Evrim Ağacı Yazarlarını ve Editörlerini İlgilendiren Geliştirmeler
Evrim Ağacı Yönetim Paneli'nde yapılan ve yazarlarımız veya editörlerimizi ilgilendirebilecek yazılımsal gelişmeleri burada bulabilirsiniz. Gördüğünüz hataları lütfen iletin.
Haziran 2022
- ✨ Yazı Karşılaştırma Sistemi: Artık yazınızın önceki sürümlerini ve editör düzenlemelerini kendi gönderdiğiniz versiyonla (veya dilediğiniz herhangi bir versiyonla) kıyaslayabilirsiniz. İçerik panelinde metin editörünün üzerindeki "Karşılaştırma" kutusunu kullanmanız yeterli.
- ✨ Editör ve Yazar "Not Alma" Sistemi: Yazılarınızın içine notlar almanız ve yazarla/editörle paylaşmanız artık mümkün. Not almak istediğiniz kelimeleri seçtikten ("highlight" ettikten) sonra çıkan kutuda, alttaki sırada en sondan 2. olan kalem işaretini seçerek notlarınızı girebilirsiniz.
Aralık 2021
- ✨ Yazı Geçmişi Sistemi: Hâlihazırda var olan yazı geçmişi sistemimiz geliştirildi. Eğer bir yazıyı yazarken yanlışlıkla sekmeyi kapatırsanız veya bilgisayarınız beklenmedik bir şekilde kapanırsa (veya yeniden başlarsa), yazdığınız yazıyı tekrardan yazmanıza gerek yok! Sitemiz, girmekte olduğunuz yazıları otomatik olarak arka planda kaydetmektedir. Tek yapmanız gereken, yeni içerik ekleme sayfası açmak ve metin editörünün üstündeki (eskiden altındaydı) Metin Kutusu Kayıt Geçmişi butonunu kullanarak dilediğiniz bir kaydı yeniden yüklemektir.
- ✨ Editörler İçin Aktiflik Puanı: Artık Evrim Ağacı editörlerinin de Aktiflik Puanı bulunmaktadır ve bu puanı 0'a düşen editörlerin yetkileri otomatik olarak alınacaktır. Detaylı bilgi için buradaki duyurumuzu okuyabilirsiniz.
Temmuz 2021
- UP Güncellemesi: Uyum Puanları Aktiflik Puanı ile paralel olacak şekilde elden geçirildi. Dolayısıyla puanlarınız değişmiş olabilir.
- İçerik Önerileri: Artık hem Yönetim Paneli ana sayfasında hem de içerik ekleme sayfasında içerik fikirleri alabileceğiniz listelerimize yönlendirmeler yapıyoruz. Aldığınız içeriğin yanına adınızı yazmayı unutmayınız.
- Size Özel ve İçerik Filtreleri: Artık okurlar kendilerine özel bir ana sayfa inşa edebilmeye başlayacaklar ve içerikleri daha etkili bir şekilde filtreleyebilecekler. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
- Aktiflik Puanı: Evrim Ağacı yazarlarının aktif ve inaktif olanlarını belirlemek için yeni bir puan sistemi devreye girdi. Lütfen buradaki duyurumuzu ve e-postanıza gönderdiğimiz bilgileri okuyarak bu sistemi yakından takip etmeye çalışın, çünkü tüm yazarlarımızı ve yetkilerini doğrudan ilgilendirmektedir. Aktiflik Puanı'nızı Yönetim Paneli ana sayfasından görebilirsiniz.
Haziran 2021
- Makaleni Açıkla (Bilim Haberciliği): Akademisyenlerin veya lisansüstü öğrencilerin akademik makalelerini anlatabilecekleri bir sistemi devreye soktuk. Bu, aynı zamanda akademik makaleleri yazabileceğiniz yeni bir içerik türü oluşturmuş oldu. Eğer tekil bir akademik makaleyi anlatan bir yazı yazacaksanız, bu içerik türünü seçmeniz gerekmektedir.
