Suya Güzel Sözler Söylenince Güzel Desenler, Kötü Sözler Söylenince Kötü Desenler Oluşur Mu?
İddia
Evrende her canlı-cansız her varlığın bir bilinci vardır. Dolayısıyla denilenleri anlarlar. Su donarken eğer ona güzel sözler söylersen güzel şekillerde buz kristalleri oluşur. Eğer kaba, kötü sözler söylersen çirkin kristaller oluşur.
Gerçek mi?
Gerçek Ne?
Yapılan hiçbir bilimsel araştırmada donan su içerisinde oluşan kristallerin ona söylenen sözlerden, iddia edildiği gibi etkilendiği ispatlanamadığı gibi, iddianın tam tersine rastlanan (güzel sözler söylendiğinde daha "çirkin" kristaller oluştuğu) deney sonuçlarına bile erişilmiştir! İddanın hiçbir bilimsel tarafı olmadığı gibi, buz kristallerinin rastgele oluşmasından kaynaklı çeşitliliğin, art niyetli ve bilinçli bir şekilde manipüle edilmesinden kaynaklanmaktadır. Zaten iddianın sahibi de, verileri çarpıttığını ve iddiasına uygun olanları seçip, diğerlerini bilerek elediğini kabul etmek zorunda kalmıştır.
İddianın Kökeni
Bu mitin ana kaynağı, Masaru Emoto isimli bir Japon yazar ve girişimcinin, "kuantum düşünce", "pozitif düşüncenin gücü", "Evren'in Enerjisi" gibi bilim dışı argümanların heyecanıyla, insanları etkilemek adına yazdığı "Sudan Mesajlar" isimli gerçekten de "sudan" olan kitaplar serisine dayanmaktadır. Emoto, güzel sözlerin insanların başına güzel olaylar getireceği gerçeğini ispatlamak adına, su ile bir "deney" yapmış ve buz kristallerinin güya güzel sözler "işittiklerinde" güzel şekillere girdiğini kendince ortaya koymuştur. Daha sonradan bu iddia hızla yayılmış ve kendisine bol miktarda para kazandırmıştır.
Bilgiler
Emoto, yazdığı kitabında birçok suyun donması sırasında sulara farklı sözler söylediğini ve sonrasında oluşan kristalleri gözlediğini aktarmaktadır. Bu kristallerin en güzel olanlarının, sadece güzel sözler işitenlerden; en çirkinlerinin ise kaba küfürler ve sert sözler işitenlerden oluştuğunu iddia etmiştir. Hatta iddialarını bir adım öteye götürerek, klasik müzik dinletilen suların daha güzel şekillere girdiğini, metal müzik dinletilenlerin ise çirkin kristaller oluşturduğunu iddia etmiştir. Emoto bu iddialarını "Ne Biiip Biliyoruz Ki?" isimli bir sahtebilim belgeselinde de dile getirmiş ve tüm Dünya'ya yayılmasını sağlamıştır.
Normalde bilim camiası tarafından umursanmayacak derecede lakayıt bir şekilde ortaya konan bu iddialar, kitabın popüler kültür dahilinde yok satması ile birlikte bilimi de peşisıra sürüklemiştir. Dolayısıyla bilim insanları Emoto'nun araştırma makalesini incelemişler; ancak çok ciddi eksikler ve üstü kapalı anlatımlar görmüşlerdir. Zaten bir bilim insanı olmayan Emoto'nun yazdığı makalenin kendisi de bilimsellikten çok uzaktır. Günümüzde Emoto'nun tüm çalışmaları "sahte-bilim" olarak değerlendirilmektedir ve diğer araştırmacılar tarafından yapılan hiçbir denemede Emoto'nun sonuçları doğrulanmamıştır; tam tersine sonuçların tamamen rastlantısal olduğu birkaç farklı araştırmayla ispatlanmıştır. Hatta araştırmalarını tekrar eden bilim insanları, Emoto'yu temel fizik kurallarına aykırı olmasına rağmen çalışmalarını sırf popüler olmak adına halka "bilim" gibi pazarladığı ve bilimi bu şekilde çarpık bir şekilde aktardığı için Emoto'yu suçlamışlardır.
2003 senesinde şüphecilik akımının öncülerinden olan James Randi Vakfı, Emoto'ya deneyini alanında uzman bilim insanlarıyla birlikte, çift-kör tekniği ile, tamamen kusursuz olacak şekilde tekrar etmeyi kabul etmesi karşılığında 1 milyon Amerikan Doları önermiştir. Ancak Emoto bu teklifi kabul etmemiş, deneyinin halk önünde tekrarlanmasına sıcak bakmadığını belirtmiştir.
Tekrar Deneyleri Başarısız Sonuç Verdi!
