Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Genom Büyüklüğü: Daha Büyük Genoma Sahip Canlılar Daha Üstün Olabilir mi?

Söz Konusu Genom Olduğunda, Daha Büyük Daha İyi midir?

4 dakika
1,379
Genom Büyüklüğü: Daha Büyük Genoma Sahip Canlılar Daha Üstün Olabilir mi?
Tüm Reklamları Kapat

Biyolojik açıdan bakacak olursak, insanların "en evrimleşmiş" ya da "en üstün" tür olduğunu söylemek doğru değildir; çünkü evrim, doğrusal bir süreç değildir. Dallanarak ilerler ve hayatta kalmayı başarabilen her canlı, eşit derecede "evrimleşmiş" sayılır. Çünkü her biri, kendi şartlarında var olabilecek kadar başarılıdır. Buna karşılık, Sistine Şapeli'ni inşa edip baş döndürücü bir şekilde boyayabilecek tek tür de biziz.

Dolayısıyla böylesine sofistike varlıkların genomunun, örneğin basit bir soğanınkinden sonsuz derecede daha büyük olması gerektiğini varsaymak doğaldır. Ama bu, tamamen hatalı bir varsayım olurdu: Bir soğanın genomu, Albert Einstein'ın hücrelerinde bulunandan beş kat daha büyüktür.[1] Öyleyse söz konusu genomlar olduğunda "Boyut önemli değildir!" diyebilir miyiz?

Genomdaki Farklar

Aynı türe ait hücrelerin aynı miktarda DNA'ya sahip olduğu, ancak bunun türler arasında farklılık gösterdiği 1940'lardan beri bilinmekteydi.[2] Ve insan hücrelerinin de diğer canlılara göre daha fazla miktarda DNA'ya sahip olması da beklenmiyordu. Yine de, özellikle de geçen yüzyılın sonunda İnsan Genom Projesi'nin iyice ilerlemesiyle birlikte, türümüzün yaklaşık 100.000, hatta belki 140.000 kadar gene sahip olduğunun anlaşılması bekleniyordu.[3], [4] Sadece 20.000 civarında gene sahip olduğumuzu keşfetmek, araştırmacılar için bir çeşit hayal kırıklığı oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Artık bir türün genomunun toplam büyüklüğünün, DNA baz çifti cinsinden uzunluğunun, içerdiği genlerin, yani protein üreten bölümlerin sayısıyla orantılı olmadığını biliyoruz. Ayrıca bir türün karmaşıklığı ile genomunun büyüklüğü arasında bir ilişki olmadığını da biliyoruz.

En Büyük Genom Rekoru Hangi Canlıda?

Hayvanlarda bilinen en büyük genom, en küçüğünden 7.000 kat daha büyüktür; bitkilerde ise 2.400 kat daha büyüktür. Memeliler arasında, üç milyardan biraz fazla baz çiftimiz olduğu düşünülürse (bu sayı, baba ve annenin toplamı değil, yalnızca bir kromozom seti dikkate alındığında ortaya çıkar), insan genomuna ne büyük ne de küçük, ortalama bir boyuta sahip olduğu anlaşılır. Fare genomu insan genomundan %12 daha küçüktür, ancak bizimkinden en az 2.000 daha fazla protein kodlayan gene sahiptir.

Bazı durumlar özellikle dikkat çekicidir. Hayvanlar arasında semenderler, insanlarınkinden kat kat daha büyük olan olağanüstü iri genomlarıyla öne çıkmaktadır.[5] Ancak mevcut rekor, yavaş hareket eden, Avustralya nehirlerinde yaşayan ve 380 milyon yıl önce kuru toprakları fethetmek için suyu terk etmeye başlayan canlılarla yakından ilişkili bir tür olan Avustralya akciğer balığına (Neoceratodus forsteri) aittir. Bilim insanları bu türün genomunun 43 milyar baz çiftine sahip olduğunu, yani bizimkinin 14 katı büyüklüğünde olduğunu keşfetmiştir.[6]

Herhangi bir organizmanın bilinen en büyük genomuna ilişkin mutlak rekora gelince, bu genellikle Japonya dağlarından gelen çok yıllık bir bitki olan Paris japonica'ya atfedilir. Her bir hücresindeki yaklaşık 150 milyar baz çifti DNA, bir dizi insan kromozomundan 50 kat daha fazladır ve 100 metre uzunluğa kadar uzanır.[7], [8] Ancak küçük bir sorun vardır: Bu bitkinin genomu dizilenmemiştir, ancak genom büyüklüğü, hücrelerindeki DNA miktarından çıkarılmıştır. Bizim iki kromozomumuza kıyasla bitkinin her kromozomundan sekiz kopya (oktoploid olarak adlandırılır) olduğu için, haploid genomun (tek kopya) boyutu aslında sekizde bir uzunluğunda olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Karanlık Genom: Hurda DNA'dan Zıplayan Genlere...

