Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gelişmekte Olan Şehirlerde İnsanlar, Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Kavrulmaya Başladı!

4 dakika
1,745
Gelişmekte Olan Şehirlerde İnsanlar, Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Kavrulmaya Başladı! Ahmedabad University
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Son zamanlarda yapılan bir analize göre aşırı sıcaklık, günümüzde büyük şehirlerde yaşayan insanları, ölümcül olabilecek sıcaklıklara, 1980'lerde yaşamış insanlardan 3 kat daha sık maruz bırakıyor. Bu artışın çoğunluğu Güney Asya, Afrika ve Orta Doğu'da görülüyor. İklim değişikliği bir etken olsa da sıcaklık stresi, gelişmekte olan bazı bölgelerdeki şehirlerde nüfus patlaması ve yoksulluk nedeniyle daha da kötüleşiyor.

Washington Eyalet Üniversitesi'nde sıcaklık dalgaları üzerine çalışan ve araştırmaya dahil olmayan iklim bilimci Deepti Singh'e göre bulgular, siyasilerin şehirleri ekstrem koşullara uygun hale getirmesi gerektiğini gösteriyor. Singh, şöyle diyor:

Her yıl, aşırı sıcaklık sebebiyle büyük çoğunluğu önlenebilecek çok sayıda ölüm gerçekleşiyor.

Dünya'nın bazı bölgelerinde sıcaklık ve nem, insanları birkaç saatte öldürebilecek sınırları şimdiden aştı. Örneğin Hindistan'ın kıyılarında, Batı Afrika ve Basra Körfezi'nde sıcaklık dalgaları neredeyse her yıl ölümcül sınırları geçiyor. Nüfusun arttığı şehirlerde sorun her yıl daha çok hissediliyor, ısıyı emen beton ve asfaltlar ise durumu daha kötü hale getiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmayı yöneten Columbia Üniversitesi'nden coğrafyacı ve doktora sonrası araştırmacı Cascade Tuholske, her yıl artan bu sıcaklıkların dünyanın dört bir yanından şehir sakinlerinin üzerindeki etkisini ölçmenin zor olduğunu belirtiyor. Dünya'nın bazı bölgeleri bazı hava olaylarından etkilenmiyorken uydudan yapılan sıcaklık ölçümleri yalnızca geniş alanları taradığından, şehirlerdeki koşulları tek tek göremiyor.

Bu sorunu çözmek için Tuholske ve ABD'li araştırmacılar, Santa Barbara'daki California Üniversitesinden bilim insanlarının yakın zamanda geliştirdiği bir veri setine yöneldi.[1] Bu set, uyduların topladığı verilerle detaylı hava durumu gözlemlerini birleştirerek her 25 kilometrekaredeki günlük maksimum sıcaklığı belirlemeye çalışıyor.

Bilim insanları daha sonra sıcaklığın insan sağlığını tehdit edecek seviyeye vardığı gün sayısını 13.000'den fazla şehrin her birinde yaşayan insanların sayısıyla çarparak bu sonucun her yıl nasıl değiştiğini takip etti. Aşırı ısıya maruz kalma oranını ölçmek için, sıcaklığın 30°C "Islak Termometre Sıcaklığı"na ulaştığı günleri saydılar. 30°C ortalama bir yaz gününün sıcaklığı gibi görünebilir, ancak Islak Termometre ölçümü, yüksek nemin sıcaklığı daha fazla hissettirdiğini gösterir. Bunun nedeni hava nemliyken terin daha yavaş buharlaşması ve insanların buharlaşmanın yarattığı serinlik hissini yaşayamamasıdır. Islak termometrede 30°C, hissedilen sıcaklıkta 41°C' ye eş değerdir.

