Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Filizlendirme Nedir? Hangi Besinler Filizlendirilmelidir?

Besinlerimizi Filizlendirmeli Miyiz?

2 dakika
3,745
Filizlendirme Nedir? Hangi Besinler Filizlendirilmelidir? Pixabay
Filizlendirilmiş mercimek taneleri
Tüm Reklamları Kapat

Günlük diyetimizde tükettiğimiz birçok "tohum" bulunur. Burada "tohum" kelimesi ile kastedilen, uygun koşullarda ve ortamda bir filiz üreterek gelişimine devam eden bitkisel besinlerdir. Bu tanıma, "kuru baklagiller" diye sınıfladığımız mercimekler, fasulyeler, nohut; "tahıl" olarak sınıfladığımız esmer pirinç, karabuğday, kinoa ve yulaf; "sebze" olarak sınıfladığımız brokoli, pancar, yeşil hardal ve yonca bitkisi; "yağlı tohum" olarak adlandırdığımız badem, kabak çekirdeği, ay çekirdeği ve susam dahildir. Farklı tohumların filizlendirilmesi farklı şartlara bağlı olabilir, o yüzden bazı tohumlar erken filizlenirken, bazı tohumlar geç filizlenebilir.

Filizlenme
Filizlenme
Pixabay

Bu tohumları önce filizlendirip sonra tüketmek, gününüzde oldukça popüler bir diyet uygulaması haline gelmiştir. Peki ama filizlendirilmiş besinlerle filizlendirilmemiş besinler arasında ne gibi farklar vardır? Gelin bilimsel perspektiften bir bakış atalım.

Filizlendirmenin Yararları

Filizler, tohumun gelişme sürecinin henüz başında oluşan ve bitkinin büyümesine kaynaklık eden yapılar olduğu için, besin ögeleri bakımından zengin oldukları bilinen bir gerçektir. Oluşan bu filizleri tüketmek ise insan vücudu için gerekli birçok besin ögesinin alınmasını sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

ABD Tarım Bakanlığı (İng: "United States Department of Agriculture" veya kısaca "USDA") verilerine göre, filizlendirilen besinlerde filizlendirilmeyenlere göre daha fazla protein, folat, magnezyum, fosfor, manganez ile C ve K vitaminleri bulunmaktadır. Yapılan birçok çalışma da filizlendirme işleminin bazısı esansiyel amino asit olmak üzere çoğu amino asit düzeyini %30'a varan oranlarda arttırdığını ve dolayısıyla protein seviyesini yükselttiğini göstermektedir.[1], [2], [3]

Filizlerin besin ögesi içeriğinden faydalanabilmek için doğrudan filizi tüketmek gerekmemektedir. Filizlendirilmiş besinlerden üretilen ürünlerle de bu ögelerden faydalanabiliriz. Mesela filizlendirilmiş soya fasulyesinden üretilen tofu ve soya sütü, filizlendirilmemiş soya fasulyesinden üretilenlere göre %7-13 daha fazla protein, %12-24 daha az yağ ve %56-81 daha az emilimi engelleyen anti besin ögesi içermektedir.[4]

Filizlendirmek Emilimi Arttırıyor!

Filizlendirilmiş besinlerin olumlu etkileri sadece besin ögesi içerikleri ile de sınırlı kalmamaktadır. Aynı zamanda filizler, besinlerin içerdikleri anti-besin ögelerini (İng: "antinutrient") azaltarak, insan vücudunun besin ögelerini emebilme kapasitesini de artırmaktadır. Örneğin filizlendirmenin, özellikle tahıllarda bulunan ve kalsiyum, demir, magnezyum gibi minerallerin emilimini engelleyen fitat, lektin ve proteaz inhibitörü gibi anti besin ögelerini azaltarak emilimi arttırdığı gösterilmiştir.

Filizlendirilmiş nohut
Filizlendirilmiş nohut
Pixabay

Filizler, birer lif ve enzim kaynağıdır. Lif oranını arttırmak, sindirim sistemini düzenlediği gibi, yaşayan enzimler de metabolizmamızdaki sindirim için gerekli olan kimyasal reaksiyonları hızlandırır. Böylece filizler sindirim sistemimize de yardımcı olur.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç

Filizlendirme işlemi çoğunlukla evde gerçekleştirilse de büyük çiftliklerde seri üretim şeklinde yürütülen filizlendirme çalışmaları da vardır. Çiftliklerde gerçekleştirilen filizlendirme işlemlerinde kontaminasyon (bulaş) riski yüksektir. Çünkü çiftliklerde kullanılan sulama suyunun hayvansal atıklarla temas halinde olması muhtemeldir. Ayrıca çoğu tohum, ılık ve nemli ortamda filizlendiği için, bakterilerin üremesi için uygun bir ortam sağlar. Bu da doğrudan bakterilerin filizin üzerinde yetişmesine yol açar ve bu bakteriler gıda zehirlenmelerine neden olabilir.

Filizlendirilmiş besinler genelde çiğ olarak salata ve sandviçlerde tüketilse de bazı tariflerde filizler pişirilir. Ancak şu unutulmamalıdır ki filizlerin içerdiği besin ögeleri yanlış pişirme yöntemleri ile ve yüksek ısıda kolayca bozulabilir.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişi platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin Evrim Ağacı'nda..
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺30/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 7
  • Tebrikler! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Bilim Budur! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/02/2025 10:22:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11563

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. Filizlendirme Nedir? Hangi Besinler Filizlendirilmelidir?. (10 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11563
Çolak, C., Bakırcı, Ç. M. (2022, April 10). Filizlendirme Nedir? Hangi Besinler Filizlendirilmelidir?. Evrim Ağacı. Retrieved February 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/11563
C. Çolak, et al. “Filizlendirme Nedir? Hangi Besinler Filizlendirilmelidir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Apr. 2022, https://evrimagaci.org/s/11563.
Çolak, Canberk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Filizlendirme Nedir? Hangi Besinler Filizlendirilmelidir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 10, 2022. https://evrimagaci.org/s/11563.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close