Galaktik Araştırma Sonuçlarına Göre Evren'imiz Ölüyor!
Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
200.000'den fazla galaksiyi kapsayan ve morötesinden kızılötesine kadar geniş bir dalga spektrumunu inceleyen bir araştırmanın sonuçlarına göre Evren'imiz, bundan 2 milyar yıl önce ürettiğinin sadece yarısı kadar enerji üretiyor ve bu enerji üretimi hızla azalıyor. NASA Ames Uzay Merkezi astronomu Mehmet Alpaslan, durumu şöyle izah ediyor:
Yeni oluşan galaksiler, eskilere nazaran basitçe daha az enerji üretiyorlar. Yaşlı yıldızların ölme hızı, yeni yıldızların doğma hızından daha yüksek. Bu da, Evren'imizin giderek daha soğuk ve yalnız hale getirecek. Nihayetindeyse tüm madde tükenecek. Bir diğer deyişle, Evren içerisindeki ışıkların tek tek söndüğünü görüyoruz!
Hawaii'deki 2015 Uluslararası Astronomi Birliği Konferansı'nda sunulan araştırma, 7 yılı aşkın, 200.000'den fazla galaksiyi kapsayan ve uluslararası grupların ortaklaşa bir çalışmasının ürünüdür. Araştırmaya Avrupa'nın Görünür ve Kızılötesi Astronomi İnceleme Teleskobu (VISTA), Herschel Uzay Teleskobu ile VLT İnceleme Teleskobu, NASA'nın Geniş-Alan Kızılötesi İnceleme Araştırıcısı (WISE) ve artık işlevsiz olan Galaksi Evrimi Araştırıcısı (GALEX) uzay teleskoplarının verileri dahil edildi. Batı Avustralya Üniversitesi'nden baş araştırmacı Simon Driver şöyle söylüyor:
GAMA, çok sayıdaki galaksiyi inceleyip onların enerji çıktılarını geniş bir skalada haritalandıran ve bu enerjilerin nereden geldiğini tespit edebilen ilk araştırmadır.
Bilim insanları, Evren'in giderek solduğu gerçeğini 1990'lı yıllardan beridir biliyordu; ancak GAMA araştırması, galaksilerin yaydığı radyasyonu spektrum boyunca ölçen ilk araştırma oldu. Ölçümler morötesinden kızılötesine kadar 21 farklı dalgaboyunda yapıldı. Alpaslan şöyle devam ediyor:
Çok sayıda farklı enerjiye baktığınızda, çok sayıda farklı fiziği inceliyorsunuz demektir. Düzgün dağılmış (homojen) bir veri setinizin olması, bir galaksi içerisindeki farklı fizik türleri dahilinde neler olup bittiğini anlamanızı kolaylaştırmaktadır.
Galaksilerin enerji çıktılarındaki azalma, Evren'in sürekli artan genişleme hızıyla da birebir örtüşmektedir. Bu genişlemenin, şu anda bilinmeyen, gizemli bir karanlık enerji dolayısıyla olduğu düşünülmektedir.
Astronomlar şimdi GAMA verilerini kullanarak farklı yıldız tiplerinin farklı ortamlarda nasıl oluşup da evrim geçirdiklerini, galaksilerin hangi hızla birbirine kaynadığını ve bu kaynaşmaların galaksi evrimini nasıl etkilediğini bulmayı istiyor. Alpaslan sözlerini şöyle tamamlıyor:
Zaman geçtikçe bilimimiz daha da fazla veri temelli bir hale geliyor. Sadece analiz etmekle kalmıyoruz. Bu araştırmanın tüm Evren'i örneklendirebilmesi için yeterince geniş bir alandan veri topladık.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 13
- 12
- 8
- 3
- 3
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Seeker | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 17:53:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3834
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Seeker. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.