Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gaia BH1: Dünya'ya En Yakın Kara Delik Rekoru Kırıldı!

4 dakika
26,598
Gaia BH1: Dünya'ya En Yakın Kara Delik Rekoru Kırıldı! Gemini Gözlemevi
Gaia BH1 ikili sisteminin bir tasviri.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezi ve Max Planck Astronomi Enstitüsü'nde görev alan Kareem El-Badry ve ekibi, Gaia uzay aracından gelen veriler doğrultusunda Dünya'ya en yakın kara deliği keşfettiklerini duyurdu!

Dünya'ya sadece 1560 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve Güneş'ten 10 kat daha fazla kütleye sahip olan Gaia BH1, Dünya'ya en yakın kara delik rekorunun eski sahibine göre Dünya'ya yaklaşık iki kat daha yakın. Araştırmacılar, yıldız kütleli bu kara deliğin "kozmik arka bahçemizde" sayılabilecek kadar yakın mesafede olduğunu söylüyor.

Ancak Gaia BH1'i özel kılan tek şey bu değil. Kara delik; kendisine hemen hemen Dünya ile Güneş arasındaki mesafe kadar uzaklıkta bulunan, Güneş benzeri bir yıldız ile birlikte bulunuyor. El-Badry bu konuda şöyle konuşuyor:

Tüm Reklamları Kapat

Güneş Sistemi'ni alın, Güneş'in olduğu yere bir kara delik koyun, Dünya'nın olduğu yere de Güneş'i koyun; yeni bulduğumuz sistemi elde edeceksiniz. Bunun gibi sistemlerin tespit edildiğine dair birçok iddia olmasına rağmen bu keşiflerin neredeyse tamamı daha sonradan çürütülmüştü. Bu, galaksimizdeki yıldız kütleli bir kara deliğin etrafında geniş bir yörüngede dönen Güneş benzeri bir yıldızın ilk kesin tespitidir.

Gaia BH1'in Keşfi

Gaia BH1'in bize en yakın kara delik olmasına rağmen henüz keşfedilmesinin en büyük sebebi "beslenmeyen bir kara delik" olmasıdır. Doğalarından ötürü kara delikleri keşfetmek oldukça zordur. Ancak etrafındaki materyalleri içine çekerek beslenen bir kara delik, ironik şekilde evrendeki en parlak cisimlerden biri haline gelir. Öyle ki yaydığı ışınlar, milyonlarca ışık yılı uzaklıktan tespit edilebilir.

Aktif olarak beslenen kara deliklerin etrafında bir akresyon diski bulunur. Buradaki materyaller, gazlar ve tozlar çok hızlı bir şekilde hareket eder ve birbirlerine çarpar, sürtünür. Bu da diskin parlamasına ve güçlü ışınlar yaymasına sebep olur.
Aktif olarak beslenen kara deliklerin etrafında bir akresyon diski bulunur. Buradaki materyaller, gazlar ve tozlar çok hızlı bir şekilde hareket eder ve birbirlerine çarpar, sürtünür. Bu da diskin parlamasına ve güçlü ışınlar yaymasına sebep olur.
NASA

Bu yüzden araştırmacılar, Gaia BH1'i tespit edebilmek için yeni bir alternatif yöntem kullandılar. Galaksimizin üyeleri olan 2 milyar yıldızın konumlarını, hızlarını ve yörüngelerini detaylı olarak haritalayan Avrupa Uzay Ajansı (ESA) 'ya ait Gaia uzay aracı tarafından toplanan verileri incelediler. Araştırma ekibinin başındaki El-Badry şunları söyledi:

Son dört yıldır çok çeşitli veri kümeleri ve yöntemler kullanarak hareketsiz kara delikleri arıyorum. Bana (ve başkalarına) ait önceki girişimler ancak kara delik kılığına giren bir ikili sistem yelpazesi ortaya çıkarabildi, ancak bu sefer aramamız ilk kez meyve veriyor.

