka da bu alanın kurucularından kabul edilir. Gestalt kavramını çocuk psikolojisine uygulamış ve bebeklerin her şeyi parçalara ayırmayı öğrenmeden önce bütünsel olarak anladıklarını savunmuştur. Koffka, Gestalt ilkelerinin Amerika Birleşik Devletleri'ne getirilmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Gestalt Psikolojisinin İlkeleri

Gestalt psikolojisi, insan algısının sadece çevremizde olanı görmekten ibaret olmadığını göstermiştir. Aynı zamanda algımız motivasyonlarımızdan ve beklentilerimizden de büyük ölçüde etkilenmektedir. Wertheimer, Gestalt algısının nasıl işlediğini açıklamak için birtakım ilkeler oluşturmuştur. Gestalt teorisinin en önemli ilkelerinden bazıları şunlardır:[6], [2]

Tüm Reklamları Kapat

  • Pragnanz: Bu temel ilke, nesneleri doğal olarak en basit biçimleri veya organizasyonlarıyla algıladığımızı belirtir.
  • Benzerlik: Bu Gestalt ilkesi; benzer öğeleri renk, boyut ve yön gibi unsurlara göre doğal olarak bir araya getirdiğimizi önerir. Örnek olarak köpekleri küçük veya büyük olmalarına göre gruplandırmak verilebilir.
  • Yakınlık: Yakınlık ilkesi, birbirine yakın nesnelerin bir grup olarak görülme eğiliminde olduğunu belirtir.
  • Süreklilik: Bu Gestalt ilkesine göre bir çizgi veya eğri üzerinde sıralanan öğeleri birbiriyle ilişkili olarak algılarız, çizgi veya eğri üzerinde olmayan öğeleri ise ayrı görürüz.
  • Tamamlama: Bu ilke, eksik bir nesneyi oluşturan öğelerin bir grup olarak algılanacağını belirtir. Eksik kısımları tam gibi algılarız.
  • Ortak Bölge: Bu Gestalt ilkesi, aynı sınırlı alanda bulunan nesneleri birlikte gruplama eğiliminde olduğumuzu belirtir. (Örneğin, bir kutunun içindeki nesneler genellikle bir grup olarak kabul edilir.)
Gestalt İlkelerini gösteren bir resim. G harfinin ortasındaki boşluğa rağmen harfi algılayabilmemiz tamamlama,  Tüm kareler içinde siyah olanları gruplayarak E harfini görebilmemiz yakınlık,  İçinden geçen çubuğa rağmen S harfini algılayabilmemiz süreklilik,  T harflerinde benzer çubukların birleşiminden bir harf algılamamız benzerlik,  A harfinin içinde bir çam ağacı görmemiz şekil-zemin ilkelerini yansıtır.
Gestalt İlkelerini gösteren bir resim. G harfinin ortasındaki boşluğa rağmen harfi algılayabilmemiz tamamlama,
Tüm kareler içinde siyah olanları gruplayarak E harfini görebilmemiz yakınlık,
İçinden geçen çubuğa rağmen S harfini algılayabilmemiz süreklilik,
T harflerinde benzer çubukların birleşiminden bir harf algılamamız benzerlik,
A harfinin içinde bir çam ağacı görmemiz şekil-zemin ilkelerini yansıtır.
Mies Official

Gestalt Psikolojisinin Uygulama Alanları

Günümüzde Gestalt psikolojisinin çeşitli kullanım alanları vardır. Bunlardan bazıları terapi, tasarım, ürün geliştirme ve öğrenmeye yöneliktir.

Gestalt Terapisi

Gestalt terapisi, genel algımızın birçok faktör arasındaki etkileşime bağlı olduğunu kabul eder. Bu faktörler arasında geçmiş deneyimlerimiz, mevcut çevremiz, düşüncelerimiz, duygularımız ve ihtiyaçlarımız yer almaktadır. Gestalt terapisi farkındalık, yarım kalan işler ve kişisel sorumluluk gibi temel kavramlara odaklanmaktadır.[7] Gestalt terapisinin temel amacı şimdiye odaklanmamıza yardımcı olmaktır. Kendimizi bir bütün olarak görmek için geçmiş önemli olsa da Gestalt terapisti, sizi mevcut deneyiminize odaklanmaya teşvik edecektir.