Ulusal Bilimler Akademisi Bildirilerine göre sadece Hindistan, ilk 25'teki diğer 24 ülkenin toplamından daha fazla etki göstererek, Dünya'daki aşırı sıcaklığa maruz kalma oranındaki artışın yarısını oluşturuyor.[2] Artış listesinde ilk 10'daki şehirlerden 4'ü Hindistan'da bulunuyor: Yeni Delhi, Kolkata, Mumbai, ve Madras. Avrupa ve Kuzey Amerika'daki hiçbir şehir ilk 50'de yer almıyor. Aşağıdaki harita, Dünya'daki sıcak noktaları gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Columbia University

Çalışmaya göre bir şehirdeki sıcaklığa maruz kalmadaki artışın iki sebebi olabilir: artan sıcaklıklar veya nüfus artışı, yani sıcaklığa maruz kalan daha çok insan. Küresel anlamda bu etkenler, genel artışın ancak yarısını açıklayabiliyor. Çalışma, belirli bir şehirdeki sıcaklık artışının ne kadarının iklim değişikliğinden kaynaklandığını veya şehirlerin neden etraflarındaki kırsal alanlardan daha fazla ısı tutuğunu açıklamıyor.[3]

Aşırı sıcaklık üstüne çalışırken uydu verilerini ve meteoroloji merkezlerinin gözlemlerini kullanan Singh, araştırmanın yaklaşımının verideki boşlukları doldurmak için ilginç bir stratejiye dikkat çektiğini söylüyor.[4] Ancak Singh, farklı veri setlerini birleştirmenin ve on yıllarla ölçülen bir sürenin günlük sıcaklıklarını ölçmeye çalışmanın ortaya çıkardığı belirsizliğe de dikkat çekiyor. Singh, sonuçların gelişen Dünya'nın kalabalık şehirlerinde ve çoğu yoksulluk içinde yaşayan, ağır işlerde çalışan insanları sıcaklık dalgalarından korumanın zorluklarını vurguluyor.

Bu şehirlerde birçok evsiz insan var, hayatta kalabilmeleri ise bu koşullara maruz kalmalarına sebep olan işlere bağlı.

Mumbai'de kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Dünya Kaynakları Enstitüsü'nde şehir planlamacısı olarak çalışan Lubaina Rangwala, bu tehditleri ilk elden ele almanın zorluğunu belirtiyor. Mumbai, 1983'ten beri sıcaklığa maruz kalma oranı en çok artan 5. şehir. Araştırmaya göre bu artışın %46'sı aşırı sıcak gün sayısının artışından, % 54'ü ise nüfus artışından kaynaklanıyor.

Rangwala, Mumbai'deki yönetimin sıcaklık dalgalarının etkisini azaltmak için çözümler aramaya başladığını söylüyor. Bu çözümlerden bazıları, ağaç dikmek veya güneş ışığını yansıtmaları için çatıları beyaza boyamak kadar basit önlemler bile olabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ancak dikkatli bir planlama yapılmazsa, örneğin inşa edilen yeni konutlarla bu çabalar boşa çıkabilir. Rangwala, yüksek binaların yeniden planlamaya uygun bir model olduğunu söylüyor. Ancak bu binalar sakinlerini havalandırması yeterli olmayan bunaltıcı dairelere de hapsedebilirler, ki bu da iklimle başa çıkma konusunda yarardan çok zarara yol açar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Umut Verici! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Korkutucu! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 21:49:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11198

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Veri
Kütle
Normal Doğum
Uterus
Koronavirüs
Neandertal
Erkek
Evrim Teorisi
Araştırmacılar
Görelilik
Galaksi
Şempanzeler
Radyoaktif
Cinsel Yönelim
Ayak
İlişki
Entomoloji
Transkripsiyon
Gelişim
Taklit
Zihin
Diş
Sahtebilim
Periyodik Tablo
Genetik Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
W. Cornwall, et al. Gelişmekte Olan Şehirlerde İnsanlar, Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Kavrulmaya Başladı!. (10 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11198
Cornwall, W., Alparslan, E., Bakırcı, Ç. M. (2021, December 10). Gelişmekte Olan Şehirlerde İnsanlar, Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Kavrulmaya Başladı!. Evrim Ağacı. Retrieved December 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11198
W. Cornwall, et al. “Gelişmekte Olan Şehirlerde İnsanlar, Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Kavrulmaya Başladı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Eda Alparslan, Evrim Ağacı, 10 Dec. 2021, https://evrimagaci.org/s/11198.
Cornwall, Warren. Alparslan, Eda. Bakırcı, Çağrı Mert. “Gelişmekte Olan Şehirlerde İnsanlar, Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Kavrulmaya Başladı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, December 10, 2021. https://evrimagaci.org/s/11198.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close