- Evrim Ağacı İçi Link Arama: Herhangi bir kelimeye tıklayıp, CTRL+K kombinasyonu veya metin editöründeki zincire tıklayarak link (bağlantı) ekleyebileceğinizi biliyorsunuz. Eğer orada kelime yazacak olursanız, artık Evrim Ağacı içindeki makalelerde (başlık ve alt başlıklarda) arama yapıp bir içeriği seçebilirsiniz. Böylece site-içi diğer yazılara link vermek çok daha kolay olacak, önce dış bir kaynakta arayıp da sonra linki girmeniz gerekmeyecek.
- Discord Sunucusu: Eğer diğer yazarlar, Evrim Ağacı okurları ve genel olarak Evrim Ağacı ailesiyle daha verimli bir etkileşime geçmek isterseniz, Discord sunucumuzu aktive ettik, oraya katılabilirsiniz.
Nisan 2021
Bildirim Sistemi
- Bildirim Sistemi: Artık site içindeki faaliyeti doğrudan site içinde bildiren bir sistemi devreye soktuk. Böylece sizi takip edenleri, yeni yazı eklendiğinde aldığınız bildirimlerini ve sitenin genelinde olan ve sizi ilgilendirebilecek diğer tüm bildirimleri profilinizden alabileceksiniz.
Yeni Anasayfa
- Yeni Anasayfa: Sitemizin ana sayfası baştan tasarlandı. Böylece yakın gelecekte devreye sokacağımız yeni özelliklerin altyapısı tamamlanmış oldu.
Aralık 2020
Podcast
- Seslendirmek İçin Ayır: İçeriklerimizin henüz seslendirilmemiş olanlarının altına "Seslendirmek İçin Ayır" butonu eklendi. Böylece seslendirmek istediğiniz bir içeriği 7 günlüğüne ayırmanız mümkün olacak; bu da, birden fazla kişinin aynı içeriği seslendirmesinin önüne geçecek. Ayrılan içerikleri buradan görebilirsiniz.
Kasım 2020
Menü Değişimleri
- Yeni Alt Menü: Evrim Ağacı'nda okur etkileşimlerini pekiştirmek adına attığımız adımların bir parçası olarak, sitenin altına birçok temel üretme aracına ve sayfa etkileşimine kolay erişim sağlayacak bir menü ekledik.
- İçindekiler: Makalelerimizin içerisindeki başlıkları bir arada görüp, başlıklar arasında hızlı geçiş yapabileceğiniz İçindekiler menüsü eklendi. Yazıların içinde alt menüden erişilebilir.
- Yeni Yan Menü: Sitemizdeki yan menü çok daha işlevsel ve önemli bir yapıya kavuşturuldu. Oradan sitenin farklı kısımlarına erişmeniz artık çok daha kolay.
Yeni Sayfalar
- Sizden Gelenler: Evrim Ağacı okurlarının yaşamlarına nasıl dokunduğumuzu aktarabilecekleri bir sayfa ekledik. Siz de görüşlerinizi buradan yazabilirsiniz.
- Tarihçe: Evrim Ağacı tarihini bir bütün olarak görebileceğiniz yeni bir sayfa hazırladık. Buradan erişebilirsiniz.
Ekim 2020
Kaynaklar ve İleri Okuma Sistemi
- Kitaplardan kaynak gösterirken artık sayfa sayısı da belirtebiliyorsunuz. Eğer tek bir sayfayı kaynak gösterecekseniz tek bir sayı giriniz (örn: 82). Eğer sayfa aralığını kaynak gösterecekseniz, sadece tire ile ayrılan iki sayı giriniz (örn: 82-96). Eğer tüm kitabı kaynak gösterecekseniz, o kısmı boş bırakın.
Eylül 2020
Sözlük
- Sözlükte terim girdisi yapılırken, fotoğraf eklenmedi uyarısı artık çıkmayacak.
Kaynaklar ve İleri Okuma Sistemi
- Yazar adaylarının, yazılarının direkt veya düzeltmelerle kabul edilmesi sonrası otomatik olarak yazar yapılması sırasında oluşan hata giderildi.
- Bazı yazılarda kaynakları Sırala tuşuna basınca yaşanan sıralama hatası giderildi. Bir aksaklık görürseniz lütfen bildirin.
