Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Stephen Hawking: Yapay Zeka, Türümüzün Sonu Olabilir!

2 dakika
9,111
Stephen Hawking: Yapay Zeka, Türümüzün Sonu Olabilir!
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uzmanları ve Görüşleri Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uzmanları ve Görüşleri yazı dizisinin 3 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Yapay Zekanın Michael Jordan'ı: Önünüze Gelen Her Şeye Yapay Zeka Demeyi Bırakın!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İngiltere'nin en önde gelen bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Stephen Hawking, düşünen makinaların bizlerin var oluşuna karşı büyük bir tehdit olduğunu ileri sürdü. BBC'ye şöyle söyledi:

Tam bir yapay zekanın geliştirilmesi, insan ırkının sonunu getirebilir.

Bu uyarıyı, kendisine sorulan bir soruya cevaben yaptı. Aslında soru, konuşmak için kullandığı teknolojinin, çok basit bir yapay zeka formunu içeriyor olmasıyla ilgiliydi. Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığı bulunan teorik fizikçi Stephen Hawking, Intel tarafından geliştirilen yeni bir konuşma sistemi aracılığıyla iletişim kuruyor. İngiltere'de bulunan, öğrenen makina sistemi uzmanları olan Swiftkey firmasının araştırmacıları da bu sistemin yaratılmasında görev aldılar. Birçoklarının akıllı telefonlarındaki bir klavye olarak bildiği Swiftkey, Hawking'in bilgisayarında da onun nasıl düşündüğünü öğreniyor ve bir sonra kullanması muhtemel olan kelimeleri ona tavsiye ediyor. 

Prof. Hawking, bugüne kadar geliştirilen ilkel yapay zeka formlarının çok faydalı olduğunu; ancak bizimle boy ölçüşebilen, hatta geçebilen bir yapay zeka formunun yaratılmasından korktuğunu belirtiyor. Şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Kendi kendine iş görebilir, kendi kendini yeniden tasarlayabilir ve bunu, giderek artan bir hızla yapabilir. İnsanlar, yavaş bir biyolojik evrimle sınırlanmaktadırlar. Bizim, yapay zekanın evrimiyle yarışma ve onları geçme imkanımız bulunmuyor.

Ancak hemen korkacak bir şey yok. Diğer bilim insanları, bu konuda çok daha az endişeliler. Daha önceki konuşmaları kullanarak öğrenebilen, birçok insanı "gerçek bir insan" olduğu konusunda ikna ederek Turing Testi'nden oldukça yüksek skorlar almış olan Cleverbot isimli yapay zeka sisteminin geliştiricisi olan Rollo Carpenter, şöyle söylüyor:

Dikkate değer bir süre boyunca teknolojinin kontrolünün elimizde olacağını düşünüyorum. Bu süreçte, teknolojinin sorunları çözme potansiyelinin büyük bir kısmını açığa çıkarabileceğiz.

Robotların Yükselişi

Carpenter, tam yapay zekanın geliştirilmesi için gerekli olan işlem gücüne sahip bilgisayarlardan ve algoritmalardan henüz uzak olduğumuzu; ancak önümüzdeki birkaç on sene içerisinde geleceğini düşündüğünü söylüyor. Şunları ekliyor:

Bir makinanın bizim zekamızı ne zaman aşacağını bilmek pek mümkün değil. Dolayısıyla makinaların bize sonsuza kadar yardım mı edeceği, bizi görmezden mi geleceği, bizi egale mi edeceği yoksa bizi tamamen yok mu edeceğini bilmek çok zor.

Fakat o, yapay zekanın her zaman pozitif bir güç olacağından yana. Öte yandan, Prof. Hawking aksi konuda endişeli olan tek isim de değil... Kısa vadede akıllı makinalar, insanlar tarafından yapılan birçok işe el koyabilir ve bu, çok kısa bir sürede milyonlarca işin kaybedilmesine neden olabilir. Teknoloji girişimcisi Elon Musk'a göreyse daha uzun vadede yapay zeka, "var oluşumuza yönelik en büyük tehdit unsurudur".

BBC'ye verdiği demeçte Hawking, internetin faydaları ve zararlarından da bahsetti. GCHQ'nun yöneticisinden bir alıntı yaparak, internetin teröristler için bir komuta merkezi haline geldiğini söylüyor:

İnternet firmaları tarafından tehdidi önlemek için daha fazla şey yapılmalı. Ancak buradaki zorluk, özgürlüğü ve gizliliği ihlal etmeden bunu başarabilmektir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uzmanları ve Görüşleri Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uzmanları ve Görüşleri yazı dizisinin 3 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Yapay Zekanın Michael Jordan'ı: Önünüze Gelen Her Şeye Yapay Zeka Demeyi Bırakın!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 15
  • Tebrikler! 11
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Korkutucu! 5
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: BBC | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 16:33:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3068

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bağırsak
Diş Hekimi
Küresel Isınma
Bilgi
Aminoasit
Hidrotermal Baca
Primatlar
Sıcaklık
Küresel
Primat
Pandemik
Tohum
Dil
Vaka
Deizm
Mucize
Yayılım
Virüs
Ölümden Sonra Yaşam
Amerika Birleşik Devletleri
Yüzey
Biyokimya
Organ
Mühendislik
Bilgisayar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Cellan-Jones, et al. Stephen Hawking: Yapay Zeka, Türümüzün Sonu Olabilir!. (3 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3068
Cellan-Jones, R., Bakırcı, Ç. M. (2014, December 03). Stephen Hawking: Yapay Zeka, Türümüzün Sonu Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3068
R. Cellan-Jones, et al. “Stephen Hawking: Yapay Zeka, Türümüzün Sonu Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 03 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3068.
Cellan-Jones, Rory. Bakırcı, Çağrı Mert. “Stephen Hawking: Yapay Zeka, Türümüzün Sonu Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 03, 2014. https://evrimagaci.org/s/3068.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close