Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Büyük Gergedan Yok Oluşu: İnsanlar, Gergedan Alt Türlerini Tek Tek Yok Ediyor!

Birkaç Yılda Bir Yeni Bir Gergeden Alt Türü Yok Oluyor!

3 dakika
14,359
Büyük Gergedan Yok Oluşu: İnsanlar, Gergedan Alt Türlerini Tek Tek Yok Ediyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın en büyük koruyucu kuruluş ağı olan Uluslararası Doğanın Korunması Birliği (IUCN), Batı Siyah Gergedanı olarak bilinen Diceros bicornis longipes türünün son bireyinin de ölerek soyunun tükendiğini ilan etti. 

Bu canlı, Siyah Gergedan'ın bir alt türüydü ve Afrika'da yaşamaktaydı. En son 2006 senesinde görülmüştü ve sonrasında yapılan hiçbir çaba, alt türü yeniden tespit edebilmemize yetmemişti.

Uzun yıllar IUCN tarafından "kritik olarak tehlike altında" olarak ilan edilen Batı Siyah Gergedanı, tükenme ile var olma arasında gidip geliyordu. IUCN'den Simon Stuart şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Eğer ki tarafımızdan defalarca talep edilen önlemler uygulanmış olsaydı, Batı Siyah Gergedanı ile Kuzey Beyaz Gergedanı'nın kaderleri çok daha farklı olabilirdi.

Dallas Safari Kulübü isimli bir Texas avcı grubu, bir siyah gergedan avlama izni çıkarmak için başvuracaklarını açıkladığında büyük tepki toplamıştı. Grup, açıklamasında bu av sonucunda canlıyı tespit edip kurtarabileceklerini iddia etmişti. 

1960 senesinde yaklaşık 70.000 Siyah Gergedan yaşamış olduğu tahmin edilmektedir. Günümüzde bu canlılardan sadece 4.000 adet civarında birey hayattadır. Bunun tek sebebi ise, insanların boynuzları için gergedanları avlıyor olmasıdır.

Silahlı Korumalarla Gezen Beyaz Gergedan!

Java gergedanı olarak bilinen bir gergedan türünün sonuncusu 2012'nin Ekim ayında Cat Tien Ulusal Parkı'nda bacağına bir kurşun sıkılmış ve boynuzu sökülmüş şekilde ölü bulundu ve böylece soyu tükenmiş oldu.

Eğer ki 50 milyon yıldır var olan bu türleri boynuzları için vahşice katletmekten vazgeçmezsek, gergedan ailesi bu yüzyılın sonunu göremeyebilir. Teknolojinin gelişmesi sebebiyle boynuz kaçakçılarının işi çok kolaylaştı ve sadece 2011 yılında, sadece Güney Afrika'da 776 gergedan boynuzu için öldürüldü. Kaçakçılar, yarı otomatik silahlar, Afrika ülkelerinin ordularından çaldıkları gece görüşü gözlükleri, GPS ve benzeri aletler kullanıyorlar. 2011 yılında Güney Afrika'da 14 kaçakçı korucular tarafından vurularak öldürüldü.

Tüm Reklamları Kapat

İşte son kalan beyaz gergedanları korumak için alarma geçen Afrika ülkeleri (özellikle de Tanzanya), bu gergedanları korumak için 22 kişiden oluşan silahlı bir takım kurdu, kilometresi başına yaklaşık 20.000 dolara mal olan güneş enerjili çitler inşa etti. Elbette bunlar Afrika tarafından karşılanamayacak kadar pahalı ürünler, dolayısıyla İngiltere'den gönüllülerin bağışladıkları paralarla kurulup sürdürülmekte.

23 Ekim 2014'te Suni isimli 34 yaşındaki erkek beyaz gergedanın da ölmesiyle, Dünya üzerinde sadece 1 tane erkek beyaz gergedan kaldı...

Bu Fotoğrafta Bir Eksik Var...

Aşağıdaki fotoğrafta bir eksik var. Ve o eksiğin sebebi bizim doymak bilmeyen vahşetimiz ve kibrimiz. Bakalım eksiği bulabilecek misiniz?

İnsandan başka hiçbir avcısı bulunmayan gergedanların boynuzları, diğer hayvanların kemikli boynuzlarının aksine sadece keratinden oluşur. Bu boynuzların Asya'da, bilimsel yönteme dayanmayan alternatif tıp dahilinde ve özellikle Yemen'de bıçak kabzası üretiminde kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca hiçbir bilimsel geçerliliği olmayan şekilde Geleneksel Çin Tıbbı'nda "afrodizyak" etkili olduğu iddia edilmektedir. Hatta ateş düşürücü ve kasılmaları geçirici etkisi olduğu da iddia edilmektedir. Bunların hiçbirinin bilimsel geçerliliği bulunmamaktadır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Gergedan boynuzlarının ne sıklıkla söküldüğüne dair net veriler bulunmamaktadır. Çünkü yoğunlukla Güney Afrika'da süren bu kaçakçılığı yapanların sadece %3'ü yakalanabilmektedir. 2010 senesinde 333 gergedanın, 2011 yılında 448 gergedanın, 2012 senesinde ise 668 gergedanın boynuzlarını çalmak amacıyla öldürüldüğü tespit edilmiştir. Bu kaçakçılığı durdurmak için birçok girişim olduysa da, altyapı yetersizliklerinden ötürü bunun önüne geçilememektedir.

Sonuçta evrimsel sürecin zorlu sınavlarından geçip günümüze kadar ulaşabilmiş bu ilginç canlıların soyu, insanın şahsi zevklerinden ötürü tehdit altındadır. Hatta 2013'ün Mayıs ayında yapılan Uluslararası Doğanın Korunması Birliği toplantısında son örneği 2006 yılında görülen siyah gergedanın soyunun tükendiği resmi olarak ilan edilmiştir. 

Bu katliamın suçlusu biziz.

Artık üzerimize biraz yük almanın vakti gelmedi mi?

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 8
  • Tebrikler! 5
  • Korkutucu! 5
  • Grrr... *@$# 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İğrenç! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Time | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:26:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1659

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Nicks, et al. Büyük Gergedan Yok Oluşu: İnsanlar, Gergedan Alt Türlerini Tek Tek Yok Ediyor!. (15 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1659
Nicks, D., Bakırcı, Ç. M. (2013, November 15). Büyük Gergedan Yok Oluşu: İnsanlar, Gergedan Alt Türlerini Tek Tek Yok Ediyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1659
D. Nicks, et al. “Büyük Gergedan Yok Oluşu: İnsanlar, Gergedan Alt Türlerini Tek Tek Yok Ediyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1659.
Nicks, Denver. Bakırcı, Çağrı Mert. “Büyük Gergedan Yok Oluşu: İnsanlar, Gergedan Alt Türlerini Tek Tek Yok Ediyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 15, 2013. https://evrimagaci.org/s/1659.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close