Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Genetik Bir Mutasyon Bazı İnsanları Ölümcül MRSA’dan Koruyor Olabilir!

MRSA’lı Kişilerin Kan Dolaşımı Enfeksiyonlarının Ortadan Kalkmasına Yardımcı Olan Genetik Bir Değişkene Dair Güçlü Kanıtlar Bulundu!

2 dakika
2,993
Genetik Bir Mutasyon Bazı İnsanları Ölümcül MRSA’dan Koruyor Olabilir! Medical Xpress
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Duke Health araştırmacıları tarafından yürütülen bir araştırmaya göre; kalıtsal bir genetik eğilim, bir kişinin antibiyotiğe dirençli stafilokok enfeksiyonlarla başarılı bir şekilde mücadele etme olasılığını artıyor olabilir (Stafilokok, Latince Staphylococcus; mikroskop altında yuvarlak üzüm taneleri gibi görünen bir bakteri cinsidir).

Elde edilen bulgular, bazı insanlara metisilin dirençli Staphylococcus aureus enfeksiyonlarına (MRSA) karşı kalıcı olarak yatkınlık kazandıran genetik faktörlere ilişkin önemli bilgiler veriyor. Ayrıca bu bulgular, mevcut tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine de katkıda bulunabilir.

Araştırma Sonuçları

Duke Üniversitesi'nin Tıp, Moleküler Genetik ve Mikrobiyoloji bölümünde öğretim görevlisi olan Dr. Vance Fowler şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Antibiyotiğe dirençli stafilokok enfeksiyonların giderek yaygınlaşması, tedavisi zor Staphylococcus aureus enfeksiyonlarına kimlerin daha yatkın olduğunu ve neden daha yatkın olduklarını daha iyi anlamak konusunda acil bir ihtiyaç doğurdu.

Fowler, Proceedings of the National Academy of Sciences (Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı) akademik dergisinin 16 Eylül 2019’da yayınlanan sayısındaki çalışmanın ana yazarlarından biri. Fowler şöyle devam ediyor:

Bu çalışma, MRSA’lı kişilerin kan dolaşımı enfeksiyonlarının ortadan kalkmasına yardımcı olan genetik bir değişkene dair güçlü kanıtlar sunuyor.

Fowler ve ekibi; yaş, cinsiyet, sağlık koşulları ve MRSA kan dolaşımı enfeksiyonlarına yönelik diğer risk faktörleri açısından birbirine yakın iki hasta grubunu analiz ettiler. Altmış sekiz hastanın yarısında kalıcı MRSA enfeksiyonu bulunurken, diğer yarısının kan dolaşımı enfeksiyondan arınabilmişti.

Hastalar üzerinde tüm ekzom dizileme analizi yürüten Fowler ve ekibi, kandaki MRSA enfeksiyonundan arınan hastaların yaklaşık %62’sinde genetik bir varyasyona rastladı. Genetik enfeksiyonun varlığını sürdürdüğü hastalarda ise bu oran %9 seviyesindeydi.

Kromozom 2p’nin DNMT3A bölgesinde bulunan bu genetik mutasyonun, hastanın bağışıklık tepkisinin MRSA kan dolaşımı enfeksiyonlarından daha kolay arınmasına olanak sağladığı görülüyor. DNMT3A mutasyonunun etkilediği bağışıklık bileşenlerinden biri, konakçının S. aureus enfeksiyonuna tepkisini azaltan bir iltihap önleyici sitokin olan IL-10 (İnterlökin 10).

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, konakçı tepkisini düzenlemek için doğru miktarda IL-10’un varlığının kritik olduğunu; fakat IL-10 fazlalığının doku hasarı ve hatta ölümle ilişkili olduğunu buldular. Genetik mutasyona sahip olanlar arasında, serum IL-10 seviyeleri kontrol altında kalabildi. Bu da konakçı bağışıklık tepkisinin MRSA enfeksiyonunu daha iyi arındırabildiğini düşündürdü.

Araştırmacılar, düzenleyici genin metilasyonunu kısıtlayarak hayvan modellerindeki bulguları test etti ve bu da stafilokok enfeksiyonlara karşı olan yatkınlığın artmasına sebep oldu. Fowler şu sözleri ekliyor:

Araştırmamız MRSA enfeksiyonlarını ortadan kaldırmaya katkıda bulunan belirli bir DNMT3A mutasyonunu belirledi. Ayrıca buna neden olan mekanizma, gen düzenleyici bölgelerdeki metilasyonu arttırıp, iltihap önleyici sitokin IL-10 seviyelerini azaltıyor gibi görünüyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Medical Xpress | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 17:33:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8255

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğal
Kıl
Kadın Sağlığı
Mitler
Tarih
Uluslararası Uzay İstasyonu
Kuyrukluyıldız
Neandertaller
Cinsel Yönelim
Gen
Entropi
Korona
Hız
Lazer
Bağırsak
Arkeoloji
Şehir Hastanesi
Darwin
Psikiyatri
Diş
Eşeyli Üreme
Virüsler
Üreme
Viroloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. U. M. Center, et al. Genetik Bir Mutasyon Bazı İnsanları Ölümcül MRSA’dan Koruyor Olabilir!. (7 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8255
Center, D. U. M., Ağacı, E., Sever, M. Ç. (2020, February 07). Genetik Bir Mutasyon Bazı İnsanları Ölümcül MRSA’dan Koruyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8255
D. U. M. Center, et al. “Genetik Bir Mutasyon Bazı İnsanları Ölümcül MRSA’dan Koruyor Olabilir!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 07 Feb. 2020, https://evrimagaci.org/s/8255.
Center, Duke University Medical. Ağacı, Evrim. Sever, Meltem Çetin. “Genetik Bir Mutasyon Bazı İnsanları Ölümcül MRSA’dan Koruyor Olabilir!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, February 07, 2020. https://evrimagaci.org/s/8255.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close