Genom büyüklüğü ve gen sayısındaki mantığa aykırı ve görünürde hiçbir nedeni olmayan bu büyük çeşitlilik, biyolojinin en büyük bilinmeyenlerinden biridir. Neden daha basit organizmalar bazen çok daha büyük genomlara sahiptir? Genler, genomun sadece küçük bir kısmını, bizim durumumuzda %2'sini oluşturduğundan, cevap, geri kalan %98'de, genellikle genomun karanlık maddesi olarak adlandırılan, kodlamayan DNA'da yatmaktadır.

Başlangıçta bu "karanlık madde"nin önemsiz DNA olduğu düşünülüyordu; tıpkı bir bilgisayarın boşaltılmamış geri dönüşüm kutusu gibi, evrim tarafından geride bırakılan işe yaramaz dizilerin kalıntıları...[9] Yapılan araştırmalar, bu DNA'nın bir kısmının gerçekten de bir tür işe yaramaz evrimsel fosil olduğu, ama aynı zamanda bazı bilim insanlarının donanımı, yani proteinleri çalıştıran yazılımla eş tuttuğu temel gen düzenleyici işlevleri de içerdiği keşfedildi.

Bu yazılımın çoğu, genomun bir bölümünden diğerine atlayabilen hareketli diziler olan transpozonlardan oluşur, bu yüzden halk arasında "sıçrayan genler" olarak bilinirler. Transpozonlar, adeta bir bilinmeyenler dünyasıdır: Genom evrimi, işlevi ve hastalık üzerindeki etkilerinin boyutu, yoğun bir sorgulama konusu olmaya devam etmektedir.[10] Ancak önemlerini anlamak için bir örnek yeterlidir: Farelerde bir transpozon çıkarıldığında, yavruların yarısı ölmüştür.[11] Bir başka gerçek: Genlerin insan genomunda kapladığı %2'lik yerle karşılaştırıldığında, transpozonlar tüm DNA'mızın yaklaşık %45'ini temsil etmektedir, bu da çok önemli olduklarını göstermektedir.[12]

Aslında, 2020 yılında yapılan bir çalışmada, farklı organizmaların DNA'ları incelenerek, genom boyutlarındaki önemli farklılıkların büyük ölçüde içlerindeki transpozon elementlerin oranı ile açıklanabileceği bulunmuştur.[13] Bu, aynı zamanda türlerin az ya da çok karmaşıklığını da açıklayabilir mi? Ne yazık ki bu o kadar basit değil: Genomu bizimkiyle yaklaşık aynı boyutta olan mısır, yine de bizimkinden yaklaşık 12.000 daha fazla gene sahiptir.[14] Ve genomunun neredeyse %85'i transpozonlardan oluşmaktadır![15] Anlayacağınız, karanlık genom dünyası, hala birçok sırrını bizden saklamaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
42
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • İnanılmaz 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: BBVA Open Mind | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 09:48:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15664

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Geometri
Doğru
Virüs
Kahve
Uçuş
İnsan Türü
Tür
Hastalık Kontrolü
Felsefe
Aminoasit
Küresel
Tarım
Ay Görevleri
Nüfus
Öğrenme Teorileri
Jeoloji
Genetik
Makroevrim
Genetik Değişim
Görüş
Covid-19
Görme
Gazetecilik
Irk
Sinirbilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Yanes, et al. Genom Büyüklüğü: Daha Büyük Genoma Sahip Canlılar Daha Üstün Olabilir mi?. (16 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15664
Yanes, J., Bakırcı, Ç. M. (2023, September 16). Genom Büyüklüğü: Daha Büyük Genoma Sahip Canlılar Daha Üstün Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/15664
J. Yanes, et al. “Genom Büyüklüğü: Daha Büyük Genoma Sahip Canlılar Daha Üstün Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 16 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15664.
Yanes, Javier. Bakırcı, Çağrı Mert. “Genom Büyüklüğü: Daha Büyük Genoma Sahip Canlılar Daha Üstün Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 16, 2023. https://evrimagaci.org/s/15664.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close