- Kaynak Standardizasyon Sistemi: Farklı girilen kaynak isimlerini tek bir standart çerçevesinde göstermemizi sağlayacak bir geliştirme yapıldı. Eğer aynı kaynağı birden fazla isimle görürseniz, bize bildirirseniz site genelinde düzeltebiliriz.
- Kaynak girerken, internet sitesinin adı www veya .com gibi eklerle girilirse veya yazar girilirken A. Soyisim şeklinde kısaltma kullanılmazsa kırmızı uyarı çıkacak.
- Metin içinde aynı iddiaya/cümleye birden fazla kaynak eklenecek olursa, bunların gösterimi otomatik olarak virgülle ayrılacak şekilde düzenlendi.
- Kaynak Listesi: Evrim Ağacı bünyesinde bulunan tüm yazılardaki bütün kaynakları bir arada görebileceğiniz bir sistem İçerikler paneline eklendi.
- Kaynak Sıralama Sistemi: Metin içerisindeki kaynakları, sisteme girdiğiniz sırada kullanmadıysanız (örneğin yazınızın en başında 4 numaralı kaynağınız kullanılıyorsa), Kaynaklar ve İleri Okuma Sistemi altında Kaynakları Sırala tuşuna basarak otomatik olarak sıralatabilirsiniz. Beta sürümünde olduğu için bir hata görürseniz lütfen bize iletin.
- Metin içi kaynak ekledikten sonra, satırda düzenleme yapınca kaynak numarasının rastgele görünmez olup geri gelme problemi giderildi.
- Kaynaklardan ara numaralı (örneğin 5 kaynaktan 3.'sü) silinecek olursa, metin içi kaynakların numaraları otomatik olarak düzeltilecek şekilde geliştirildi.
Crossref ve DOI Sistemi
- Eğer DOI numarası olan yazınız varsa, artık panelde bir listesini bulabilirsiniz.
- DOI Numarası Başvurusu: Artık panelden, yazılarınız için DOI numarası alma talebinde bulunabilirsiniz.
Taksonomi İçerikleri
- Taksonomi türü içeriklerin sosyal medya paylaşımlarında yer almasına geri dönüldü. Twitter'da özel bir paylaşım türü belirlendi.
- Taksonomi türü içeriklere lokasyon (yer) bilgisi kutusu eklendi. Böylece fotoğrafların çekildiği yer, sistemsel olarak tutulabilecek ve ileride harita üzerinde gösterilebilecek. Geriye dönük olarak, eski içeriklere lokasyon girişi gerekiyor.
Ağustos 2020
Soru & Cevap Platformu
- Yazılarınızın sonunda ve panelde, yazınızla ilgili ilgili olarak Soru & Cevap Platformu'na gelen soruları görebilirsiniz. Uygun gördüklerinizi olabildiğince hızlı yanıtlamanızı tavsiye ederiz.
Editöryel Akış Düzenlemeleri
- Yazarlar, yayındaki yazılarını yayından kaldırıp da editöre gönderirken veya silmek istediklerinde, en az 100 karakterlik düzenleme açıklaması girmeleri gerekecek.
- Eski Sürüm Gösterimi Güncellemesi: Bir kere yayına girmiş bir yazı, eğer yazarın düzenlemeleri dolayısıyla yayından kaldırılacak olursa (yazar düzenleme yaptığında yazı yayından kalkmaktaydı), ön sitede eski sürüm gösterilmeye devam edecek (ta ki editör yeni versiyonu yayına alana kadar veya editör yazıyı yayından kaldırmaya karar verene dek). Böylece yeni yayınlanmış ve sosyal medya hesaplarından kısa bir süre önce yayılmış yazılar, ufak tefek düzenlemelerle yayından kaldırılmamış ve erişilemez hale gelmemiş olacak.