Araştırmalar, Gestalt terapisinin depresyon ve anksiyete belirtilerini tedavi etmede etkili olduğunu ve insanların güven kazanmalarına, öz yeterlilik ve öz nezaket duygularını artırmalarına yardımcı olabileceğini göstermektedir.[8]

Terapötik süreç danışan ve terapist arasındaki ilişkiye bağlıdır. Bir danışan olarak, terapistinizle yakın bir ortaklık kurabilecek kadar kendinizi rahat hissetmelisiniz. Terapistiniz, düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi tartışabileceğiniz tarafsız bir ortam yaratabilmelidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Tasarım

1920'lerden başlayarak tasarımcılar Gestalt ilkelerini çalışmalarına dahil etmeye başlamıştır. Gestalt psikolojisi, tasarımcıları hepimizin görsel nesneleri algılama şeklimizde belirli özellikleri paylaştığımıza ve hepimizin iyi tasarımı görme konusunda doğal bir yeteneğe sahip olduğumuza inandırmıştır.[9] Böylece tasarımcılar; çalışmalarında kontrast, renk, simetri, tekrar ve orantı algımızı kullanarak Gestalt kavramlarını benimsediler.[10] Gestalt psikolojisi, aşağıdaki örneklerde olduğu gibi tasarım kavramlarını da etkiledi:

  • Şekil-Zemin İlişkisi: Odak nesnesi (bir kelime, ifade veya resim gibi) ile etrafındaki negatif alan arasındaki kontrastı ifade eder. Tasarımcılar genellikle bunu hedef kişise bir etki yaratmak için kullanırlar.
  • Görsel Hiyerarşi: Tasarımcılar, görsel bir hiyerarşi oluşturmak için görsel nesneleri algılama şeklimizi ve gruplandırmayı kullanır. Böylece en önemli kelimenin veya görüntünün dikkatimizi çekmesini sağlar.
  • İlişkisellik: Bu kavram yakınlık ilkesini içerir. Tasarımcılar bunu genellikle başlıklar ve listeler gibi metin öğeleri de dahil olmak üzere önemli nesnelerin nereye yerleştirileceğini belirlemek için kullanır.
Gestalt İlkelerinin tasarımda kullanılması. (Yazıları hangi sırayla okuyacağınız, ilkelere göre tahmin edilebiliyor.)
Gestalt İlkelerinin tasarımda kullanılması. (Yazıları hangi sırayla okuyacağınız, ilkelere göre tahmin edilebiliyor.)
LinkedIn

Ürün Geliştirme

Ürün tasarımcıları, geliştirme sürecinde Gestalt psikolojisini kullanır. Tüketiciler Gestalt ilkelerini takip eden ürünleri sevme eğilimindedir.[11] Bu etki, ürünlerin görünümünde, ambalajında ve reklamlarında görülebilir. Ayrıca uygulamalarda ve dijital ürünlerde de Gestalt ilkelerini görebiliriz.[12]

Öğrenme ve Eğitim

Gestalt Öğrenme Teorisi basitlik yasasına dayanır. Genel bir ifadeyle her öğrenme uyaranının en basit haliyle algılandığını ifade eder. Bu öğrenme teorisinin arkasındaki psikoloji, çevremizdeki dünya hakkında bilgi edinmek için duyularımızı ve önceki deneyimlerimizi kullanmamıza dayanır. Ayrıca, sınıf ortamlarından ve akademik kültürden etkilenmenin yanı sıra, bize öğretilen yöntemlerden de öğrendiğimizi belirtir.

Gestalt Psikolojisinin Etkisi

Gestalt psikolojisi büyük ölçüde diğer psikoloji türleri tarafından kapsanmıştır. Kurt Lewin ve Kurt Goldstein gibi araştırmacılar, psikolojiye önemli katkılarda bulunmadan önce Gestalt kavramlarından etkilenmişlerdir.[2]

Gestalt teorisi, bütünün parçalarından farklı olduğu fikrinin beyin ve sosyal davranış anlayışımızı etkilemesi açısından da çok önemlidir. Ayrıca görmeyi nasıl anladığımız ve görsel yanılsamaların, bilgi işlemenin algımızı nasıl belirlediği konularında da etkilidir.

Gestalt terapisi ise hayatımızın birçok alanını etkilemeye devam etmektedir. Bütünsel bir yaklaşıma yaptığı vurgu, diğer alanların yanı sıra bilişsel psikoloji, algı ve sosyal psikolojide de önemli bir rol oynamaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Muhteşem! 7
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 2
  • İnanılmaz 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Verywell Mind | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 01:29:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15990

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Cherry, et al. Gestalt Psikolojisi Nedir? Grafik Tasarımda Büyük Yer Kaplayan Bu Teori Bize Ne Anlatır?. (2 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15990
Cherry, K., Okur, O. N., Alparslan, E. (2023, November 02). Gestalt Psikolojisi Nedir? Grafik Tasarımda Büyük Yer Kaplayan Bu Teori Bize Ne Anlatır?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/15990
K. Cherry, et al. “Gestalt Psikolojisi Nedir? Grafik Tasarımda Büyük Yer Kaplayan Bu Teori Bize Ne Anlatır?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Okan Nurettin Okur, Evrim Ağacı, 02 Nov. 2023, https://evrimagaci.org/s/15990.
Cherry, Kendra. Okur, Okan Nurettin. Alparslan, Eda. “Gestalt Psikolojisi Nedir? Grafik Tasarımda Büyük Yer Kaplayan Bu Teori Bize Ne Anlatır?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Okan Nurettin Okur. Evrim Ağacı, November 02, 2023. https://evrimagaci.org/s/15990.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close