Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Neandertal Doğuracak Kadın Aranıyor!

Neandertal Doğuracak Kadın Aranıyor! Long Reads
2 dakika
33,554
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Harvard Tıp Okulundan George Church, eğer ki istekli bir kadın bulunacak olursa, antik DNA'yı kullanarak bir insan kadınının rahminde bir Neandertal bebeği klonlayabileceğini söylüyor!

Bu süreç, birçok ülke sınırlarında yasal ve sadece fosillerden alınan DNA kalıntılarının klonlanmasını içeriyor. Dolayısıyla doğrudan etik bir sorun taşımadığı düşünülüyor. Ayrıca Church, sürecin tamamen mümkün olduğunu ve Neandertallerin asla saldırgan veya ilkel değil; tam tersine oldukça zeki olduklarını söylüyor.

Neandertaller'in modern insanın yaşamış son kuzen türleri olduğu düşünülüyor, dolayısıyla bize şempanzeler ve bonobolardan bile yakınlar. Ne var ki, soyları 33.000 yıl kadar önce tükendi. Church, bu araştırmaların ve insan genlerinin değiştirilmesinin sadece soyu tükenmiş insan türlerinin yeniden yaratılmasını sağlamayacağını, aynı zamanda insan türünün kanser gibi belalarını tamamen yok edebileceğini ve 120 yıla kadar yaşama şansını verebileceğini de ekliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Profesör Church, uzun yıllardır farklı fosillerden biriktirdiği Neandertal genomunu insan kök hücreleriyle, insan dişisinin rahminde bir araya getirerek bir fetüs yaratabileceğini söylüyor.

Church, daha önceleri 15 yıl kadar süren İnsan Genom Projesi'nin başlatılmasında önayak olmuş bir bilim insanıdır, insan DNA'sı ve çalışmaları konusunda, alanında en uzman ve en saygı duyulan bilim insanları arasında yer alıyor.

Church'ün konu hakkındaki yorumları, birçok genetikçiyi ve insan klonlanmasına karşı insanı şaşırtacak şekilde:

Her tür memeliyi klonlayabiliyoruz ve bir insanı da klonlayabilmemiz en az bu memeliler kadar mümkün. O zaman neden yapmıyoruz?" diye soruyor ve ekliyor: "Neandertaller bizden farklı düşünüyor olabilirler. Beyin hacimleri bizden daha fazlaydı. Bizden daha zeki bile olabilirler. Eğer ki küresel bir hastalıktan kurtulmak ya da bu gezegenden kaçıp gitmek gerekecek olursa, farklı bir düşünce tipinin bize çok faydalı olacağını düşünüyorum. Öyle ki onlar, belki de bir yeni-Neandertal kültürü yaratıp, politik bir güç haline bile gelebilirler! Buradaki asıl amaç çeşitliliği arttırmaktır. Eğer toplum için kötü bir şey varsa, o da düşük çeşitliliktir.

Church, bu konuyu son kitabı olan Yeniden Yaratma: Sentetik Biyoloji Doğamızı ve Bizi Nasıl Yeniden İcat Edecek isimli kitabında tartışıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Church, daha eski insan türlerini veya Jurassik Park'ın konusu olan dinozorları yeniden yaratmayı olanaksız görüyor, çünkü antik DNA'nın ömrü en fazla 1 milyon yıl geriye gidiyor. Daha öncesinden elde edilen fosillerden DNA çıkarmak mümkün değil.

Röportaj verdiği magazine şu sözleri söyleyerek okurlarını heyecanlandırıyor:

Hücrelerinizi genetik mühendisliği ile yeniden inşa ederek kanser riskini düşürebiliriz. Bunu bir kere başarabildik mi, hücrelerinize kendilerini yeniden yaratma imkanını sağlayabilir ve yaşlanmanızın ihtimalini düşürebiliriz.

Teşekkür: Duvardaki Tuğla

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 29
  • Muhteşem! 24
  • Merak Uyandırıcı! 17
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 16
  • Tebrikler! 15
  • Bilim Budur! 14
  • Umut Verici! 12
  • Güldürdü 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Telegraph | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 17:44:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/933

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Smith, et al. Neandertal Doğuracak Kadın Aranıyor!. (22 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/933
Smith, R., Bakırcı, Ç. M. (2013, January 22). Neandertal Doğuracak Kadın Aranıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/933
R. Smith, et al. “Neandertal Doğuracak Kadın Aranıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 22 Jan. 2013, https://evrimagaci.org/s/933.
Smith, Rebecca. Bakırcı, Çağrı Mert. “Neandertal Doğuracak Kadın Aranıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 22, 2013. https://evrimagaci.org/s/933.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close