Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Fener Balıkları, Derin Denizlerin Evrimsel Gizemlerini Açığa Çıkarıyor!

3 dakika
320
Fener Balıkları, Derin Denizlerin Evrimsel Gizemlerini Açığa Çıkarıyor! Popular Science
Tüm Reklamları Kapat

Fener Balıkları (Lophiiformes), okyanusun en tuhaf canlıları arasındadır. Bu derin deniz sakinleri, avcıları cezbetmek için alınlarından sarkan biyolüminesan yemleriyle tanınır. Nature Ecology & Evolution dergisinde yayınlanan bir makalede araştırmacılar, bu canlılarda evrimsel açıdan sıra dışı başarılar elde etmelerini sağlayacak başka özelliklerin de evrimleştiğini ortaya koydu.[1] Ekip, okyanusun yüzeyinden 1.000 ile 4.000 metre arasında değişen sert bathyopelajik bölgesinde hayatta kalabilmek için daha büyük çeneler, daha küçük gözler ve daha sıkışmış vücut şekilleri gibi adaptif özelliklere rastlandığını belirtiyor. Araştırmanın ortak yazarı ve Rice Üniversitesi evrimsel biyologlarından Kory Evans şöyle diyor:

Fener balıkları, yaşamın aşırı kısıtlamalar altında nasıl yenilik yapabileceğinin mükemmel bir örneği.

Araştırmada, bir grup biyolog, fener balıklarının deniz tabanındaki habitatlardan derin denizin açık sularına nasıl geçiş yaptığını inceledi, müzelerdeki örneklerden faydalanılarak yapılan DNA analizleri ve 3 boyutlu modeller yardımıyla fener balıklarının evrimsel soy ağacını oluşturdu.

Çalışma sonucunda, tanımlanmış fener balığı türlerinin yaklaşık %38’ini temsil eden 132 türün genetik verisi kullanıldı. Bu genetik veriler, fosiller üzerinde yapılan mikro-BT taramalarıyla da tutarlıydı. Bu görüntüler ve soy ağacı, bu hayvanların Dünya’nın en zorlu bölgelerinden birinde hayatta kalmasını sağlayan fiziksel değişimleri ve yenilikleri belirlemeye olanak tanıdı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma ekibi, derin deniz pelajik fener balıklarının (ceratioids), bir zamanlar okyanusun kıta yamacındaki deniz tabanında yaşayan bir atadan evrimleştiğini keşfetti. Bu ata, bathyopelajik bölgenin açık sularına geçiş yaptıktan sonra hızlı evrimsel değişimlere zemin hazırladı. Bu adaptasyonların sınırlı gıda kaynakları ve ışık bulunmayan ortam koşullarında hayatta kalmak için evrimleşmiş olması oldukça muhtemeldir.

Ancak bu değişimlere rağmen yuvarlak ve küresel şekilli türlerden, çenesi kapan gibi görünen uzun "kurtkapanı" ceratioidlerine kadar şekil açısından şaşırtıcı bir çeşitlilik göze çarpıyor. Bu çeşitlilik, çevresel şartların zorlayıcılığına rağmen bu balıkların nasıl direndiğini gözler önüne seriyor. Evans şöyle diyor:

Biyolüminesan yemleri ve geniş ağız açıklıkları gibi benzersiz özellikleriyle derin deniz fener balıkları, kaynakları sınırlı batipelagik bölgede adaptif radyasyonun belgelenmiş birkaç örneğinden biri olabilir.

Bu özelliklerin, fener balıklarına kıt kaynakları daha etkili bir şekilde kullanma ve çevrelerinin aşırı koşullarında hayatta kalma konusunda avantaj sağladığını düşünüyoruz. Ancak bu çeşitliliği doğrudan bu tür bir kaynak uzmanlığına bağlayan güçlü kanıtlarımız henüz yok.

Tüm Reklamları Kapat

Evans, araştırmanın aynı zamanda rastgele mutasyonlar gibi uyarlanabilir olmayan faktörlerin de bu çeşitliliğe katkıda bulunmuş olabileceğine işaret ettiğini belirtiyor. Araştırma ekibi, mercan resiflerinde yaşayan kurbağa balığı gibi kıyı türlerini derin denizdeki benzerleriyle karşılaştırdığında daha ilginç sonuçlara ulaştı. Kıyılarda yaşayan ve mercan resiflerinde bulunan kurbağa balıkları gibi türler, derin denizdeki akrabalarına kıyasla çok daha düşük evrimsel değişim oranlarına sahipti. Araştırmanın yazarlarından California Üniversitesi Irvine'de doktora sonrası araştırmacı olan Rose Faucher, bu konuda şunları söylüyor:

Kaynak açısından fakir, homojen bir ortamın sadece suyla çevrili olması gibi bir durumda, çeşitli vücut ve kafatası şekilleri üretmesi gerçekten mantığa aykırı bir durum. Sığ sularda mercanlar, bitkiler veya deniz tabanında kum ve kayalar gibi farklı yapılarla etkileşim olduğunda şekil çeşitliliği bekleriz. Ancak burada, sadece suyla etkileşim halinde olan derin deniz balıklarında büyük bir çeşitlilik gözlemliyoruz.

Ekip, bu çalışmanın yalnızca fener balıkları değil, tüm yaşam formlarının aşırı koşullara nasıl uyum sağlayabileceğine dair değerli bilgiler sunduğunu belirtiyor. Derin deniz, Dünya’nın en az anlaşılan ekosistemlerinden biri olmasına rağmen, gezegenin biyolojik çeşitliliğinde ve karbon döngüsünde kritik bir rol oynuyor.

Organizmaların bu koşullarda nasıl hayatta kaldığını daha iyi anlamak, farklı bölgelerdeki yaşamın çevresel değişimlere nasıl tepki verebileceğini tahmin etmesine yardımcı olabilir. Araştırma ayrıca, bathyopelajik bölge gibi kaynak fakiri ortamların bile önemli evrimsel değişimlere neden olabileceğini, evrim çalışmaları için yeni yollar açtığını gösteriyor. Daha basit bir ifadeyle, yaşam bir yolunu buluyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
11
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 12:52:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19231

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Fener Balıkları, Derin Denizlerin Evrimsel Gizemlerini Açığa Çıkarıyor!. (11 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19231
Derin, U., Derin, U. (2024, December 11). Fener Balıkları, Derin Denizlerin Evrimsel Gizemlerini Açığa Çıkarıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19231
U. Derin, et al. “Fener Balıkları, Derin Denizlerin Evrimsel Gizemlerini Açığa Çıkarıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 11 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19231.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Fener Balıkları, Derin Denizlerin Evrimsel Gizemlerini Açığa Çıkarıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 11, 2024. https://evrimagaci.org/s/19231.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close