Kaynaklar ve İleri Okuma Sistemi
- Otomatik Kaynak Çekme Sistemi: Artık kaynaklara girilmek istenen akademik makaleler Crossref ağı ve diğer araçlardan, internet siteleri geniş bir tasarım havuzundan, kitaplar ise Goodreads ve Google Kitaplar gibi araçlardan otomatik olarak çekilebilecek. Akademik makaleleri DOI numarası veya makale bağlantısı (URL) ile, kitapları kitap başlığı ile, siteleri site URL'si ile aratabilirsiniz.
- Metin İçi Kaynak Gösterimi Sistemi: Artık sadece metin sonlarında değil, metin içlerine de kaynak girilebilecek. Metin içerisinden girilen kaynaklar ile metin sonu kaynaklar otomatik olarak ilişkilendirilmektedir ve numaralandırılmaktadır. Bunun için metin editöründeki [] ikonunu kullanabilirsiniz.
- Metin içindeki bir kaynağa tıklayarak metin sonundaki kaynak kısmına gidebilirsiniz (ve tam tersi). Ayrıca metin içindeki kaynağın üzerine geldiğinizde, kaynak bilgisine erişilebiliyor.
- Formatı, cümle sonundaki noktalama işaretinden sonra olmak kaydıyla, [] ikonuna basıp önceden girilmiş veya yeni girilen bir kaynağı seçmek şeklinde olacak. Bu, doğru bir örnektir.[1] Sonrasında cümleye normal şekilde devam edilebilir. Zorunda kalmadıkça, cümlenin ortasında metin içi kaynak göstermek gibi farklı bir format kullanılmamalıdır.
- Kaynaklara toplu olarak DOI numarası girilebilecek. Böylece yazıyı oluştururken Zotero veya Word gibi dış araçlarda DOI numaralarını biriktirirseniz, hepsini tek seferde girebileceksiniz (ancak metin içi kaynak gösterimini teşvik ettiğimiz için bunu kullanmanızı tavsiye etmiyoruz). DOI numaralarını liste halinde, aralarında virgülle, hatta DOI numaraları metnin içerisinde olduğu sürece herhangi bir diğer formatta girebilirsiniz, sistemimiz onu ayrıştıracak ve ekleyecek.
Temmuz 2020
Metin Editörü
- Önizleme Sistemi: Her ne kadar metin editörümüz Ne Görüyorsan Öyle Gözükecek (WYSIWYG) sistemine sahip olsa da, sayfa düzenini görebilmeniz için resmi bir önizleme sistemi getirildi.
- Highlight (Inline) Menü: Çeşitli menü araçları, metin kutusu içerisinden de erişilebilir hale getirildi. Herhangi bir kelimeyi veya karakteri işaretlediğinizde, bu kutu otomatik olarak açılıyor ve dilediğiniz düzenlemeleri hızlıca yapabiliyorsunuz.
- Taslak konumundaki yazılar, eğer ilk defa yayına alınacaklarsa, otomatik olarak yayın tarihleri günümüz olacak şekilde işaretlenecekler. Böylece yanlışlıkla taslağın ilk oluşturulduğu tarihte yayınlanmamış olacaklar.
Sosyal Medya Paylaşımları
- Artık çeviri ve türev içeriklerin çevirmenleri veya uyarlayanları sosyal medya paylaşımlarında etiketlenmeyecek. Bu, çeviri ve türev içerikleri azaltmak yönünde attığımız adımlardan birisi.
- Instagram paylaşımlarımız artık ana sayfamızda (içerik akışında) ve Telegram hesabımızda görünecek. Instagram'dan paylaşım yapmak için bize ulaşabilirsiniz.
- Podcast kaydı alan içerik üreticilerimizin hesapları Twitter paylaşımlarımızda etiketlenecek. Lütfen Evrim Ağacı profilinize Twitter hesabınızı girdiğinizden emin olunuz.
Haziran 2020
Yazar Kısıtları
- Yazar istatistiklerinizde ve yeni bir metin eklerken Özgün:Türev:Çeviri içerik oranlarınızı görebilirsiniz. Bu oranı 9:3:1'in üzerinde tutmanızı önemle tavsiye ederiz; aksi takdirde yeni içerikler yayınlamanız kısıtlanabilir.
