Paylaşım Yap

Garip Solucanımsı Fosil Nihayet Evrim Ağacı'ndaki Yerini Buldu!

Garip Solucanımsı Fosil Nihayet Evrim Ağacı'ndaki Yerini Buldu!
Canlıya ait bir animasyon.
3 dakika
6,729

Bulunan en tuhaf görünümlü fosillerden biri, bacakları ve dikenleri olan, kafası kuyruğundan ayırt edilemeyen solucan benzeri bir yaratık, kendisini ilk defa modern hayvanlar grubuyla ilişkilendiren evrimsel Yaşam Ağacı'nda yerini buldu. Başka dünyalara ait görüntüsü sebebiyle Hallucigenia olarak bilinen hayvan modern hayvanlar ile olan ilişkisi belli olmadığından "evrimin uyumsuzu" olarak görülüyordu.

Cambridge Üniversitesinden araştırmacılar Onychophoran grubu olarak da bilinen, tropik ormanlarda yaşayan solucan benzeri küçük bir hayvan grubu olan modern kadife solucanlarıyla Hallucigenia arasında önemli bir bağ keşfetti. Sonuçlar Nature dergisinin Ağustos 2014 sayısı online versiyonunda yayınlandı.

Genelde Lobopodianlar olarak bilinen diğer modern bacaklı solucanlar ile Hallucigenia'nın benzerliği çok tartışmalı bir konuydu. Ayrıca Hallucigenia'nın evrimsel yerini bulmak modern hayvanlarla benzer bariz karakteristik özelliklerin bulunamaması dolayısıyla oldukça zordu. Dahası 1970lerde tanımlanan Hallucigenia hakkında ilk yorumlamalar onu hem ters hem de tepetaklak şekilde tanımlamıştı. Yaratığın sırtındaki dikenler bacak olarak düşünülmüş, bacakları da sırt boyunca uzanan dokunaçlar olarak görülmüştü. Ayrıca kafası kuyruğu sanılmıştı. 

Tüm Reklamları Kapat

Hallucigenia yaklaşık 505 milyon yıl önce, hızlı bir evrime ev sahipliği yapan ve çoğu modern hayvan grubunun fosil kayıtlarının ortaya çıktığı Kambriyen Patlaması sırasında yaşadı. Bu fosiller Dünya'nın Kambriyen fosilleri açısından en zengin yerlerinden biri olan Kanada'nın Rocky Dağları'ndanki Burgess Şişt'inden geliyor.

Bilim kurgu ürünü gibi görünen Hallucigenia, sırtında bir sıra sert dikene ve yedi-sekiz çift pençeye sahipti. Bu hayvanlar 5 ile 35 milimetre uzunluğundaydı ve Kambriyen okyanuslarının tabanlarında yaşıyorlardı. Yeni bir araştırma Matruşka'ya benzer içiçe bir katiküle (tırnağa benzer sert bir yapı) sahip kadife solucanlarıyla Hallucigenia'nın pençeleri arasında yakın bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı. Kadife solucanlarındaki bu içiçe yapı aynı zamanda çiğnemek için kullanılan bacaklardan ibaret olan çenelerinde de görülüyor. Cambridge Üniversitesi Yeryüzü Bilimlerinden Dr. Martin Smith şöyle söylüyor:

Genelde modern hayvan gruplarının tamamen Kambriyen Patlaması sırasında ortaya çıktığı düşünülüyor. Oysa evrim aşamalı bir süreç; bugünün karmaşık anatomileri adım adım, her seferinde bir özellik ile oluştu. Hallucigenia gibi arada kalmış fosillerle hayvan gruplarının modern beden planlarının ne denli farklı olduğunu belirleyebiliriz.

Geçmişte Hallucigenia'nın kadife solucanların atası olduğu düşünülse de onları bağlayan keskin karakteristik özellikleri keşfetmek oldukça zorlayıcıydı ve pençeleri daha önce detaylı olarak incelenmemişti. Tarih öncesi ve yaşayan canlıların incelenmesi sonucunda araştırmacılar pençelerin Hallucigenia ve kadife soluncalarını bir araya getiren nokta olduğunu keşfetti.

Kambriyen fosilleri karmaşık hayvanların kökenleri hakkında yeni bilgiler vermeye devam ediyor ve yüksek çözünürlüklü görselleştirme teknikleri ile yaşayan organizmalar hakkında edinilen bilgiler araştırmacıların ilkel canlıların esrarengiz evrimini gün ışığına çıkarmasında büyük önem taşıyor. Araştırmanın yardımcı yazarı Dr. Javier Ortega-Hernandez şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu çalışmanın heyecan verici bir sonucu da güncel anthropodların (örümcekler, böcekler ve kabukluları içeren bir grup) evrim ağacı anlayışımızı alt üst etmesi oldu. Çoğu gen bazlı araştırma kadife solucanları ile anthropodların yakından ilişkili olduğunu öne sürüyordu ancak uzak çekimi ve sıfır derece altında yaşayabilme gibi özellikleriyle bilinen oldukça sağlam mikroskobik hayvanlar olan terdigradeler (ya da su ayılarına) yakın olduğu ortaya çıktı. Bu da kadife solucanlarıyla anthropodların uzaktan kuzen konumuna getiriyor.

Dr. Smith ise şunları ekliyor: 

Hallucigenia'nın kendine has pençeleri uzun zamandır devam eden ateşli bir evrimsel biyoloji tartışmasına son veren baş karakterler ve diğer problemli Kambriyen varlıklarının gizeminin çözülmesine bile yardımcı olabilirler.

 

Çeviren: Gizem Şentürk

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 5
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 03:45:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2585

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Garip Solucanımsı Fosil Nihayet Evrim Ağacı'ndaki Yerini Buldu!. (11 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2585
--, -., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, September 11). Garip Solucanımsı Fosil Nihayet Evrim Ağacı'ndaki Yerini Buldu!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2585
-. --, et al. “Garip Solucanımsı Fosil Nihayet Evrim Ağacı'ndaki Yerini Buldu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 11 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2585.
--, ---. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Garip Solucanımsı Fosil Nihayet Evrim Ağacı'ndaki Yerini Buldu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, September 11, 2014. https://evrimagaci.org/s/2585.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close