Bu çalışmada hakkında veri toplanan yıldızlardan birisi de Gaia BH1 ile birlikte bir ikili sistem oluşturan bu yıldızdı. Kuzey Gemini Gözlemevi'nin de doğruladığı veriler, çok büyük ve görünmeyen bir cismin yıldızın yörüngesinde düzensizliklere sebep olduğunu ve bu cismin her 186 Dünya gününde bir sistemin kütle merkezinin etrafındaki yörüngesini tamamladığını göstermektedir. El-Badry bu konuda şunları söylemiştir:

Sistemin bir kara delik içerdiğine dair ilk belirtileri aldığımızda iki nesnenin yörüngelerindeki en yakın mesafeye gelmesine sadece bir hafta vardı. Cisimlerin birbirine en yakın olduğu noktada yapılan ölçümler, ikili bir sistemde doğru kütle tahminleri yapmak için gereklidir. Bu nedenle Gemini'nin kısa bir zaman ölçeğinde gözlem sağlama yeteneği, projenin başarısı için kritik öneme sahipti. Mesafenin en aza indiği o kısa dönemeci kaçırmış olsaydık bir yıl daha beklememiz gerekecekti.

Teorik Modellerdeki Potansiyel Eksiklikler

Bu ilgi çekici keşif, birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Bilim insanlarına göre Gaia BH1'i oluşturan ata yıldız Güneş'ten 20 kat daha kütleli olmalıdır. Ancak eğer bu doğruysa, yıldız sadece birkaç milyon yıl yaşamalıdır. Bu bir yıldız için çok kısa bir ömürdür. Ayrıca bu varsayıma göre yıldızın, süpernova geçirip kara deliğe dönüşmeden önce süperdev evresinde iken kendisine eşlik eden komşusunu yutmuş olması gerekirdi. Ancak gözlemlerde de açıkça görülebileceği gibi, yutulmuş olması gereken yoldaş yıldız hala orada.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum, teorik modellerimizde bazı eksiklikler olabileceği anlamına geliyor. El-Badry bu konuda şunları söylüyor:

Bu sistemin standart ikili sistem evrimi modelleriyle uyum sağlamaması ilginçtir. Bu durum, bu ikili sistemin nasıl oluştuğu ve bu hareketsiz karadeliklerden kaç tanesinin orada olduğu hakkında pek çok soru ortaya çıkarıyor.

ABD Ulusal Bilim Vakfı üyesi ve Gemini Gözlemevi çalışanı Martin Still de bu konuya şöyle değiniyor:

Bu durum galaksimizde varlığını tahmin ettiğimiz hareketsiz karadeliklerin ileride keşfedilebileceğini müjdelese de gözlemler, aynı zamanda çözülmesi gereken bir gizemi ortaya çıkarıyor: Bu ikili sistemdeki refakatçi yıldız, ortak bir geçmişi paylaştığı komşusunun egzotikliğine rağmen neden tamamen normal bir hayat sürüyor?
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
99
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 41
  • Merak Uyandırıcı! 19
  • Bilim Budur! 10
  • Umut Verici! 8
  • Tebrikler! 6
  • Korkutucu! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

4 Kasım 2022 itibariyle Dünya'ya en yakın kara delik Gaia BH1 olarak saptanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:16:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13473

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. B. Evren, et al. Gaia BH1: Dünya'ya En Yakın Kara Delik Rekoru Kırıldı!. (11 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13473
Evren, S. B., Alparslan, E. (2022, December 11). Gaia BH1: Dünya'ya En Yakın Kara Delik Rekoru Kırıldı!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/13473
S. B. Evren, et al. “Gaia BH1: Dünya'ya En Yakın Kara Delik Rekoru Kırıldı!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 11 Dec. 2022, https://evrimagaci.org/s/13473.
Evren, Sadık Berk. Alparslan, Eda. “Gaia BH1: Dünya'ya En Yakın Kara Delik Rekoru Kırıldı!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, December 11, 2022. https://evrimagaci.org/s/13473.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close