- Evrim Ağacı'nda yazarlık neslinize bağlı olarak belirli taslak girdi sınırlarınız mevcut. Bununla ilgili uyarılarla karşılaşacaksınız.
- Yazar adayları, e-posta ve Word yerine doğrudan Evrim Ağacı sistemi üzerinden pilot yazılarını gönderebilecekler. Bu kişiler panelde "Yazar Adayı" statüsünde gözükecekler. Yazıları yayınlanırsa veya düzenleme amacıyla kendilerine gönderilirse, otomatik olarak "1. Nesil Yazar" yapılacaklar. Reddedilirse, Yazar Adayı olarak kalacaklar. Yazar veya editör olmayan tüm Evrim Ağacı kullanıcıları, Yazar Adayı statüsünde varsayılıyor; böylece Evrim Ağacı, herkesin katkılarına açık bir platform olarak kalıyor.
Geri Bildirim E-postaları
- Bir editör, yazıyı yazara geri gönderdiğinde veya yazar, yazısını editöre gönderdiğinde, Notlar kısmına yazılanlar e-postaya ekleniyor. Buradaki format hataları giderildi.
Mayıs 2020
Metin Editörü
- Bir içeriğe girdiğinizde, eğer o içeriği aynı anda düzenleyen bir başkası (veya başkaları) varsa, bu kişilerin isimlerini ekranın en altında, sarı bir bant ile görebileceksiniz. Böylece çakışmaların önüne geçebileceğiz.
- Twitter bilgilerinizi Evrim Ağacı profilinize girmeniz halinde, Twitter'da sizin içeriğiniz paylaşılırken etiketleneceksiniz.
- Metin editöründe artık iframe eklentisi mevcut. Dış siteleri gömmeniz gerektiğinde bunu yapabilirsiniz.
Yaşam Ağacı & Bilim Ağacı
- Bu iki sisteme yapılan yeni girdiler, site genelinde otomatik olarak güncellenecek. Böylece yönetici onayı artık gerekmeyecek.
Evrim Ağacı Profilleri
- Yazarlarımızın ve editörlerimizin katkı sağladıkları içeriklerdeki görevleri, Evrim Ağacı profillerinde ayrı ayrı filtrelenebilecek şekilde geliştirildi. Ayrıca İçeriklerim kısmında da bunlar bir etiket ile gösteriliyor.
- Evrim Ağacı profilinize RSS bağlantısı eklendi. Böylece okurlar, sadece sizin içeriklerinizden oluşan akışlar üretebilecekler (bunun için şimdilik Feedly gibi bir RSS okuyucu kullanmak gerekiyor).
- Kurumsal Üye kategorisi eklendi, böylece dış kurumlar, kaliteli bilimsel içeriklerini Evrim Ağacı'nda editöryel denetimden geçtikten sonra yayınlayabilecekler.
Sosyal Medya Paylaşımları
- Evrim Ağacı'nda yayınlanan içerikler artık Reddit üzerinden de otomatik paylaşılacak (r/bilim ve r/evrimagaci altında).
- Soru & Cevap Platformu'ndan yapılan seçkiler, Facebook grubunda da otomatik olarak paylaşılacak.
- Otomatik paylaşımlardaki hatalar giderildi.
Nisan 2020
Paylaş Sistemi
- Eskiden kullandığımız dış kaynaklı paylaşım sistemini kendimize ait olacak şekilde sıfırdan yazdık. Bunu kullanarak tüm içerikleri sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.
Evrim Ağacı Anket Sistemi
- COVID-19 araştırması için bir anket sistemi geliştirdik. Bunu genel olarak uyarlayacağız ve Evrim Ağacı üzerinden araştırma anketleri yapmak mümkün olacak.
Mart 2020
COVID-19 Sayfası
- COVID-19 içeriklerimizi tek ve özel bir sayfada toplamaya başladık.
- COVID-19 dolayısıyla "Breaking News" barı oluşturduk. İleride bunu çok amaçlı bir şekilde kullanabileceğiz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ U. Librarian. Ieee Style. Alındığı Tarih: 17 Eylül 2020. Alındığı Yer: LibGuides | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:29:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9350
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.