İddia, çift-kör deneyinden bile güvenilir olan üçlü-kör deneyi ile test edilmiştir. Yapılan denemede 1.900 Emoto hayranı bir odadaki suya "iyi düşünceler" göndermişlerdir. Araştırmacılar ve Emoto hayranları tarafından bilinmeyen iki diğer lokasyondaki sulara ise kimse herhangi bir düşünce "göndermemiştir". Daha sonra bu üç noktadaki sular da dondurulmuş ve kristallerin "güzellikleri", 0-6 arası bir skalada değerlendirilmiştir. "İyi düşünce gönderilenler" ile "hiçbir düşünce gönderilmeyen" kristaller arasında önceden bilim insanları tarafından belirlenen "güzellik kriterleri" dahilinde HİÇBİR önemli farka rastlanmamıştır. Hatta yapılan değerlendirmede, düşünce gönderilmeyen kristaller 6 üzerinden 1.7 puan alırken, "iyi düşünce gönderilen" kristaller 1.5 puan almışlardır; yani daha "çirkin" kristaller oluşmuştur.
Etraftaki seslerin frekansı donan buz kristallerinin yapısını etkileyebilir; ancak bu bilinçli ve yönlendirilebilir bir etki değildir. Ayrıca söylenen sözlerin içeriğinden bağımsızdır. Yani gayet yumuşak bir ton ile küfür etmek veya bağırıp çağırarak sevgi sözcükleri söylemek arasında su için herhangi bir fark yoktur. Sadece sesin frekansı kristallerin yapısını kısmen değiştirebilir; fakat bu sürekli aynı sonucu veren bir değişim olmayacaktır. Çünkü su kristallerinin şeklini sıcaklık, nem, su miktarı, donma sırasında ortamda bulunan maddeler ve konsantrasyonları gibi çok sayıda faktör etkiler.
Sahtekarlık İtirafı
Emoto, bilim insanlarının baskılarına dayanamayarak aslında 2004 senesinde "buz kristallerinden sadece araştırmalarını destekleyecek sonuçlar verenlerin fotoğraflarının çekilip araştırmaya koyduğunu" itiraf etmiştir. Yani binlerce deneme yapılıp, sadece güzel kristallere sahip oluşumlar "güzel söz söylendiğinde" oluşanlar kategorisine alınmış, binlerce deneme sonucunda oluşan "çirkin" kristaller de "kötü sözler söylendiğinde" oluşanlar kategorisinde yayınlanmıştır. Halbuki gerçekte arada böyle bir ilişki bulunmamaktadır.
İtirafa Rağmen Maddi Kazanç
Emoto, yalanını itiraf etmiş olmasına rağmen Indigo Suları adı altında şişelenmiş sözde "özel" sular satmıştır. 236 mililitre su (8 oz), 2008 senesine kadar 150 Amerikan Doları fiyatına satılmıştır. Günümüze, yapılan baskılar sonucunda bu suyun fiyatı 35 Amerikan Doları'na inmiştir; ancak satışı geçtiğimiz 2012 senesinde bilinmeyen bir sebeple durdurulmuştur. Emoto, sularının "güzel sözler söylenmiş kristaller içerdiğini" iddia ederek pazarlamıştır ve bu satışlardan milyonlarca dolar kazandığı bilinmektedir.
Sonuç
Sonuç olarak bu iddianın tamamen bir hayal ürünü olduğu, hiçbir bilimsel yanı olmadığı, kristallerin ses titreşimlerinden etkilenebildiğinin bilinmesine rağmen, kelimelerin içeriklerinin ya da tonun "yumuşaklığının" kar tanesinin şeklinde herhangi bir etkisi olmadığı net bir şekilde bilinmektedir. Fizik alanında uzman Prof. Dr. Harriet Hall'un Emoto hakkındaki düşünceleri bu konuyu güzelce özetlemektedir:
Bu sulu fantezi oldukça eğlenceli ve yaratıcı, tamamen Yeni Çağ akımlarının iyi niyetli çabalarını yansıtıyor, bütünsel teklik unsurunu arzuluyor, bilincimizi aklı sıra yükseltmeye çalışıyor; ancak herhangi bir aklıbaşında insanın bu iddiaları bir bilim olarak görebileceğini düşünmek kesinlikle güçtür.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
- Ne zaman, nerede, kaynak nedir?
- Dişi köpekler neden yavrularını yiyor?
- "Double-Blind Test of the Effects of Distant Intention on Water Crystal Formation" makalesi yazınızla çelişiyor mu?
- 52
- 34
- 22
- 13
- 12
- 9
- 5
- 5
- 4
- 4
- 4
- 3
- D. Radin. (2006). Double-Blind Test Of The Effects Of Distant Intention On Water Crystal Formation. Explore, sf: 408-411. | Arşiv Bağlantısı
- S. Savage. Masaru Emoto's Wonderful World Of Water. (15 Kasım 2007). Alındığı Tarih: 13 Aralık 2018. Alındığı Yer: RedOrbit | Arşiv Bağlantısı
- S. Kiesling. Latest Message From Water: Is Dr. Emoto A Spiritual Madoff?. (1 Mayıs 2009). Alındığı Tarih: 13 Aralık 2018. Alındığı Yer: The Free Library | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/12/2024 21:09:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/777
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.