Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Memelilerin En Eski Atası Köpeğe Benzeyen Bu Yırtıcı Olabilir!

2 dakika
325
Memelilerin En Eski Atası Köpeğe Benzeyen Bu Yırtıcı Olabilir! Popular Science
Tüm Reklamları Kapat

Pek memelilere benzemeseler de ilk gerçek memeliler yaklaşık 200 milyon yıl önce, dinozorlar hala Dünya'da dolaşırken ortaya çıkmaya başladı. Bununla birlikte, terapsitler bugün memelilerde görülen önemli özelliklere sahipti. Bunlar arasında kafatasının yanlarında çene kasının tutunması için bir delik olması ve sonunda memelilerin iç kulak kemiklerine evrimleşecek olan kemikler bulunuyordu.

Şimdi ise bilim insanlarından oluşan bir ekip, türünün en eski üyesi olan ve bugüne kadar keşfedilmiş en eski terapsit olabilecek yeni bir fosil buldu. Köpeğe benzeyen kılıç dişli yırtıcı, Nature Communications dergisinde yayınlanan bir çalışmada tanımlandı.[1]

Bu yeni tür henüz resmi bir bilimsel ismi olmasa da gorgonopsiyanlar olarak adlandırılan bir terapsit kladının üyesidir. Çalışmanın ortak yazarı ve Chicago’daki Field Müzesi'nde paleomammalog olan Ken Angielczyk şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Gorgonopsiyanlar, memelilere yaşayan diğer hayvanlardan daha yakın akrabadır. Günümüzde yaşayan herhangi bir torunları yok. Bizim doğrudan atalarımız olmasalar da doğrudan atalarımız olan türlerle akrabalar.

Bilinen en eski gorgonopsiyanlar yaklaşık 265 milyon yıl öncesine aitti. Ancak yeni fosil, 270 ila 280 milyon yıl öncesine tarihleniyor ve bu süreyi 5 ila 10 milyon yıl geriye çekiyor. Çalışmanın yazarlarından İspanya'daki Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont'ta Hesaplamalı Biyomekanik ve Evrimsel Tarih Grubu Başkanı Josep Fortuny ise şöyle söylüyor:

Bulduğumuz örnek, gezegendeki en eski gorgonopsiyan olabilir.

Fosiller, Akdeniz'de bulunan bir İspanyol adası olan Mayorka'da bulundu. Ancak gorgonopsiyanlar döneminde Mayorka bir ada değildi, Pangea süper kıtasının bir parçasıydı. Gorgonopsiyanlar, burada beslendikleri otçul sürüngenlerle birlikte yaşamış olabilir.

Ekip, İspanya'da bulunan fosil kalıntıları arasında neredeyse eksiksiz bir şekilde korunan bir bacağı inceleme fırsatı da yakaladı. Bu uzvu konumunu inceleyen uzmanlar hayvanın daha dikey bir şekilde hareket ettiğini düşünüyor. Daha yatay bir hareket şekline sahip sürüngenlerin aksine, gorgonopsiyanların bacakları daha dikey konumlanmıştı. Bu da bu hayvanların sürüngenler ile memeliler arasında bir hareket biçimine sahip olduğuna işaret ediyor. Bu hareket biçimi, onlar için yürümek ve hatta koşmak için daha verimli olabilir. çalışmanın ortak yazarı Rafel Matamales şöyle anlatıyor:

Bu kadar çok kemik kalıntısı bulmamız gerçekten şaşırtıcı. Kafatası, omur ve kaburga parçalarından çok iyi korunmuş bir uyluk kemiğine kadar pek çok şey bulduk. Aslında, bu kazıya başladığımızda Mayorka'da bu türden bir hayvana ait bu kadar fazla kalıntı bulmayı hiç beklemiyorduk.

Bulunan kemikler, ekibin hayvanın neye benzediği ve nasıl yaşamış olabileceğine dair bazı fikirler edinmesini de sağladı. Angielczyk, şöyle diyor:

Bu hayvanı sokakta yürürken görseydiniz orta boy bir köpeğe, belki bir husky büyüklüğünde bir şeye benzediğini düşünebilirdiniz. Ancak bu tam anlamıyla doğru olmazdı. Kürkü yoktu ve köpeğe benzeyen kulakları da bulunmuyordu Yine de bu, bilim insanlarının şimdiye kadar bulduğu uzun, kılıç benzeri köpek dişlerine sahip en eski hayvan.

Bu keskin kılıç dişlerinden yola çıkan ekip, bu gorgonopsiyan türünün döneminin en iyi etçil yırtıcılardan biri olduğunu düşünüyor. Bu fosil gorgonopsiyan, en yakın akrabalarından on milyonlarca yıl daha önce yaşadığı için bilim insanları memelilerin evrimsel tarihi konusunda yeni bilgiler edinebilir. Memelilerin evrimsel tarihindeki bu kritik aşama, kendi türümüzün kökeni hakkında yeni bilgiler edinmemizi sağlayabilir. Angielczyk, şöyle bitiriyor:

Dinozorlar döneminden önce, memeliler vardı. Bu memelilerin çoğu, günümüzdeki memelilere benzemiyordu. Ancak geniş bir çeşitliliğe sahip oldukları için ekolojik olarak çok farklı roller üstlenmişlerdi. Bu yeni fosil keşfi, memelilerin nasıl evrimleştiğine dair bulmacanın bir başka parçası.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ R. Matamales-Andreu, et al. (2024). Early–Middle Permian Mediterranean Gorgonopsian Suggests An Equatorial Origin Of Therapsids. Nature Communications, sf: 1-12. doi: 10.1038/s41467-024-54425-5. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/01/2025 04:16:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19410

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Güneş
Uzay Görevleri
Patlama
Bakteri
Ayak
Kuyrukluyıldız
Vegan
Araştırma
Teşhis
Hızlı
Bilgisayar
Galaksi
Teori
Bilişsel
Mikrobiyota
Avcı
Periyodik Tablo
Sağlık Bilimleri
Karar Verme
Kalp
Safsata
Farmakoloji
Eczacılık
Robot
Uydu
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Memelilerin En Eski Atası Köpeğe Benzeyen Bu Yırtıcı Olabilir!. (27 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19410
Derin, U. (2024, December 27). Memelilerin En Eski Atası Köpeğe Benzeyen Bu Yırtıcı Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 05, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19410
U. Derin. “Memelilerin En Eski Atası Köpeğe Benzeyen Bu Yırtıcı Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 27 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19410.
Derin, Ufuk. “Memelilerin En Eski Atası Köpeğe Benzeyen Bu Yırtıcı Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 27, 2024. https://evrimagaci.org/s/19410.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close